Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina | SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, ziua 56. Statele Unite au anunţat, miercuri, o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a războiului declanşat în Ucraina. O bancă comercială rusă şi "o reţea globală de peste 40 de persoane şi entităţi conduse de oligarhul rus vizat de SUA Konstantin Malofeev" au fost sancţionate.

Război în Ucraina | SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2022   •   23:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a efectuat un test cu rachetă intercontinentală
  • Ucrainenii sunt îndemnați să participe la slujbe online de Paște
  • Rusia spune, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că a trimis o ofertă de pace Ucrainei
  • Soldaţii ucraineni de la Azovstal cer evacuarea de urgenţă
  • Un nou ultimatum pentru luptătorii din Mariupol
  • Comunicarea cu centrala nucleară de la Cernobîl a fost restabilită

Update 20 aprilie 2022, 23:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării nu au suficiente arme grele pentru a învinge armata rusă în Mariupol. 

"În primul rând, (o victorie, n.r.) implică arme puternice și grele. În momentul de față, nu avem suficiente astfel de arme pentru a elibera Mariupol.

A doua cale este cea diplomatică. Până acum, Rusia nu a fost de acord cu acest lucru", a spus Zelenski, conform CNN.

Update 20 aprilie 2022, 21:40 - Volodimir Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin: "Sunt pregătit din 2019 să avem o întâlnire"

Update 20 aprilie 2022, 21:05 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat miercuri la Kiev pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face "tot ce îi stă în puteri" pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa.

  • Armata Rusiei este acuzată de terorism nuclear de ucraineni după acţiunile întreprinse la depozitul nuclear de la Cernobîil

Mulţi militari ruşi au furat obiecte extrem de radioactive în momentul retragerii, inclusiv tacâmuri şi cafetiere. Iar în aşa-numita Pădure Roşie, una dintre cele mai periculoase zone de pe Pământ din cauza radiaţiilor, ruşii au săpat tranşee şi au construit centre de comandă.

Experţii sunt de părere că mii de militari ruşi au fost expuşi la radiaţii şi vor avea probleme grave de sănătate. Unii dintre ei chiar vor muri, mai spun specialiştii.

Care sunt țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina

Update 20 aprilie 2022, 19:25 - Armata rusă a testat, miercuri o rachetă intercontinentală de tip Sarmat, în contextul tensiunilor intense cu Occidentul din cauza invaziei militare în Ucraina.

Vladimir Putin spune că Rusia își va actualiza strategia în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului din cauza sancțiunilor

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că sancțiunile ”ilegale” impuse companiilor ruse de către statele occidentale contravin regulilor Organizației Mondiale a Comerțului și a spus guvernului de la Moscova să actualizeze strategia Rusiei în cadrul OMC până la 1 iunie.

Update 20 aprilie 2022, 19:00 - Rușii și-au ținut promisiunea și au lansat "surpriza explozivă" la Azovstal | Ce se vede în imaginile filmate de cecenii trimiși să lupte la uzină

Bombardamente ruse masive au fost semnalate, miercuri, la Mariupol, unde zeci de civili ar fi fost uciși după o explozie de proporții, potrivit informațiilor comunicate de ucraineni.

Uzina Azovstal este singurul loc din orașul devastat în care rușii nu îndrăznesc să intre cu forțele terestre.

Rusia a testat o rachetă balistică cu capacitate nucleară. Putin o descrie ca inegalabilă

Update 20 aprilie 2022, 18:25 - Agenția ONU pentru refugiați a făcut o actualizare a numărului de ucraineni care și-au părăsit casele de la izbucnirea războiului cu Rusia în februarie și a stabilit că peste cinci milioane de persoane sunt în această situație.

Update 20 aprilie 2022, 17:15 - Administraţia Vladimir Putin a transmis avertismente Suediei şi Finlandei referitoare la efectele eventualei integrări în Alianţa Nord-Atlantică, afirmă Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

"Noi am emis toate avertismentele, atât public, cât şi prin canale bilaterale. Suedia şi Finlanda cunosc aceste lucruri, nu vor trebui să fie surprinse de nimic, au fost informate despre tot, la ce vor conduce aceste decizii", a declarat Maria Zaharova la postul Russia-24, citat de BBC News.

