Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha

Război în Ucraina | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha

Război în Ucraina, ziua 42. Președintele rus Vladimir Putin a denunțat relatările despre crimele contra civililor din Bucha drept o ''provocare grosolană şi cinică'' a autorităților ucrainene. Este prima reacție a lui Putin în acest caz, care a provocat indignare la nivel internațional și a determinat Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie să impună noi sancțiuni Rusiei.

Război în Ucraina | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Apr 2022   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin a avut prima reacție publică după crimele de la Bucha
  • Cehia a trimis Ucrainei mai multe tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei
  • Rusia amenință Finlanda dacă va adera la NATO: ”Acest lucru va face o țintă din Finlanda”
  • Gruparea de hackeri Anonymous a accesat camerele video de la Kremlin
  • Vladimir Putin: ”Lumea se confruntă cu o criză alimentară din cauza sancțiunilor Occidentului”.
  • În Bucha, forțele ucrainene au descoperit cea mai mare oroare în subsolul unui sanatoriu pentru copii: o cameră de tortură.
  • Rușii au recunoscut că au ucis 93 de persoane în haine civile în Ucraina.
  • Oficialii ucraineni susțin că 165 de copii au fost uciși în timpul războiului cu Rusia. De asemenea, peste 200 de copii au fost răniți, susțin ucrainenii.
  • UE pregătește Rusiei noi sancțiuni de zeci de miliarde de euro
  • Un spital din Mykolaiv a fost bombardat. Echipă de la Medici fără Frontiere, martoră la atac

Update 22:30. Președintele rus Vladimir Putin a denunțat relatările despre crimele contra civililor din Bucha drept o ''provocare grosolană şi cinică'' a autorităților ucrainene.

Putin s-a exprimat astfel într-o conversație telefonică pe care a avut-o cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Este prima reacție a lui Putin în acest caz, care a provocat indignare la nivel internațional și a determinat Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie să impună noi sancțiuni Rusiei.

Înaintea liderului de la Kremlin, alți oficiali de la Moscova au negat vehement orice implicare a trupelor ruse în uciderea civililor.

Upate 21:17. SUA consideră acum „vor putea identifica unitățile ruse” care au comis atrocitățile de la Bucha, Ucraina, potrivit unui oficial american, citat de CNN. Identificarea celor implicați „este o prioritate extrem de mare acum” pentru comunitatea de informații din SUA, a spus oficialul.

Colectarea și analizarea fluxurilor de informații folosind toate instrumentele și activele disponibile a fost în desfășurare de când atrocitățile au fost descoperite.

Update 20.15. Forțele ruse s-au retras complet din zonele din apropierea Kievului și Cernihivului pentru a se „reconsolida și a se reface în Belarus și în Rusia”, potrivit unui înalt oficial american al apărării.

Rusia a lansat peste 1.450 de rachete împotriva Ucrainei de la începutul invaziei, a mai spus oficialul, citat de CNN.

Update 19:10. Forțele ruse și-au concentrat principalele eforturi asupra unei operațiuni menite să stabilească un control complet asupra regiunilor Donețk și Luhansk, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

De asemenea, au avut loc atacuri continue în zonele estice ale țării, dar fără succes, au mai anunțat reprezentanții armatei ucrainene.

Update 18:24.Cel puțin 1.563 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, potrivit Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Agenția ONU a înregistrat până acum 3.776 de victime civile în Ucraina: 1.563 de morți și 2.213 de răniți, a anunțat în ultima sa actualizare publicată miercuri.

Update 18:00. Cehia a trimis Ucrainei mai multe tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei, sub forma unui ajutor militar. Acesta este primul transfer de tehnică grea de luptă oferit de o țară NATO sub forma ajutorului militar pentru Ucraina.

Update 17:55. După Bucha, Borodianka. Cadavre de oameni legați, torturați și împușcați în cap au fost recuperate de voluntari, după alungarea rușilor din oraș.

Borodianka este o localitate situată în apropiere de Bucha, orașul ucrainean al cărui nume a devenit sinonim cu crimele comise de ruși împotriva civililor.

Trupele ruse au ocupat Borodianka la sfârșitul lui februarie, pe când Vladimir Putin bănuia că tentativa sa de a lansa o invazie totală a Ucrainei, cu Kievul pe post de trofeu suprem, avea să eșueze într-un mod catastrofal pentru prestigiul militar al Moscovei.

Localitatea a fost eliberată recent de trupele ucrainene. În urma rușilor au rămas cadavre și distrugeri greu de imaginat. Exact cum s-a întîmplat la Bucha.

Update 17:29. Hakerii Anonymus spun că au obţinut acces la camerele de supraveghere de la Kremlin.

„Nu ne vom opri până când nu vom dezvălui toate secretele tale. Nu ne vei putea opri.  Acum suntem în interiorul castelului, Kremlin", a scris gruparea Anonymous TV pe pagina sa de Twitter către regimul putinist.

Update 16:55. După invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, autoritățile finlandeze au început să vorbească despre aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Moscova a amenințat deja cu măsuri de răzbunare.

Acest lucru a fost raportat de publicația rusă de propagandă RIA Novosti.

Vladimir Dzhabarov, prim-vicepreședintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației din Rusia, a declarat că dacă Finlanda se alătură NATO, Rusia va răspunde imediat.

