Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 598 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar și că "ei ar dori să uite de război"

Război în Ucraina, ziua 598 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar și că "ei ar dori să uite de război"

Război în Ucraina, ziua 598. Ministrul de Finanțe al Ucrainei spune că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar, pentru că „ei ar dori să uite de război”, în contextul creșterii tensiunilor geopolitice.

Război în Ucraina, ziua 598 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar și că "ei ar dori să uite de război"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Oct 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski spune că o treime din teritoriul Ucrainei este plin de mine și obuze neexplodate
  • Ministrul de Finanțe al Ucrainei spune că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar și că „ei ar dori să uite de război”
  • Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a aruncat în aer un tren folosit de ruși pentru a transporta provizii din Crimeea
  • Atac rusesc cu rachete asupra satului Bahatyr, din Donețk: Un băiat de 11 ani a murit, iar fratele lui de 6 ani a fost rănit
  • Rușii deschid alte fronturi de luptă
  • Atac cu drone la Soci
  • John Kirby: Coreea de Nord a livrat peste 1.000 de containere cu echipament militar și muniție pentru Rusia
  • Forțele ruse continuă să vizeze infrastructura critică ucraineană cu lovituri de drone și rachete
  • Rușii forțează încercuirea localității Avdiivka apărate de circa 10.000 de militari ucraineni
  • Ucrainenii au început să producă rachete proprii cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri ca să atace Rusia
  • Zelenski și premierul olandez Mark Rutte, au vizitat Portul Odesa de la Marea Neagră
  • Forțele ruse au atacat orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk. Cel puțin un om a murit, iar 13 sunt răniți

Update 22:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus, într-un mesaj transmis sâmbătă seara, că o treime din teritoriul Ucrainei este plin de mine și obuze neexplodate.

Update 20:55 Ministrul de Finanțe al Ucrainei spune că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar, pentru că „ei ar dori să uite de război”, în contextul creșterii tensiunilor geopolitice.

„Văd multă oboseală, văd multă slăbiciune în rândul partenerilor noștri, ei ar dori să uite de război, dar războiul este încă în desfășurare, la scară largă”, a spus ministrul, conform Reuters.

Update 19:45 Partizanii ucraineni au aruncat în aer, vineri, un tren folosit pentru a transporta provizii din Crimeea, întrerupând astfel temporar livrarea de muniție și combustibil soldaților Moscovei din regiunea Zaporojie, unde ucrainenii desfășoară o contraofensivă de recuperare a teritoriilor lor sudice, a anunțat Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, potrivit Newsweek.

Centrul - creat de Forțele Speciale și care, între altele, are rolul de a colecta informații despre ocupanți pentru Forțele Armate ale Ucrainei - a scris într-o postare pe Telegram că susținătorii Kievului din orașul Melitopol, ocupat de Rusia, au sabotat un tren rusesc care este folosit pentru a aduce zilnic provizii din Crimeea la Melitopol și Dniprorudne, în regiunea Zaporojie. În urma atacului s-a produs o explozie care ar fi avariat o locomotivă și 150 de metri de cale ferată.

Potrivit Centrului Național de Rezistență al Ucrainei, incidentul de vineri a fost al 10-lea sabotaj reușit asupra căilor ferate rusești efectuat de partizanii din regiunea Zaporojie în acest an.

Partizanii Centrului au explicat că trenul atacat vineri nu numai că aduce provizii pentru personalul militar rus staționat în  Zaporojie, dar transportă și echipamente deteriorate și bunuri furate - cum ar fi minereu de fier, cereale și alte bunuri - din Ucraina în Crimeea.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a indicat că partizanii care au aruncat în aer trenul sunt în siguranță și au promis că vor urma multe alte sabotaje similare în viitor.

