Antena 3 CNN International News Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai, când Rusia sărbătorește "Ziua Victoriei"

Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai, când Rusia sărbătorește "Ziua Victoriei"

Casa Albă a confirmat că întâlnirea virtuală a liderilor G7 - grupul celor mai dezvoltate economii de pe glob - a fost convenită în mod special astfel încât să aibă loc înainte de "Ziua Victoriei", sărbătorită în Rusia pe 9 mai.

Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai, când Rusia sărbătorește "Ziua Victoriei"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Mai 2022   •   22:19

Este ziua în care Moscova celebrează victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

S-a speculat intens că oportunitatea zilei de 9 mai va fi folosită de Putin pentru a anunța o nouă mișcare în Ucraina - cum ar fi o declarație de război, care ar permite formal mobilizarea rezerviștilor.

De asemenea, liderul rus ar putea proclama o 'victorie' pe frontul din Donbas.

Însă liderii occidentali au decis să aibă o întâlnire în format virtual chiar cu o zi înainte de 9 mai și să-l invite și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să participe la dialog.

"Duminică dimineața, președintele Joe Biden va participa la o întâlnire virtuală a liderilor G7, prezidată de cancelarul german Scholz. Liderilor li se va alătura președintele ucrainean Volodimir Zelenski", a spus purtătorul de cuvânt al NSC, Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă.

Noi sancțiuni, discutate la reuniunea virtuală G7

Pe agenda discuției se vor afla noi sancțiuni la adresa Rusiei.

"Vor fi discutate cele mai recente evoluții din războiul Rusiei împotriva Ucrainei și efectele sale globale (...) participanții urmând să-și exprime sprijinul pentru Ucraina și viitorul acestei națiuni, precum și unitatea în răspunsul colectiv, inclusiv prin impunerea unor costuri severe pentru războiul președintelui Putin", a continuat oficialul.

În plus, președintele american urmează să anunțe în curând un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de peste 100 de milioane de dolari, conform unor surse citate de Reuters, notează CNN.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a arătat, vineri, că plasarea reuniunii virtuale a G7 cu o zi înainte de 9 mai a fost intenționată.

"Nu trebuie să îi scape nimănui semnificația acestui calendar, conform căruia reuniunea G7 are loc cu o zi înainte de 'Ziua Victoriei', când președintele rus Putin a indicat că vrea să se proclame victorios în războiul din Ucraina. Desigur, nu este victorios", a spus Psaki.

Foto: președintele american Joe Biden, în biroul de la Casa Albă, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în martie anul curent

×
Subiecte în articol: surpriza G7 Joe Biden Volodimir Zelenski
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close