Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Premierul britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev | Al treilea schimb de prizonieri între ruşi şi ucraineni

Război în Ucraina | Premierul britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev | Al treilea schimb de prizonieri între ruşi şi ucraineni

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut un "răspuns ferm la nivel mondial", după atacul cu rachetă care a vizat Gara din Kramatorsk. Azi a ajuns în Kiev şi premierul britanic Boris Johnson.

Război în Ucraina | Premierul britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev | Al treilea schimb de prizonieri între ruşi şi ucraineni
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Apr 2022   •   21:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • 9,1 miliarde de euro s-au strâns din donaţii la evenimentul Stand Up for Ukraine

  • Al treilea schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia a avut loc sâmbătă

  • ONU: 4.441.663 de refugiaţi ucraineni au fugit până acum din ţară 

  • Premierul britanic Boris Johnson a făcut vizită ”surpriză” la Kiev

  • Zece coridoare umanitare sunt convenite pentru sâmbătă în Ucraina

  • Stare de asediu în Odesa, până luni dimineaţă

  • SUA pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului

  • UE a convenit să înghețe activele șefului băncii rusești Sberbank și ale fiicelor lui Putin

  • Președintele Joe Biden a semnat vineri două proiecte de lege care impun noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului, a anunțat Casa Albă.

9 aprilie 2022, ora 22.05. 9,1 miliarde de euro s-au strâns la evenimentul Stand Up for Ukraine, din donaţii private şi ca ajutoare oferite de Uniunea Europeană şi de Canada. La apelul lui Bono au răspuns printre alţii Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Billie Eilish, Katy Perry. Printre politicienii care au vorbit la acest eveniment patronat de Comisia Europeană s-a numărat şi premierul român Nicolae Ciucă şi Cancelarul Germaniei Olaf Scholz.

9 aprilie 2022, ora 21.20. Ucraina și Rusia au făcut sâmbătă al trelea schimb de prizonieri de la începutul războiului.

Astfel, 12 soldați se întorc acasă, a anunțat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk într-o postare online. Vereshchuk a mai spus că, în urma acordului, 14 civili se întorc în Ucraina. Ea nu a precizat câți ruși au fost eliberați.

9 aprilie 2022, ora 21.00. Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina, în urma discuțiilor de sâmbătă dintre premierul Boris Johnson și președintele Volodimir Zelenski la Kiev. 

„Datorită conducerii hotărâte a președintelui Zelenski și a eroismului și curajului poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale lui Putin sunt zădărnicite”, a declarat Boris Johnson după întâlnirea cu Zelenski, potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de BBC News.

9 aprilie 2022, ora 20.03. Imagini cu cel mai mare avion din lume ajuns ruină după atacurile ruşilor

Trimișii speciali Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu au prezentat noi imagini ale dezastrului lăsat în urmă de armata rusă pe teritoriul ucrainean.

9 aprilie 2022, ora 19.40.  Cifrele publicate, sâmbătă, de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) arată că 4.441.663 de refugiaţi ucraineni au fugit din ţară de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, relatează The Guardian.

Această cifră este cu 59.347 mai mare decât în ziua precedentă. Aproximativ 90% dintre refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Aproximativ 210.000 de persoane care nu au cetăţenie ucraineană au fugit, de asemenea, din ţară, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU. Se estimează că 7.1 milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina, potrivit cifrelor publicate de OIM la începutul acestei săptămâni.

9 aprilie 2022, ora 18.27. Cel puţin 176 de copii au murit şi 324 au fost răniţi de la începutul războiului, anunţă, sâmbătă, Parlamentul ucrainean, precizând că cifrele nu sunt definitive.

„Ca urmare a agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, 176 de copii au murit. Mai mult de 324 au fost răniţi, a transmis, sâmbătă Parlamentul ucrainean, într-un mesaj pe Twitter.   Oficialii ucraineni precizează că aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea lor în locurile unde au avut loc atacuri active, în teritoriile ocupate temporar şi în cele eliberate

9 aprilie 2022, ora 17.45. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a întâlnit sâmbătă, 9 aprilie, la Kiev, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Anunţul a făcut, pe Twitter, de Ambasada Ucrainei la Londra, oficialii postând o fotografie, alături de mesajul ”Supriză!”.

Potrivit Guvernului britanic, premierul a călătorit în Ucraina pentru a se întâlni personal cu Zelenski „în semn de solidaritate cu poporul ucrainean”.

Cei doi vor discuta despre sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina, iar premierul Boris Johnson va prezenta un nou pachet de ajutor financiar și militar.

9 aprilie 2022, ora 16.30. Autorii crimelor împotriva civililor din orașul ucrainean Bucea sunt vinovați de crime de război și trebuie trași la răspundere, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.