Update 20 aprilie 2022, 16:30 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut miercuri Administraţiei Bulgariei, în cursul vizitei la Sofia, să ofere echipamente militare ţării sale, criticând politicienii bulgari care se opun acestui lucru.

Update 20 aprilie 2022, 14:00 - Rusia spune, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că a trimis o ofertă de pace Ucrainei. Este vorba despre un document transmis la Kiev.

"În prezent, proiectul nostru de document a fost înmânat părții ucrainene, care include formulări absolut clare, elaborate. Mingea este în terenul lor, așteptăm un răspuns", a spus Peskov când a fost rugat să comenteze despre mersul negocierilor dintre Rusia și Ucraina.

Ministerul rus de Externe a reproșat autorităților ucrainene că amână negocierile cu Moscova. Întrebat dacă există anumite termene limită pentru reacția Kievului, Peskov a spus: ”Depinde de partea ucraineană”.

"Dar repet, și am spus de nenumărate ori acest lucru: dinamica muncii din partea ucraineană lasă de dorit, ucrainenii nu manifestă o mare înclinație de a intensifica procesul de negociere”, a spus purtătorul de cuvânt prezidențial, potrivit Interfax.

Update 20 aprilie 2022, 13:10 - Peste 20.000 de soldați ruși pierduți în timpul invaziei, susține Ucraina

Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului, care susține că 20.900 de soldați ruși au fost uciși de la 24 februarie și că 2.087 de vehicule blindate au fost distruse. Sky News nu a reușit să verifice independent aceste afirmații.

Informarea făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi seara arăta că armata rusă a pierdut 171 de avioane, 391 de sisteme de artilerie, 150 de elicoptere, 815 tancuri, 1.504 vehicule de transport, 8 nave, 165 de drone, 67 de sisteme de apărare antiaeriană, 4 lansatoare mobile de rachete și 27 de echipamente speciale.

Update 20 aprilie 2022, 10:00 - Coridorul umanitar de la Mariupol se deschide astăzi

Autoritățile ucrainene au reușit să convină provizoriu asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii și vârstnici. Acest lucru a fost anunțat de ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereșciuk.

Update 20 aprilie 2022, 09:10 - Locuitorii capitalei Ucrainei, Kiev, se întorc într-un număr tot mai mare în oraş

Jurnalistul Valentin Bannykh a filmat ambuteiajul de dimineață de la intrarea în Kiev. În ciuda apelurilor autorităților locale de a aștepta, oamenii continuă să se întoarcă în capitală. 

După ce Rusia atacat Ucraina, mulţi locuitori au fugit de teamă că şi Capitala, la fel ca alte oraşe va fi lovită de bombele Armatei Federaţiei Ruse. 

Update 20 aprilie 2022, 09:00 - Cum supraviețuiesc ucrainenii în subsolurile din Mariupol. Imagini terifiante

Update 20 aprilie 2022, 08:45 - Soldaţii ucraineni de la Azovstal cer evacuarea de urgenţă

Soldaţii ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol cer să fie salvaţi din calea ruşilor, scrie Agenţia Unian.

Comandantul Brigăzii 36 Marină, Serghei Volyna, spune că acolo sunt peste 500 de soldaţi răniţi şi sute de civili şi cere evacuarea de urgenţă a acestora.  

Acesta adaugă că nu mai poate face fata ofensivei ruseşti, care a alocat resurse de 10 ori mai mari decât cele de care dispun ei.  

Declaraţiile vine în contextul în care un consilier al forţelor separatiste din Doneţk spunea că uzina este imposibil de cucerit deoarece este cât un oraş, are propriile sisteme de comunicaţii, drumuri şi tuneluri, iar sub ea există buncăre de dimensiunea unui oraş. 

"Acesta este apelul nostru către lume, acesta poate fi ultimul nostru apel. S-ar putea să ne mai rămână câteva zile sau ore. 

