Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Oficiali ucraineni: Rusia a efectuat bombardamente în oraşul ucrainean Liov

Război în Ucraina | Oficiali ucraineni: Rusia a efectuat bombardamente în oraşul ucrainean Liov

Război în Ucraina, ziua 69. Președintele rus Vladimir Putin ar urma să declare în curând război Ucrainei, în mod oficial. El ar intenționa să profite de momentul 9 mai, o zi în care rușii sărbătoresc "Ziua Victoriei" împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, estimează oficiali occidentali citați de CNN.

Război în Ucraina | Oficiali ucraineni: Rusia a efectuat bombardamente în oraşul ucrainean Liov
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2022   •   21:26

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare și Crucea Roșie Internațională au confirmat că civilii evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol au ajuns în siguranță la Zaporijia, în teritoriul aflat sub controlul forțelor ucrainene
  • Cancelarul Olaf Scholz a fost criticat într-un limbaj colorat de ambasadorul ucrainean la Berlin
  • Președintele rus Vladimir Putin ar urma să declare în curând război Ucrainei, în mod oficial
  • Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, va veni săptămâna aceasta în România ca un gest de sprijin pentru familiile ucrainene în nevoie
  • Volodimir Zelenski îi răspunde ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, după ce acesta a declarat că evreii sunt cei mai mari antisemiți
  • Vladimir Putin vrea să organizeze o ”paradă a prizonierilor de război ucraineni”, pe 9 mai, de Ziua Victoriei
  • Papa Francisc s-a oferit să călătorească la Moscova la aproximativ trei săptămâni de la începutul invaziei în Ucraina
  • Realizatorul vedetă şi principalul propagandist al lui Vladimir Putin a prezentat un scenariu în care Marea Britanie este transformată într-un "deșert radioactiv"
  • Rușii au atacat din nou Odesa, în cursul zilei de luni. Un băiat de 14 ani a fost ucis, iar un altul a fost rănit

3 mai 2022, 22:43 Cel puțin 290 de cadavre de civili au fost găsite în orașul Irpin după retragerea rușilor, spune primarul localității

3 mai 2022, 21:00.  Armata rusă a atacat, marţi seară, poziţii din oraşul Liov, situat în vestul Ucrainei, afirmă oficiali ucraineni, raportând întreruperi ale alimentării cu electricitate după bombardamente.

Conform autorităţilor ucrainene, cel puţin patru explozii de amploare au avut loc marţi seară la periferia oraşului Lviv. Primarul oraşului, Andrii Sadovii, a îndemnat populaţia să se adăpostească şi a anunţat că este afectată alimentarea cu electricitate, conform Sky News.

Maksim Koziţki, şeful Comandamentului militar regional, a confirmat lansarea unor atacuri de către armata rusă. "Conform informaţiilor preliminare, au avut loc atacuri cu rachete în regiunea Liov", a declarat el, citat de agenţia Ukrinform.

Atacurile ruse sunt rare în regiunea Liov, astfel că acolo s-au refugiat mulţi ucraineni din alte zone ale ţării invadate de armata rusă.

3 mai 2022, 21:00. Israelul înclină spre extinderea ajutorului său pentru Ucraina, inclusiv asistență militară pentru țara aflată în război. Totuși, statul evreu se află în dilemă cu privire la războiul Rusiei din cauza situației din Siria.

3 mai 2022, 20:00. Avionul "Doomsday" al lui Putin, care îi permite să continue să conducă Rusia dacă izbucnește războiul nuclear, a fost văzută zburând lângă Moscova. Imaginile surprind aeronava Ilyushin Il-80 zburând la altitudine joasă, peste periferia orașului. Avionul gigant din epoca sovietică nu are ferestre în afară de cabina de pilotaj și e cunoscut sub numele de "Kremlinul zburător". În cazul unui atac nuclear Putin ar fi capabil să conducă Rusia și să dea comenzi armatei sale pentru lovituri decisive de la postul de comandă din aer.

