Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 245. România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus

Război în Ucraina, ziua 245. România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus

Război în Ucraina, ziua 245. Un oficial ucrainean de rang înalt a anunţat că forţele ruse se pregătesc pentru cele mai grele bătălii în regiunea Herson.

Război în Ucraina, ziua 245. România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2022   •   19:45

Între timp, Administrația de la Moscova a informat Washingtonul în legătură cu planul de organizare a unor exerciții ale forțelor nucleare strategice ruse. Exercițiul GROM se desfășoară anual însă în 2022 ar fi fost amânat de două ori.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus
  • Rusia a testat "o ripostă nucleară masivă" la un atac inamic
  • Rușii au trimis Ucrainei cadavrul lui Joshua Jones, un american ucis în luptele din Donbas
  • Ford se retrage complet din Rusia
  • Jens Stoltenberg: "NATO, gata să apere România și pe toți ceilalți aliați"
  • Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației Ruse
  • Rusia și-a fixat o nouă țintă în Ucraina: alungarea Diavolului
  • SUA prezintă bombardierul invizibil de cursă lungă dotat cu arme nucleare, care urmează să schimbe fața războiului modern
  • Zeci de luptători ceceni au fost ucişi într-o şcoală părăsită din Herson
  • Colonel iranian, considerat a fi omul din spatele livrării dronelor către Rusia, ucis într-un atac armat
  • Rusia este pregătită să discute pacea din Ucraina cu americanii, francezii şi Papa Francisc
  • Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina. Schimbarea ar fi premergătoare mobiliziării generale, estimează analistul militar Radu Tudor
  • Rusia efectuează exercițiul nuclear GROM în Marea Barents, spun surse guvernamentale de la București, citate de Antena 3 CNN

Update 21:00 Zelenski: Rusia a folosit aproximativ 400 de drone iraniene pentru a ataca civili ucraineni

Rusia a folosit aproximativ 400 de drone iraniene pentru a ataca civili ucraineni, susține președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Rusia a folosit până în prezent aproximativ 400 de drone de fabricație iraniană pentru a ataca civilii și infrastructura ucraineană, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Dialogul Moscovei implică „400 de rachete în loc de cuvinte", a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă la care a participat și președintele statului Guineea-Bissau, Umaro Sissoco Embaló.

Zelenski a afirmat că „60-70% dintre aceste (drone) mortale au fost doborâte" de armata ucraineană.

„Condoleanțele mele tuturor celor care și-au pierdut apropiații în urma atacurilor cu drone iraniene", a adăugat el.

În timp ce Iranul neagă că a furnizat drone Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, diplomați britanici, francezi și germani de rang înalt i-au scris vineri secretarului general al ONU pentru a solicita o anchetă privind transferul de drone de către Iran către Rusia.

Acești diplomați au citat „dovezi semnificative din surse deschise" privind dronele iraniene în Ucraina.

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a afirmat că „Rusia cheltuiește probabil un număr mare de drone iraniene Shahed-136 pentru a penetra apărarea aeriană ucraineană din ce în ce mai eficientă", în ultima sa evaluare de luni.

Update 19:42  Ministerul Apărării a lansat licitația prin care vrea să cumpere drone kamikaze.

Se întâmplă după ce, cu o zi în urmă, Parlamentul de la București a dat unde verde achiziției a 18 drone turcești Bayraktar, pentru 300 de milioane de dolari.

Tot miercuri, ministerul a trimis o nouă solicitare pentru cumpărarea a două elicoptere H215M, pentru suma de 150 milioane euro.

Aceste aeronave sunt fabricate de Airbus și sunt proiectate să funcționeze în condiții de temperaturi extreme, fiind destinate misiunilor de transport al trupelor sau de căutare și salvare.

Cererea urmează să fie analizata de comisiile parlamentare de specialitate.

În ceea ce privește licitația pentru dronele kamikaze - așa-numita "muniție rătăcitoare" - beneficiarul este compania Romtehnica.

Obiectul licitației este un "sistem de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare" iar valoarea bugetată este de peste 8.230.000 lei.

Update 18:20 Cadavrul unui american ucis în august, în timp ce lupta alături de armata ucraineană, a fost returnat Kievului de către forțele ruse.

O echipă CNN a asistat, miercuri, la transferul rămășițelor lui Joshua Jones.

Acțiunea a avut loc la nord de localitatea Vasilivka, în regiunea Zaporojie care a fost anexată ilegal de Rusia și este controlată parțial de forțele Moscovei.

