Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Joe Biden a discutat cu premierul Indiei despre organizarea unui summit Putin - Zelenski

Război în Ucraina | Joe Biden a discutat cu premierul Indiei despre organizarea unui summit Putin - Zelenski

Război în Ucraina, ziua 47. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis că bombardamentele nu vor înceta până nu se va ajunge la un acord între cele două țări. Tancuri germane vor intra în luptă contra Rusiei pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Război în Ucraina | Joe Biden a discutat cu premierul Indiei despre organizarea unui summit Putin - Zelenski
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2022   •   21:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

  • Tancuri germane intră în luptă contra Rusiei, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial
  • Operațiunile din Ucraina nu vor fi suspendate până nu se ajunge la un acord, transmite Kremlinul
  • Forțele rusești au lansat duminică rachete în regiunile ucrainene Luhansk și Dnipro, distrugând complet un aeroport, au declarat oficialii ucraineni.
  • Procurorul general al Ucrainei afirmă că 1.222 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev de când forțele rusești s-au retras din zonă.
  • Cancelarul austriac Karl Nehammer se va deplasa luni în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin.
  • Bilanțul morților în urma atacului din gara Kramatorsk a crescut la 57 de persoane, anunță administrația militară regională din Donețk.
  • Forțele rusești au continuat duminică să bombardeze ținte din estul Ucrainei

Update 21:55. Casa Albă a declarat că decizia lui Vladimir Putin de a-l numi pe generalul de armată Alexander Dvornikov în funcția de comandant al campaniei militare a Rusiei în Ucraina ”nu va schimba faptul că aceasta este un eșec strategic”.

Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo, în septembrie 2015, pentru a sprijini guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

În timpul comandamentului lui Dvornikov în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, aeronavele rusești au sprijinit regimul Assad și aliații săi în timp ce asediau estul, controlat de rebeli, bombardând cartiere dens populate și provocând numeroase victime în rândul civililor.

Update 20:16. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că este pregătit să călătorească la Kiev sau în orice alt oraș ucrainean doar dacă vizita va fi „utilă” pentru a găsi o soluție la criza actuală.

„Nu o voi face doar pentru a vizita o ambasadă”, a spus el în timp ce făcea campanie în nordul Franței înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, adăugând că vizita sa ar trebui să „declanșeze ceva, un nou proces.”

„Dacă reușim să reluăm dialogul dintre președintele rus și președintele ucrainean, atunci poate că o vizită va fi utilă”, a spus Macron.

Premierul Boris Johnson și cancelarul Austriei Karl Nehammer au efectuat vizite separate la Zelensky sâmbătă, la Kiev.

Update 20:00. Premierul Indiei, Narendra Modi, a pledat luni, în cadrul întâlnirii prin videoconferinţă cu preşedintele SUA, Joseph Biden, pentru intensificarea negocierilor între Rusia şi Ucraina şi pentru organizarea unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

Update 19:31.Trei regiuni rusești de la granița cu Ucraina au anunțat luni că își intensifică măsurile de securitate din cauza a ceea ce au spus că sunt ”posibile provocări” din partea Kievului.

Moscova, care a trimis mii de militari în Ucraina în ceea ce a numit o ”operație militară specială”, a acuzat Ucraina că țintește regiunile sale de graniță, inclusiv prin atacarea unui depozit de combustibil din orașul Belgorod, la începutul acestei luni.

Autoritățile din regiunile Belgorod, Voronezh și Bryansk au anunțat că sporesc securitatea și au îndemnat cetățenii să fie mai vigilenți. O altă regiune care se învecinează cu Ucraina, Kursk, a fost prima care a anunțat duminică măsuri similare.

Update 18:30. Uniunea Europeană a luat decizia de a face un stoc de medicamente şi echipament destinat înfruntării unor amenințări "chimice, biologice sau nucleare". Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea recurge la un asemenea atac, mai ales că în cele 47 de zile de război armata rusă nu a atins niciun obiectiv în Ucraina.

Mai exact, Uniunea Europeană a anunţat un pachet de 540 de milioane de euro pentru crearea unui stoc de medicamente şi echipamente destinate să facă faţă unor urgențe nucleare, bacteriologice şi chimice.

Update 18:12. Întâlnirea dintre cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și președintele rus, Vladimir Putin, s-a încheiat luni după-amiază, după discuții care au durat aproximativ 90 de minute.

Este prima vizită la Kremlin a unui șef de stat din Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina.

Luni, cancelarul austriac a declarat că dialogul său cu Putin a fost "direct, deschis și dur", relatează Reuters.

