Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Rusia pierde zone importante, însă lansează noi atacuri cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina | Rusia pierde zone importante, însă lansează noi atacuri cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 81. Vladimir Putin primeşte o nouă lovitură, după ce Finlanda a anunţat că va depune o cerere de aderare la NATO, în timp ce forţele armate ruse continuă să fie învinse în mai multe zone din Ucraina.

Război în Ucraina | Rusia pierde zone importante, însă lansează noi atacuri cu rachete din Marea Neagră
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2022   •   11:08

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Finlanda a anunţat că va depune o cerere de aderare la NATO
  • Volodimir Zelenski, anunţ despre daunele provocate armatei ruse
  • Şeful Serviciului Secret al Armatei din Ucraina anunţă că Vladimir Putin este grav bolnav

Update 15 mai 2022, ora 18.40. Ofensiva Rusiei în Ucraina eșuează, iar operațiunile sale în regiunea Donbass au stagnat, a declarat astăzi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

”Se retrag de la Harkov și ofensiva lor majoră din Donbas a stagnat”, a mai precizat secretarul general al NATO. El a explicat și că Alianța monitorizează Rusia „îndeaproape” și este gata să acționeze dacă Putin lansează vreun atac asupra membrilor NATO.

Update 15 mai 2022, ora 17:45 Ambasada SUA la Kiev se va redeschide foarte curând. Anunţul a fost făcut secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Update 15 mai 2022, ora 16:30. Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Update 15 mai 2022, ora 15.02. Putin continuă atacul brutal asupra uzinei Azovstal. Mai multe imagini arată ”bombe incendiare cu fosfor” rusești căzând asupra ultimului bastion ucrainean din Mariupol, exact după ce țara a câștigat Eurovisionul, iar solistul trupei a făcut un apel pentru a ajuta orașul.

Utilizarea bombelor cu fosfor în zonele populate este interzisă de către legislaţia internaţională. Sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul, iar pagubele provocate sunt devastatoare.

Update 15 mai 2022, ora 13.55. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris duminică pe Twitter că s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken în Germania și că ”mai multe arme și alte ajutoare (sunt) în drum spre Ucraina”.

”Am convenit să lucrăm îndeaproape împreună pentru a ne asigura că exporturile de alimente ucrainene ajung la consumatorii din Africa și Asia. Sunt recunoscător secretarului Blinken și SUA pentru conducerea lor și sprijinul neclintit”, a scris Kuleba în postarea de pe Twitter.

Update 15 mai 2022, ora 12.35. Este posibil ca Rusia să fi pierdut până la o treime din forțele terestre pe care le-a angajat când a invadat Ucraina, potrivit ministerului britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor privind apărarea, ministerul a spus că forțele ruse au suferit pierderi mari în ofensiva lor din Donbas și că "în condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să-și accelereze dramatic avansul în următoarele 30 de zile".

Update 15 mai 2022, ora 11.08. Noi bombardamente la Liov | Ruşii au lansat atacuri cu rachete asupra unor ţinte militare. Patru clădiri au fost distruse în totalitate.

Update 15 mai 2022, ora 09.01. Turcia se oferă să evacueze pe mare militarii răniţi de la Azovstal. Astfel, militarii din rezistenţa de la uriaşa fabrică ar putea fi evacuaţi pe Marea Neagră, până la Istanbul.

Update 15 mai 2022, ora 08.15. Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj în care a catalogat drept  nebunesc gestul ruşilor de a continua lupta în zona Donbas, în ciuda atacurilor respinse de forţele armate ucrainene: Îi forţăm pe ocupanţi să părăsească pământul ucrainean!

Update 15 mai 2022, ora 07.35. Imagini cutremurătoare în Harkov, după două luni de bombardamente ale Rusiei. Centrul istoric al oraşului este distrus aproape în totalitate, iar ucrainenii încearcă să salveze ce a mai rămas în picioare.

Update 15 mai 2022, ora 07.03. Armata ucraineană a câştigat bătălia pentru oraşul Harkov, iar forţele ruse bat în retragere, astfel că planul lui Vladimir Putin de a cuceri regiunea Donbas este în pericol.

Președintele Finlandei Sauli Niinistö i-a spus, ieri, omologul său rus Vladimir Putin că națiunea nordică va decide ”să caute aderarea la NATO în următoarele zile”. Asta înseamnă o nouă lovitură pentru preşedintele rus, după mai multe înfrângeri suferite de armata sa în mai multe zone din Ucraina.

De cealaltă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut un anunţ care i-a cutremurat pe generalii ruşi de la Kremlin şi reprezintă o lovitură dură pentru Vladimir Putin.

Rusia a pierdut de la începutul războiului din Ucraina şi până în prezent 27.000 de militari. Anunţul a fost făcut de preşedintele Volodimir Zelenski, care a precizat că armata lui Vladimir Putin a pierdut 200 de avioane, peste 3.000 de tancuri, vehicule blindate şi drone.

Totodată, liderul de la Kiev a declarat că forţele ucrainene continuă să câştige teritoriul pierdut.

Război în Ucraina 14 mai 2022 | Vladimir Putin, avertisment pentru preşedintele Finlandei

Război în Ucraina 13 mai 2022 | Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea ”imediată” a focului

Război în Ucraina 12 mai 2022 | Putin amenință NATO cu un război nuclear | Ucraina a lovit o altă navă rusă din Marea Neagră

Război în Ucraina 11 mai 2022 | România va oferi Ucrainei echipamente de protecţie în caz de atac nuclear

Război în Ucraina 10 mai 2022 | Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close