Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Război în Ucraina | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Război în Ucraina, ziua 51. Rusia a confirmat scufundarea crucișătorului "Moscova" (Moskva), avariat în urma exploziei muniției de la bord, dar a respins versiunea că vasul ar fi fost scufundat de ucraineni. De asemenea, Rusia a acuzat forțele Kievului că au efectuat bombardamente pe teritoriul său și a anunțat că, în replică, a lansat rachete Kalibrî asupra capitalei ucrainene. Secretarul de Stat american i-a informat pe aliații europeni cu privire la estimările SUA asupra duratei războiului din Ucraina, iar oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Război în Ucraina | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina  | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2022   •   19:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Bombardamentele continuă în regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov, spun oficialii ucraineni
  • Rusia a bombardat fabrica de rachete pe care Ucraina pretinde că le-a folosit pentru a scufunda Moscova
  • Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși
  • SUA confirmă informațiile Ucrainei. Crucişătorul rus Moskva a fost scufundat de două rachete ucrainene 
  • Alimentarea cu apă a Ucrainei riscă să se prăbușească complet
  • Rusia expulzează 18 diplomaţi UE, ca "ripostă" la o decizie similară luată de Bruxelles
  • Zelenski spune că lumea ar trebui să fie pregătită pentru posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare
  • Rusia avertizează SUA să înceteze înarmarea Ucrainei printr-o scrisoare oficială
  • Atacuri în sudul Ucrainei, drept răzbunare pentru scufundarea crucișătorului Moscova
  • Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol, pentru oară în război, anunță Ucraina
  • Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina a depăşit cinci milioane
  • Secretarul de Stat american le-a comunicat aliaților europeni estimările SUA în privința duratei războiului din Ucraina

Update 15 aprilie, ora 22: 30 Bombardamentele continuă în regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov, spun oficialii ucraineni

Oficialii ucraineni au raportat vineri atacuri rusești în regiunile Donețk, Lugansk și Harkov din estul Ucrainei, pe fondul avertismentelor privind o ofensivă majoră a Rusiei în zilele următoare.

Situația din regiune ”devine tot mai tensionată”, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, într-o declarație televizată. "Obuzurile, loviturile aeriene au crescut. De ieri, în nordul regiunii Doneţk, la graniţa cu regiunea Harkiv, au existat încercări de străpungere".

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare a regiunii Harkov, a raportat bombardarea zonelor rezidențiale din Harkov. El a spus că cel puțin 34 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii, și șapte persoane au fost ucise, inclusiv un bebeluș de 7 luni.

Bombardele din orașul Severodonețk au deteriorat sistemul de alimentare cu apă și au distrus două depozite de alimente vineri, a declarat Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale Luhansk.

”Rușii lovesc cu cinism infrastructura”, a spus Haidai, adăugând că bombardamentele rusești au lovit orașele Rubijne și Kreminna, precum și Severodonețk.

Într-o declarație separată, Haidai a spus că voluntarii care aduceau ajutor umanitar populației locale au fost atacați în orașul Lysychansk, ucigând un bărbat și rănindu-i soția.

Update 15 aprilie, ora 22:25 Bombele cu dispersie au ucis 5 civili în Nikolaiev, anunță guvernatorul orașului

Cinci rezidenți au fost uciși și 15 răniți, vineri, de munițiile cu dispersie împrăștiate în orașul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, a afirmat guvernatorul orașului, Vitaliy Kim.

Unul dintre oamenii uciși a ridicat un obuz neexplodat, a transmis guvernatorul, făcând și un apel pentru populație, de a sta departe de obiectele necunoscute.

”Repetând, încă o dată (...) Nu atingeți obiecte ciudate! Poate fi fatal”, a avertizat el, într-o postare pe Telegram.

