Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Lavrov anunţă condiţiile de pace, atac cu rachete pe aeroportul din Odesa

Război în Ucraina | Lavrov anunţă condiţiile de pace, atac cu rachete pe aeroportul din Odesa

Război în Ucraina, ziua 66. Riscurile unui război nuclear ar trebui menținute la un nivel minim și orice conflict armat între puterile nucleare ar trebui prevenit, susține un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe. În același timp, ministrul de Externe din Moldova a declarat că soarta Europei depinde de „cum se termină acest război".

Război în Ucraina | Lavrov anunţă condiţiile de pace, atac cu rachete pe aeroportul din Odesa
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Apr 2022   •   20:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Serghei Lavrov a anunţat condiţiile de pace
  • Oficial din Ministerul de Externe al Rusiei: "Riscurile unui război nuclear ar trebui menținute la un nivel minim"
  • Ministrul de externe din Republica Moldova: ”Soarta Europei depinde de cum se termină acest război”
  • Macron i-a promis lui Zelenski că va consolida ajutorul umanitar și proviziile militare
  • Zelenski, la un pas de a fi capturat de ruși în primele ore de la declanșarea invaziei
  • 78 de supraviețuitori ai Holocaustului au fost evacuați din Ucraina
  • Ambasadorul britanic, Melinda Simmons, a revenit la Kiev
  • Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania
  • O nouă groapă comună descoperită lângă Kiev | 900 de persoane au fost îngropate acolo

30 aprilie 2022, 23.08. Un alt general al Rusiei a fost ucis într-un atac al ucrainenilor în oraşul Izium.

Generalul rus Andrei Simonov se afla în oraşul Izium, astăzi, atunci când postul de comandă rus a fost atacat de forţele armatei ucrainene.

Potrivit primelor informaţii, generalul Simonov a fost eliminat în urma atacului, însă numărul total al victimelor nu a fost făcut public.

Generalul Simonov se alătură astfel altor zece generali ai Rusiei care şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina.

30 aprilie 2022, 21.50. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a întocmit o listă cu condiţiile pentru pace în Ucraina.

Serghei Lavrov a declarat că ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din discuțiile de pace cu Ucraina, dar negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a negat acest lucru, transmite Reuters.

"În prezent, delegațiile rusă și ucraineană discută de fapt zilnic prin videoconferință un proiect al unui posibil tratat", a declarat Lavrov pentru agenția oficială de știri chineză Xinhua.

"Ordinea de zi a discuțiilor ... include, printre altele, chestiunile legate de denazificare, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse", a spus Lavrov, fără a da detalii.

30 aprilie 2022, 20.20. Aeroportul din Odesa, Ucraina, a fost atacat cu rachete, iar pista a fost avariată, anunță BBC News.

Trei explozii puternice au fost auzite în Odesa sâmbătă după-amiaza, iar imaginile postate pe internet au prezentat fumul dens care s-a ridicat deasupra orașului.

Șeful centrului de presă al forțelor de apărare din sudul Ucrainei a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care spune că pista aeroportului din Odesa a fost avariată în urma atacului cu rachete.

30 aprilie 2022, 18:26. Riscurile unui război nuclear ar trebui menținute la un nivel minim și orice conflict armat între puterile nucleare ar trebui prevenit, susține un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de agenția TASS.

Potrivit Reuters, Vladimir Yermakov, șeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat că toate puterile nucleare trebuie să rămână în logica stabilită în documentele oficiale care vizează prevenirea războiului nuclear.

El s-a referit la o declarație comună publicată în ianuarie de Rusia, China, Marea Britanie, Statele Unite și Franța, în care cele cinci țări - care sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU - au convenit că trebuie evitată răspândirea în continuare a armelor nucleare și un război nuclear.

30 aprilie 2022, 17:45. Ministrul moldovean de externe a declarat pentru Sky News că viitorul ţării sale şi al întregii Europe depinde de modul în care se va încheia războiul din Ucraina.

„Viitorul întregului continent depinde de capacitatea Ucrainei de a-şi menţine sistemul politic, de capacitatea de rezistenţă a ţării sale. Într-un anumit sens, soarta şi viitorul fiecărei ţări din această parte a lumii... depinde de modul în care se termină acest război, de locul în care se termină şi de momentul în care se termină", a declarat ministrul Nicu Popescu, potrivit Mediafax.

30 aprilie 2022, 17:06. Liderul francez Emmanuel Macron l-a sunat pe președintele ucrainean Volodimir Zelensk pentru a-i promite că va intensifica ajutorul umanitar și proviziile militare către Kiev.

