Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Noi imagini din satelit arată cimitirele imense din Mariupol

Război în Ucraina | Noi imagini din satelit arată cimitirele imense din Mariupol

Război în Ucraina, ziua 57. Președintele american Joe Biden a anunţat noi măsuri de ajutor militar și economic pentru Kiev. Între timp, ruşii l-au arestat pe comandantul Flotei Mării Negre, amiralul Igor Osipov, considerat responsabil de scufundarea crucișatorului „Moscova”.

Război în Ucraina | Noi imagini din satelit arată cimitirele imense din Mariupol
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2022   •   17:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • 79 de locuitori ai orașului asediat Mariupol au fost evacuați în siguranță, joi
  • Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, vine vineri la București
  • Comandantul Flotei Mării Negre, arestat pentru moartea crucișătorului „Moscova”
  • Biden: Statele Unite vor interzice accesul navelor rusești în porturile americane
  • Papa Francisc susţine apelul ONU de armistiţiu în Ucraina pe 24 aprilie, de Paşte ortodox
  • Zelenski: 120.000 de persoane blocate în Mariupol
  • Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia a avut loc joi
  • Volodimir Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin
  • Secretarul general al ONU cere întâlniri cu preşedinţii Putin şi Zelenski

Update 21 aprilie, ora 23:07. Franţa va trimite peste 28 de tone de material medical de urgenţă în Ucraina, au anunţat joi Ministerele Afacerilor Externe şi Sănătăţii, potrivit unui comunicat comun, relatează AFP.
Acest nou transport francez pe cale rutieră, prin Polonia, include un generator de oxigen, peste 50 de aparate de respirat şi consumabilele acestora, peste 4,5 tone de medicamente precum şi un generator de mare capacitate.

Update 21 aprilie, ora 22:40. Pavlo Kirilenko, administratorul militar regional din Donețk, a declarat că 79 de locuitori ai orașului asediat Mariupol au fost evacuați în siguranță joi în Zaproizhzhia.

Într-o postare pe Telegram, Kirilenko a declarat că, după mai multe întârzieri și încercări eșuate de a deschide un coridor de evacuare din orașul asediat, „este pentru prima dată de la începutul blocadei orașului Mariupol de către forțele de ocupație rusești, când am reușit să evacuăm locuitorii într-un mod organizat și să-i ducem în siguranță”.

Kirilenko a declarat că aproape 100.000 de locuitori din Mariupol au ajuns deja în Zaporizhzhia, promițând că autoritățile ucrainene vor continua să lucreze din greu pentru ca toți cei care doresc să scape din orașul asediat să poată face acest lucru.

Kirilenko a declarat că, în timpul încercărilor anterioare de a scoate civilii afară, forțele rusești au încălcat acordurile, obligându-i pe cei care au evadat să se bazeze pe transportul privat.

„De data aceasta, patru autobuze au reușit să părăsească orașul asediat într-un mod organizat. Este mult mai puțin decât s-a convenit, dar ne bucurăm totuși pentru fiecare viață salvată”, a declarat Kirilenko înainte de a-i felicita pe toți cei evacuați care au reușit să scape.

Update 21 aprilie, ora 22:05. Imaginile din satelit surprind un cimitir colectiv în expansiune în apropierea orașului ucrainean asediat Mariupol, potrivit Maxar Technologies.

Compania americană a declarat că peste 200 de noi morminte au apărut în acest loc în ultimele săptămâni, în timp ce trupele rusești au continuat să bombardeze regiunea.

Maxar a declarat că o analiză a imaginilor de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii aprilie indică faptul că extinderea a început între 23 și 26 martie.

Situl se află lângă un cimitir existent în satul Manhush, la 20 de kilometri vest de Mariupol.

Update 21 aprilie, ora 21:15. Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, vine vineri la București și va avea întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Premierul Nicolae Ciucă îl primește pe Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe din Ucraina, vineri, la ora 8.00, la Palatul Victoria.

Ulterior, Kuleba va avea o întrevedere separată si cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul ucrainean efectuează vizita în România la invitația șefului diplomației române.