3 mai 2022, 18:00. Kremlinul a difuzat primele informații despre conținutul discuției telefonice de peste două ore dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin.
Astfel, pe parcursul convorbirii, președintele rus a cerut ca Occidentul să oprească livrările de arme către Ucraina, transmite președinția rusă. Putin a mai acuzat, pe de altă parte, Kievul că nu dă dovadă de seriozitate la negocierile de pace.

"Occidentul ar putea ajuta la oprirea acestor atrocități prin exercitarea influenței adecvate asupra autorităților de la Kiev, precum și prin oprirea aprovizionării cu arme a Ucrainei. Kievul nu este pregătit pentru o activitate serioasă în negocierile de pace", a subliniat Vladimir Putin în conversația cu Emmanuel Macron, conform surse

3 mai 2022, 17:00. Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care răspunde sancțiunilor impuse de Occident. Acesta prevede sancţiuni împotriva statelor care au adoptat măsuri "inamicale" în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Decretul prezidenţial prevede utilizarea unor noi măsuri economice speciale ”de răzbunare” față de acțiunile neprietenoase ale unor state străine și organizații internaționale. În special, documentul publicat pe portalul oficial de informații juridice interzice îndeplinirea obligațiilor și încheierea de contracte cu persoane fizice și juridice străine în temeiul măsurilor restrictive de represalii, precum și exportul de materii prime și produse din Rusia, anunță agenția de presă rusă de stat TASS.

3 mai 2022, 15:34. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat un nou ajutor miltar de 300 de milioane de euro pentru Ucraina și a spus parlamentului ucrainean că țara „va câștiga” împotriva Rusiei.

3 mai 2022, 15:00. Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret prin care anunță măsuri economice de răzbunare ca răspuns la „acțiunile neprietenoase”, potrivit documentului publicat pe site-ul oficial al guvernului.

Decretul lui Putin interzice efectuarea de tranzacții și îndeplinirea obligațiilor față de persoanele fizice și juridice străine care au intrat sub sancțiuni, cum ar fi comerțul și exportul de produse și resurse, fără a preciza care persoane sau entități pot fi afectate de măsuri.

Autorităților, organizațiilor și persoanelor fizice ale statului rus le este interzis „să efectueze tranzacții (inclusiv încheierea de contracte de comerț exterior) cu persoane juridice, persoane fizice și organizații aflate sub controlul acestora, în privința cărora se aplică măsuri economice speciale; să efectueze în fața persoanelor, sub sancțiuni, obligații în cadrul tranzacţiilor încheiate (inclusiv contracte de comerţ exterior încheiate), dacă astfel de obligaţii nu sunt îndeplinite sau nu sunt îndeplinite integral”, se arată în document.

3 mai 2022, 14:41. Președintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu omologul rus Vladimir Putin, în primul astfel de contact după data de 29 martie.

Între timp, Macron a câștigat un al doilea mandat de președinte al Franței și a fost felicitat inclusiv de Putin.

Discuția de marți, de la prânz, are loc la inițiativa liderului francez și vine după dialogul telefonic de sâmbătă între Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

3 mai 2022, 14:00. Rusia a declarat că a folosit rachete de croazieră pentru a lovi un centru logistic de pe un aerodrom militar de lângă Odesa. Într-o declarație de marți, Ministerul rus al Apărării  a declarat că lovitura a distrus hangare care conțineau drone Bayraktar TB2, precum și rachete și muniții livrate din SUA și Europa, transmite NYT.

3 mai 2022, 13:53. Cancelarul Olaf Scholz a fost criticat într-un limbaj colorat de ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, în contextul în care șeful guvernului german a dat de înțeles că nu va vizita Kievul, în semn de sprijin, așa cum au procedat alți lideri europeni.

Potrivit BBC, Scholz a indicat, luni seară, că nu va vizita capitala Ucrainei până când președintele german Frank-Walter Steinmeiner nu va merge, la rândul său, acolo.

Kievul a respins categoric o vizită a lui Steinmeier, pe care îl consideră prea apropiat de Moscova.

"A te comporta precum un cârnat îmbufnat nu pare specific unui om de stat", a spus ambasadorul ucrainean, cu privire la refuzul lui Scholz de a face o vizită la Kiev.

"Este vorba despre cel mai brutal război de exterminare, de la atacul naziștilor (din cel de-al Doilea Război Mondial, n.r.) asupra Ucrainei. Nu este un joc de grădiniță", a continuat ambasadorul.

