Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 248. Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră | Rusia şi Ucraina pregătesc o bătălie majoră pentru Herson

Război în Ucraina, ziua 248. Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră | Rusia şi Ucraina pregătesc o bătălie majoră pentru Herson

Război în Ucraina, ziua 248. Rusia a decis să suspende acordul pentru exporturile de cereale din Ucraina, după ce mai multe nave de război din Marea Neagră au fost atacate cu drone.

Război în Ucraina, ziua 248. Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră | Rusia şi Ucraina pregătesc o bătălie majoră pentru Herson
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Oct 2022   •   15:56

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia
  • Nave de război ale Rusiei, bombardate în Marea Neagră
  • Avertisment lansat de Zelenski cu privire la regiunea Herson
  • O jurnalistă pro-Kremlin a fost împuşcată mortal în Crimeea
  • Rusia şi Ucraina se pregătesc pentru o bătălie majoră în Herson
  • Prietenii lui Putin au ieșit în stradă la Praga și au cerut scoaterea țării din UE și NATO
  • "Oferta" incredibilă către Ucraina a unui fost președinte și premier rus: "Renunțați la teritorii dacă vreți curent electric!"
  • Imagini de pe linia frontului înainte de marea confruntare din Herson între Ucraina și Rusia
  • Locul unde s-ar putea afla, simultan, Joe Biden și Vladimir Putin

Update 23.30. Ambasadorul Rusiei la Washington a declarat, astăzi, că SUA trebuie să îşi retragă toate bombele nucleare din afara terioriului.

Update 23.15. Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export al cerealelor mediat de Națiunile Unite „transformă alimentele în arme", a declarat sâmbătă Casa Albă, conform CNN.

"Orice discuție din partea Rusiei de a întrerupe aceste exporturi critice de cereale este în esență o declarație că oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru alimente sau să fie înfometați", a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

"Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a declanșat ca pretext pentru a transforma alimentele în arme, având un impact direct asupra națiunilor aflate în nevoie și asupra prețurilor globale ale alimentelor și exacerbând crizele umanitare și insecuritatea alimentară deja grave", se mai arată în declarație.

Rusia a declarat că nu va mai participa la acordul cu Ucraina după atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

Update 21.20. Apar informaţii incredibile de pe front. Armata ucraineană doboară rachete cu ajutorul unei aplicaţii smartphone. Pe 22 octombrie, armata ucraineană ar fi doborât prima rachetă rusească pe baza unor informaţii furnizate prin intermediul aplicaţiei ePPO.

O rachetă care zbura foarte aproape de pământ nu fusese depistată de radarele militare, iar un civil a transmis informaţia despre rachetă prin telefon, iar apărarea anti-aeriană a reacţionat prompt, notează jurnaliştii de la Libertatea.

Update 20.00. Oficialii ucraineni au raportat un atac intens cu rachete în Zaporojie, care ar fi lovit mai multe instalaţii de infrastructură critică.

Totodată, noi rapoarte arată că adjunctul şefului grupului de mercenari Wagner ar fi fost ucis în luptă.

Update 18.15. Rusia a anunţat că renunţă la "coridorul grâului" din Ucraina, după atacul masiv lansat noaptea trecută de forţele armate ale Ucrainei asupra navelor ruse din bazinul Mării Negre.

Ruşii spun că ucrainenii au folosit nouă drone cu care au lansat rachete asupra navelor de război aflate în golful Sevastopol.

Update 18.00. Rusia și Ucraina au făcut astăzi un schimb de prizonieri de război, în total 102 persoane fiind eliberate, au confirmat atât Moscova, cât și Kievul.

Un total de 52 de prizonieri ucraineni s-au întors acasă ca parte a schimbului, a declarat șeful biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, într-un tweet.

