Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Un sfert din trupele trimise de Moscova în Ucraina au fost scoase din luptă, potrivit Londrei |

Război în Ucraina | Un sfert din trupele trimise de Moscova în Ucraina au fost scoase din luptă, potrivit Londrei |

Război în Ucraina, ziua 61. Atacurile în Ucraina au continuat chiar și în ziua de Paște. Forțele rusești continuă să bombardeze Harkov şi Mariupol. Ucraina acuză că Rusia a adus noi lansatoare Iskander la graniţă.

Război în Ucraina | Un sfert din trupele trimise de Moscova în Ucraina au fost scoase din luptă, potrivit Londrei |
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2022   •   20:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Moscova anunță că va expulza 40 de diplomați germani
  • Kievul anunță că nu există un acord cu rușii privind evacuarea civililor la Azovstal
  • Rusia lovește cinci gări din centrul și vestul Ucrainei
  • Zelenski mulțumește SUA pentru ”asistența fără precedent” acordată Ucrainei
  • Atacurile în Ucraina au continuat chiar și în ziua de Paște.
  • Armata lui Putin a reluat asaltul asupra combinatului Azovstal şi încearcă să sugrume ultima rezistență din Mariupol.

Update 25 aprilie ora 20:45 Secretarul britanic al Apărării a comentat că, până în prezent, Rusia "a eșuat în aproape toate obiectivele sale" și a apreciat că un sfert din trupele ruse trimise în Ucraina au fost scoase din luptă.

Ben Wallace a mai anunțat că țara sa oferă Ucrainei un număr "mic", neprecizat, de vehicule blindate Stormer, echipate cu lansatoare de rachete antiaeriene Starstreak.

Wallace a menționat în Parlamentul britanic că aceste vehiculele oferă "capacități antiaeriene îmbunătățite, cu rază scurtă de acțiune, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte".

Update 25 aprilie 18:00 Moscova anunță că va expulza 40 de diplomați germani, ca răspuns la o "decizie neprietenoasă" luată anterior de autoritățile de la Berlin, în contextul conflictului din Ucraina.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus că decizia luată la Moscova era "așteptată, dar în niciun caz justificată".

Update 25 aprilie 16:40 Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a transmis în urmă cu puțin timp răspunsul Kievului, după ce, mai devreme în cursul zilei, rușii au anunțat că se oferă să înceteze focul în mod unilateral la Azovstal, în vederea evacuării civililor prinși în încercuirea forțelor Moscovei.

"Este important să înțelegem că un coridor umanitar este deschis prin acordul ambelor părți. Coridorul anunțat unilateral nu asigură securitate și, de fapt, nu este un coridor umanitar. Așa că, declar în mod oficial și public: din păcate, astăzi nu există acorduri privind coridoare umanitare dinspre Azovstal", a precizat vicepremierul ucrainean.

Vereșciuk a mai spus că partea ucraineană i-a cerut secretarului general al ONU Antonio Guterres să inițieze și să garanteze un coridor de evacuare pentru civilii din Azovstal.

Guterres urmează să se întâlnească separat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

Update 25 aprilie 15:43 -O presupusă tentativă de asasinat a fost dejucată | Putin reclamă un complot al Occidentului de a ucide jurnalişti ruşi

Update 25 aprilie 15:00 - Ucraina nu va modifica constituția în ceea ce privește aderarea la NATO

Update 25 aprilie 14:30 - Apar şi noi imagini cutremurătoare din subsolul uzinei Azovstal, unde peste o mie de civili din Mariupol se adăpostesc de bombardamentele ruseşti. În videoclipul publicat de Regimentul Azov se vede cum oamenii trăiesc în condiţii groaznice: apa este pe sfârşite, iar copiii mici poartă saci de gunoi în loc de scutece.

Update 25 aprilie 2022, 14:15 - Rusia susține că va deschide un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din uzina Azovstal

Update 25 aprilie 2022, 13:30 - Rusia va deschide luni un coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Sky News.