Update 21 aprilie, ora 20:05Premierul ucrainean Denîs Șmîhal se află în vizită în Statele Unite ale Americii. Oficialul s-a întâlnit cu Joe Biden și a vorbit la sediul guvernului SUA. 

Update 21 aprilie, ora 19:30. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui american Joe Biden, după anunțul a două noi măsuri de ajutor militar și economic pentru Kiev. 

"Sunt recunoscător președintelui și poporului american pentru rolul lor în sprijinirea poporului Ucrainei în lupta cu agresiunea rusă. Acest ajutor este mai necesar astăzi decât oricând! Este un ajutor care salvează viețile apărătorilor democrației și libertății și care ne aduce mai aproape de restabilirea păcii în Ucraina", a scris Zelenski pe Twitter.

Update 21 aprilie, ora 18:15. Nouă state din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, intenţionează să solicite Uniunii Europene asistenţă financiară suplimentară pentru găzduirea de refugiaţi ucraineni, anunţă vicepremierul Cehiei, Ivan Bartos.

Este vorba de Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, România şi cele trei state baltice, Letonia, Lituania şi Estonia, care "au convenit asupra a 14 măsuri pe care le vor prezenta împreună pentru a angaja un dialog cu Comisia Europeană privind modificarea regulilor în vigoare", a indicat vicepremierul ceh Ivan Bartos.

Acesta a subliniat că "actuala criză este excepţională şi nu se poate prevedea impactul final asupra economiilor". "Suntem ferm convinşi că nu va fi suficientă flexibilizarea politicii de coeziune. Trebuie să cerem şi finanţare suplimentară pentru statele membre care primesc un număr mare de refugiaţi din Ucraina", a adăugat Bartos.

Cele nouă sunt favorabile de asemenea "validării urgente a programelor pentru noua perioadă bugetară 2021-2027, astfel ca proiectele care îi ajută pe refugiaţii din Europa centrală şi de est să poată începe să fie rambursate cât mai curând posibil", a mai notat responsabilul ceh.

Update 21 aprilie, ora 17:50. Comandantul Flotei Mării Negre, amiralul Igor Osipov, arestat în Rusia pentru moartea crucișatorului „Moscova”, anunţă presa ucraineană.

Update 21 aprilie, ora 17:40 Președintele american Joe Biden a declarat joi că Statele Unite vor interzice accesul navelor rusești în porturile americane, în încercarea de a izola și mai mult Moscova pe fondul invaziei sale în Ucraina.

„Nicio navă care a navigat sub pavilion rusesc sau care este deținută sau operată de interese rusești nu va avea voie să acosteze în portul Statelor Unite sau să acceseze țărmurile noastre”, a declarat Biden joi în declarațiile de la Casa Albă.

Noul pachet de asistență de securitate pregătit de Washington pentru Ucraina se ridică la 800 de milioane de dolari și vine după un alt pachet, tot de 800 de milioane de dolari, care include arme grele și care a ajuns în Europa la începutul săptămânii.

Update 21 aprilie, ora 17:30. Papa Francisc susţine apelul prin care secretarul general al ONU Antonio Guterres cere un armistiţiu în Ucraina pe 24 aprilie, data Paştelui ortodox, anunţă joi Vaticanul, relatează AFP.

„Sfântul Scaun şi Sfântul Părinte se alătură apelului lansat la 19 aprilie de către domnul Guterres, secretarul general al ONU, în acord cu Beatitudinea Sa Sviatoslav Şevciuk, şeful Bisericii Greco-Catolice ucrainene, în vederea unui armistiţiu cu ocazia sărbătorii Paştelui potrivit calendarului iulian la 24 aprilie”, anunţă într-un comunicat Vaticanul.

Update 21 aprilie, ora 17:20. Peste 1.700 de copii refugiați din Ucraina sunt înscriși ca audienți în școli și grădinițe, a anunțat joi Ministerul Educației.

Conform datelor centralizate și comunicate de inspectoratele școlare județene, sunt înregistrate 2.008 cereri pentru înscrierea ca audienți a copiilor refugiați din Ucraina. Dintre acestea, 667 vizează copii preșcolari și 1.341 elevi.

