Antena 3 CNN International News Președintele Finlandei, mesaj pentru Putin: Vom decide ”să căutăm aderarea la NATO în următoarele zile”

Președintele Finlandei, mesaj pentru Putin: Vom decide ”să căutăm aderarea la NATO în următoarele zile”

Președintele Finlandei Sauli Niinistö i-a spus sâmbătă omologul său rus Vladimir Putin că națiunea nordică va decide ”să caute aderarea la NATO în următoarele zile”.

Președintele Finlandei, mesaj pentru Putin: Vom decide ”să căutăm aderarea la NATO în următoarele zile”
Sursa foto: Colaj/ Hepta + CNN
de Cerasela Stafie    |    14 Mai 2022   •   19:40

În timpul unei convorbiri telefonice inițiate de Finlanda, ”președintele Niinistö i-a spus președintelui Putin cât de fundamental au modificat cererile Rusiei de la sfârșitul anului 2021, care vizează împiedicarea țărilor să adere la NATO și invazia masivă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, mediul de securitate al Finlandei”, a declarat biroul liderului de la Helsinki, într-un comunicat.

”Conversația a fost directă și a fost purtată fără agravări. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a spus Niinistö, în declarația sa.

Liderul finlandez a menționat că i-a spus deja lui Putin în prima lor întâlnire din 2012 ”că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea” și că ”acest lucru se întâmplă și acum”, se spune în declarație.

Prin aderarea la NATO, Finlanda ”își întărește propria securitate și își asumă responsabilitatea”. În viitor, țara ”dorește să se ocupe de întrebările practice care decurg din a fi vecină cu Rusia într-o manieră corectă și profesionistă”, adaugă.

Niinistö ”și-a repetat îngrijorarea profundă față de suferința umană cauzată de războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina” și ”a subliniat” că pacea este imperativă.. De asemenea, el a repetat pentru Moscova mesajele privind asigurarea evacuării civililor, ”transmise la începutul aceleiași săptămâni de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski”.

Ce spune Kremlinul

Niinistö și Putin au avut ”un schimb de opinii sincer” în timpul unui apel telefonic de sâmbătă, care a avut loc în legătură cu intenția anunțată a conducerii finlandeze de a solicita aderarea la NATO, a spus Kremlinul într-un comunicat.

”Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare în politica externă a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze, care de mulți ani au fost construite în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării de parteneriat și au fost reciproc avantajoase”, se arată în comunicat.

Liderii au discutat și despre situația din Ucraina, a spus Kremlinul.

”Vladimir Putin, în special, și-a împărtășit evaluarea asupra stării procesului de negocieri între reprezentanții ruși și ucraineni, care de fapt a fost suspendat de Kiev, care nu își arată interesul pentru un dialog serios și constructiv”, se arată în comunicat.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close