Update 15 aprilie, ora 21:50 Rusia a bombardat fabrica de rachete pe care Ucraina pretinde că le-a folosit pentru a scufunda Moscova

Un atelier și o clădire administrativă de la uzina Vizar, care se află în apropierea aeroportului internațional Zhuliany din Kiev, au fost grav avariate din cauza grevelor Rusiei, relatează AFP, citat de The Guardian.

Rusia a anunțat că a folosit rachete Kalibr cu rază lungă de acțiune, de pe mare, pentru a lovi fabrica. Producătorul de arme de stat al Ucrainei, Ukroboronprom, a precizat că este cea care produce rachetele Neptune, folosite de armata ucraineană pentru a scufunda nava amiral Moscova.

Update 15 aprilie, ora 21:20: Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși

Autorităţile ucrainene au identificat până în prezent 900 de civili ucişi în regiunea Kievului în perioada în care această zonă s-a aflat sub controlul forţelor ruse, dintre care 350 la Bucea, a declarat vineri şeful poliţiei ucrainene din această regiune, Andrii Nebîtov, citat de EFE.

Update 15 aprilie, ora 21:10. SUA confirmă informațiile Ucrainei. Crucişătorul rus Moskva a fost scufundat de două rachete ucrainene 

Anunțul a fost făcut vineri un oficial de rang înalt de la Pentagon, care subliniază că este vorba despre ”o lovitură dură” aplicată Rusiei, relatează AFP.

Update 15 aprilie, ora 20:15: Alimentarea cu apă a Ucrainei riscă să se prăbușească complet

Pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, sistemul de apă riscă acum să se prăbușească complet: Unicef a spus că daunele aduse infrastructurii au lăsat 1,4 milioane de oameni fără acces la apă prin conducte și alte 4,6 milioane riscă să-și piardă alimentarea cu apă.

În orașul Nikolaev nu există alimentare cu apă de trei zile. Localnicii colectează apa din râu. Cele mai mari cozi sunt la izvoare.

Update 15 aprilie, ora 19:20 Rusia expulzează 18 diplomaţi UE, ca "ripostă" la o decizie similară luată de Bruxelles

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, în această după-amiază, expulzarea a 18 diplomaţi din cadrul Misiunii Uniunii Europene, ca reacţie la o decizie similară a liderilor de la Bruxelles, în contextul tensiunilor din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

"Ca ripostă la acţiunile inamicale ale Uniunii Europene, 18 membri ai Reprezentanţei UE în Rusia au fost declaraţi personae non gratae şi trebuie să părăsească rapid teritoriul Rusiei", a comunicat după-amiază Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro.

Uniunea Europeană a reacţionat imediat la decizia Moscovei, catalogând drept "nejustificată" expulzarea diplomaţilor europeni.

Uniunea Europeană a decis pe 5 aprilie expulzarea unor membri ai Misiunii diplomatice a Rusiei la Bruxelles, în contextul în care numeroase state membre UE au luat decizii similare.

Update 15 aprilie, ora 18: 45 Zelenski spune că lumea ar trebui să fie pregătită pentru posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, vineri, pentru CNN, că ”toate țările lumii” ar trebui să fie pregătite pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei.

Zelenski a spus, într-un interviu exclusiv pentru CNN din biroul președintelui de la Kiev, că Putin ar putea apela fie la arme nucleare, fie la arme chimice, deoarece nu prețuiește viețile oamenilor din Ucraina.

”Nu numai eu – toată lumea, toate țările trebuie să fie îngrijorate, pentru că poate să nu fie o informație reală, dar poate fi adevăr”, a spus Zelenski, vorbind în engleză.

"Arme chimice... ar putea să o facă”, pentru ei viața oamenilor, înseamnă nimic, a spus liderul de la Kiev. "Ar trebui să ne gândim, să nu ne fie frică, dar să fim pregătiți. Dar asta nu este o întrebare pentru Ucraina, nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume, cred."