Melnik a mai agitat în trecut apele în Germania, criticându-i pe social-democrații lui Scholz pentru legăturile strânse și de durată cu Rusia.

La rândul său, șeful guvernului german a negat că ar fi ezitat să răspundă la agresiunea rusă.

3 mai 2022, 13:26. Aproape 1,1 milioane de persoane au fost evacuate din Ucraina pe teritoriul rus de când a început invazia pe 24 februarie, au declarat marți oficialii ruși. Din această cifră, aproape 200.000 sunt copii, potrivit ministerului rus al Apărării.

Autoritățile ruse au declarat că mii de oameni au fost evacuați în ultimele 24 de ore din „zonele periculoase”.

O investigație CNN din aprilie a dezvăluit că forțele ruse și soldații separatiști aliați îi duceau pe rezidenții din Mariupol la un așa-numit „centru de filtrare” înființat în Bezimenne, unde au fost înregistrați înainte de a fi trimiși în Rusia -- mulți împotriva voinței lor. Guvernul ucrainean și oficialii locali de la Mariupol spun că zeci de mii de cetățeni ucraineni au fost deportați forțat în Republica Populară Donețk și Rusia de la începutul războiului.

3 mai 2022, 13:05. Președintele rus Vladimir Putin ar urma să declare în curând război Ucrainei, în mod oficial.

El ar intenționa să profite de momentul 9 mai, o zi în care rușii sărbătoresc "Ziua Victoriei" împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, estimează oficiali occidentali citați de CNN.

Aceștia au ajuns la concluzia că Putin va valorifica simbolismul și valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele.

3 mai 2022, 12:45. Forţele ruse ar utiliza camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în Mariupol pentru a scoate din oraș cadavrele locuitorilor uciși în urma bombardamentelor, spune Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, citat de agenţia ucraineană de presă LB.ua.

„Oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripţia de ajutor umanitar”, s spus Andriuşcenko. Aceleaşi camioane care aduc „ajutoarele umanitare” la întoarcere sunt încărcate cu trupurile morţilor, mai afirmă consilierul Andriuşcenko pe contul său Telegram, în care mai susţine și că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în faţa acesteia şi corpurile sunt direct încărcate şi transportate ca oricare altă marfă.

3 mai 2022, 12:33. Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, va veni săptămâna aceasta în România ca un gest de sprijin pentru familiile ucrainene în nevoie, forțate să fugă în urmă invaziei Rusiei.

Prima Doamnă a Americii va pleca joi de la Washington spre România, cu oprire mai întâi la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, vineri, unde se va întâlni cu militarii înainte de a se îndrepta sâmbătă spre Capitală.

La București, Jill Biden se va întâlni și cu Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis.

De asemenea, ea va avea  întâlniri cu membri ai Guvernului României precum și cu voluntarii care se ocupă de refugiații ucraineni.

Jill Biden își va încheia călătoria luni, 9 mai, cu o întâlnire cu membrii Guvernului slovac, înainte de a pleca în Statele Unite.

Călătoria va fi cea de a doua deplasare în străinătate a Primei Doamne. În iulie ea a mers în Japonia pentru a participa la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice.

3 mai 2022, 11:58. Volodimir Zelenski îi răspunde ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, după ce acesta a declarat că evreii sunt cei mai mari antisemiți.

Zelenski a transmis că o astfel de afirmație arată că rușii au uitat toate lecțiile Celui de-al Doilea Război Mondial, sau poate nici nu le-au învățat.

”Ministrul de Externe al Rusiei a declarat, fără vreo ezitare, că cei mai mulți anisemiți se presupune că erau chiar evrei și că Hitler ar avea origini evreiești.

Asta înseamnă că diplomații Rusiei învinuiesc evreii pentru crimele naziștilor. Fără cuvinte.

În mod normal, este un mare scandal în Israel pe baza acestor declarații. Cu toate acestea, nu am auzit nicio obiecție, sau scuză din partea Moscovei. Așadar, înseamnă că sunt de acord cu ce a declarat ministrul.

