Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși

Război în Ucraina | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși

Război în Ucraina, ziua 40. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a acuzat trupele ruse de masacru de civili în orașul Bucha, unde au fost recuperate până la 340 de cadavre, potrivit rapoartelor presei ucrainene.

Război în Ucraina | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși
Sursa foto: Colaj/Imagini surprinse de echipa News Hour with CNN în orașul ucrainean Bucha
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2022   •   20:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • După masacrul de la Bucha, Franţa anunţă expulzarea a "numeroşi" diplomaţi ruşi
  • Germania expulzează 40 de angajați ai ambasadei Rusiei
  • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a acuzat trupele ruse de masacru de civili în orașul Bucha
  • Președintele Ucrainei se adresează azi Parlamentului României
  • Regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, a fost elliberată de forțele ruse
  • ONU: Toate cadavrele din Bucha trebuie exhumate pentru anchetă
  • Bombardament cu rachete asupra oraşelor Odesa şi Nikolaev
  • Mai multe gropi comune descoperite de sateliţii Maxar
  • Zelensky, mesaj la Premiile Grammy: „Umple tăcerea morţii”
  • Sute de civili au fost executaţi de soldaţii ruşi în oraşele din regiunea Kiev
  • Ţinte din Harkov şi Odesa au fost atacate de ruşi cu rachete
  • Rusia neagă acuzaţiile de genocid

4 aprilie 2022, ora 23.15. Ministerul Apărării al Federației Ruse a invitat formațiunile ucrainene de la Mariupol să depună armele pe 5 aprilie și a promis că le va salva viața.

4 aprilie 2022, ora 22.00. Administraţia Emmanuel Macron a anunţat, luni seară, decizia de expulzare a "numeroşi" diplomaţi ruşi, întro acţiune coordonată cu Germania şi cu alte naţiuni occidentale, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.

4 aprilie 2022, ora 21.41. Ministerul german de Externe a decis să expulzeze din țară un „număr semnificativ” de angajați ai ambasadei Rusiei la Berlin.

Germania expulzează 40 de angajați ai ambasadei Rusiei, care trebuie să părăsească țara în termen de 5 zile. În același timp, Ministerul german de Externe nu a desemnat un anumit număr de diplomați care urmează să fie expulzați.

4 aprilie 2022, ora 20:00. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut în această seară, un discurs în Parlamentul României.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat, în fața Parlamentului României, imagini șocante din Bucha: „Știm de peste 300 de oameni torturați”.

Volodimir Zelenski și-a cerut scuze pentru duritatea imaginilor, menționând că vrea să arate ce a văzut și el la Bucha.

„Priviți aceste imagini! Vor rămâne în istoria lumii”, a spus Volodimir Zelenski.

Urmăriți reportajul realizat în Bucha, ieri, 3 aprilie, de echipa News Hour with CNN:

4 aprilie 2022, ora 19.43. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a acuzat trupele ruse de masacru de civili în orașul Bucha, unde au fost recuperate până la 340 de cadavre, potrivit rapoartelor presei ucrainene.

Pe Facebook, Reznikov a amenințat cu represalii. „Acest rău pur și simplu nu poate rămâne nepedepsit”, a spus el luni.

„Ofițerii noștri identifică în mod constant toți invadatorii și ucigașii”, a scris Reznikov, adăugând că fiecare dintre ei va primi ceea ce „merită” la timpul său.

4 aprilie 2022, ora 18:57. Fostul preşedinte al Ucrainei Petro Poroşenko este în stradă şi luptă împreună cu ucrainenii. Acesta a fost împreună cu trimişii noştri speciali, Ana-Maria Roman şi George Chironică, în cele mai fierbinţi puncte. El spune că Vladimir Putin se crede între Dumnezeu şi împărat.

"Trupele ruseşti nu au nicio motivaţie, nu înţeleg ce fac aici, soldaţii ruşi sunt împărţiţi în două, o parte sunt copii nepregătiţi, care vor înapoi acasă, iar o altă parte sunt criminali de război, care atacă şi luptă cu femei, copii, vârstnici, furând şi violând populaţia civilă.

Iar acesta este motivul unei cumplite catastrofe umanitare care se desfăşoară la mai puţin de 15 kilometri de locul în care ne aflăm, în Bucha, Gostomel, Irpin, oraşe mici care au fost complet şterse de pe faţa pământului", a spus Poroşenko.