„Este ceva ce nu putem uita", a declarat Scholz, referindu-se la moartea civililor în orașul situat la nord-vest de Kiev.

„Nu putem trece cu vederea că aceasta este o crimă. Acestea sunt crime de război pe care nu le vom accepta... cei care au făcut acest lucru trebuie să fie trași la răspundere." - a adăugat acesta

9 aprilie 2022, ora 15.30. Drama refugiaților ucraineni a impresionat o lume întreagă. Un grup de voluntari din New York, mișcați de dramele prin care aceștia trec în încercare de a fugi din calea bombelor, a venit în România pentru a da o mână de ajutor. 

9 aprilie 2022, ora 14.20. Nu mai puțin de 132 de cadavre au fost descoperite în orașul Makariv din Ucraina, unele găsite pe străzi, iar altele excavate din gropi comune.

Primarul orașului, Vadym Tokar, a făcut anunțul într-o intervenție la un post ucrainean, menționând că este vorba despre cadavre ale civililor, potrivit BBC.

Acesta a adăugat că majoritatea cadavrelor au fost excavate din gropi comune, dar că unele au fost găsite pe străzi.

Makariv se află la aproximativ 50 de kilometri vest de Kiev și înainte de război avea o populație de aproximativ 15.000 de oameni.

9 aprilie 2022, ora 12.35. Forțele rusești au distrus un depozit de muniții la baza aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

Un avion de vânătoare MiG-29 al forțelor aeriene ucrainene și un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitro Lunin, a declarat pe rețelele de socializare că două persoane au fost rănite și că au fost provocate "pagube semnificative" din cauza atacului rusesc de la Myrhorod.

El nu a oferit detalii suplimentare, potrivit Reuters.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a spus că un mare depozit de muniții a fost distrus și în apropierea orașului Novomoskovsk, în regiunea central-estică Dnipro.

9 aprilie 2022, ora 11.20. Rusia continuă să atace civili ucraineni și se concentrează asupra Donbas, Mariupol și Mykolaiv, potrivit serviciilor de informații militare britanice. Totodată, Rusia și-a reorganizat comandamentul operațiunilor de luptă din Ucraina, instalând un nou general.

În urma retragerii de la Kiev, trupele de la Kremlin și-au îndreptat atenția spre est, susținute de rachete de croazieră lansate de forțele navale ruse, scrie Sky News.

Într-o declarație de sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării a afirmat: „cu toate acestea, ambițiile rusești de a stabili un coridor terestru între Crimeea și Donbas continuă să fie zădărnicite de rezistența ucraineană".

9 aprilie 2022, ora 10.05. Zece coridoare umanitare sunt convenite pentru sâmbătă în Ucraina.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că au fost convenite 10 coridoare umanitare pentru persoanele din regiunile asediate, relatează Reuters.

Un coridor este prevăzut pentru persoanele care pleacă cu mijloace de transport private din orașul Mariupol, a precizat Vereshchuk.

9 aprilie 2022, ora 09.30. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut un "răspuns ferm la nivel mondial", după atacul cu rachetă care a vizat Gara din Kramatorsk, în urma căruia 50 de persoane, inclusiv 5 copii, au murit.

9 aprilie 2022, ora 09.00. De la începutul războiului din Ucraina, UE a pus pe lista neagră aproximativ 700 de persoane legate de Kremlin sau acuzate că au susținut invazia, pe care Moscova o numește "operațiune specială". 

Primarul din Makariv spune că 132 de civili au fost găsiţi împuşcaţi în satul aflat la mai mult de 50 de kilometri vest de Kiev.

După atentatul cu bombă de la gara Kramatorsk din estul Ucrainei, care a făcut cel puţin 50 de morţi, o ameninţare de atac cu rachete planează asupra Odesei pe 10 aprilie 2022.

9 aprilie 2022, ora 08.00. Odesa a anunțat stare de asediu de sâmbătă seara până luni dimineaţa.

Între timp, Uniunea Europeană oferă Ucrainei posibilitatea unei aderări rapide. În cadrul unei conferințe la Kiev, Uniunea Europeană i-a înmânat președintelui Zelensky un chestionar care va duce Ucraina cu un pas mai departe în obținerea statutului de candidat la UE.

Adresându-se președintelui ucrainean, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va sprijini Ucraina pentru a se asigura că finalizarea acestui proces durează "săptămâni, nu ani", deoarece procesul a fost accelerat din cauza războiului.

Război în Ucraina 8 aprilie 2022Peste 130 de civili au fost împuşcaţi în Makariv, anunţă primarul localităţii

Război în Ucraina 7 aprilie 2022 | Organizația Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina

Război în Ucraina 6 aprilie 2022 | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha

Război în Ucraina 5 aprilie 2022 | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii

Război în Ucraina 4 aprilie 2022 | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close