După moartea atâtor oameni nevinovați care au supraviețuit ocupării naziste și lagărelor de concentrare naziste, de bombardamentele rusești, o asemenea declarație antisemită semnifică uitarea lecțiilor celui de-al Doilea Război Mondial de către Rusia. Sau poat că nici nu au învățat nimic din ele”, a spus președintele ucrainean.

3 mai 2022, 11:36. Primarul din Mariupol a declarat că un convoi de evacuare a ucrainenilor a început să se deplaseze din orașul de coastă Berdiansk, la aproximativ 85 de kilometri vest de orașul asediat, către Zaporojie. În convoi se află mulți oameni care au fost evacuați din fabrica Azovstal.

Boichenko a precizat că este încă foarte dificil pentru mii de oameni din Mariupol să părăsească teritoriul controlat de ruși. El a spus că 2.000 de locuitori sunt blocați în zona Berdiansk.

3 mai 2022, 11:07. Forțele armate ucrainene spun că au respins 12 atacuri rusești în ultima zi în regiunile Lugansk și Donețk. De asemenea, ei susțin că au doborât șapte drone de atac.

În actualizarea operațională zilnică, Statul Major a spus că există semne că rușii scot echipamente din depozit pentru a-și dota unitățile.

3 mai 2022, 11:03. Vladimir Putin vrea să organizeze o ”paradă a prizonierilor de război ucraineni”, pe 9 mai, de Ziua Victoriei, într-o demonstrație de ”putere și superioritate” rusă, care încalcă legea internațională.

Luni, biroul ONU pentru drepturile omului a estimat că peste 3.000 de civili în Ucraina au fost uciși de la începutul războiului, pe 24 februarie.

3 mai 2022, 10:20. Papa Francisc s-a oferit să călătorească la Moscova la aproximativ trei săptămâni de la începutul invaziei în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, a declarat Suveranul Pontif într-un interviu publicat marți de cotidianul din Milano Corriere della Sera. Papa a spus că încă insistă, dar Putin nu a răspuns, adăugând: „Mă tem că Putin nu poate și nu va face această întâlnire în acest moment”.

3 mai 2022, 10:00. Armata Rusiei este "semnificativ mai slabă" de la începutul invaziei sale în Ucraina, în ciuda faptului că Moscova și-a dublat bugetul pentru apărare din 2005 până în 2018, potrivit celei mai recente actualizări a serviciilor de informații ale ministerului britanic al Apărării.

„Eșecurile atât în planificarea strategică, cât și în execuția operațională" au subminat vastul  program de modernizare militară, se arată în raport. Sancțiunile internaționale vor "avea un impact de durată" asupra redresării armatei ruse.

3 mai 2022, 09:30. Rusia continuă să amenințe Occidentul. Realizatorul vedetă şi principalul propagandist al lui Vladimir Putin a prezentat un scenariu în care Marea Britanie este transformată într-un "deșert radioactiv", în urma unui atac nuclear lansat de Rusia.

„O altă opțiune de a arunca Marea Britanie în adâncurile mării este drona subacvatică rusească Poseidon.

Se apropie de țintă la o adâncime de un kilometru, cu o viteză de 200 de kilometri pe oră. Nu există nicio modalitate de a opri această dronă subacvatică. Ea are un focos cu o capacitate de până la 100 megatone.

Explozia acestei torpile termonucleare aproape de țărmurile Marii Britanii va provoca un val uriaș, un tsunami, cu o înălțime de până la 500 de metri. Acest val mare este și un purtător de doze extrem de mari de radiații. Trecând peste Marea Britanie, va transforma tot ceea ce rămâne în urmă, într-un deșert radioactiv, inutilizabil pentru orice”, spune acesta.

3 mai 2022, 09:47. Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei este "anemică" și încetinită de o abordare împotriva riscurilor, menită să evite pierderile grele pe care trupele ruse le-au suferit în prima fază a războiului, a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului.

Evaluarea se bazează pe o analiză a Departamentului Apărării, publicată săptămâna trecută, potrivit căreia Rusia părea să fie "cu câteva zile în urmă" în ceea ce privește obiectivele sale de luptăîn Donbas, din cauza rezistenței Ucrainei și a problemelor continue pe liniile de aprovizionare.