Șeful guvernului de la Viena a menționat că nu a efectuat  "o vizită prietenească" și că scopul a fost acela de a depune toate eforturile pentru a pune capăt conflictului sau, cel puțin, pentru a înregistra un progres în plan umanitar pentru civilii din Ucraina.

Mesajul cel mai important pentru Putin a fost că războiul trebuie să se termine, pentru că în timpul conflictului sunt doar perdanți, a adăugat Nehammer.

Update 17:43. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean și negociator al Kievului la convorbirile de pace cu Rusia, a scris pe Twitter că președintele rus Vladimir Putin a mizat - în parte, corect - pe politicienii care au decis "să predea Ucraina și să meargă mai departe".

Într-un mesaj pe Twitter, menit să susțină cauza unui embargo total asupra gazului și petrolului rusesc, Podoliak (foto) i-a închinat un adevărat elogiu președintelui Volodimir Zelenski.

"Să fim cinstiți. Lumea a știut că Rusia plănuia războiul și pregătea, de luni de zile, 'listele morții' pentru Ucraina. Când le-am cerut arme și sancțiuni, ei ne-au oferit varianta evacuării și guvernare prin (platforma) Zoom. Când le-am cerut să înceteze să mai facă afaceri cu Rusia, ne-au spus că în trei zile Kievul va cădea.

Putin a avut, în parte, dreptate în analiza sa: unii politicieni au decis deja să predea Ucraina la momentul respectiv. Erau gata să-și exprime 'îngrijorările grave', să pună în practică pseudo-sancțiuni și să meargă mai departe. Însă cineva n-a fost de acord să renunțe. Președintele Zelenski și poporul ucrainean n-au fost de acord să renunțe.

Uneori, un bărbat poate schimba totul, făcând alegerea corectă. Ignorându-i pe experți și ascultându-și inima. Nu este prea târziu ca politicienii Uniunii Europene să facă alegerile corecte. Este timpul să-și asume responsabilitatea pentru viitor și să refuze gazul și petrolul din Rusia".

Update 16:55. Numirea lui Alexandr Dvornikov la comanda operațiunilor militare din Ucraina rus este în concordanță cu felul în care Moscova gestionează acest conflict, spune consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Dvornikov (foto), supranumit "Măcelarul din Siria", și-a câștigat "renumele" în urma operațiunilor pe care le-a condus în această țară, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, susținut de Moscova.

Sub comanda lui Dvornikov, un general în vârstă de 60 de ani, forțele ruse au fost acuzate de bombardarea deliberată a zonelor civile.

Anterior, Dvornikov a servit și în Cecenia. Într-un interviu în cadrul emisiunii "Face the Nation" de la CBS, Jake Sullivan a estimat că numirea lui Dvornikov este un indiciu că Rusia intenționează să mențină în Ucraina "tactica pământului pârjolit".

Update 16:40. Rusia a anunțat că armata sa nu va suspenda operațiunile militare din Ucraina pe durata noii sesiuni de negocieri cu reprezentanţii Kievului.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis că bombardamentele nu vor înceta până nu se va ajunge la un acord între cele două țări. El a argumentat afirmația spunând că forţele militare ucrainene oricum nu opreau atacurile.

Oficialul rus a precizat că, în prima rundă a negocierilor, preşedintele Vladimir Putin ordonase suspendarea confruntărilor militare, dar a explicat că, între timp, poziţia Moscovei s-a schimbat.

Update 16:24. Tancuri germane vor intra în luptă contra Rusiei pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Producătorul german de tehnică militară Rheinmetall se pregătește să furnizeze Ucrainei 50 de tancuri de luptă Leopard 1.

BBC, care citează publicația germană Handelsblatt, precizează că este vorba de tancuri "la mâna a doua", returnate companiei de statele proprietare, în cadrul procesului de modernizare a echipamentelor de luptă.

Directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, a precizat că primele tancuri ar putea fi livrate în șase săptămâni, urmând ca altele să fie trimise în următoarele trei luni printr-o subsidiară - Rheinmetall Italia - dacă planul este aprobat de guvernul german.

Update 16:06. Liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, dezvăluie ce planuri are Vladimir Putin în Ucraina și ce fac războinicii ceceni acolo.

”Lugansk și Donețk vor fi eliberate în primă fază. Această sarcină ne-a fost trasată de comandantul șef, dragul nostru Vladimir Putin.

Apoi vom cuceri Kievul și celelalte orașe.

Obioectivul nostru nu este să ocupăm orașe, obiectivul nostru este să distrugem acești banderiști (n.r. - membrii ai unei organizații de extremă dreapta din Ucraina, numită după liderul naționalist ucrainean din Al Doilea Război Mondial - Stepan Bandera), naziștii și diavolii care se autointitulează musulmani”, a spus Ramzan Kadîrov într-o filmare.