După ce a câștigat recentele alegeri prezidențiale, Macron și-a reafirmat disponibilitatea de a lucra activ în timpul celui de-al doilea mandat pentru ”restaurarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

30 aprilie 2022, 16:06. Turcia a decis să nu participe la un exercițiu NATO în Grecia, acuzând Atena că a schimbat diviziunea spațiului aerian dintre cele două țări.

Exerciții numite „Întâlnirea cu tigrul” sunt organizate anual în diferite țări pentru a sublinia solidaritatea țărilor participante. De această dată, acestea sunt planificate să aibă loc în Grecia în perioada 9-20 mai.

Potrivit presei turce, Grecia, care în calitate de țară gazdă a elaborat reglementări tehnice pentru implementarea măsurilor înainte de fiecare exercițiu, a adăugat completări „anti-Turcia” care „manipulează” frontierele, în special spațiul aerian deasupra Mării Egee.

30 aprilie 2022, 15:45. Numeroși refugiați ucraineni, aflați în Mexic, nu pot intra în SUA din cauza unei modificări a regulilor care a fost impusă de autorități, anunță Sky News.

Sute de ucraineni care au fugit în Mexic în încercarea de a ajunge în SUA nu știu ce să facă după ce o modificare a regulilor de intrare le-a interzis să treacă granița.

O mamă a doi copii care se află în Tijuana, un oraș în apropiere de San Diego, a declarat că s-a simțit „zdrobită" după ce a auzit vestea.

„Suntem în stare de șoc. Nu știm ce trebuie să facem acum", a spus Oksana.

După declanșarea crizei refugiaților, preşedintele american Joe Biden a anunţat că va garanta intrarea în ţară a 100.000 de ucraineni.

30 aprilie 2022, 14:20. Un spital și mai multe apartamente din Harkov au fost lovite noaptea trecută, anunță serviciile de urgență ucrainene, potrivit BBC.

Un spital și zone rezidențiale din orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, au fost lovite de bombardamente în timpul nopții, anunță serviciile de urgență ale statului ucrainean.

Ca urmare, apartamentele din două blocuri cu nouă etaje au fost incendiate, iar un bărbat a fost rănit și transportat la spital, spun echipele de intervenție.

Structurile din beton și ramele ferestrelor au fost avariate în spital, iar la etajul 5 a izbucnit un incendiu, dar nu s-au înregistrat victime.

Jurnaliștii nu au putut să confirme informațiile din surse independente.

30 aprilie 2022, 13:40. Rusia anunţă sâmbătă că unităţile sale de artilerie au lovit peste noapte 389 de ţinte ucrainene, inclusiv 35 de puncte de control, 15 depozite de arme şi muniţii şi mai multe zone în care erau concentrate trupele şi echipamentele ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit patru depozite de muniţie şi combustibil.

30 aprilie 2022, 13:12. Ucraina susține că Rusia a pierdut peste 23.000 de militari de la începutul războiului pe 24 februarie. De asemenea, ucrainenii susțin că Rusia are pierderi foarte mari în ceea ce privește vehiculele și echipamentele.

Ucraina a actualizat sâmbătă informațiile privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.

Partea ucraineană susține că 23.200 de ruși au fost uciși în perioada 24 februarie-30 aprilie.

De asemenea, sursa arată că 2.445 de vehicule blindate au fost distruse de la începutul războiului. Rușii au mai pierdut 155 de elicoptere, 1.008 de tancuri, 190 de avioane, 436 de sisteme de artilerie, 1.700 de autovehicule militare și 8 nave, potrivit ucrainenilor.

Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

30 aprilie 2022, 12:30. Un terminal al unui depozit de petrol din Briansk din Rusia și zona din apropiere au fost bombardate sâmbătă, potrivit guvernatorului regiunii citat de presa rusească. ”Nu există victime ”, a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz. El a adăugat că o clădire-anexă a terminalului a fost avariată.

Incidentul a avut loc după ce Moscova anunța că a reușit să împiedice un avion al armatei Ucrainei să pătrundă în zona Briansk, de lângă granița cu Ucraina.

30 aprilie 2022, 11:55. Armata americană a început să antreneze militari ucraineni în baze de pe teritoriul Germaniei, anunţă Departamentul american al Apărării. 

30 aprilie 2022, 11:20. Autoritățile ucrainene susțin că 219 copii au fost uciși și peste 398 au fost răniți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Cei mai mulți copii au fost uciși sau răniți în regiunile Donețk și Kiev.