3 mai 2022, 09:24. Rușii au atacat din nou Odesa, în cursul zilei de luni. Orașul a fost ținta unui bombardament cu rachete care a distrus mai multe clădiri rezidențiale, o biserică, cât și aeroportul. Un băiat de 14 ani a fost ucis, iar un altul a fost rănit.

3 mai 2022, 09:15. Un incendiu devastator a izbucnit la miezul nopții la depozitul unei edituri pro-Kremlin din apropierea Moscovei. 34.000 de metri pătrați s-au făcut scrum, potrivit NEXTA. Fumul gros s-a văzut la zeci de kilometri depărtare.

3 mai 2022, 08:30. Rusia "a uitat toate lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat luni seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Adolf Hitler are "sânge evreiesc" și că "cei mai înfocați antisemiți sunt de obicei evrei".

3 mai 2022, 08:15. Aproximativ 100 de civili, inclusiv femei și persoane în vârstă, și aproximativ 20 de copii sunt încă prinși în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, potrivit unui căpitan ucrainean care se află în interior, citat de CNN. Ei s-au confruntat cu bombardamente constante din partea forțelor ruse, în timp ce au rămas fără hrană și apă, a susținut acesta.

Aproximativ 100 de civili au fost evacuați duminică din uzină, dar o nouă evacuare planificată pentru luni nu a avut loc.

Marți dimineață va avea loc o evacuare a civililor din Mariupol, se transmite pe canalul de Telegram al Consiliului Local. Acordul a fost încheiat cu ajutorul Organizației Națiunilor Unite și al Crucii Roșii. Deși va evacua cetățenii din Mariupol, convoiul va pleca de fapt dintr-un sens giratoriu de lângă Berdiansk, un oraș ocupat de ruși la vest de Mariupol.

Persoane evacuate din Mariupol, Melitopol și din orașele din împrejurimi aflate sub control rusesc, pe 02 mai 2022 în Zaporojie, Ucraina

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

3 mai 2022, 00:01. SUA dispun de informații foarte credibile, provenind de la serviciile de specialitate, conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști în Donețk și Lugansk până la jumătatea lunii mai.

Până atunci însă, armata rusă încearcă să-i ofere lui Vladimir Putin o victorie, dacă nu strategică, măcar simbolică, în perspectiva Zilei Victoriei, sărbătorite în data de 9 mai și care marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Există planuri de a crea o așa-numită "republică populară" în Herson, oraș ocupat de ruși și care va fi, de asemenea, anexat, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

În pregătirea implementării acestui plan, Rusia răpește oficiali locali în orașele pe care le controlează în Ucraina, în estul și sudul țării. Cei răpiți sunt înlocuiți de persoane loiale Moscovei.

Referendumurile ar urma să aducă Rusiei și lui Putin "o spoială de legitimitate", concluzionează diplomatul american.

3 mai 2022, 00:00. Germania este pregătită să accepte un embargo petrolier asupra petrolului rusesc, a declarat ministrul german de finanțe, Christian Lindner, la CNN.

"Germania este pregătită pentru noi sancțiuni, inclusiv un embargo petrolier", a precizat Lindner. 

"Ne-am pregătit să fim mai puțin dependenți de importurile rusești de energie. Este nevoie de timp pentru a reduce dependența. A fost o greșeală să fim dependenți în acest fel, dar facem progrese. Putem reduce importurile, începând cu cărbunele, apoi petrolul.

Va dura mai mult timp pentru a fi independenți de importurile rusești de gaze naturale, dar (procesul) va continua, așa că, în cele din urmă, vom fi complet independenți de Rusia", a continuat el.

Război în Ucraina, 2 mai 2022 | Rușii au bombardat o biserică în Odesa

Război în Ucraina, 1 mai 2022 | Generali ai Rusiei, atacaţi şi ucişi în Ucraina

Război în Ucraina, 30 aprilie 2022 | Lavrov anunţă condiţiile de pace, atac cu rachete pe aeroportul din Odesa

Război în Ucraina, 29 aprilie 2022 | Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

Război în Ucraina, 28 aprilie 2022 | Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close