Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Peste 130 de civili au fost împuşcaţi în Makariv, anunţă primarul localităţii

Război în Ucraina | Peste 130 de civili au fost împuşcaţi în Makariv, anunţă primarul localităţii

Război în Ucraina, ziua 44. Primarul din Makariv spune că 132 de civili au fost găsiţi împuşcaţi în satul aflat la mai mult de 50 de kilometri vest de Kiev. Cei mai mulţi dintre morţi au fost găsiţi în gropi comune.

Război în Ucraina | Peste 130 de civili au fost împuşcaţi în Makariv, anunţă primarul localităţii
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Apr 2022   •   21:56

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministrul ucrainean avertizează că lupta din regiunea Donbas ”va fi ca al Doilea Război Mondial”

  • Pentagon: Vladimir Putin nu și-a atins niciunul din obiectivele stabilite în Ucraina

  • Germania a interceptat transmisiuni radio în care trupele ruse discutau despre interogarea și apoi împușcarea civililor în Bucha

  • Rusia respinge suspendarea din Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului ca fiind ”ilegală”

  • Kremlinul recunoaşte pierderile de trupe Rusia : "Da, avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi".

  • Grupul G7 anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza "atrocităţilor" comise în Ucraina

  • Uniunea Europeană aprobă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Update 23:40 - Uniunea Europeană a convenit să înghețe activele din UE ale băncii rusești Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin și ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE.

Update 23:30 - Pe cine a pus Putin la comanda operațiunilor din Ucraina, după șase săptămâni de război dezastruos

Un oficial occidental a confirmat că Rusia și-a reorganizat comanda operațiunilor în Ucraina iar la conducerea operațiunilor a fost numit un general cu experiență dobândită în Siria, unde Moscova ajută de mai mulți ani regimul lui Bashar al-Assad să se mențină la putere.

Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski, față în față, la Kiev | "Rusia se va afunda în degradare", prognozează șefa Comisiei Europene

Update 21:55 - Primarul din Makariv spune că 132 de civili au fost găsiţi împuşcaţi în satul aflat la mai mult de 50 de kilometri vest de Kiev, relatează DPA vineri. Cei mai mulţi dintre morţi au fost găsiţi în gropi comune, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea ucraineană. 

Update 21:50 - Stare de asediu în Odesa de sâmbătă seara până luni dimineaţa

După atentatul cu bombă de la gara Kramatorsk din estul Ucrainei, care a făcut cel puţin 50 de morţi, o ameninţare de atac cu rachete planează asupra Odesei pe 10 aprilie 2022.

Update 21:25 - Uniunea Europeană oferă Ucrainei posibilitatea unei aderări rapide

Update 20:45 - Ursula von der Leyen, avertisment pentru singura țară din UE care s-a oferit să-i plătească lui Putin gazul în ruble

Dacă Ungaria își va respecta promisiunea de a plăti energia rusă în ruble, va încălca sancțiunile Uniunii Europene. Declarația a fost făcută la CNN de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Update 20:30 - Marea Britanie trimite în Ucraina rachete care trag cu o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat vineri că Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare antiaeriană și antitanc în Ucraina.

Update 20:15 - Serghei Lavrov, propunere halucinantă pentru țara care ar urma să garanteze securitatea Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avansat, joi, o propunere menită să completeze grupul așa-numiților garanți de securitate ai Ucrainei în perioada post-conflict.

"La cererea părții ucrainene, statutul său neutru, ne-nuclear, de ne-apartenență la un bloc, ar trebui să fie însoțit de garanții de securitate. Propunem ca Republica Belarus să fie, desigur, printre țările garante", a spus Lavrov.

Update 20:00 - Fost președinte al Ucrainei, despre relația lui Vladimir Putin cu consilierii lui: ”Sunt nişte oameni intimidați”

Vladimir Putin este o problemă pentru întreaga lume, avertizează Victor Iuşcenco, președinte al Ucrainei între 2005 și 2010, într-un interviu exclusiv pentru News Hour with CNN. 

