Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin, avertisment pentru preşedintele Finlandei

Război în Ucraina | Vladimir Putin, avertisment pentru preşedintele Finlandei

Război în Ucraina, ziua 80. Ucraina investighează 11.000 de posibile cazuri de crime de război. Olaf Scholz și Vladimir Putin, discuție despre situația din Ucraina și evacuarea uzinii Azovstal. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina.

Război în Ucraina | Vladimir Putin, avertisment pentru preşedintele Finlandei
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2022   •   14:44

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina investighează 11.000 de posibile cazuri de crime de război
  • Şeful Serviciilor Secrete Militare din Ucraina, anunţ despre o operaţiune împotriva lui Putin
  • Volodimir Zelenski anunţă pierderile suferite de Rusia în războiul din Ucraina
  • Peste 7.000 de ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore

Update 14 mai 2022, ora 19.43. Președintele Finlandei Sauli Niinistö i-a spus omologul său rus Vladimir Putin că națiunea nordică va decide ”să caute aderarea la NATO în următoarele zile”.

În timpul unei convorbiri telefonice inițiate de Finlanda, ”președintele Niinistö i-a spus președintelui Putin cât de fundamental au modificat cererile Rusiei de la sfârșitul anului 2021, care vizează împiedicarea țărilor să adere la NATO și invazia masivă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, mediul de securitate al Finlandei”, a declarat biroul liderului de la Helsinki, într-un comunicat.

Update 14 mai 2022, ora 17.25. Vladimir Putin l-a avertizat pe preşedintele Finlandei înainte de anunţul cererii de aderare la NATO.

Update 14 mai 2022, ora 17.15. Senatori americani, inclusiv liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, au vizitat Kievul, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată online.

„Vizita delegației Senatului american condusă de liderul minorității republicane din Camera superioară a Congresului, Mitchell McConnell, este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite și a poporului american”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Zelenski a adăugat: „Vă mulțumim pentru că ne ajutați să luptăm nu doar pentru țara noastră, ci și pentru valorile și libertățile democratice. Apreciem cu adevărat”.

McConnell a fost însoțit de colegii senatori republicani John Barrasso din Wyoming, Susan Collins din Maine și John Cornyn din Texas, potrivit Fox News.

View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Update 14 mai 2022, ora 16.50. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Occidentul a declarat un "război hibrid total" împotriva Rusiei și acum este greu de spus cât va dura conflictul, scrie Sky News.

Update 14 mai 2022, ora 14.45. Forțele armate ucrainene au declarat, într-o scurtă actualizare, vineri seara, că forțele ruse sunt concentrate pe asigurarea retragerii trupelor din regiunea de nord a Harkivului.

Aceste trupe au fost supuse unei presiuni crescânde din cauza contraatacurilor ucrainene de-a lungul unui front larg, la vest de liniile lor de aprovizionare.

Update 14 mai 2022, ora 13.05. Imagini din satelit și mărturii din prima linie au oferit o imagine mai completă a eforturilor multiple și dezastruoase ale forțelor ruse de a traversa râul Siverski Doneț, în estul Ucrainei, în ultima săptămână.

Noile videoclipuri și analize ale imaginilor obținute de drone și din satelit arată că rușii ar fi putut pierde până la 70 de vehicule blindate și alte echipamente în încercarea de a traversa râul, la începutul acestei săptămâni. Scopul lor a fost să încerce să încercuiască apărarea ucraineană în regiunea Lugansk, dar au eșuat.

Update 14 mai 2022, ora 11.55. Faptul că nu a reușit să impună o conducere pro-rusă decât într-un singur oraș ucrainean, Herson, arată eșecul Rusiei de a face progrese în ceea ce privește obiectivele sale politice în Ucraina, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În ultima sa informare, citată de BBC, Ministerul britanic al Apărării afirmă că administrația militaro-civilă impusă de Rusia în Herson a anunțat că va cere ca regiunea să fie inclusă în Rusia prin organizarea unui referendum.

Conform ministerului, dacă un astfel de referendum va avea loc, Rusia „aproape sigur va manipula rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”.

Cu toate acestea, faptul că Rusia a reușit să impună o conducere locală pro-rusă doar într-un singur oraș ucrainean, adaugă raportul, evidențiază eșecul planului său inițial de a plasa „majoritatea regiunilor din Ucraina sub o autoritate pro-rusă pe termen lung”.

