Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria

Război în Ucraina | Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria

Război în Ucraina, ziua 76. Deasupra uzinei Azovstal încă mai flutură un drapel ucrainean zdrențuit. Soldații adăpostiți acolo rezistă, dar luptele continuă. Între timp, apar îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Rusia să anexeze regiunile Doneţk şi Lugansk.

Război în Ucraina | Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria
Sursa foto: hepta
de Cerasela Stafie    |    Alexandra Ionescu    |    10 Mai 2022   •   22:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal. Uzina este asediată.
  • Pentagonul anunță că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor” 
  • Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost la un pas să-și piardă viața în timpul vizitei sale la Odesa din cauza unui atac cu rachete lansat de forțele ruse.
  • Forțele ruse încearcă să-și dezvolte ofensiva în regiunea Lugansk, ucrainenii ripostează.
  • Zi importantă în Rusia, care marchează 77 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste. Totul, în timp ce forțele rusești luptă împotriva ucrainenilor, într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte în Europa, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Update 10 mai 2022, ora 19.20 Ucraina a ucis până la zece generali ruși, a anunțat șeful Agenției de Informații pentru Apărare a SUA

Ucraina a ucis între „opt și zece” generali ruși în timpul conflictului aflat în desfășurare din Ucraina, a declarat marți locotenentul general Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA.

Oficialii americani au urmărit îndeaproape creșterea numărului de decese ale generalilor ruși. Este un număr neobișnuit de mare pentru o armată modernă, care depășește cu mult numărul de generali americani pierduți în 20 de ani de conflict în Afganistan.

Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipic de mare parțial sprijinului serviciilor informații, furnizat de Statele Unite, în timp ce alții cred că se datorează faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai în față în zona de conflict decât ar fi de așteptat în mod normal, pentru a-și motiva trupele.

Update 10 mai 2022, ora 18:30 Cel puţin 3.000 de oameni au murit în Ucraina pentru că nu au avut acces la tratamente de la începutul războiului

Directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că cel puţin 3.000 de oameni au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse din luna februarie pentru că nu au avut acces la tratamente împotriva unor boli cronice, transmite Reuters.

Reprezentanţi ai OMS au declarat săptămâna trecută că au început să strângă dovezi pentru o posibilă anchetă privind crime de război săvârşite în urma unor atacuri comise de Rusia. Moscova a negat acuzaţiile precedente formulate de Ucraina şi de ţările occidentale privind posibile crime de război şi a negat, de asemenea, că a ţintit civili în acest război.

Update 10 mai 2022, ora 18:10 Nava de paradă a lui Putin, distrusă de atacul ucrainenilor

Ucraina susține că este posibil să fi distrus "barca de paradă" specială a lui Vladimir Putin, pe care o folosește pentru a-și inspecta flotele navale.

Liderul rus a folosit o astfel de ambarcațiune cu denumirea 001 pentru inspecțiile flotei din Sevastopol și Sankt Petersburg.

De asemenea, folosește barca de patrulare pentru a ține discursuri și a conduce parade militare.

Update 10 mai 2022, ora 17:40 Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria, spune șeful serviciilor de informații din SUA

Comunitatea de informații din SUA crede că Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict prelungit – și că obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea de est a Donbasului, unde armata sa este în prezent concentrată, spre Transnistria.

Pe termen scurt, Putin dorește să captureze cele două regiuni estice Donețk și Lugansk, să controleze orașul Herson și, eventual, să extindă un pod de uscat în jurul treptei de sud a țării până în Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei în care sunt staționate în prezent trupele ruse, a spus Haines.

Dar pentru a ajunge în Transnistria, comunitatea de informații consideră că Putin ar trebui să lanseze o mobilizare completă în interiorul Rusiei, pas pe care nu l-a făcut până acum.

Update 10 mai 2022, ora 14:30 Întrebat dacă Rusia va exclude un atac nuclear tactic preventiv asupra Ucrainei, ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat marți că o decizie privind posibila utilizare a armelor nucleare a fost stabilită în mod clar în doctrina militară a Rusiei.

”Avem o doctrină militară, totul este scris acolo”, a spus Alexander Grushko, citat de agenția de presă de stat RIA, scrie Reuters.

Principiile oficiale de desfășurare militară ale Rusiei permit utilizarea armelor nucleare dacă acestea - sau alte tipuri de arme de distrugere în masă - sunt folosite împotriva țării sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale. Decizia de a folosi vastul arsenal nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, revine președintelui rus, Vladimir Putin.

Update 10 mai 2022, ora 12:30 Numărul morților din Ucraina este „cu mii mai mare” decât numărul oficial al morților, a declarat șeful Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor. 

