Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai | Armata rusă încearcă să-și acopere urmele la Mariupol

Război în Ucraina | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai | Armata rusă încearcă să-și acopere urmele la Mariupol

Război în Ucraina, ziua 72. Armata lui Putin a continuat bombardamentele la combinatul siderurgic Azovstal. Astăzi, un convoi umanitar de autobuze ale ONU și Crucii Roșii urrmează să-i evacueze pe civilii rămaşi în combinat.

Război în Ucraina | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai | Armata rusă încearcă să-și acopere urmele la Mariupol
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mai 2022   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii au adus utilaje de construcții la ruinele Teatrului Dramatic din Mariupol
  • Volodimir Zeleski acuză Rusia că a deportat jumătate de milion de ucraineni
  • ONU: 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiului
  • Liderii G7 vor susține o videoconferință cu Volodimir Zelenski duminică, a anunțat guvernul german
  • Forțele ucrainene rămase în interiorul oțelăriei Azovstal - luptători din regimentul Azov, pușcași marini, polițiști de frontieră și poliție - spun că atacurile rusești continuă.
  • Volodimir Zelenski și președintele Germaniei s-au împăcat, după disputa pentru vizita la Kiev
  • Armata Rusă se pregăteşte de paradă

Update 6 mai ora 22:30 Casa Albă a confirmat că întâlnirea virtuală a liderilor G7 - grupul celor mai dezvoltate economii de pe glob - a fost convenită în mod special astfel încât să aibă loc înainte de "Ziua Victoriei", sărbătorită în Rusia pe 9 mai.

"Nu trebuie să îi scape nimănui semnificația acestui calendar, conform căruia reuniunea G7 are loc cu o zi înainte de 'Ziua Victoriei', când președintele rus Putin a indicat că vrea să se proclame victorios în războiul din Ucraina. Desigur, nu este victorios", a spus secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Președintele SUA, Joe Biden, va participa la reuniunea virtuală de duminică, condusă de cancelarul german Olaf Scholz. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost, de asemenea, invitat să se alăture evenimentului unde vor fi discutate noi sancțiuni la adresa Rusiei.

În plus, președintele Biden urmează să anunțe în curând un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, de peste 100 de milioane de dolari.

Update 6 mai ora 21:15 Imagini din satelit furnizate de compania Maxar Technologies arată că rușii, care controlează cea mai mare parte din Mariupol, au mobilizat în ultimele zile mai multe utilaje de construcții - între care o macara și mai multe camioane - la ruinele fostului Teatru Dramatic din oraș.

Aici au murit peste 600 de oameni într-un bombardament efectuat în data de 16 martie, după cum arată o investigație Associated Press.

Kievul susține că Moscova a bombardat în mod intenționat obiectivul folosit de numeroși civili ca adăpost.

Rușii acuză, la rândul lor, fără a prezenta dovezi, că batalionul ucrainean Azov ar fi distrus clădirea.

CNN notează că în mai multe locuri din Mariupol se lucrează intens la îndepărtarea urmelor luptelor din ultimele două luni.

Update 6 mai ora 19:30 "Nava nu era în apele teritoriale ale României, nu era nici măcar în zona economică exclusivă a României. Era undeva în apropiere de insula Șerpilor, probabil în apele teritoriale sau în zona economică a Ucrainei. Din punctul nostru de vedere, nu cred că trebuie să ne impacientăm, dar este (un efect) emoțional, se întâmplă lângă România. Toată situația maritimă este cunoscută de către NATO", a declarat  la News Hour with CNN Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă.

Fregata rusă Amiral Makarov (foto următoare) a fost distrusă de forțele ucrainene şi arde la 30 - 40 de km de granița României, în apele Mării Negre.

Atacul ucrainenilor a fost lansat în timpul nopții din portul din Odesa.

Este cea mai importantă navă a Armatei Ruse distrusă până acum, după crucișătorul Moscova (Moskva). 

Conform Open Source Intelligence Monitor, deasupra zonei s-au înregistrat zboruri de aeronave, cel mai probabil într-o misiune de salvare.

Update 6 mai ora 18:15 O investigație bazată pe surse publice realizată de serviciul în limba rusă al BBC a stabilit identitățile a 2.120 de soldați ruși uciși, până în prezent în războiul din Ucraina. Aproximativ 20% dintre morții confirmați sunt ofițeri.

Update 6 mai ora 17:30 Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot părăsi țara din cauza problemelor de infrastructură și a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat un oficial al agenției ONU pentru alimente.