Grupul inamic este de zece ori mai mare decât noi - au dominație în aer, în artilerie, în grupuri care operează pe uscat, echipamente și tancuri.

Ne îndreptăm către liderii mondiali să ne ajute. Vă rugăm să ne aplicați procedura de extracție și să ne duceți într-o țară terță. Garnizoana militară Mariupol, cu noi peste 500 de soldați răniți și sute de civili, inclusiv femei și copii. Cerem securitate într-o țară terță.  Mulțumesc!", a spus Volyna.

În Azovstal, au mai rămas cei din regimentul Azov, cu o parte din puşcaşii mari ai Brigăzii 36.

Update 20 aprilie 2022, 08:30 - Un nou ultimatum pentru luptătorii din Mariupol, Occidentul promite Ucrainei mai multe arme

Rusia a dat miercuri un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care încă rezistă în Mariupol pentru a se preda, după ce a declanșat noua sa ofensivă din est, în timp ce guvernele occidentale au promis mai mult ajutor militar Kievului, scrie Reuters.

Mii de soldați ruși susținuți de artilerie și baraje de rachete avansau în ceea ce oficialii ucraineni au numit Bătălia din Donbas.

Invazia, care durează de aproape opt săptămâni, nu a reușit să ducă la capturarea a niciunuia dintre cele mai mari orașe din Ucraina, forțând Moscova să se reorienteze spre regiunile separatiste.

"Forțele armate ale Rusiei, bazându-se pur și simplu pe principii umanitare, propun din nou ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarii străini să înceteze operațiunile militare începând cu ora 14:00, ora Moscovei, la 20 aprilie și să depună armele", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Update 20 aprilie 2022, 08:00 - Comunicarea cu centrala nucleară de la Cernobîl a fost restabilită, a anunţat Agenția Internațională pentru Energie Atomică. 

Forțele ruse au controlat Cernobîlul timp de cinci săptămâni, înainte de a se retrage pe 31 martie, iar Agenția pentru Energie Atomică a pierdut contactul cu centrala nucleară pe 10 martie. 

Agenţia a anunţat că o echipă de experţi urmează să viziteze centrala la sfârșitul acestei luni ca să evalueze securitatea nucleară și radiologică, să ducă acolo echipamente vitale și să repare sistemele de monitorizare.

Update 20 aprilie 2022, 07:50 - Preşedintele Zelenski a spus că dacă Ucraina ar avea arme la fel de performante ca cele folosite de armata lui Putin, războiul s-ar fi încheiat de mult. 

"Superioritatea armatei ucrainene în tactică și înțelepciune este destul de evidentă", spune Zelenski. 

"Situația din Mariupol rămâne neschimbată, extrem de gravă. Armata rusă blochează orice efort de organizare a coridoarelor umanitare și de salvare a poporului nostru. 

Ocupanții caută să deporteze sau chiar să mobilizeze localnicii căzuți în mâinile lor. Soarta a zeci de mii de rezidenți ai Mariupolului care au fost relocați anterior pe teritoriul controlat de Rusia este necunoscută", a continuat Zelenski.

În Mariupol, ultima redută este batalionul Azov, care anunţă că va ţine piept armatei ruse până la capăt. 

Șapte persoane au fost ucise marți în orașul Harkov din estul Ucrainei, potrivit rapoartelor locale citate de Sky News. Printre acestea se numără trei lucrători de urgență care au fost uciși în timp ce încercau să dezamorseze bombele neexplodate din regiune.

Bătălia pentru Donbas a început deja, a confirmat şi preşedintele Volodimir Zelenski. Lupte crâncene se dau între ruşi şi ucraineni, în estul ţării.

Mariupol ar putea să cadă în câteva zile, afirmă un oficial european care a dorit să-și păstreze anonimatul. 

Război în Ucraina, 19 aprilie 2022 | A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni

Război în Ucraina, 18 aprilie 2022 | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022 | Lupte sângeroase în Mariupol, Volodimir Zelenski anunţă un dezastru umanitar

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022 | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Rușii anunţă că închid oraşul Mariupol

Război în Ucraina, 15 aprilie 2022 | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close