Update 14:25. Un canal Telegram pro-ucrainean din Belarus anunță că a observat duminică o deplasare substanțială de echipamente ale forțelor armate ruse. Echipamentele au fost transportate cu trenul prin Belarus, scrie Mediafax

Potrivit Belaruski Hayun, trenuri încărcate cu echipamente militare au fost văzute în gările din capitala Minsk, dar și în sud-estul Belarusului, inclusiv în gările Kalinkavichy, Khoyniki și Homel North.

Camioane și tancuri au fost văzute, de asemenea, într-un tren în gara Rechytsa din sud-estul țării. Sisteme de rachete antiaeriene și vehicule blindate amfibii așteptau să fie încărcate în apropiere.

Șase avioane de luptă și avioane de transport au decolat de pe aerodromul Baranavichy din vestul Belarusului, iar mai multe elicoptere rusești au decolat de la Machulishchy, în apropiere de Minsk.

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, a fost un aliat al președintelui rus Vladimir Putin pe tot parcursul războiului din Ucraina.

Update 14:20. Oficialii români sunt îngrijorați de mutarea războiului în sudul Ucrainei, având în vedere că armata rusă se apropie la mai puțin de 50 de kilometri de zona noastră de coastă. Sunt declarații date sub protecția anonimatului, citate de publicația Air Force Magazine. Potrivit acestora, există temeri că Vladimir Putin va adopta o strategie de alipire a zonelor rusofone din Ucraina, sub controlul Moscovei. 

Din punct de vedere strategic, se poate observa că Rusia are nevoie de un pod terestru cu Crimeea. Astfel încât acest lucru s-a văzut cel mai bine în momentul în care rușii au bombardat Mariupol. De aici se poate face foarte ușor legătura și cu regiunea Donbas. 

Pe de altă parte, Rusia își dorește și o legătură cu regiunea transnistreană ocupată de ruși în Republica Moldova. Iar acest lucru poate fi făcut prin intermediul portului Odesa. Cu alte cuvinte, portul Odesa devine vital în strategia Rusiei în acest moment. 

Update 13:50. Rusia a făcut o „gafă strategică masivă”, deoarece Finlanda și Suedia par gata să se alăture NATO încă din vară, potrivit oficialilor. Oficialii americani au declarat că apartenența la NATO pentru ambele țări nordice a fost „un subiect de conversație și sesiuni multiple” în timpul discuțiilor dintre miniștrii de externe ai alianței de săptămâna trecută la care au participat Suedia și Finlanda.

„Cum poate fi aceasta altceva decât o gafă strategică masivă pentru Putin?”, a spus un înalt oficial american.

Finlandei este așteptată să aplice în iunie, urmată de Suedia.

Update 12:00. Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului sud-coreean în timp ce și-a continuat apelul pentru ajutor internațional. 

El a spus că forțele ruse au distrus 938 de unități de învățământ și aproape 300 de spitale de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, scrie SkyNews

Zelenski a mai spus că trupele Kremlinului au distrus zonele rezidențiale și orașele „conștient” cu tancurile și artileria lor. 

 "Acum avem doar ruine în loc de ceea ce odinioară erau orașe pașnice normale. Nici măcar nu putem număra numărul morților", a spus el.  

El a continuat spunând că ocupanții ruși au trimis „mii de soldați” și „un număr colosal de echipamente” în țară în încercarea de a „pregăti noi atacuri”. 

Update 11:40. O gară din estul țării a fost bombardată de forțele rusești, afirmă șeful căilor ferate din Ucraina, potrivit CNN, citat de Mediafax

O stație de cale ferată din estul Ucrainei a fost lovită de bombardamente rusești, a declarat luni președintele companiei feroviare de stat din Ucraina, fără a oferi detalii despre poziția obiectivului.

„Noaptea trecută, o altă stație de cale ferată din estul Ucrainei a fost bombardată de trupele rusești", a declarat Oleksandr Kamyshin pe Telegram.

Deoarece a fost un atac nocturn, nu s-au înregistrat victime. Cinci locomotive, șine și rețele electrice au fost avariate, a precizat Kamyshin.

„Ei continuă să lovească, vizând infrastructura feroviară. Nu există victime nici în rândul civililor, nici în rândul lucrătorilor feroviari", a precizat acesta.

Update 10:10. Ucrainenii se așteaptă la o acțiune provocatoare a Rusiei în Transnistria. Potrivit Statului Major de la Kiev, rușii ar vrea să însceneze un atac ucrainean în această regiune, ca apoi să aducă acuzații de agresiune împotriva unui stat vecin. 

