Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului

Război în Ucraina | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului

Război în Ucraina, ziua 39. Oraşul Odesa a fost atacat, în această dimineaţă, cu mai multe rachete. Un incendiu uriaş a izbucnit la un depozit de combustibil. Forţele ucrainene au descoperit un adevărat masacru la Bucha, acolo unde civili nevinovaţi au fost ucişi de soldaţii ruşi care s-au retras.

Război în Ucraina | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Mykhaylo Palinchak
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Apr 2022   •   22:17

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forţele ucrainene au descoperit că ruşii au comis un "masacru" la Bucha
  • Atac cu rachete în Odesa, incendiu la un depozit de combustibil
  • Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni în Turcia
  • Trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Kiev
  • Soldaţii ruşi plantează mine în timp ce se retrag

Update 3 aprilie, ora 22.17. Mai multe persoane au fost ucise astăzi în bombardamentele rusești asupra orașului Harkov, afirmă guvernatorul regional.

Într-o declarație pe Telegram, guvernatorul Oleh Siniehubov a spus: „Seara, ocupanții au bombardat cartierul Slobidsky din Harkov. Din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile”.

„Până în acest moment, există 23 de victime, inclusiv copii. Cifrele sunt în curs de stabilire", a adăugat acesta, conform BBC.

Update 3 aprilie, ora 20.03. Ministerul rus al Apărării a negat afirmațiile Ucrainei potrivit cărora sute de civili au fost uciși de soldații ruși la Bucha.

Ministerul rus al Apărării a declarat, potrivit Sky News, că numeroasele fotografii și videoclipuri publicate de Ucraina sunt o „provocare", susținând că toate unitățile sale au părăsit orașul miercuri.

Update 3 aprilie, ora 19.43. Procurorii ucraineni care investighează posibile crime de război comise de Rusia au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului.

Procurorul general Irina Venediktova a declarat că 140 dintre acestea au fost examinate de procurori și alți experți.

Până în prezent, 410 de cadavre ale civili uciși au fost recuperate de pe teritoriile din regiunea Kiev recucerite de forțele ucrainene, de la Bucha la Gostomel și Irpin, conform procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Venediktova a adăugat, pe Facebook, că procurorii, anchetatorii și experții criminaliști sunt în permanență la datorie pentru a efectua teste ADN și autopsii, subliniind că este în curs de desfășurare colectarea de mărturii, fotografii și probe video ale masacrelor.

Rusia a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi ucis civili în orașul Bucha de lângă Kiev.

Update 3 aprilie, ora 18.23. Președintele ucrainean Volodomir Zelenski acuză Rusia că a comis un „genocid" în Ucraina pentru a nimici „întreaga națiune".

„Da, acesta este un genocid. Eliminarea întregii națiuni și a întregului popor. Noi suntem cetățeni ai Ucrainei. Avem mai mult de 100 de naționalități. Aceasta este distrugerea și exterminarea tuturor acestor naționalități", a declarat el într-un interviu acordat postului american CBC.

„Suntem cetățeni ai Ucrainei și nu dorim să fim supuși politicii Federației Ruse. Acesta este motivul pentru care suntem dis

Update 3 aprilie, ora 17.19. După atacurile aeriene ale forțelor rusești asupra orașului portuar ucrainean Odesa, apar informații despre un atac asupra unui alt oraș portuar, Mikolaiv.

Anton Herashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că autoritățile locale au raportat mai multe atacuri cu rachete asupra orașului Mikolaiv, relatează Reuters.

Update 3 aprilie, ora 16.05. Ministrul ucrainean de externe acuză Rusia de „masacrul" din Bucha. Cadavre ale unor civili au fost găsite pe o stradă din Bucha, iar un jurnalist spune că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Dmitro Kuleba a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să se îndrepte spre Bucha pentru a aduna dovezi privind posibile crime de război ale Rusiei.

Orașul a fost eliberat de sub controlul rusesc în acest weekend, iar de atunci au apărut imagini cu ceea ce par a fi civili împușcați mortal pe străzi, unii cu mâinile legate la spate, potrivit Sky News.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a trimis deja o cerere către CPI.