Update 15 aprilie, ora 18:10 Rusia avertizează SUA să înceteze înarmarea Ucrainei printr-o scrisoare oficială

”Solicităm Statelor Unite și aliaților săi să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecințe imprevizibile pentru securitatea regională și internațională”, a transmis Rusia, într-o notă diplomatică adresată Statelor Unite.

Scrisoarea, care a fost vizualizată de The Washington Post, a adăugat că SUA au încălcat regulile care guvernează transferul de arme în zonele de conflict.

Potrivit documentului, Moscova a acuzat NATO că a împiedicat negocierile timpurii de pace cu Ucraina ”pentru a continua vărsarea de sânge”.

Update 15 aprilie, ora 17:10 Atacuri în sudul Ucrainei, drept răzbunare pentru scufundarea crucișătorului Moscova

Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene, a declarat că ”în prezent, există un atac în Nikolaiev. Vedem că aceasta este din nou utilizarea de muniții cu dispersie interzisă de convențiile internaționale".

Ea a declarat, vineri, într-o conferință de presă că, după atacul asupra Moscovei, ”ne dăm seama cu toții că nu vom fi iertați”

O echipă CNN a auzit vineri mai multe runde de explozii în oraș, dimineața, între orele locale10:20 și 12:00. Cel puțin două persoane au fost ucise în fața unei biserici ortodoxe din oraș.

Update 15 aprilie, ora 17:08 Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol, pentru oară în război, anunță Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat vineri că, pentru prima dată de la începutul invaziei, Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol. Oficialul ucrainean a subliniat că trupele lui Putin își concentrează eforturile pentru a ocupa orașele Rubijne, Popasna și Mariupol, scrie Reuters.

Luptele de stradă continuă în orașul-port asediat Mariupol, pe care forțele ruse nu au reușit să-l captureze complet. Motuzyanyk a spus că au loc lupte active în jurul fabricii de oțel și fier Illich a lui Mariupol, precum și în zona portului.

Update 15 aprilie, ora 16:15 Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina a depăşit cinci milioane

Peste cinci milioane de persoane din Ucraina au fost nevoite să se refugieze în alte ţări din cauza invaziei militare ruse, anunţă agenţiile Naţiunilor Unite, potrivit unui bilanţ actualizat vineri. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că, până vineri, 4,79 de milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara.

De asemenea, sunt 215.000 de cetăţeni străini care se aflau în Ucraina şi au trebuit să plece din cauza intervenţiei militare ruse, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), citată de cotidianul Le Monde.

Cei mai mulţi refugiaţi, 2,75 de milioane, au ajuns în Polonia, conform postului de televiziune Sky News. În plus, sute de mii de ucraineni şi-au părăsit casele din cauza confruntărilor militare, dar au rămas pe teritoriul Ucrainei.

Update 15 aprilie, ora 15:30. Secretarul de stat Antony Blinken le-a spus aliaților europeni că Statele Unite consideră că războiul Rusiei din Ucraina ar putea dura până la sfârșitul anului 2022.

CNN, care transmite această informație, citează două surse oficiale europene.

Potrivit rețelei TV americane, nu există indicii că obiectivele finale ale președintelui rus Vladimir Putin s-au schimbat și este puțin probabil ca acesta să urmărească negocieri diplomatice, dacă nu se confruntă cu o înfrângere militară.

Update 15 aprilie, ora 14:00. Navele înmatriculate în Rusia sau care şi-au schimbat pavilionul rus după data de 24 februarie 2022 au fost interzise în porturile din România.

Autoritatea Navală Română (ANR) a anunțat, astăzi, printr-un comunicat de presă, că nicio navă aflată sub pavilion Rusia, inclusiv iahturi sau ambarcațiuni de agrement, nu mai are voie să intre în porturile românești de la Marea Neagră.

Măsura intră în vigoare din 16 aprilie și este consecința ultimului pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Update 15 aprilie, ora 12:30. Oficialii municipali din Mariupol au anunțat că trupele ruse au început să dezgroape morții din curțile locuințelor.