Ministerul Educației anunță că 1.746 de copii sunt deja repartizați sau înscriși ca audienți în școli și grădinițe. Dintre aceștia, 620 sunt prescolari și 1.126 sunt elevi.

Update 21 aprilie, ora 17:00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, joi, despre situația Mariupolului, după ce Rusia a afirmat că a cucerit cea mai mare parte din oraș.

Zelenski a declarat că 120.000 de civili au fost blocați joi când au vrut să părăsească orașul asediat din sudul țării, scrie Sky News.

Orașul s-a confruntat cu cele mai grave bombardamente rusești de la izbucnirea războiului și mii de oameni s-au temut că vor muri.

Nenumărate alte persoane au rămas fără acces la hrană și apă curentă, iar alimentarea cu energie electrică și conexiunile la internet sunt întrerupte de săptămâni întregi.

Zelenski a declarat că Ucraina a „oferit toate opțiunile” Rusiei pentru a ajuta la trecerea în siguranță a trupelor și a civililor departe de Mariupol.

Cu toate acestea, el a spus că încă așteaptă răspunsul Rusiei.

Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Moscova controlează o mare parte din Mariupol, dar că trupele ucrainene rămân într-o parte a acestui oraș.

Resturile forțelor de apărare ucrainene din oraș sunt adăpostite în buncăre subterane la uzina siderurgică Azovstal, alături de aproximativ 1.000 de civili.

Update 21 aprilie, ora 16:05. Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a confirmat joi rapoartele potrivit cărora au fost găsite gropi comune în orașul Mangush din estul țării, vorbind despre ultima situație din Ucraina.

Vorbind prin intermediul unei legături video dintr-o locație confidențială, Vadim Boichenko a declarat că forțele rusești „își curăță crimele" în orașul asediat Mariupol și ascund cadavrele în gropi comune în orașul Mangush, în regiunea Donețk, scrie Sky News.

„Este a doua săptămână consecutivă în care este complet închisă. Nimeni nu are voie să intre. Ei curăță locul”, a spus Boichenko.

Update 21 aprilie, ora 15:25. Un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia a avut loc joi, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, citată de postul de televiziune CNN.

"Astăzi, retrimitem acasă 19 persoane, inclusiv zece militari (printre care doi ofiţeri) şi nouă civili", a declarat Irina Vereşciuk.

"De data aceasta, printre persoanele eliberate sunt şi răniţi, iar acest lucru este foarte important. Vor putea beneficia de tratament total şi de reabilitare", a subliniat vicepremierul Ucrainei.

Marţi, Kievul anunţase că au fost eliberaţi 76 de prizonieri de război ucraineni în cadrul unui schimb cu Rusia.

Update 21 aprilie, ora 14:30. Prim-miniștrii Spaniei și Danemarcei au sosit joi la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunță CNN citat de Mediafax

După ce au ajuns în capitala ucraineană, premierul spaniol Pedro Sanchez și premierul danez Mette Frederiksen au apărut împreună într-un scurt videoclip postat pe contul oficial de Twitter al lui Sanchez.

"Ucraina are sprijinul, solidaritatea și angajamentul Spaniei", se arată în postare.

Biroul lui Frederiksen a scris pe Twitter că ea și Sanchez se vor "întâlni cu președintele Zelenski pentru a oferi sprijin concret Ucrainei".

"Ei se vor întâlni pentru a discuta despre situația actuală din Ucraina, despre continuarea sprijinului pentru ucraineni și despre urmărirea penală a crimelor de război și a încălcărilor drepturilor omului în contextul invaziei ruse", a precizat biroul lui Frederiksen într-o declarație.

Update 21 aprilie, ora 13:50. Antena 3 a prezentat imaginile în care Vladimir Putin urmărește momentul lansării rachetei nucleare Satan II  în sistem teleconferință. La eveniment asistă și generalii Serghei Șoigu, ministru al Apărării,  și Valeri Gherasimov, șef al statului major general al armatei.

”Este cu adevărat o armă unică ce va consolida potențialul militar al forțelor noastre armate, care va asigura securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și care îi va face să reflecteze de două ori pe cei care încearcă să amenințe țara noastră cu o retorică dezlănțuită și agresivă.