Ofițeri, medici și sergenți s-au numărat printre cei eliberați, potrivit lui Yermak, inclusiv membri ai Gărzii Naționale, marinei și forțelor armate. Cincizeci de soldați ruși au fost înapoiați de pe "teritoriul controlat de Kiev", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. "Militarii eliberați vor fi livrați la Moscova pentru tratament și reabilitare cu avioane ale Forțelor Aerospațiale ruse", a adăugat comunicatul.

Update 15.55. Aleksandr Lukașenko, aliatul lui Putin, recunoaşte că forţa militară a Rusiei a scăzut semnificativ în cursul războiului din Ucraina. Mai mult, el a enumerat punctele slabe ale Kremlinului pe care Occidentul le-ar putea exploata pentru a pune la capăt războiul.

Update 15.30. Mai multe nave de război ale Rusiei, din flota Mării Negre, au fost bombardate, inclusiv o fregată, dar şi o navă de debarcare. Anunţul a fost făcut de un oficial ucrainean.

Forţele Navale ruseşti susţin că ar fi respins un atac cu drone în golful Sevastopol.

Update 14.30. Moscova a afirmat că o unitate a marinei britanice se află în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream 1 și 2.

Rusia nu a oferit însă nicio dovadă în sprijinul afirmației sale. Se crede că cel puțin 50 de metri din conducta subacvatică - care transportă gazul rusesc către Europa - a fost distrusă luna trecută. Poliția daneză a declarat că "explozii puternice" au provocat patru găuri în conducte.

Autoritățile germane, daneze și suedeze au investigat incidentul, dar încă nu se știe cine sau ce a provocat exploziile.

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a spus: "Conform informațiilor disponibile, reprezentanți ai unei unități a marinei britanice au luat parte la planificarea, furnizarea și punerea în aplicare a unui atac terorist în Marea Baltică la 26 septembrie a acestui an", notează Sky News.

Update 13.50. Oficialii ucraineni au raportat un atac cu rachete în Zaporojie, care a lovit instalații de infrastructură critică.

Zaporojie găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, supusă unor atacuri repetate. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru aceste atacuri.

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, le-a spus civililor să "stea în adăposturi", deoarece cel mai probabil atacurile se vor repetate, scrie Sky News.

În ultima actualizare pe Telegram, el a spus că toată lumea este în viață și nevătămată, dar că o clădire industrială a fost distrusă.

Update 13.15. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declară că forțele rusești din regiunea ocupată Herson sunt angajate în furturi masive de echipamente medicale și ambulanțe în încercarea de a face zona nelocuibilă.

Herson este una dintre cele patru regiuni pe care Moscova le-a revendicat ca făcând parte din Rusia.

"Ocupanții au decis să închidă instituțiile medicale din orașe, să ia echipamente medicale, ambulanțe, totul. Ei fac presiuni asupra medicilor care încă mai rămân... să se mute pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski, potrivit The Guardian.

"Rusia încearcă să facă din regiunea Herson un no man's land", a adăugat el.

Update 12.00. Ucraina crede că poate recâștiga Herson până la sfârșitul lui noiembrie și va lansa contraofensiva din Crimeea anul viitor.

Generalul-maior ucrainean Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații pentru Apărare a națiunii, a discutat despre rezultatul probabil al războiului într-un interviu amplu pentru The War Zone, citat de Sky News.

În opinia sa, contraofensiva ucraineană pentru recucerirea Hersonului se va încheia până la sfârșitul lunii viitoare.

Rusia se regrupează în zonă cu aproximativ 40.000 de soldați - inclusiv "cele mai antrenate și mai capabile unități rusești" - a spus el.

Printre acestea se numără apărarea aeriană, forțele de operațiuni speciale și infanteria navală.

Întrebat dacă Ucraina plănuiește o contraofensivă în Crimeea - care a fost anexată în 2014 - Budanov a spus că aceasta "se va întâmpla anul viitor".

Update 11.30. Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de peste 17 miliarde de euro în cadrul pachetelor de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit comisarului european pentru justiție, Didier Reynders.