Update 19:40 - Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului, conform căreia 19.000 de soldați ruși au fost uciși și că 1.891 de vehicule blindate pentru trupe au fost distruse.

Alte echipamente militare care au fost distruse includ 135 de elicoptere, 700 de tancuri și 150 de avioane.

Update 19:30 - Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a condamnat "atrocităţile" atribuite armatei ruse. "Mă aflu astăzi la Kiev pentru a vă transmite că Europa este de partea voastră", a afirmat Ursula von der Leyen, vineri după-amiază, prin Twitter.

La Bucha s-a produs "ceea ce era de neconceput. Am văzut cruzimea armatei lui Vladimir Putin. Am văzut iresponsabilitatea şi cinismul din timpul ocupaţiei acestui oraş. Ucrainenii apără frontiera Europei, apără umanitatea, apără democraţia şi îi susţinem în această luptă", a subliniat Ursula von der Leyen.

Update 19:25 - Rușii au răpit peste 120.000 de copii din Ucraina și i-au scos din țară, acuză Kievul

"Invadatorii ruși spun că e vorba de orfani, dar toți orfanii au fost evacuați din Mariupol și centralizați în perioada 24-25 februarie, în primele două zile de război", acuză Liudmila Denisova, responsabila parlamentului ucrainean pentru drepturile omului.

Jafuri, crime odioase şi civili folosiți ca ținte de antrenament de soldaţii ruşi în jurul Kievului. Reportaj cutremurător Antena 3 

Update 18:35 - Bilanțul morților în urma atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 50 de persoane, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk. Într-o actualizare pe Telegram, Kirilenko a declarat că 50 de persoane au murit, dintre care cinci erau copii, adăugând că 12 persoane au murit după ce au fost duse la spital.

Update 17:05 - Ministerul Educaţiei anunţă că, până vineri, au fost depuse 1.769 de cereri din partea copiilor din Ucraina pentru înscrierea ca audienţi, din care 570 de preşcolari şi 1.199 de elevi.  

Update 16:00 - Ţările UE au îngheţat active ruseşti şi belaruse în valoare de cel puţin 29,5 miliarde de euro în cadrul sancţiunilor adoptate din cauza războiului din Ucraina, potrivit unui bilanţ încă parţial anunţat vineri de Comisia Europeană, relatează AFP.

Update 14:40. Toți cei uciși în atacul asupra gării din Kramatorsk erau civili, a confirmat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a spus că nu există soldați printre cei care au murit.

El a spus că cel puțin 30 de persoane au fost ucise și mai mult de 100 au fost rănite.

„Neavând puterea și curajul de a ne înfrunta pe câmpul de luptă, ei distrug în mod cinic populația civilă”, a spus Zelenski într-un comunicat.

"Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată."

El a adăugat: „Forțele ruse au lovit gara din Kramatorsk, (trăgând) într-o gară obișnuită, asupra oamenilor obișnuiți”. 

Update 14:30. Ucraina are aproximativ 7.000 de cadavre rusești nerevendicate în morgi și vagoane frigorifice, potrivit unui oficial ucrainean citat de Washington Post.

Oleksiy Arestovych, un consilier al șefului administrației prezidențiale a Ucrainei, a declarat că cifra prezentată de guvernul său, de 18.600 de morți ruși, se bazează pe rapoartele ucrainene de pe câmpul de luptă, scrie SkyNews

Update 14:00. „Pentru copii” sunt cuvintele inscripționate pe una din rachetele care au lovit Gara Kramatorsk în urmă cu scurt timp. 

Se sugerează că aceste cuvinte ar fi fost scrise de forțele ruse, deși această afirmație nu a fost verificată de Sky News care a oferit informația. 

”Racheta care a aterizat în gara Kramatorsk avea scris pe lateral cuvintele „pentru copii”. Dezordonat și probabil un indicator al realității paralele pe care o creează propaganda rusă”, scrie jurnalistul Oliver Caroll pe o rețea socială.