Militarii ruși și cei ucraineni au convenit o încetare a focului de două ore pentru a permite transferul cadavrului.

O ambulanță ucraineană fost trimisă la fața locului pentru a prelua trupul neînsuflețit.

Joshua Jones (foto următoare) a fost identificat după tatuaje.

Rușii au trimis în avans fotografii ale cadavrului, notează CNN.

În vârstă de 24 de ani, Jones a fost ucis în luna august.

Departamentul de Stat al SUA a informat familia despre returnarea rămășițelor acestuia.

Tatăl lui Joshua, Jeff Jones, a declarat că această acțiune a adus ușurare familiei.

"Nu pot să vă spun ce povară a fost îndepărtată (...) Nu puteam renunța la această speranță", a mărturisit el pentru CNN.

Update 17:20 Constructorul auto american Ford Motor Co. a anunţat miercuri că şi-a vândut participaţia de 49% pe care o deţinea la societatea mixtă Sollers Ford.

Acțiunea marchează finalizarea procesului de ieşire de pe piaţa din Rusia, transmite Bloomberg.

Un purtător de cuvânt de la Ford a precizat că pachetul de 49% din acţiunile Sollers Ford va fi transferat în schimbul sumei de un euro.

Grupul american va păstra însă opţiunea de a răscumpăra acţiunile în decurs de cinci ani, "dacă situaţia globală se va modifica".

Ford şi-a suspendat deja operaţiunile în Rusa, ca urmare a invadării Ucrainei.

Decizia constructorului american de a pleca din Rusia urmează unor decizii similare anunţate de rivalii Toyota Motor Corp., Nissan Motor Co. şi Mercedes Benz AG.

Afacerile Ford din Rusia sunt mici şi au fost diminuate treptat pe parcursul ultimilor trei ani.

Potrivit unor date oficiale, anul trecut pe piaţa din Rusia au fost vândute doar 22.000 de vehicule marca Ford, cifră care include şi automobilele produse de companiile afiliate.

În 2019, grupul american a informat că a decis să îşi închidă cele trei uzine din Rusia, retrăgându-se de pe o piaţă unde odată a fost pionier, în cadrul unui proces mai amplu de restructurare a operaţiunilor europene în pierdere.

Update 16:20 Președintele rus Vladimir Putin a asistat, miercuri, la un antrenament al forțelor militare care au simulat "o ripostă nucleară masivă"

Anunțul a fost făcut de Kremlin.

"Sub conducerea comandantului suprem al forțelor armate, Vladimir Putin, forțele de descurajare strategică terestre, maritime și aeriene au efectuat un antrenament, fiind lansate rachete balistice şi de croazieră", a indicat sursa citată.

Putin nu a fost prezent fizic la exercițiile militare, ci a asistat la manevre prin videoconferință, 

Exercițiile au inclus o "lansare nucleară masivă de către forțele strategice ofensive, ca răspuns la un atac nuclear inamic", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

Şoigu i-a raportat direct lui Putin, căruia i s-a adresat cu "tovarășe Comandant Suprem", remarcă presa internațională.

Forțele strategice ruse au lansat rachete balistice și de croazieră de pe submarinul atomic Tula.

De asemenea, au fost lansate rachete de pe două bombardiere strategice Tu-95MC și au fost executate lansări cu sisteme de rachete intercontinentale mobile terestre Yars, de pe cosmodromul Pleseţk.

În Marea Barents, rușii au testat rachetele balistice Sineva, care au fost îndreptate către poligonul Kura din peninsula Kamceatka.

"Sarcinile stabilite în cadrul antrenamentului de descurajare strategică au fost îndeplinite în totalitate. Toate rachetele și-au atins țintele", susține comunicatul de la Kremlin.

Update 15:19 Secretarul General al NATO a declarat că Alianța Nord-Atlantică este gata să apare România și celelalte state membre, în contextul situației provocate de agresiunea armată a Rusiei în Ucraina.

Jens Stoltenberg a făcut declarațiile după o întâlnire cu premierul român Nicolae Ciucă.

"NATO nu va fi intimidată sau împiedicată să ofere sprijin Ucrainei și să-i susțină dreptul la autodeterminare cât timp este nevoie.
În fiecare săptămână forțele ucrainene devin tot mai puternice iar noi continuăm să ne consolidăm propria apărare. Vorbim de întărirea prezenței NATO de la Marea Neagră la Marea Baltică cu avioane, pentru ca cerul Europei să fie în siguranță. În România sunt mii de soldați americani, belgieni, olandezi și francezi pentru a împiedica agresiunea (rusă) iar aceste trupe transmit un mesaj foarte clar: NATO este pregătită să apere România și pe toți ceilalți aliați", a spus el.

