Antena 3 CNN Externe Rusia anunță deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din uzina Azovstal

Rusia anunță deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din uzina Azovstal

Armata rusă a anunțat că redeschide un coridor umanitar pentru ieșirea civililor care s-ar putea afla la uzina Azovstal din Mariupol.

Rusia anunță deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din uzina Azovstal
Sursa foto: Twitter/ng_ukraine
de Alexandra Ionescu    |    25 Apr 2022   •   14:12

”Forțele armate ale Rusiei și formațiunile Republicii Populare Donețk de la ora 14:00 (ora Moscovei) pe 25 aprilie 2022 încetează unilateral orice ostilități, unitățile sunt retrase la o distanță de siguranță și asigură retragerea acestor categorii de cetățeni în orice direcții alese”, se arată în comunicat.

Luni, șeful Centrului de Control al Apărării Naționale al Federației Ruse, general-colonelul Mihail Mizintsev a afirmat că Federația Rusă confirmă posibilitatea de ieșire prin coridorul umanitar al civililor (personal, femei și copii).

„Dacă civilii sunt încă la uzina metalurgică, atunci cerem categoric autorităților de la Kiev să emită imediat un ordin naționale comandanților formațiunilor pentru a-i elibera”, a spus Mizintsev, potrivit Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut la începutul acestei săptămâni că forțele ruse au obținut să ocupe orașul Mariupol, dar a ordonat armatei să se oprească înainte de a lua uzina Azovstal, ultimul bastion major al apărării ucrainene din oraș.

Uzina de oțel Azovstal din oraș a devenit una dintre ultimele rezistențe semnificative ale forțelor ucrainene. Complexul industrial adăpostește sute de soldați și civili - iar proviziile se epuizează.

Unii dintre cei care se adăpostesc în buncărele subterane de la uzină se află acolo de la sfârșitul lunii februarie și nu au mai văzut lumina zilei de săptămâni întregi.

Joi, vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat că acolo se află ”aproximativ 1.000 de civili și 500 de militari răniți”.

Yuriy Ryzhenkov, CEO-ul companiei care deține fabrica, a declarat joi pentru CNN că situația de acolo este ”aproape de o catastrofă”.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Azovstal Mariupol
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close