În plus, potrivit unei postări de pe canalul Telegram al Consiliului Local, semnalată de BBC, rușii nu mai permit rezidenților să își îngroape apropiații sau cunoscuții uciși în timpul asediului.

Presa internațională a relatat că, în urma asediului prelungit, locuitorii care n-au reușit să plece din oraș au ajuns să îngroape cadavrele în curțile caselor, accesul la cimitire fiind imposibil, din cauza luptelor.

În prezent - se spune în postarea Consiliului Local - curțile locuințelor sunt supravegheate de ruși, pentru a opri noi înhumări.

Partea ucraineană susține că rușii au adus 13 crematorii mobile iar localnicii suspectează că trupele de ocupație vor să șteargă urmele crimelor de război, după scandalul internațional provocat de atrocitățile descoperite la Bucha.

BBC menționează că nu a putut verifica în mod independent aceste informații dar subliniază că asediul prelungit împreună cu foametea și înghețul au provocat mii de morți la Mariupol.

Update 15 aprilie, ora 11:00. Ucrainenii l-au lăsat sărac pe oligarhul Viktor Medvedciuk, apropiat al lui Vladimir Putin.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, zilele trecute, că SBU, serviciul de securitate ucrainean, l-a arestat pe oligarhul Viktor Medvedciuk, plasându-l în arest la domiciliu pentru trădare.

Acest politician și om de afaceri cu vederi apropiate Moscovei și o avere estimată la peste 600 de milioane de dolari fusese arestat la domiciliu încă de anul trecut, însă ar fi reușit să fugă la scurt timp după începerea invaziei ruse.

Zelenski le-a propus rușilor să-l predea pe Medvedciuk (foto următoare) în cadrul unui schimb de prizonieri, însă purtătorul de cuvânt de la Kremlin a respins ideea, arătând că oligarhul nu este cetățean rus și că nu ar avea nicio legătură cu intervenția Rusiei în Ucraina.

De la Medvedciuk, autoritățile ucrainene au anunțat că au confiscat peste 150 de bunuri, între care 32 de apartamente, 26 de mașini, 23 de case, 30 de terenuri, 17 locuri de parcare și un iaht.

De asemenea, autoritățile de la Kiev au identificat și confiscat dețineri de capital în 25 de companii, fie în nume propriu, fie deținute de Oksana Marchenko.

Cine este Medvedciuk, oligarhul ucrainean prieten al Moscovei

Viktor Medvedciuk era în anul 2021 al 12-lea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată de revista Forbes la 620 de milioane de dolari.

Forbes amintește că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei lui Medvedciuk.

Oligarhul este fondatorul partidului pro-rus "Platforma de opoziție 'Pentru viață'", care avea aproximativ treizeci de deputați în parlamentul de la Kiev, înainte de a fi interzis în martie, după invazie.

Un membru al partidului său și fost consilier local a fost numit de ruși primar al orașului Mariupol, ocupat în mare parte de forțele armate ale Rusiei.

Update 15 aprilie, ora 09:20. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, se află în Ucraina, unde investighează posibile crime de război comise de Rusia.

Khan a vizitat Bucha, unde, în urma retragerii rușilor, au fost descoperite gropi comune cu civili uciși și a declarat că Ucraina este "o scenă a crimei" iar acesta este "un moment care ar trebui să trezească pe toată lumea" la realitate.

Update 15 aprilie, ora 09:00. Imaginea steagului ucrainean a fost proiectată pe zidurile Ambasadei Rusiei la Washington în timp ce personalul reprezentanței diplomatice au încercat să "neutralizeze" intrusul cu un proiector cu lumină albă.

A avut loc, astfel, un joc de-a șoarecele și pisica, în care steagul ucrainean era urmărit de spotul de lumină.

Momentul, care s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, a fost filmat și s-a viralizat pe rețelele sociale.