Update 6 mai ora 16:30 Grupul liderilor G7 va susține, duminică, o videoconferință cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 6 mai ora 15:30 Potrivit BBC, Mihailo Veşinin, unul din luptătorii ucraineni de la oțelăria Azovstal a declarat că situația lor este una „critică” şi că un număr de civili ce se adăpostesc în buncăre au fost uciși, iar alţii, răniți.

Update 6 mai, ora 14:20 Severodoneţk, unul din oraşele importante din Donbas aflat încă sub control ucrainean, este „încercuit aproape în totalitate” de forțele ruse şi separatiștii proruşi din Donbas, care încearcă să preia controlul total, a transmis vineri primarul localității, Oleksandr Striuk, potrivit AFP.

Update 6 mai, ora 14:00 Fostul preşedinte american, George W. Bush, îl supranumește pe Zelenski "Winston Churchill al vremurilor noastre". 

Update 6 mai 2022, ora 13:24 Ucraina lovește de nou! O navă importantă rusească arde în Marea Neagră

Conform unor informații neconfirmate oficial, nava de război rusească arde în Marea Neagră, în apropierea Insulei Șerpilor.

Update 6 mai 2022, ora 13.02 Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexei Zaitsev, relatează Reuters.

Update 6 mai 2022, ora 12:45 La 44 de kilometri distanţă de Mariupol, armata rusă a transformat un sat ucrainean într-un lagăr. Acolo au fost duşi 2.000 de bărbaţi răpiţi în urmă cu o lună.

Update 6 mai, ora 12:30 Atacurile rusești în regiunea Azov se intensifică gradual cu cât armata ucraineană opune tot mai multă rezistență. Comandantul regimentului Azov a lăudat eforturile supra-omenești ale soldaților și a lansat un apel de sprijin către întreaga comunitate globală ca soldații ucraineni să se întoarcă acasă.

Update 6 mai, ora 11:30 Rusia reclamă că rachetele sale au distrus un mare depozit de muniții în orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, iar apărarea sa antiaeriană a doborât două avioane de război ucrainene

Update 6 mai, ora 11:00 Germania va furniza Ucrainei obuziere autopropulsate și îi va antrena soldații

Anunțul a venit chiar de la ministrul Apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la Silac, Slovacia. Sistemul de artilerie, care seamănă cu un tanc, are o rază de tragere raportată de până la 40 de kilometri, potrivit armatei germane.

Update 6 mai, ora 10:30 Peste 7.700 de ucraineni au intrat joi în România, în scădere ușoară faţă de ziua precedentă. 

Potrivit comunicatului de presă, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.147 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 9,5%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.502 cetăţeni ucraineni, scădere cu 14,8%.

Update 6 mai, ora 10:00 Explozii puternice în Ucraina: Rachetele ruseşti lovesc în regiunea Kramatorsk

Update 6 mai, ora 09:00 Ruşii îşi intensifică atacul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, acolo unde, pe lângă militari, s-ar mai află peste 200 de civili, inclusiv copii. Potrivit serviciilor de informații britanice, bombardamentele continue asupra Azovstalului arată clar dorința lui Vladimir Putin de a cuceri combinatul, ultimul bastion de rezistență din oraşul asediat, şi de a marca astfel un succes simbolic în Ucraina de 9 mai, atunci când ruşii celebrează Ziua Victoriei. 

Update 06 mai, ora 08:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un discurs adresat poporului ucrainean şi participanţilor la un eveniment de caritate din Marea Britanie, că „dacă toţi din lume erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie” este sigur că s-ar fi pus capăt deja războiului. 

Update 06 mai, ora 07:00 O a treia operațiune de evacuare a civililor din Mariupol urmează să aibă loc vineri, potrivit ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oțelăriei unde rezistă ultimii apărători ucraineni, scrie BBC. 

De asemenea, se crede că aproximativ 200 de civili se ascund în buncărele din uzină.

Update 6 mai, ora 6:45 Pentagon: Trupele ruseşti au plecat din Mariupol

Război în Ucraina, 5 mai 2022 Război în Ucraina | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni

Război în Ucraina, 4 mai 2022 Război în Ucraina | Rusia ameninţă că va considera transporturile NATO care livrează arme drept "ţinte"

Război în Ucraina, 3 mai 2022 | Oficiali ucraineni: Rusia a efectuat bombardamente în oraşul ucrainean Liov

Război în Ucraina, 2 mai 2022 | Rușii au bombardat o biserică în Odesa

Război în Ucraina, 1 mai 2022 | Generali ai Rusiei, atacaţi şi ucişi în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close