Update 16:00. Zece clădiri înalte sunt în flăcări după ce armata rusă a bombardat Lugansk. Un atac asupra orașului Sievierodonetsk, parte a regiunii de est a Luhansk, ar putea fi unul dintre primele semne ale unei ofensive intensificate asupra regiunilor de est ale Ucrainei, după ce forțele ruse s-au retras din jurul capitalei Kiev.  

Nu există încă informații despre victime, scrie SkyNews

Update 15:00. Cel puțin 167 de copii au fost uciși în timpul invaziei rusești în Ucraina, dar acest număr este probabil mai mare, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodomir Zelenski într-un discurs în fața parlamentului irlandez.

„Adevărul este că în cele 42 de zile de război total al Rusiei, cel puțin 167 de copii au fost uciși în Ucraina. Nu cunoaștem încă toate atrocitățile de la Mariupol și nici victimele din alte zone ale Ucrainei unde luptele continuă", a declarat Zelenski în fața parlamentarilor irlandezi, potrivit Mediafax

Update 14:00. Guvernatorul regiunii Doneţk a Ucrainei a declarat, miercuri, că cel puțin doi civili au fost uciși şi cinci au fost răniți, când focul de artilerie rus a lovit un punct de distribuire a ajutoarelor umanitare din oraşul Vuhledar, scrie Reuters

Într-o postare online, guvernatorul Pavlo Kyrylenko a distribuit fotografii ale presupusului atac, în care se văd două femei întinse pe pământ și o altă persoană cu o rană gravă la picior.

Update 12:30. Un guvernator ucrainean susține că rușii au săpat tranșee în solul contaminat de la Cernobîl. Câteva imagini obținute cu ajutorul dronei par să conforme informația, anunță Sky News.

Conform procedurii, persoanele care vizitează zona de excludere de la Cernobîl sunt rugate să nu atingă solul din cauza pericolului reprezentat de deșeurile radioactive. Totuși, câteva imagini filmate cu drona par să arate mai multe tranșee săpate de soldații ruși în zona contaminată. 

Update 10:30. Au apărut și imagini noi cu tractoare ucrainene care tractează tancuri capturate de la ruși. În ultimele zile mai multe astfel de videoclipuri și fotografii au devenit virale pe internet. Iar tractorul ce remorchează un tanc rusesc a devenit un simbol al rezistenței Ucrainei în fața invadatorilor ruși. 

Update 10:20. Procurorii ucraineni au anunțat că investighează 4.684 de presupuse crime de război comise de Rusia, după ce au fost descoperite cadavrele civililor de la Bucea.

Cifrele au fost publicate marți și au arătat că aproximativ 167 de copii au murit ca urmare a invaziei Rusiei, potrivit procurorilor. 

Update 8:45. Forțele rusești și-au concentrat principalele eforturi asupra unei operațiuni menite să stabilească un control complet asupra regiunilor Donețk și Luhansk, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene, scrie Mediafax

De asemenea, au avut loc atacuri continue în zonele estice ale țării, dar fără succes, au mai anunțat reprezentanții armatei ucrainene.

Conform acestora, forțele rusești își continuă eforturile de a lua cu asalt Mariupol, unul dintre cele mai puternic bombardate și avariate orașe din Ucraina.

Echipa Medici fără Frontiere (MSF) din Ucraina, formată din patru persoane, a mers luni la Nikolaev pentru a se întâlni cu autoritățile sanitare din oraș și din regiune și pentru a vizita spitalul de oncologie. În jurul orei locale 15:30, zona din jurul spitalului a fost atacată cu focuri de armă, potrivit comunicatului publicat marți de Medici Fără Frontiere (MSF).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Mai multe explozii au avut loc în imediata apropiere a personalului nostru în decurs de aproximativ 10 minute", a declarat Michel-Olivier Lacharité, șeful misiunii MSF în Ucraina, care se află în prezent la Odesa.

„În timp ce părăsea zona, echipa MSF a văzut persoane rănite și cel puțin o persoană decedată. Cu toate acestea, nu suntem în măsură să dăm un număr exact de morți și răniți", a precizat Lacharité în comunicat.

„Din fericire, personalul nostru a reușit să se adăpostească și nu a fost nimeni rănit de explozii, deși geamurile vehiculului parcat în fața intrării în spital au fost spulberate de explozii”, se mai arată în declarație.

MSF a mai spus că spitalul pediatric din regiune a fost, de asemenea, lovit de explozii.

Potrivit MSF, nu a fost vizibil niciun crater mare, dar echipa a descris numeroase găuri mici în pământ pe o suprafață mare.

„Bombardarea unei zone atât de mari într-un cartier rezidențial în mijlocul după-amiezii nu poate decât să provoace victime civile și să lovească clădiri publice”, a adăugat Lacharité.

„Spitalele, pacienții și personalul medical trebuie neapărat să fie cruțați de atac”, a mai spus el.

CNN a relatat anterior că bombardamentul Rusiei asupra orașului Nikolaev din sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Neagră, a continuat luni, la fel cum a făcut-o de câteva săptămâni, cu atacuri pe parcursul dimineții și după-amiezii. O echipă CNN aflată la o răscruce de drumuri la sud de Mykolaiv s-a aflat luni la câțiva metri distanță de rafalele de artilerie primite, autoturismul fiind distrus.

Război în Ucraina 5 aprilie 2022 | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii

Război în Ucraina 4 aprilie 2022 | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși

Război în Ucraina 3 aprilie 2022 | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa

Război în Ucraina 2 aprilie 2022 | Regiunea capitalei Kiev este sub controlul total al armatei ucrainene

Război în Ucraina 1 aprilie 2022 | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close