Update 3 aprilie, ora 15.41. Poliția de frontieră poloneză spune că 2,461 milioane de refugiați au trecut granița ucraineană în Polonia, scrie CNN.

Peste 4,1 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie, potrivit celor mai recente cifre ale ONU.

Aceleași date arată că, deși marea majoritate a acestor refugiați au fugit în Polonia, alții au trecut și în țările vecine din Europa, inclusiv în România, Republica Moldova și Ungaria.

La sfârșitul lunii martie, un înalt oficial al administrației Biden a anunțat că Statele Unite vor primi până la 100.000 de ucraineni și alte persoane care fug de agresiunea Rusiei.

Update 3 aprlie, ora 14.32. Două explozii au fost auzite în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters, la câteva zile după ce autoritățile ruse au acuzat forțele ucrainene că au lovit un depozit de combustibil din această localitate.

Cauza exploziilor nu a fost imediat clară. Unul dintre martori a declarat că exploziile au fost atât de puternice încât au zdruncinat ferestrele casei sale din Belgorod.

Exploziile au avut loc la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că două elicoptere ucrainene au lovit un depozit de combustibil din oraș, situat la aproximativ 35 km de granița cu Ucraina, după ce au intrat în Rusia la o altitudine extrem de joasă în primele ore ale zilei de vineri.

Update 3 aprilie, ora 14.19. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut lumii să reacționeze la "masacrul" care, în opinia sa, a avut loc în orașul Bucha, în apropiere de Kiev, relatează BBC.

"Rușii urmăresc să elimine cât mai mulți ucraineni", a declarat el într-o postare pe Twitter, solicitând grupului G7 al celor mai bogate națiuni din lume să impună sancțiuni Rusiei ca răspuns.

Separat, președintele Consiliului UE, Charles Michel, a folosit, de asemenea, cuvântul "masacru" pentru a descrie scenele din Bucha după ce forțele rusești s-au retras din oraș.

Update 3 aprilie, ora 12.17. Guvernul britanic vrea să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă pentru a scufunda navele de război ruse și pentru a ușura presiunea asupra orașelor de coastă bombardate de pe mare, relatează Sunday Times.

Ziarul a descris planul ca făcând parte dintr-o "schimbare de viteză" în răspunsul Occidentului la război.

Publicaația l-a citat pe premierul britanic Boris Johnson, care a declarat miniștrilor că dorește să furnizeze armele pentru a împiedica forțele ruse să ocupe Odesa.

Update 3 aprilie, ora 10.13. Ana-Maria Roman, corespondenţă specială din Kiev | Imagini de groază după retragerea ruşilor

După retragerea ruşilor, ucrainenii au descoperit moarte şi mine lăsate în urmă de armata rusă care s-a retras din zona capitalei Kiev.

Update 3 aprilie, ora 10.10. Cristi Popovici, transmisiune specială pentru Antena 3 din Odesa, oraş bombardat de ruşi.

Noaptea trecută şi în această dimineaţă, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra mai multor obiective din Odesa.

Update 3 aprilie, ora 09.33. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj video în care îl acuză pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că este singurul lider politic din Europa care îl susţine deschis pe Vladimir Putin.

Totodată, Zelenski a anunţat că Ucraina nu a primit încă sistemele antirachetă occidentale moderne de care armata sa are nevoie pentru a se apăra.

Update 3 aprilie, ora 08.52. Rachete rusești au lovit orașul Odesa, din sudul Ucrainei, în această dimineața, ora locală, potrivit consiliului municipal, citat de CNN.

"Odesa a fost atacată din aer. Unele dintre rachete au fost doborâte de sistemul nostru de apărare aeriană. În unele cartiere au izbucnit incendii", a postat primăria din Odesa pe contul său oficial de Telegram.

Un depozit de combustibil arde, în această dimineața, potrivit unei echipe CNN aflată la fața locului, un martor declarând că a auzit șase explozii la depozitul de combustibil înainte de răsăritul soarelui.

Update 3 aprilie, ora 08.25. David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, a anunţat, noaptea trecută, că negocierile cu Rusia au avansat, subliniind că aşteaptă confirmări scrise din partea Moscovei la chestiuni care au fost deja acceptate ca principiu, în timp ce Kremlinul a semnalat că discuţiile rămân complicate.