De asemenea, au fost avariate 1.570 de instituții de învățământ, dintre care 111 au fost distruse în totalitate.

Ministerul de Interne a declarat că a primit peste 7.000 de rapoarte de persoane dispărute de la începutul războiului. Aproximativ jumătate dintre acestea au fost găsite.

De asemenea, aproximativ 2.000 de cadavre sunt neidentificate. Până în prezent, au fost comandate 927 de examinări ADN în cadrul dosarelor penale.

30 aprilie 2022, 09:55. Forțele ucrainene au respins 14 atacuri ale rușilor în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, transmite Kyiv Independent citând Armata Ucrainei. Rusia ar fi pierdut 11 tancuri, 7 elemente ale artileriei, 27 de transportoare și alte vehicule militare.

30 aprilie 2022, 09:30.  Un incendiu puternic a izbucnit la o centrală de lângă localitatea Ilyinskoye din regiunea Sahalin, Rusia, transmite Nexta.

30 aprilie 2022, 08:45. Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei face parte din negocieri, a declarat Lavrov, citat de Reuters. Potrivit acestuia, cele două părți ar fi discutat despre un draft al unui posibil tratat de pace, însă ridicarea sancțiunilor face parte din negocieri. Anterior, Zelenski a exclus acest lucru. 

30 aprilie 2022, 08:30. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă "sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană"

30 aprilie 2022, 08:00.  Mai multe explozii au avut loc în cursul nopții în Harkov, în zona industrială. Imaginile care au fost făcute publice arată incendiile de proporții în urma exploziilor.

30 aprilie 2022, 07:00. Ucraina îi caută pe cei 10 militari ruși acuzați de crime de război la Bucea, orașul din afara capitalei Kiev, unde civili au fost torturați și uciși.

Ministerul Apărării, care a distribuit fotografii ale soldaților, i-a descris pe aceștia ca fiind „cei 10 josnici", potrivit BBC.

Procurorii spun că militarii sunt anchetați pentru „crimă cu premeditare".

De asemenea, ei sunt acuzați că au ținut ostatici civili nevinovați, i-au bătut și au jefuit case.

Moscova a negat că ar fi fost comise crime în Bucea, care s-a aflat sub controlul brigăzii 64 de infanterie motorizată timp de mai bine de o lună la începutul războiului. Mai mult chiar, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acordat brigăzii un titlu onorific pentru „eroismul și vitejia în masă, tenacitatea și curajul militarilor".

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că există riscuri mari de a înceta orice discuții cu partea rusă.

”Riscurile de a închide complet orice conversație (cu rușii – n.red.) sunt foarte mari.

Din cauza a ceea ce Rusia  lasă în urmă, pe oriunde ar trece. Au o metodă de a ucide, o metodă care funcționează în același fel în toate teritoriile pe care le ocupă”, a spus președintele Ucrainei.

Potrivit lui Zelenski, procesul de negocieri cu partea rusă este „foarte lent”.

„Pentru că prezența și dialogul în format video a reprezentanților delegației este la un anumit nivel. Ei spun că ridică unele probleme.Ei vorbesc despre ceva acolo, dar știm că totul este hotărât în ​​cele din urmă de o singură persoană", a spus el.

În opinia sa, sunt necesare doar discuții directe între președinții Ucrainei și Rusiei pentru a rezolva probleme importante.

"Când confirmă ceva, de exemplu, un schimb, nu cred. Ei confirmă un schimb civil, apoi ceva nu merge bine. O dată, de două ori, de trei ori. Înseamnă că au responsabilitatea unei singure persoane.

Și așa doar negocierile directe și acordurile directe asupra a ceva vor fi îndeplinite. Aceasta este credința mea și înțelegerea finală a întregului proces”, a subliniat Zelenski.

Zelenski i-a avertizat pe ruși că în cazul uciderii apărătorilor ucraineni din Mariupol sau a unui așa-zis „referendum” asupra terenurilor ocupate din regiunea Herson - Ucraina se va retrage din toate procesele de negociere.

Război în Ucraina, 29 aprilie 2022 | Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

Război în Ucraina, 28 aprilie 2022 | Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite

Război în Ucraina, 27 aprilie 2022 | Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării 

Război în Ucraina, 26 aprilie 2022 | Vladimir Putin i-a transmis lui Antonio Guterres că speră la o soluţie diplomatică în Ucraina

Război în Ucraina, 25 aprilie 2022 | Un sfert din trupele trimise de Moscova în Ucraina au fost scoase din luptă, potrivit Londrei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close