"Până în prezent, au fost înghețate activele a 90 de persoane, peste 17 miliarde de euro în 7 state membre, inclusiv 2,2 miliarde de euro în Germania", a declarat Didier Reynders pentru Funke media, citat de DPA.

UE a adoptat 8 pachete de sancțiuni de la începutul războiului împotriva Ucrainei, în urmă cu opt luni.

Politicienii ucraineni au cerut în mod repetat ca activele înghețate să fie folosite pentru reconstrucția țării după război.

Update 08.35. Preşedintele Volodimir Zelenski avertizează că Rusia vrea să transforme regiunea Herson într-o zonă de excludere. Preşedintele ucrainean cere întregii lumi să ia măsuri pentru a opri tentativa armatei ruse de a şterge orice urmă de civilizaţie din regiune.

Update 08.30. Jurnalista Svetlana Babaeva a fost împuşcată mortal într-un poligon de tragere din Crimeea. Considerată o propagandistă importantă a regimului Vladimir Putin, Svetlana Babaeva lucra pentru un grup de presă susţinut de Kremlin.

Oficialii ruşi au anunţat că jurnalista ar fi fost împuşcată din greşeală în timpul unor trageri.

Update 08.00. Moscova întăreşte linia frontului în Herson şi se aşteapta ca armata ucraineană să dezlănţuie o ofensivă puternică. Civilii din oraş au fost evacuaţi, iar Kievul a denumit această operaţiune deportare. Între timp, bombardamentele ruse fac prăpăd în oraşele ucrainene.

Update 07.30. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mobilizarea parțială a rezerviștilor anunțată în septembrie "a fost finalizată" și că "nu sunt planificate alte măsuri".

În cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin, transmisă de televiziunea de stat, Șoigu a declarat că 82.000 de recruți mobilizați se află în zona de conflict și alți 218.000 se antrenează în cazărmi. Declarația sa reflectă ceea ce Occidentul a numit un efort disperat de a opri contraofensiva Kievului cu trupe slab antrenate, potrivit The Guardian.

El a spus că performanța slabă a forțelor ruse înseamnă că ar putea fi nevoie de mai mulți oameni.

Update 07.00. Aproximativ 4 milioane de oameni din Ucraina sunt afectați de întreruperi de energie electrică din cauza unor pene de curent, în urma bombardamentelor ruse, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Agenția Frence-Presse a citat compania energetică DTEK, operatorul pentru regiunea Kiev, care a declarat că va trebui să reducă energie într-o măsură "fără precedent" pentru a preveni o pană de curent completă.

"Foarte curând, Rusia ar putea avea nevoie de un nou val de oameni pe care să îi trimită la război", a declarat Zelenski într-un discurs video.

Anterior, Kremlinul a afirmat că "mobilizarea parțială" a sute de mii de rezerviști ruși anunțată în septembrie este completă.

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că 82.000 de recruți mobilizați se află deja în Ucraina - în timp ce 218.000 de recruți își finalizează pregătirea.

Mobilizarea a determinat mii de tineri ruși să părăsească țara.

Război în Ucraina, 28 octombrie | Dmitri Medvedev, șantaj pe față într-un mesaj adresat Kievului: "Vreți curent? Dați-ne teritoriile!"

Război în Ucraina, 27 octombrie | Casa Albă a răspuns speculațiilor privind o întâlnire Joe Biden - Vladimir Putin la Summitul G20

Război în Ucraina, 26 octombrie | România își întărește flota aeriană militară cu drone Bayraktar și elicoptere Airbus

Război în Ucraina, 25 octombrie | Vladimir Putin anunță o schimbare în războiul purtat de Rusia în Ucraina

Război în Ucraina, 24 octombrie | Stoltenberg, avertisment pentru Rusia: ”Nu ar trebui să lanseze acuzaţii false”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close