Noul complex are cele mai înalte performanțe tehnice și tactice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă.  Nu are echivalent în lume și nici nu va avea mult timp de acum înainte”, a declarat Vladimir Putin despre racheta Satan II. 

Update 21 aprilie, ora 12:40. Un politician ucrainean a distribuit către Sky News fotografii care arată trei luptători morți, îmbrăcați în haine militare, cu fețele clar vizibile, alături de alte trupuri neînsuflețite care nu se pot distinge.  

 Oleksiy Danilov, secretar în Securitatea Națională, a declarat că sunt luptători străini care au fost uciși în regiunea Lugansk. 

Un consilier al acestuia a declarat că luptătorii sunt din Siria și Libia. 

 „Sunt o mulțime de luptători străini acolo și continuă să se adune din toată lumea”, a spus Danilov. 

 În ceea ce privește numărul sirienilor uciși, Danilov a spus: „Este greu de spus. Nu îi numărăm. Nu avem suficient timp să îi numărăm... Indiferent câți vor trimite aici, toți vor fi uciși." 

Update 21 aprilie, ora 11:20. ”Nu trageți în aceste zile sfinte”,  este mesajul unui număr mare de intelectuali din Rusia. 

Într-o scrisoare publicată și adresată Kremlinului mai mulți scriitori și profesori de religie îndeamnă spre cinstirea Săptămânii Patimilor și a Sărbătorii Învierii lui Isus Hristos. 

Grupul de intelectuali invocă sacrificiul imens al lui Dumnezeu pentru salvarea omului. 

Ei spun, în scrisoarea publică adresată Kremlinului, că pe parcursul Postului Mare s-a auzit zgomotul împușcăturilor și bombardamentelor, a distrugerii a tot ceea ce s-a clădit de-a lungul generațiilor și mii de oameni au murit și milioane s-au refugiat. 

”Înțelegem că vărsarea de sânge nu poate fi oprită chiar acum, dar să cinstim suferința lui Hristos și victoria învierii Sale” se mai arată în acest apel de pace al intelectualilor din Rusia. 

Update 21 aprilie, ora 10:40Putin anulează asaltarea fabricii de oțel din Mariupol dar, în schimb, ordonă blocarea acesteia. Președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să anuleze planurile de a asalta combinatul siderurgic de la Mariupol, unde sunt adăpostite ultimele trupe ucrainene rămase. 

În schimb, vrea ca aceasta să fie blocată în siguranță, astfel încât nici „o muscă” să nu treacă neobservată. 

Putin a spus că Rusia garantează viețile celor care părăsesc unitatea și că vor fi tratați cu respect, scrie SkyNews

Update 21 aprilie, ora 10:05Rusia respinge propunerea de încetare a focului de Paște făcută de șeful Organizației Națiunilor Unite.  Anunțul a fost făcut de reprezentantul Ucrainei la ONU într-o postare pe Twitter.

Oficialul a afișat și un clip cu discursul reprezentantul lui Rusiei în cadrul Consiliului de securitate unde a anunțat poziția Moscovei.  Aceasta a vorbit despre denazificarea și eliberarea Ucrainei susținând că un astfel de armistițiu le-ar permite un răgaz naționaliștilor  și radicalilor de la Kiev ca să se regrupeze. 

Răspunsul Rusiei vine după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut un armistițiu de 4 zile pentru a permite deschiderea unor serii de culoare umanitare, Ucraina fiind de acord cu această propunere.

Update 21 aprilie, ora 09:30. Preoții din Ucraina le cer oamenilor să nu meargă la slujba de Înviere. Mitropolitul Epifanie al Ucrainei face un apel către preoți și credincioși să evite participarea la slujbele de Înviere în zonele unde se duc lupte grele.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina le-a cerut oamenilor să fie precauți pentru că oricând pot avea loc bombardamente.

Update 21 aprilie, ora 09:15. Rusia ar fi disperată să obțină o victorie și intensifică atacurile în Ucraina. Este avertismentul lansat de Volodimir Zelenski în cel mai recent mesaj al său.