Update 18:00 Guvernatorul regional al Donețkului, Ihor Moroz, a declarat sâmbătă că bombardamentele rusești asupra așezărilor civile au rănit 22 de persoane în ultimele 24 de ore, 21 la Pokrovsk și unul la Avdiivka, conform Al Jazeera.

Update 16:30 Forțele rusești au lansat un atac cu rachete asupra satului Bahatyr, în regiunea Donețk, ucigând un băiat de 11 ani și rănindu-l pe fratele său de șase ani, a anunțat Poliția Națională ucraineană, transmite The Kyiv Independent. 

Mama lor, în vârstă de 31 de ani, a suferit, de asemenea, răni când armata rusă a lovit satul folosind lansatorul de rachete multiple Smerch. 

Atacul a avariat 20 de case, o biserică, o școală, mașini civile și o rețea electrică, a scris Poliția Națională pe Telegram.

„Unii oameni au reușit să se ascundă în subsoluri în acel moment, în timp ce alții au supraviețuit în mod miraculos sub ruinele propriilor case".

Update 15:00 Luptele de-a lungul porţiunii de nord a frontului din estul Ucrainei s-au „înrăutăţit semnificativ” în ultimele zile, a transmis sâmbătă comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, potrivit Reuters.

Forţele ruse au reușit să se regrupeze după ce au suferit pierderi şi atacă în jurul satului Makiivka şi în direcţia oraşului Kupiansk, a spus acesta, care a vizitat trupele ucrainene din zonă.

El a adăugat că forţele ruse fac „zeci” de asalturi în fiecare zi, dar trupele ucrainene erau pregătite şi rezistă.

„Inamicul, după ce a suferit pierderi, s-a regrupat în două luni și a lansat acțiuni ofensive active în zona Makiivka și ulterior pe frontul Kupiansk. Lupte grele sunt în curs de desfășurare.

Obiectivul principal al inamicului este înfrângerea unei grupări a trupelor noastre, încercuirea Kupianskului [Harkov] şi să ajungă la râul Oskil.

Inamicul efectuează zilnic zeci de atacuri folosind grupuri de asalt asistate de vehicule blindate și efectuează focuri grele de mortier și artilerie asupra pozițiilor noastre.

Cu toate acestea, soldații noștri sunt pregătiți pentru acest scenariu și îi dau inamicului o ripostă bună. Aceștia [rușii] au suferit pierderi semnificative și nu au reușit să obțină niciun progres substanțial”, a afirmat Sirski, citat de o platformă militară oficială.

Aceste evoluţii intervin în timp ce forţele ruse bombardează intens oraşul strategic Avdeevka, într-o secţiune diferită a frontului estic, în ceea ce oficiali ruşi şi occidentali au spus că echivalează cu o nouă ofensivă și despre care ucrainenii spun că este cea mai importantă de până acum asupra orașului puternic fortificat.

Update 13:30 Rusia a declarat sâmbătă două drone au fost doborâte deasupra Mării Negre de apărarea antiaeriană care s-a activat la Soci, în sudul ţării, transmite AFP.

„Astăzi, către ora 07.10 la Soci (04.10 GMT), apărarea antiaeriană a funcţionat la Soci: două drone au fost doborâte deasupra mării”, a transmis guvernatorul regiunii Krasnodar (sud), Aleksei Kopaigorodski, pe reţelele sociale.

„Nu au existat victime şi nici pagube în oraş'” a adăugat el, precizând că aeroportul local funcţionează 'normal' şi că 'situaţia este sub control'.

Locuitorii au raportat 5-6 explozii și faptul că unele clădiri rezidențiale au rămas fără curent, potrivit Ukrainska Pravda.

Update 11:30 Traficul feroviar între Coreea de Nord și Rusia a crescut semnificativ la mijlocul până la sfârșitul lunii septembrie. Casa Albă a publicat imagini prin satelit care înfățișează containere de transport maritim care se deplasează de la Najin Coreea de Nord, la Dunay, Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pe 13 octombrie că Coreea de Nord a livrat peste 1.000 de containere cu echipament militar și muniție pentru ca Rusia să le folosească în războiul său din Ucraina.