4 aprilie 2022, ora 17:00. Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a transmis că armata rusă a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 de kilometri pătraţi au fost minaţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

"După primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014 (data anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea - n.r.), circa 16.000 de kilometri pătraţi în regiunile Lugansk şi Doneţk au fost contaminate cu mine şi explozivi de război", a informat MAE ucrainean.

4 aprilie 2022, ora 16:35. Guvernul de la Berlin a reafirmat, luni, că nu va opri imediat importurile de gaz, petrol şi cărbuni din Rusia, argumentând că sancţiunile trebuie să afecteze Rusia, nu Germania, şi că există un plan în sensul reducerii dependenţei energetice.

"Noi vrem să devenim cât de poate de rapid independenţi de gazul, petrolul şi cărbunii din Rusia. Dar sancţiunile trebuie să provoace daune în primul rând Rusiei, nu asupra noastră", a declarat luni Svenja Schulze, ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, conform site-ului N-TV.de.

4 aprilie 2022, ora 15:50. Într-o nouă postare video, Volodimir Zelenski vine cu un mesaj dur pentru fostele conduceri ale Germaniei şi Franţei pe care le acuză de concesii făcute Rusiei. "Îi invităm pe fostul cancelar german Angela Merkel şi pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy să viziteze Bucha şi să vadă la ce au dus concesiile faţă de Rusia." a anunţat Zelenski. 

4 aprilie 2022, ora 15:20. Trupele rusești nu mai ocupă nicio parte din regiunea nordică Sumî, potrivit guvernatorului zonei, citat de Sky News.

Dmytro Zhyvytskyi a declarat că trupele rusești s-au retras în cea mai mare parte, iar trupele ucrainene lucrează pentru a împinge în exteriorul regiunii Sumî unitățile rămase.

El a spus că trupele rusești au abandonat o mulțime de echipamente în regiunea care se învecinează cu Belarus.

Forțele ruse au părăsit zonele din nord, așa cum s-au angajat să facă în timpul negocierilor de pace, dar oficialii ucraineni au declarat că acestea își mută personalul în est și sud.

4 aprilie 2022, ora 15:00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni orașul Bucha, în timp ce continuă să apară tot mai multe dovezi ale atrocităților comise în apropiere de Kiev, potrivit BBC.

Zelenski a inspectat luni drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă și a vorbit cu locuitorii din zonă.

El a reiterat faptul că Rusia a comis crime de război și genocid în Ucraina.

Întrebat de BBC dacă mai este posibil să discute pacea cu Rusia, el a spus: „Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa în secolul XXI. Vom continua eforturile pe plan diplomatic și militar”.

4 aprilie 2022, ora 14:45. Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, a declarat, luni, că toate cadavrele din Bucha trebuie exhumate și identificate pentru a se asigura că eventualele crime de război pot fi investigate, potrivit Sky News.

„Sunt îngrozită de imaginile cu civili care zac morți pe străzi și în gropi improvizate în orașul Bucha, din Ucraina", a declarat Michelle Bachelet.

4 aprilie 2022, ora 14:10. Rusia anunţă luni că va ancheta cu privire la o ”provocare” vizând să ”discrediteze” forţele ruse în Ucraina, care acuză Guvernul ucrainean de ”manipularea” opiniei publice, la o zi după descoperirea a zeci de cadavre ale unor civili la Bucea, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia de comiterea unui ”genocid” în Ucraina, la o zi după aceste descoperiri. Directorul Comitetului rus de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, a ordonat ”să se prezinte o evaluare judiciară a provocării din partea Ucrainei cu privire la uciderea unor civili la Bucea”, anunţă într-un comunicat Comitetul, însărcinat cu principalele anchete penale în Rusia. ”Cu scopul de a discredita militarii ruşi, Ministrul ucrainean al Apărării a difuzat în presa occidentală imagini filmate la Bucea, în regiunea Kiev, ca probă a unei ucideri în masă a unor civili”, acuză într-un comunicat Comitetul.

”Potrivit unor informaţii de la Ministerul rus al Apărării, toate materialele difuzate de către regimul de la Kiev despre crime ale unor militari ruşi în această localitate nu corespund realităţii şi au un caracter provocator”, acuză Comitetul. Potrivit Comitetului, Aleksandr Bastrîkin a ordonat să se a ”măsuri exhaustive” în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi să se stabilească dacă acestea este necesar să fie judecate cu privire la difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă, o infracţiune introdusă în Codul Penal rus după invazia Ucrainei, pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

4 aprilie 2022, ora 13:09. Uniunea Europeană discută de urgenţă noi sancţiuni împotriva Moscovei, după descoperirea cadavrelor unor civili în regiunea Kievului, mai ales la Bucha, a transmis luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.  