Update 14:15 Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației Ruse.

Reuniunea se desfășoară miercuri după-amiază și la ea participă membrii permanenți ai acestei structuri, a comunicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ședința Consiliului de Securitate precede un alt eveniment, programat pentru 27 octombrie, în care Putin va discuta cu șefii serviciilor de informații, transmite Antena 3 CNN.

Aceste reuniuni vin după ce liderul de la Kremlin a cerut, marți, actualizarea reglementărilor, pe fondul eșecurilor militare recente înregistrate de Moscova în Ucraina.

Schimbările sunt necesare pentru succesul "operațiunii militare speciale", a arătat președintele rus, citat de CNN.

"Este nevoie de actualizări la nivelul procedurilor, al mecanismelor de reglementare, al economiei în ansamblu și al industriilor, luate individual", a spus Putin, conform unei declarații difuzate de Kremlin.

Președintele rus și-a formulat cerințele la prima reuniune a nou-constituitului Consiliul de Coordonare.

"Problemele privind actualizarea și îmbunătățirea procedurilor administrative au fost discutate de multe ori, dar în prezent situația este de așa natură încât acestea trebuie reexaminate din nou", a estimat Putin.

Update 13:40 Armata Statelor Unite se pregătește să primească bombardierul care se estimează că va transmite un șoc în lumea aviației militare.

B-21 Raider este un aparat intercontinental total invizibil pentru radarele inamice, capabil să transporte o cantitate mare de arme convenționale și termonucleare și să lovească, practic, oriunde în lume.

Forțele aeriene americane vor primi cel puțin 100 de astfel de aparate de generație nouă, pentru care Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari.

Suma include și costurile de exploatare pe 30 de ani.

Prețul estimat al unui B-21 Raider este de 670 milioane de dolari.

US Air Force și Northrop Grumman nu au făcut publice performanțele noului bombardier, care va fi lansat public pe 2 decembrie 2022, însă, potrivit oficialilor americani, acestea sunt net superioare predecesorului B-2 Spirit.

Este de așteptat ca noul bombardier să aibă o viteză maximă de cel puțin Mach 0,95 și să poată transportat cel puțin 23 de tone de bombe depozitate în compartimente interne.

Raza sa de acțiune este estimată la cel puțin 11.000 de kilometri iar plafonul maxim de zbor, la cel puțin 15.000 de metri.

B-21 Raider va fi operat, probabil, de doi piloți, iar în rezervoarele sale de combustibil va putea fi încărcată o cantitate de peste 75 de tone.

Update 13:00 Narațiunile prin care Moscova își justifică războiul sângeros de anexare în Ucraina se diversifică.Mai nou, propaganda oficială transmite că obiectivul așa-zisei "operațiuni militare speciale" este desatanizarea Ucrainei.

Adică, alungarea diavolului din Ucraina.

Aleksei Pavlov, secretar al Consiliului de Securitate din Rusia, susține că în țara invadată de trupele Moscovei activează "sute de secte" ai căror membri au abandonat valorile ortodoxe.

Pavlov a declarat că eliminarea acestor secte a devenit unul dintre obiectivele invaziei.

"Cred că, odată cu continuarea operațiunii militare speciale, devine din ce în ce mai urgentă realizarea desatanizării Ucrainei sau, după cum bine a spus șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, 'desatanizarea completă' a acesteia", spune oficialul rus.

Potrivit lui Pavlov, "Biserica Satanei s-a răspândit în Ucraina" iar această religie este una înregistrată oficial în Statele Unite ale Americii, cel mai important susținător militar și politic al Kievlui.

Secretarul Consiliului de Securitate rus mai afirmă că guvernul ucrainean a transformat țara într-o "hiper-sectă totalitară" ai cărei membri "cheamă la uciderea tuturor rușilor".

Update 11.55. Vladimir Soloviov, propagandistul preferat al lui Vladimir Putin, a avut o nouă ieşire necontrolată în cadrul unei emisiuni televizate, acolo unde a făcut un nou apel la armată de a şterge de pe faţa pământului zone din Ucraina.