"Federaţia Rusă a oferit răspunsuri oficiale la toate poziţiile formulate de Ucraina, adică le-a acceptat, cu excepţia problemei regiunii Crimeea. Au fost acceptate verbal poziţiile ucrainene, nu există încă o confirmare scrisă", a afirmat David Arahamia, citat de cotidianul Le Monde.

Negociatorul ucrainean a declarat că partea rusă a acceptat ideea că statutul de neutralitate al Ucrainei va trebui supus unui referendum pentru aprobare. În cazul în care cetăţenii ucraineni ar respinge acest statut, oficialii ruşi au semnalat că, "fie se va reveni la un conflict militar, fie la noi negocieri", conform lui David Arahamia.

Update 3 aprilie, ora 08.00. Cadavrele a cel puțin 20 de civili au fost găsite pe stradă în orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, după retragerea forțelor ruse din zonă, relatează CNN.

Morții, îmbrăcați în haine civile, sunt găsiți în poziții ciudate, unii cu fața în jos, lipiți de trotuar, alții cu fața în sus și cu gura deschisă.

"Trei dintre ei sunt cu biciclete, după ce și-au făcut ultima plimbare, în timp ce alții, cu pielea cerată, au căzut lângă mașini ciuruite de gloanțe", potrivit jurnaliștilor AFP care au avut acces în oraș după ce acesta a fost izolat de aproape o lună.

Un cadavru poate fi văzut cu mâinile legate la spate cu o pânză albă. Primarul din Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat că civilii morți au fost supuși unui tratament inuman din partea forțelor ruse.

Update 3 aprilie, ora 07.40. Explozii puternice în portul Odesa din sudul Ucrainei au fost raportate în această dimineață, conform BBC.

Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut și fumul expoloziilor.

Corespondentul Washington Post, Isabelle Khurshudyan, care se află în Odesa, a scris pe Twitter: "Explozii puternice în centrul Odesei chiar acum. Ferestrele camerei mele de hotel tocmai s-au cutremurat. Nu este clar ce a fost".

Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a îndemnat locuitorii orașului să rămână în adăposturi.

Update 3 aprilie, ora 00.10. Locul de desfășurare a unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul ucrainean Volodimir Zelenski ar fi cel mai probabil Turcia, a declarat un negociator ucrainean, citat de Interfax Ucraina.

Negociatorul David Arakhamia a declarat pentru televiziunea ucraineană că nu se cunosc ora și locul întâlnirii.

Ambele părți au descris negocierile din ultimele zile ca fiind dificile. Discuțiile sunt o combinație de întâlniri față în față în Turcia și întâlniri virtuale.

Arakhamia a declarat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a sunat vineri pe Putin și Zelenski "și a părut să confirme că sunt gata, în opinia sa, să organizeze o întâlnire în viitorul apropiat".

Update 3 aprilie, ora 00.01. Trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Kiev, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, citată de Sky News.

Într-o postare pe Facebook, Malyar a declarat "Întreaga regiune Kiev este eliberată de invadator".

Informarea vine după ce oficialii ucraineni au declarat că au recucerit orașul Brovary, care se află la 20 de km est de capitala Kiev.

Primarul din Brovary a declarat într-un discurs televizat că "ocupanții ruși au părăsit acum practic tot districtul Brovary".

Forțele ucrainene caută acum soldații ruși rămași, precum și "echipamentul militar și, posibil, minele".

Război în Ucraina 2 aprilie 2022 | Regiunea capitalei Kiev este sub controlul total al armatei ucrainene

Război în Ucraina 1 aprilie 2022 | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" 

Război în Ucraina 31 martie 2022 | Război în Ucraina | Ruşii bombardează masiv în suburbiile Kievului, dar şi în Nikolaev

Război în Ucraina 30 martie 2022 |  Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Ucraina| Luptele grele continuă la periferia Kievului

Război în Ucraina 29 martie 2022 |  Joe Biden şi lideri europeni ameninţă Rusia cu noi sancţiuni pentru atacurile brutale din Ucraina. 7 morți și 20 de răniți după bombardamentul de la Nicolaev

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Kiev Rusia
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close