„UE condamnă în termenii cei mai puternici atrocităţile raportate comise de forţele armate ruse în mai multe oraşe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate", a adăugat Borrell într-un comunicat.

4 aprilie 2022, ora 13:00. Execuţiile civililor ar fi fost planificate din timp, acuză şeful serviciilor secrete britanice, Richard Moore. Directorul MI6 a scris într-o postare pe Twitter că în planul de invazie al lui Putin erau incluse execuţii fără niciun proces de judecată.  

4 aprilie 2022, ora 12:25. Masacrul din Bucha | Tancurile rusești au trecut peste mașini în care se aflau civili: "Am văzut mașini cu oameni care ardeau înăuntru"  

Imaginile teribile din Ucraina au scandalizat comunitatea internaţională care acuză Rusia de genocid şi cere ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război.

4 aprilie 2022, ora 12:05. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze uciderea unor civili la Bucea, la nord-vest de Kiev, relatează CNN. „Profit de această ocazie şi îndemn Curtea Penală Internaţională (CPI) şi organizaţii internaţionale să trimită misiuni internaţionale la Bucea şi în alte oraşe eliberate pentru a culege, în cooperare cu cooperare cu autorităţi ucrainene, probe ale acestor crime de război”, a îndemnat Kuleba într-un mesaj postat pe reţele de socializare, pe care a postat un interviu acordat postului britanic Times Radio.

El acuză trupe ruse de faptul că au ucis civili ucraineni „de furie”, pe timpul ocupaţiei şi retragerii de la Bucea. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat, la rândul său, la o „investigaţie independentă” la Bucea, pe care o consideră „esenţială”.
4 aprilie 2022, ora 11:40. Vladimir Putin este un criminal de război, spune primarul din Mariupol, unul dintre oraşele ucrainene distruse în totalitate de armata rusă. Rușii au folosit şi atacurile aeriene ca să bombardeze depozitele de alimente.

Într-un interviu pentru Ana-Maria Roman, corespondent Antena 3 în Ucraina, primarul din Mariupol spune că nu înţelege de ce Vladimir Putin a facut acest lucru, în condiţiile în care în Mariupol, 90% din populaţie este rusofonă.

4 aprilie 2022, ora 11:15. Pâinea din Odesa, făcută cu drojdia donată de români. Angajații fabricii mulțumesc pentru ajutor: "Când se termină războiul, veniți la noi la ospăț"

Un reportaj special realizat de trimișii speciali Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici și Costi Pahonțu, arată cum se descurcă locuitorii din Odesa, după ce principala sursa de aprovizionare a fabricii cu drojdie, din zona Harkov, și-a întrerupt activitatea din cauza bombardamentelor.

4 aprilie 2022, ora 10:20. Trupele de ocupație au lovit cu rachete în noaptea de 4 aprilie obiective din Odesa, iar dimineața au tras în Nikolaev.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serghei Bratchuk, și primarul din Nikolaev, Alexander Senkevich, au raportat despre atacuri.

Bratchuk a spus că ocupanții au tras noaptea cu o rachetă către o instalație a unei rafinării din Odesa, după atacul de ieri, 3 aprilie. Mai multe informații sunt în curs de clarificare.

Consiliul Local se limitează deocamdată să raporteze că „Odesa a fost atacată din aer”, că „unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană” și că „au fost semnalate incendii în unele zone”.

Senkevich spune că de dimineață trupele ruse au lansat mai multe lovituri cu rachete asupra orașului, iar autoritățile colectează date.

4 aprilie 2022, ora 09:30. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se adresează azi Parlamentului României. În urma discuțiilor oficiale, discursul va avea loc în cursul serii.

Președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților a anunțat că a avut întrevedere cu o delegație ucraineană, formată din reprezentanți speciali ai președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cât și membri ai corpului diplomatic ucrainean.

În delegație au fost prezenți: Oleksandr Bankov, secretar de stat al MAE al Ucrainei, Yliia Hryshyna, deputat al Radei Supereme al Ucrainei, Paun Rohovei, Însarcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România și Petro Stoian, secretar II al Ambasadei Ucrainei în România.

Partea ucraineană a transmis salutul și multumirile președintelui Zelenski. Delegația și-a exprimat recunoștința cu privire la asistența umanitară venită din partea României cât și pentru demersurile aflate în desfășurare, menite să sprijine mai concret poporul ucrainean în apărarea țării și a valorilor democratice.

„Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea. Așteptăm cu nerăbdare intervenția președintelui Zelenski, care se va adresa Parlamentul României luni seara”, a spus Pavel.

Surse politice arată că intervenția președintelui ucrainean va avea loc la ora 19.00, ora României.

4 aprilie 2022, ora 09:00. Forţele ruse care s-au retras din oraşul Bucha au lăsat în urmă un adevărat masacru, dar grozăviile sunt pe departe de a fi terminate. Imaginile din satelit oferite de compania de supraveghere Maxar înfăţişează mai multe gropi comune.

Imaginile din satelit oferite de compania Maxar înfăţişează mai multe gropi comune, dintre care unele neterminate. Armata rusă nu a anticipat momentul retragerii şi astfel unele morminte comune au rămas neterminate.

Se poate observa în imagine un şanţ lung de 14 metri şi adânc de trei, săpat lângă biserica Biserica Sf. Andrei din Bucha. Plecarea precipitată a forţelor de ocupaţie ruse a făcut ca, din fericire, planul macabru să nu fie dus la bun sfârşit.

Aceasta este una dintre multele gropi săpate de ruşi în zonele în care s-au dat lupte grele. Autorităţile ucrainene preconizează că vor mai fi descoperite multe astfel de morminte, în care civilii şi-au găsit sfârşitul.

Ucraina a condamnat masacrul în timp ce Rusia neagă acuzaţiile, pe care le consideră drept o provocare la adresa integrităţii morale a trupelor sale, cu scopul de a le discredita imaginea în ochii lumii.

4 aprilie 2022, ora 08:10. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit, duminică, prin intermediul unei înregistrări video, la cea de-a 64-a ediție a Premiilor Grammy.

„Muzicienii noștri poartă veste antiglonț în loc de smoking”, a spus Volodymyr Zelenski, potrivit BBC News.

„Ei le cântă răniților din spitale, chiar și celor care nu îi pot auzi. Dar muzica va răzbate”, a adăugat președintele.

El a spus că țara sa luptă pentru „libertatea de a trăi, de a iubi, de a ne face auziți”.

„Sprijiniți-ne în orice mod puteți, dar nu cu tăcerea voastră. Umpleți tăcerea cu muzică”, a mai spus el.

4 aprilie 2022, ora 07:30. Un număr de 2.694 de oameni au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare, duminică, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit CNN. Ea a precizat că 469 de oameni din Mariupol au plecat cu propriile vehicule prin coridoarele umanitare de la Mariupol şi Berdiansk către Zaporojie.

În regiunea Luhansk, 1.467 de oameni au fost evacuaţi din Lisiceansk, Severodoneţk, Rubijne şi Kreminna. Şapte autobuze însoţite de o delegaţie a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii au ajuns duminică la Manhuş şi există negocieri pentru ca acest convoi să îşi continue drumul către Mariupol luni.

Un convoi cu peste 350 de persoane de la Mariupol şi Berdiansk a trecut de punctele de verificare. Alte zece autobuze cu 408 de locuitori din Mariupol de la Berdiansk trec prin Vasilivka, a precizat Vereşciuk.

Retragerea trupelor ruse din oraşele ocupate timp de aproximativ trei săptămâni scoate la iveală atrocităţi de neimaginat. În ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au descoperit sute de cadavre ale unor civili nevinovaţi ucişi fără milă.

În oraşul Bucha, autorităţile au descoperit sute de cadavre ale unor bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Majoritatea victimelor au fost legate şi apoi executate, iar trupurile neînsufleţite au fost aruncate în canale sau chiar aruncate în gropi comune.

Liderii lumii au condamnat dur masacrul comis de soldaţii ruşi la Bucha.

Într-un interviu exclusiv pentru Antena 3, primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a explicat că oraşul este distrus în totalitate, iar mii de oameni, respectiv cei care au mai rămas în oraş, sunt captivi şi nu mai au acces la mâncare sau apă.

Război în Ucraina 3 aprilie 2022 | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa

Război în Ucraina 2 aprilie 2022 | Regiunea capitalei Kiev este sub controlul total al armatei ucrainene

Război în Ucraina 1 aprilie 2022 | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" 

Război în Ucraina 31 martie 2022 | Război în Ucraina | Ruşii bombardează masiv în suburbiile Kievului, dar şi în Nikolaev

Război în Ucraina 30 martie 2022 |  Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Ucraina| Luptele grele continuă la periferia Kievului

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close