Update 11.35. Peste 40 de luptători ceceni ar fi fost ucişi, iar aproximativ 200 au fost răniţi, susţine şeful Districtului Militar Regional din Herson. Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a precizat într-un raport că un atac a vizat o şcoală părăsită. De cealaltă parte, cecenii nu au confirmat informaţia.

Update 11.20. Autorităţile ucrainene susţin că unul dintre cei doi iranieni ucişi într-un atac armat ar fi un colonel care se ocupa de livrarea dronelor către Rusia.

Iranienii au publicat, prin intermediul agenţiei oficiale de presă, anunţul că cei doi membri ai Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice au fost ucişi de persoane înarmate în oraşul Zahedan din sud-estul ţării.

Update 08.43. Conducerea de la Kremlin a transmis, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că este pregătită să discute cu Statele Unite ale Americii şi cu Papa Francisc despre o soluţie care să ducă la pace în Ucraina.

Suntem pregătiţi să discutăm pacea din Ucraina cu americanii, cu francezii, dar şi cu Suveranul Pontif, a declarat Dmitri Peskov într-o declaraţie de presă.

Asta după ce Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, i-a cerut Papei Francisc să discute cu preşedintele Rusiei, cu Patriarhul Bisericii Ruse şi cu preşedintele SUA, Joe Biden, pentru a impulsiona un proces de pace în Ucraina.

Update 08.22. Forțele ruse se pregătesc pentru "cele mai grele bătălii" în regiunea strategică sudică Herson, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, în timp ce Kremlinul se pregătește să apere cel mai mare oraș aflat sub controlul său de contraofensiva Ucrainei, scrie Reuters.

Forțele rusești din regiune au fost respinse în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate împotriva malului vestic al râului Nipru. Herson se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni.

Autoritățile instalate de Rusia evacuează locuitorii pe malul estic, dar Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că nu există niciun semn că forțele rusești se pregătesc să abandoneze orașul.

"Cu Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo", a declarat Arestovici într-o înregistrare video online, marți seara târziu. "Aceasta înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea dintre bătălii va avea loc pentru Herson".

Dintre cele patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a proclamat că le-a anexat în septembrie, Herson este cea mai importantă din punct de vedere strategic. Controlează atât singura rută terestră către peninsula Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o în 2014, cât și gura de vărsare a Niprului, vastul fluviu care taie Ucraina în două.

Update 07.40. Autorităţile ucrainene îi îndeamnă pe cei care au reuşit să fugă din calea războiului să rămână în străinătate până la primăvară pentru că în ţară se anunţă o iarnă grea.

Ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina a declarat într-un interviu TV că distrugerea infrastructurii energetice de către Armata Rusă va provoca o iarnă extrem de dificilă pentru populaţie. Ucrainenii rămaşi în ţară vor avea nevoie de foarte multe generatoare de curent electric, aeroterme şi combustibil pentru a trece cu bine peste iarnă. În urma bombardamentelor masive al trupelor ruseşti, sistemul electric a fost afectat în proporţie de aproximativ 40%.

Rusia a notificat SUA că urmează să efectueze exercițiul militar nuclear GROM.

"Statele Unite au fost înştiinţate şi, aşa cum am evidenţiat anterior, acesta este un exerciţiu anual de rutină efectuat de Rusia", a declarat marţi seară generalul american Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Din acest punct de vedere, Rusia se conformează obligaţiilor anuale în materie de control al armamentului şi angajamentelor în materie de transparenţă, de aceea transmite această înştiinţare", a subliniat oficialul american, fără a oferi detalii despre programul exerciţiilor strategice ruse, care probabil vor include teste cu rachete balistice.

Exerciţiile Rusiei intervin pe fondul tensiunilor cu Statele Unite şi NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică a efectuat săptămâna trecută propriile exerciţii nucleare anuale, cu participarea Statelor Unite şi a altor 14 naţiuni aliate.

Război în Ucraina, 25 octombrie | Vladimir Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina

Război în Ucraina, 24 octombrie | Stoltenberg, avertisment pentru Rusia: ”Nu ar trebui să lanseze acuzaţii false”

Război în Ucraina, 23 octombrie | Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat rachete şi drone asupra oraşului Nikolaev 

Război în Ucraina, 22 octombrie | Primul oraş rusesc evacuat din cauza atacurilor ucrainene!

Război în Ucraina, 21 octombrie | Confruntat cu pierderea puterii, Putin ar putea decide distugerea lumii, susține un fost consilier al președintelui rus

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close