„De la ora 14:00, ora Moscovei pe 25 aprilie 2022” trupele ruse „vor opri unilateral orice ostilităţi, vor retrage unităţile la o distanţă sigură şi vor asigura retragerea” civililor, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Update 25 aprilie 2022, 13:15 - Rusia lovește cinci gări din centrul și vestul Ucrainei

Oleksandr Kamyshin, președintele Ukrzaliznytsia, compania feroviară de stat a Ucrainei, a declarat că forțele rusești au lovit cinci stații de cale ferată din centrul și vestul Ucrainei, potrivit CNN.

”Trupele rusești continuă să distrugă în mod sistematic infrastructura feroviară”, a spus el. ”În această dimineață (luni - n.r.), în decurs de o oră, au fost lovite cinci gări din centrul și vestul Ucrainei”.

Kamyshin a declarat că cel puțin 16 trenuri de pasageri vor fi oprite. El a adăugat că au existat victime, fără a oferi, însă, detalii.

Update 25 aprilie 2022, 11:00 - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că apreciază ”asistența fără precedent a Statelor Unite pentru Ucraina”, scrie CNN.

Biroul lui Zelenski a emis o declarație în urma unei întâlniri la Kiev între liderul ucrainean, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin.

”Aș dori să îi mulțumesc președintelui Biden personal și în numele întregului popor ucrainean pentru poziția sa în susținerea Ucrainei, pentru poziția sa personală clară. Vreau să mulțumesc întregului popor american, precum și Congresului pentru sprijinul lor bicameral și bipartizan. O vedem. Îl simțim”, a spus Zelenski.

Update 25 aprilie 2022, 09:00 - SUA consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are echipamentul și sprijinul potrivit, a declarat secretarul apărării, Lloyd Austin, după vizita la Kiev.

”În ceea ce privește capacitatea lor de a câștiga - primul pas pentru a câștiga este să crezi că poți câștiga. Și astfel, ei cred că pot câștiga. 

Noi credem că noi - ei - putem câștiga, dacă au echipamentul potrivit, sprijinul potrivit, iar noi vom face tot ce putem și vom continua să facem tot ce putem”, a declarat Austin.

Update 25 aprilie 2022, 08:20 - Bilanțul celor două luni de război

Publicația The Kiev Independent, care citează cifre oficiale ale Kievului, a publicat un bilanț al celor două luni de război în Ucraina.

Până în prezent, aproximativ 3000 de soldați ucraineni au murit și peste 10.000 au fost răniți. De asemenea, 2435 de civili au fost uciși și 7882 au fost răniți. Totodată, 213 copii au fost uciși și peste 2000 au fost răniți.

Update 25 aprilie 2022, 08:05 - Atacurile în Ucraina au continuat chiar și în ziua de Paște. În a 61-a zi de război, armata lui Vladimir Putin nu a slăbit bombardamentele asupra orașelor din regiunile pe care le dorește cucerite.

Cernihiv și Rubizhne au fost principalele ținte ale atacurilor. Și la Herson este panică, acolo unde la ieșirea din oraș s-au format cozi masive de mașini, iar localnicii încearcă cu disperare să părăsească zona.

Duminică seara, Rusia ar fi desfăşurat lansatoare mobile de rachete Iskander-M la o distanţă de 60 km de graniţa cu Ucraina.

Război în Ucraina, 24 aprilie 2022 | Civili uciși în bombardamentele asupra orașului Luhans

Război în Ucraina, 23 aprilie 2022 | Armata lui Vladimir Putin bombardează chiar în timpul slujbelor din Sâmbăta Mare 

Război în Ucraina, 22 aprilie 2022 | Armata ucraineană a ucis un alt general rus | Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut conversaţii ample în cursul zilei de vineri

Război în Ucraina, 21 aprilie 2022 | Noi imagini din satelit arată cimitirele imense din Mariupol

Război în Ucraina, 20 aprilie 2022 SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close