Responsabili pentru incident sunt mai mulți activiști care au protestat față de agresiunea rusă în Ucraina și care au folosit un dispozitiv cu 14 reflectoare de scenă, după cum relatează The Washington Post.

Update 15 aprilie, ora 08:00. "Unii încă dezbat severitatea sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Dar ce mai este de discutat, când trupele rusești repetă pe teritoriul nostru ceea ce a văzut Europa doar în cel de-Al Doilea Război Mondial?", a acuzat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cel mai recent mesaj al său.

În condițiile în care regiunea Donbas a devenit principala ţintă a Rusiei, trupele lui Vladimir Putin atacă orașele din regiune de parcă ar vrea să rămână doar pietre, fără urmă de oameni, a continuat Zelenski.

Update 15 aprilie 2022, ora 00:10. Nava militară rusă Moskva, avariată semnificativ în cursul conflictului cu Ucraina, s-a scufundat joi seară în Marea Neagră, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de cotidianul Le Figaro.

"În cursul manevrelor de remorcare spre portul de destinaţie, crucişătorul Moskva şi-a pierdut stabilitatea din cauza daunelor suferite în urma incendiului izbucnit după o explozie a muniţiei. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova.

Nava cu lungimea de 186 de metri fusese "grav avariată" în urma unei explozii şi a unui incendiu, iar echipajul de 500 de membri fusese evacuat.

Autorităţile militare ucrainene susţin că au atacat cu rachete de croazieră nava militară care face parte din Flota rusă a Mării Negre. Ministerul rus al Apărării afirmă că explozia produsă la bordul navei a fost accidentală. Nava Moskva urma să fie tractată spre Portul Sevastopol, situat în Crimeea, după incidentul produs joi dimineaţă la aproximativ 100 de kilometri sud de Odesa.

Departamentul american al Apărării confirmase, în urmă cu câteva ore, că nava militară Moskva suferise daune semnificative în urma unei explozii, precizând însă că nu se scufundase, ci se deplasa spre port.

Update 15 aprilie 2022, ora 00:01. Administrația SUA este în curs de a decide dacă va trimite un oficial american de rang înalt în Ucraina, ca semn de susținere, iar președintele american Joe Biden le-a spus joi reporterilor că este gata să meargă el personal la Kiev.  

În cercurile de la Washington se vorbește însă că mai degrabă secretarul de stat american, Antony Blinken, sau secretarul apărării, Lloyd Austin, ar urma să facă această deplasare, dacă ea va fi decisă, relatează CNN și The Guardian.

Update 15 aprilie 2022, ora 00:00. Peste 500 de civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, a afirmat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov.

"De la începutul invaziei ruse, 503 civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi", a declarat într-un videoclip postat pe canalul său Telegram guvernatorul acestei regiuni, a cărei capitală, Harkov, a fost puternic bombardată de armata rusă.

În ultimele 24 de ore, regiunea a suferit 34 de lovituri care au făcut un mort şi opt răniţi, a precizat Oleg Sinegobov pe Telegram.

Al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cu aproape 1,5 milioane de locuitori înainte de război, Harkov este situat la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia.

Localitatea a fost ţinta unor lupte violente timp de câteva zile la începutul invaziei ruse din 24 februarie, dar a rămas mereu sub controlul forţelor ucrainene, reaminteşte AFP.

Război în Ucraina 14 aprilie 2022 | Kievul respinge acuzaţiile de atac pe teritoriul rus | Se aşteaptă ofensiva rusă în Donbas, în timp ce Mariupolul încă rezistă

Război în Ucraina 13 aprilie 2022 | Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Război în Ucraina 12 aprilie 2022 | Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" | Kievul anunță că discuțiile continuă

Război în Ucraina 11 aprilie 2022 | Joe Biden a discutat cu premierul Indiei despre organizarea unui summit Putin - Zelenski

Război în Ucraina 10 aprilie 2022 | Rușii se pregătesc de un nou atac. Convoi militar de 13 kilometri la est de Harkov

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close