Președintele Ucrainei a spus că situația din estul și sudul țării este gravă, dar și-a exprimat mulțumirea că aliații săi au reușit să înțeleagă care sunt nevoile armatei ucrainene.

Zelenski a vorbit și despre câteva dintre sancțiunile care urmează să fie impuse Rusiei.

”Situația din estul și sudul țării rămâne cât se poate de gravă. Ocupanții nu renunță la încercările lor de a obține măcar o victorie, lansând o nouă ofensivă la scară largă. Vor ceva cu care să-și hrănească propagandiștii. 

Sunt foarte bucuros să spun, cu un optimism atent, că partenerii noștri au ajuns să ne înțeleagă mai bine nevoile, să înțeleagă de ce avem nevoie și când exact avem nevoie de tot, nu în săptămâni sau într-o lună, ci imediat, chiar acum, când Rusia încearcă să-și intensifice atacurile. 

Când toate punctele-cheie identificate în acest plan vor fi implementate, Rusia va căuta oportunități de finanțare a mașinăriei militare. În special, planul include restricții pentru sectorul energetic și bancar din Rusia, pentru operațiuni de export și import şi pentru transport. Un embargo petrolier și restricții complete privind livrările de produse petroliere din Rusia trebuie să fie printre următorii pași”, a declarat Zelenski. 

Update 21 aprilie, ora 08:45Rusia anunță când se va încheia ”operațiunea specială” din Ucraina. Ministerul rus de Externe a spus că ”operațiunea specială” din Ucraina se va încheia atunci când amenințarea NATO va dispărea.

Războiul Rusiei în Ucraina se va încheia atunci când NATO încetează să folosească teritoriul ucrainean pentru a amenința Moscova, a declarat un înalt oficial al ministerului rus de externe, Alexei Polishchuk, agenţiei de presă Tass.

„Operațiunea militară specială se va încheia la îndeplinirea sarcinilor sale.

Printre acestea se numără protecția populației pașnice din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea amenințărilor la adresa Rusiei venite de pe teritoriul ucrainean din cauza capturării acesteia de către țările NATO”, a spus Polischuk.

Update 21 aprilie, ora 08:05. Ramzam Kadîrov a declarat că forțele ruse vor ocupa joi ultimul bastion principal al rezistenței din orașul asediat Mariupol, după ce Ucraina a propus discuții privind evacuarea trupelor și a civililor de acolo. 

 „Înainte de ora prânzului sau imediat după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forțelor Federației Ruse”, a declarat liderul cecen Ramzan Kadîrov potrivit SkyNews

Update 21 aprilie, ora 07:50. Statele Unite au anunțat cea mai recentă rundă de sancțiuni care vizează Rusia din cauza războiului din Ucraina, de data aceasta vizând o bancă comercială cheie și "o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeyev", scrie CNN citat de Mediafax

Într-un comunicat de presă, Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că vizează, de asemenea, "companii care operează în industria monedelor virtuale din Rusia, care se pare că este a treia ca mărime din lume", menționând că este pentru prima dată când "desemnează o companie de minerit de monedă virtuală".

În plus, Departamentul de Stat impune o serie de restricții de viză ca răspuns la războiul din Rusia și pentru "subminarea democrației în Belarus".

Update 21 aprilie, ora 07:30Rusia continuă bombardamentele în marile orașe din Ucraina.  Harkov și Nikolaev au fost lovite aseară de rachetele lansate de armata lui Vladimir Putin. 

În Harkov,  în nord-estul Ucrainei, un cartier rezidențial a devenit ținta ocupanților. O cameră video de supraveghere a surprins momentul în care o rachetă a căzut chiar lângă un bloc.  Mai multe clădiri și mașini bombardate au luat foc.  În acest moment nu se știe dacă există sau nu victime. 

Război în Ucraina, 20 aprilie 2022 | SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 19 aprilie 2022 A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni

Război în Ucraina, 18 aprilie 2022 | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022 | Lupte sângeroase în Mariupol, Volodimir Zelenski anunţă un dezastru umanitar

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022 | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Rușii anunţă că închid oraşul Mariupol

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close