Update 14 mai 2022, ora 10.35. Consiliul pentru politici externe şi de apărare şi ministrul de Externe Serghei Lavrov vor discuta sâmbătă despre „provocările şi trendurile de politică externă” ale Rusiei.

„Ca de obicei, întâlnirea va reuni membri ai mediului universitar şi experţi, diplomaţi, ofiţeri militari, afacerişti şi jurnalişti”, transmite consililul, citat de către agenţia de ştiri rusă TASS.

Schimbările geopolitice din ultimele două luni şi „operaţiunea specială” a Rusiei în Ucraina sunt pe lista de discuţii, precum şi noua situaţie în care se regăseşte Kremlinul după sancţiunile impuse de către Occident.

Consiliul pentru politici externe şi de apărare este o organizaţie publică, din care fac parte politicieni, oameni de afaceri, persoane publice, jurnalişti şi cercetători, înfiinţată în Moscova, în 1992. Scopul organizaţiei este facilitarea dezvoltării şi implementării conceptelor de dezvoltare strategică ale Rusiei şi a politicilor interne şi externe.

Update 14 mai 2022, ora 09.34. Volodimir Zelenski a făcut un anunţ care i-a cutremurat pe generalii ruşi de la Kremlin şi reprezintă o lovitură dură pentru Vladimir Putin.

Rusia a pierdut de la începutul războiului din Ucraina şi până în prezent 27.000 de militari. Anunţul a fost făcut de preşedintele Volodimir Zelenski, care a precizat că armata lui Vladimir Putin a pierdut 200 de avioane, peste 3.000 de tancuri, vehicule blindate şi drone.

Totodată, liderul de la Kiev a declarat că forţele ucrainene continuă să câştige teritoriul pierdut.

Update 14 mai 2022, ora 09.33. Imagini revoltătoare din Mariupol | Un tanc rusesc spulberă totul în calea sa

Un localnic a filmat momentul în care tancul rusesc trece peste o maşină, dar şi peste copaci şi tot ce îi iese în cale, într-un cartier din oraşul ucrainean Mariupol.

Update 14 mai 2022, ora 09.24. Rusia a întrerupt livrările de energie electrică pentru Finlanda, după ce această ţară a anunţat că doreşte să devină membru NATO, în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Update 14 mai 2022, ora 09.07. Peste 7.000 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România, a anunțat Poliția de frontieră.

Vineri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 83.315 de persoane, dintre care 7.236 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 12,4% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.771 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 5,2%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.064 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 10%.

De la declanşarea războiului din Ucraina până vineri, au intrat în România 927.592 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 au intrat în ţară noastră 962.121 ucraineni.

Update 14 mai 2022, ora 08.53. Șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov a declarat că este în desfășurare o lovitură de stat în Rusia pentru înlăturarea lui Vladimir Putin care este bolnav. El prezice că războiul se va termina până la finalul anului, iar Ucraina va recupera Crimeea și Donbasul.

Budanov a mai spus că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în desfășurare în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer.

Update 14 mai 2022, ora 00:00. Procurorul general ucrainean a dezvăluit că peste 11.000 de incidente sunt analizate ca posibile crime de război, relatează Sky News.Ucraina încearcă să aducă în justiție soldații ruși implicați, Iryna Venediktova declarând că până în prezent au fost identificați 40 de suspecți.

Anterior, militarul rus Vadim Shyshimarin, în vârstă de 21 de ani, a apărut într-un tribunal din Kiev, acuzat că a ucis un ucrainean în vârstă de 62 de ani, împușcându-l în cap.

"Sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom vedea și alte cazuri transferate la tribunale și făptași care vor apărea în fața judecătorilor", a declarat Venediktova, potrivit Mediafax.

"Ne vom asigura că aceste cazuri vor fi duse la bun sfârșit".

Război în Ucraina 13 mai 2022 Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea ”imediată” a focului

Război în Ucraina 12 mai 2022 | Putin amenință NATO cu un război nuclear | Ucraina a lovit o altă navă rusă din Marea Neagră

Război în Ucraina 11 mai 2022 | România va oferi Ucrainei echipamente de protecţie în caz de atac nuclear

Război în Ucraina 10 mai 2022 | Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria

Război în Ucraina 9 mai 2022 | Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal | Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close