Statul major ucrainean a transmis astăzi, într-un raport oficial, că ”este posibil ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”. 

Potrivit estimărilor ucrainenilor forțele ruse ar avea depozite mari de armament iar republica separatistă ar putea mobiliza până la 20.000 de militari. 

Update 10:00. Folosirea anterioară de către forțele ruse a munițiilor cu fosfor în regiunea Donețk ridică posibilitatea ca acestea să fie folosite în Mariupol pe măsură ce luptele se intensifică, a declarat Ministerul Apărării.  

Ministerul a mai spus că bombardamentele rusești au continuat în regiunile de est Donețk și Lugansk, forțele ucrainene respingând mai multe atacuri, scrie SkyNews

Update 09:00. Scene cutremurătoare au fost surprinse în Ucraina. Mai mulți soldați ucraineni au fost spulberați de un tanc rusesc aflat la doar câțiva metri distanță de ei.

În imagini se vede cum tancul s-a apropiat de militarii ucraineni fără ca aceștia să riposteze. Cel mai probabil soldații au crezut că vehiculul blindat al federației ruse a fost capturat de camarazii lor. 

Imagini cu un puternic impact emoțional. 

Update 08:15. O explozie uriașă a avut loc aseară în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei. Momentul deflagraţiei a fost surprins de mai mulți localnici, iar bubuitura a fost auzită din mai multe zone ale orașului. Explozia a fost confirmată şi de șeful administrației regionale din Nikolaev, Vitali Kim, însă nu se știe pentru moment care sunt cauzele și nici dacă există victime. Nikolaev este unul dintre cele mai afectate orașe de bombardamentele armatei ruse. 

Update 07:45. Armata rusă este acuzată că a furat material radioactiv de la Cernobîl. Într-o postare pe Facebook, Agenția de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina a declarat că soldații ruși au intrat într-o zonă de depozitare din centrală și au luat 133 de substanțe radioactive. Agenția avertizează că acestea pot fi letale dacă nu sunt manipulate de profesioniști. Locația substanțelor furate este necunoscută. 

Update 07:30Peste 1200 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kievului după retragerea trupelor rusești din acea zonă. Procurorul general al Ucrainei a declarat că autoritățile investighează 5.600 de presupuse crime de război comise de armata lui Putin de la începutul invaziei. 

„Ceea ce vedem în toate regiunile Ucrainei sunt crime de război, crime împotriva umanității și facem totul pentru a remedia situația", spune el.

Totodată, acesta declară că a identificat peste 500 de suspecți, inclusiv oficiali militari și guvernamentali de top din Rusia, relatează jurnaliștii BBC. 

Forțele rusești au continuat duminică să bombardeze ținte din estul Ucrainei, în timp ce Washington-ul spune că va răspunde cererii Kievului de a primi mai mult ajutor militar prin furnizarea "armelor de care are nevoie" pentru a se apăra împotriva Rusiei.

Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș important de când a început invazia pe 24 februarie, dar Ucraina spune că și-a adunat forțele în est pentru un asalt major și a îndemnat populația să fugă.

Forțele rusești au tras duminică rachete în regiunile ucrainene Luhansk și Dnipropetrovsk, au declarat oficialii citați de Reuters.

Rachetele au distrus complet aeroportul din orașul Dnipro, a declarat Valentin Reznichenko, guvernator al regiunii centrale Dnipropetrovsk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachete de înaltă precizie au distrus cartierul general al batalionului ucrainean Dnipro din orașul Zvonești.

Reuters nu a putut confirma imediat aceste informații.

De la invadarea Rusiei, Zelenski a făcut apel la puterile occidentale să ofere mai mult ajutor în domeniul apărării și să pedepsească Moscova cu sancțiuni dure.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru ABC News: „Vom oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-i înfrânge pe ruși și a-i împiedica să cucerească mai multe orașe și localități."

Într-un interviu acordat emisiunii "60 Minutes" de la CBS, Zelenski a declarat că are încredere în propriile forțe armate, dar "din păcate nu am încredere că vom primi tot ce avem nevoie" din partea Statelor Unite.

Război în Ucraina 10 aprilie 2022 | Rușii se pregătesc de un nou atac. Convoi militar de 13 kilometri la est de Harkov

Război în Ucraina 9 aprilie 2022 | Premierul britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev | Al treilea schimb de prizonieri între ruşi şi ucraineni 

Război în Ucraina 8 aprilie 2022 | Peste 130 de civili au fost împuscați în Makariv, anunţă primarul localităţii

Război în Ucraina 7 aprilie 2022 | Organizația Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina

Război în Ucraina 6 aprilie 2022 | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close