Update 13:20. Rusia susține că rachetele folosite în atacul din gara Kramatorsk au fost ale armatei ucrainene. 

Ministerul rus al Apărării a sugerat că Ucraina și-a atacat propriul popor, negând responsabilitatea pentru loviturile cu rachete asupra unei gări care au făcut peste 30 de morți, scrie SkyNews

Update 11:45. Compania de căi ferate de stat a Ucrainei a declarat că peste 30 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite după ce două rachete rusești au lovit gara Kramatorsk din estul Ucrainei.

Guvernatorul Donețk, Pavlo Kyrylenko, spune că mii de civili se aflau în stație, încercând să fugă în zone mai sigure ale Ucrainei, când a fost lovită, scrie The Guardian.

Reuters raportează că trei trenuri care transportau persoane evacuate au fost blocate joi în aceeași parte a Ucrainei, după un atac aerian pe linie, potrivit șefului Căilor Ferate Ucrainene.

Update 10:36. Rusia acumulează forțe în regiunea estică Luhansk, dar nu a reușit să străpungă apărarea ucraineană, a declarat guvernatorul regiunii. Se pare că forțele rusești își reorientează eforturile în estul Ucrainei după ce s-au retras din nord.

Update 10:00. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a anunțat că 10 coridoare de evacuare vor fi deschise vineri, anunță CNN.

Coridoarele includ rute pentru civilii care pleacă din orașul asediat Mariupol și din regiunea Luhansk, care a fost supusă unor bombardamente intense.

Coridoarele sunt în est și sud est. Astfel, în estul regiunii Donețk, un coridor de evacuare urmează să se deschidă de la Mariupol la Zaporojia pentru cei care pot folosi transportul personal.

În sud-estul regiunii Zaporojia, se vor deschide coridoare din Berdiansk, Tokmak, Melitopol și Enerhodar.

De asemenea, în Luhansk, coridoarele de evacuare urmează să se deschidă de la Severodonetsk, Lysychansk, Popasna, Hirske și Rubizhne până la Bakhmut, scrie Mediafax. 

Update 07:20. Batalionul Azov a publicat imagini cu distrugerea unor tancuri rusești în zona orașului Mariupol. 

Uniunea Europeană a aprobat, joi seară, noi sancţiuni "substanţiale" împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară din Ucraina, printre măsuri figurând oprirea importurilor de cărbuni şi interzicerea accesului navelor ruse în porturi europene.

"Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) a aprobat un nou set de sancţiuni în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Acest set substanţial de sancţiuni extinde la noi domenii măsurile împotriva Rusiei", anunţă Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

"Sunt prevăzute sancţiuni contra oligarhilor, contra entităților ruse de propagandă, contra membrilor aparatului de securitate şi militar, precum şi contra entităților din sectorul industrial şi tehnologic care au implicare în agresiunea rusă din Ucraina", precizează Președinția franceză a Consiliului UE.

Noile măsuri includ blocarea activelor a numeroase bănci ruse, interzicerea importurilor de cărbuni, instituirea unui embargou privind importurile de armament rusesc, precum şi oprirea exporturilor ruse, inclusiv de tehnologie ultramodernă, în valoare de zece miliarde de euro. De asemenea, Uniunea Europeană va interzice importurile de materie primă în valoare de 5,5 miliarde de euro din Rusia, nu va mai permite accesul navelor ruse în porturi europene şi nici accesul transportatorilor rutieri din Rusia şi Belarus.

Anterior, Statele Unite şi Grupul G7 au anunţat noi sancţiuni financiare şi comerciale împotriva Rusiei, ca reacţie la continuarea intervenției militare ruse în Ucraina.

Război în Ucraina 7 aprilie 2022 | Organizația Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina

Război în Ucraina 6 aprilie 2022 | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha

Război în Ucraina 5 aprilie 2022 | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii

Război în Ucraina 4 aprilie 2022 | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși

Război în Ucraina 3 aprilie 2022 | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close