Antena 3 CNN International News Rușii s-au făcut de râs încercând să traverseze râurile din Ucraina. Număr impresionant al echipamentelor pierdute

Rușii s-au făcut de râs încercând să traverseze râurile din Ucraina. Număr impresionant al echipamentelor pierdute

Imagini din satelit și mărturii din prima linie au oferit o imagine mai completă a eforturilor multiple și dezastruoase ale forțelor ruse de a traversa râul Siverski Doneț, în estul Ucrainei, în ultima săptămână.

Rușii s-au făcut de râs încercând să traverseze râurile din Ucraina. Număr impresionant al echipamentelor pierdute
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    14 Mai 2022   •   13:02

Noile videoclipuri și analize ale imaginilor obținute de drone și din satelit arată că rușii ar fi putut pierde până la 70 de vehicule blindate și alte echipamente în încercarea de a traversa râul, la începutul acestei săptămâni. Scopul lor a fost să încerce să încercuiască apărarea ucraineană în regiunea Lugansk, dar au eșuat spectaculos.

În relatarea bătăliei, cea de-a 80-a brigadă separată de asalt a Ucrainei a spus că a ”distrus pontoanele” și a zădărnicit nu mai puțin de nouă ”încercări de trecere”.

”Cel puțin 73 de unități de echipamente au fost distruse, inclusiv tancuri T-72” și o varietate de vehicule de luptă ale infanteriei”, au transmis militarii ucraineni/ Acest număr pare susținut de analiza imaginilor video obținute de o dronă, care arată echipamente rusești împrăștiate de-a lungul malului la nordul râului, precum și tancuri pe jumătate scufundate.

Este clar că ucrainenii aflaseră anterior unde era cel mai probabil ca rușii să încerce să așeze pontoanele și știau și când o vor face, spun analiștii militari. Recunoașterea posibilelor puncte de trecere începuse cu cel puțin două zile înainte.

Râul Siverski Doneț curge rapid și rușii par să fi avut nevoie de remorchere motorizate pentru a încerca să finalizeze podul. Zgomotul a fost un alt indiciu pentru unitățile ucrainene că o încercare de traversa râul era în desfășurare.

În relatarea sa, brigada 80 spune că ”în ciuda pierderilor grele, inamicul a reușit totuși să pătrundă. Cel puțin 30 de vehicule și infanterie rusă au făcut trecerea. Erau insuficiente pentru a face față contradefensivei ucrainene.

Oficialii spun că acele unități rusești care au trecut, la nord de satul Bilohorivka, au fost blocate. ”Luptele feroce și grele au durat aproximativ două zile”, a spus brigada 80 pe pagina sa de Facebook. ”Parașutiștii au distrus un întreg batalion-grup tactic (BTG) de invadatori!”

Analiza open source sugerează că acest lucru este cel mai probabil adevărat, cel puțin 30 de vehicule de luptă ale infanteriei au fost numărate printre epavele de la locul pontonului.

În analiza sa a episodului, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a spus că ”forțele ucrainene probabil au provocat pierderi grele forțelor ruse care încercau să traverseze râul Siverski Doneț. Forțele ruse au pierdut probabil avântul necesar pentru a executa o traversare la scară largă”.

Mick Ryan, un fost general-maior în forțele armate australiene care studiază conflictul ucrainean, a scris pe Twitter că ”rușii intenționau în mod clar să investească în această axă și să arunce multă putere de luptă în această direcție. În consecință, acesta este probabil un eșec mai mare pentru ruși decât au speculat unii”.

Probabil a avut ca rezultat pierderea unei mari părți din puterea de luptă a unei întregi brigăzi ruse, nu doar a unui BTG. Important, rușii au pierdut echipamentul care nu este nici ieftin, nici disponibil în cantități mari. Și acestea sunt la mare căutare în timpul ofensivei”, a adăugat acesta.

Incapacitatea rușilor de a avansa dinspre nord, peste râu, a încetinit probabil ofensiva de la Luhansk, care deocamdată se bazează pe trupele care se deplasează dinspre est și sud prin liniile frontului, care s-au mișcat puțin într-o lună.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia rau ponton
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close