Casa Albă a publicat imagini prin satelit care înfățișează containere de transport maritim care se deplasează de la Najin, Coreea de Nord, la Dunay, Rusia, între 7 septembrie și 1 octombrie 2023.

Declarația lui Kirby confirmă un raport recent al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) care afirmă că traficul feroviar între Coreea de Nord și Rusia a crescut semnificativ la mijlocul până la sfârșitul lunii septembrie și evaluând că transporturile includ muniție.

Update 10:00 Forțele ruse continuă să vizeze infrastructura critică ucraineană cu lovituri de drone și rachete, precum și cu raiduri transfrontaliere localizate.

Purtătorul de cuvânt al Centrului Unit de Presă al Forțelor de Apărare a Direcției de Nord a Ucrainei, colonelul Yurii Povh, a raportat pe 12 octombrie că forțele ucrainene au respins un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc care încerca să treacă în Oblastul Sumi și a declarat că aceste forțe ruse probabil urmăresc să ajungă la facilități de infrastructură critică din Ucraina.

Povh a declarat că grupurile rusești de sabotaj și recunoaștere au încercat fără succes să treacă granița internațională dintre Rusia și Ucraina de 10 ori în ultimele două luni.

Generalul-maior adjunct al Direcției Generale de Informații Militare (GUR) a Ucrainei Vadym Skibitskyi a raportat pe 13 octombrie că forțele ruse încearcă să mărească producția de arme în toamna și iarna pentru a lovi energia ucraineană și alte infrastructuri critice.

Skibitskyi a declarat că forțele ruse au redus utilizarea rachetelor lansate aerian și folosesc mai frecvent rachete de croazieră și rachete balistice Iskander. Skibitskyi a mai raportat că Rusia a reluat producția de rachete de croazieră Kalibr și Kh-101, dar se confruntă cu provocări în creșterea volumului producției.

Update 8:35 - Rușii continuă să atace, în încercarea de a încercui Avdiivka, laolaltă cu cei aproximativ 10.000 de luptători ucraineni care apără orașul.

Avdiivka a devenit centrul unor lupte extrem de dure.

SUA susțin că Rusia a primit 1.000 de containere cu echipament militar și muniție din Coreea de Nord.

Casa Albă a declarat că, între 7 septembrie și 1 octombrie, o navă sub pavilion rusesc a transportat armament dintr-un depozit de muniții nord-coreean într-un port rusesc.

De acolo, încărcătura ar fi fost transportată într-o bază militară rusă, relatează postul BBC, citat de The Guardian.

"Condamnăm furnizarea de către Coreea de Nord a acestui echipament militar către Rusia”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Paul Kirby.

"Vom continua să monitorizăm orice noi livrări de arme către Rusia”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a afirmat că SUA crede că liderul nord-coreean Kim Jong-un caută tehnologii sofisticate de arme rusești în schimbul munițiilor, pentru a stimula programul nuclear al Phenianului.

Speculațiile despre un posibil plan nord-coreean de a reumple depozitele de muniție ale Rusiei epuizate în războiul său prelungit cu Ucraina au izbucnit luna trecută, când Kim Jong-un a călătorit în Rusia pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin și a vizita baze militare cheie.

Coreea de Nord a denunțat vineri vizita unui portavion american în Coreea de Sud, numind-o „o provocare” care ar putea aduce „circumstanțe irevocabile, catastrofale”.

Război în Ucraina, 13 octombrie 2023 | Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

Război în Ucraina, 12 octombrie 2023 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka

Război în Ucraina, 11 octombrie 2023 | Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

Război în Ucraina, 10 octombrie 2023 | Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie 

Război în Ucraina, 9 octombrie 2023 | Zelenski compară atacul Hamas din Israel cu tacticile militare ale Rusiei în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close