Numărul oficial este de 3.381. 

 „Lucrăm la estimări, dar tot ce pot spune deocamdată este că este cu mii mai mare decât cifrele pe care vi le-am oferit în prezent”, a spus Matilda Bogner într-o conferință de presă la Geneva, când a fost întrebată despre numărul total de decese și răniți. . 

 „Marea ”gaură neagră” este într-adevăr Mariupol, unde ne-a fost greu să accesăm pe deplin și să obținem informații complet coroborate”, a mai spus ea, potrivit SkyNews

Update 10 mai 2022, ora 11:00  Armata rusă își consolidează prezența de-a lungul frontierei de nord în timp ce forțele ucrainene au lansat o ofensivă în jurul orașului Harkov, au declarat marți reprezentanții armatei ucrainene, potrivit Mediafax

„Inamicul menține anumite forțe și mijloace de apărare aeriană în regiunea Belgorod [din Rusia] în modul de pregătire completă... și continuă să își concentreze eforturile asupra apărării frontierelor ocupate pentru a împiedica înaintarea unităților trupelor noastre spre frontiera de stat", a anunțat Statul Major General,.

„Este de așteptat ca inamicul să continue acțiunile de sfidare la frontiera de stat [cu] Ucraina pentru a limita acțiunile forțelor armate ucrainene", a mai anunțat Statul Major General.

Update 10 mai 2022, ora 10:30 Cadavrele a 44 de civili au fost găsite în dărâmăturile unei clădiri Izyum distruse de Rusia în martie, a declarat un oficial ucrainean, scrie SkyNews.

Update 10 mai 2022, ora 10:15 Forțele ruse continuă eforturile de distrugere a infrastructurii uzinei Azovstal, unde sunt adăpostiți ultimii apărători ai orașului. 

Un consilier al primarului din Mariupol a declarat că cel puțin 100 de civili rămân blocați în oțelărie, pe lângă personalul militar, într-un anunț pe aplicația de mesagerie Telegram. 

Ministrul apărării al Ucrainei a declarat că trupele ruse desfășoară „operațiuni de asalt”, atacând cu tancuri și artilerie.  

Update 10 mai 2022, ora 08:15 Un om a murit și alți cinci sunt în spital după atacul de ieri, din Odesa.

Armata rusă a bombardat un centru comercial care ar fi fost folosit ca depozit pentru armele primite de Ucraina din Occident.

Șapte rachete au fost trase în total iar exploziile au fost filmate de localnici și înregistrate de camerele video de supraveghere.

Uzina de oțel Azovstal este asediată. Ultimii apărători ucraineni s-au adăpostit acolo și înfruntă ceea ce ar putea fi ultima bătălie pentru căderea orașului Mariupol.

Orașul Odesa a suferit și el noi atacuri cu rachete luni seara. În jurul orei 22:00. ora locală, martorii din centrul orașului au spus că au auzit mai multe explozii mari, care au zguduit clădirile.

Între timp, Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia ar putea anexa regiunile Doneţk şi Lugansk din Ucraina şi ar putea organiza acolo un referendum simulat, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

”Este un manual rusesc pe care îl avem, pe care l-am văzut întors în repetate rânduri, în Crimeea, în estul Ucrainei. Aceasta este ceea ce au făcut autoritățile ruse și autoritățile proto în trecut. Ei au căutat să se anexeze, au căutat să desfășoare alegeri simulate pentru a da ocupației lor această patină de legitimitate, iar îngrijorarea noastră rămâne că vor încerca să facă acest lucru din nou pe teritoriul din estul Ucrainei”, a spus el la un briefing al Departamentului de Stat.

Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a declarat săptămâna trecută că SUA au rapoarte de informații ”foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile Donețk și Luhansk ocupate de separatiști ”la jumătatea lunii mai” și că există planuri de a crea o așa-numită „republică populară” similară în Herson, care urmează să fie anexată.

Price a spus luni că ”din punct de vedere cronologic, nimic nu s-a schimbat. Continuăm să urmărim foarte îndeaproape”, a spus el, menționând că SUA au făcut publice aceste informații, astfel încât ”lumea să fie la curent” cu ceea ce se întâmplă.

Război în Ucraina, 9 mai 2022 | Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal | Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”

Război în Ucraina, 8 mai 2022 | Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk | Liderii G7 au transmis un mesaj comun

Război în Ucraina, 7 mai 2022 | Rusia și Ucraina raportează lupte în apropierea Insulei Șerpilor | Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la Azovstal

Război în Ucraina, 6 mai 2022 | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai

Război în Ucraina, 5 mai 2022 | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia Azovstal
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close