Antena 3 CNN Externe Pe cine a pus Putin la comanda operațiunilor din Ucraina, după șase săptămâni de război dezastruos

Pe cine a pus Putin la comanda operațiunilor din Ucraina, după șase săptămâni de război dezastruos

Un oficial occidental a confirmat că Rusia și-a reorganizat comanda operațiunilor în Ucraina iar la conducerea operațiunilor a fost numit un general cu experiență dobândită în Siria, unde Moscova ajută de mai mulți ani regimul lui Bashar al-Assad să se mențină la putere.

Pe cine a pus Putin la comanda operațiunilor din Ucraina, după șase săptămâni de război dezastruos
Sursa foto: Andrei Cojocaru / Antena 3
de Adrian Iclozan    |    08 Apr 2022   •   23:28

Generalul Alexandr Dvornikov (foto interior), comandantul Districtului militar Sud, este în prezent responsabil de operațiunile din Ucraina și încearcă să asigure o mai bună coordonare.

"Acest comandant are multă experiență în operațiunile rusești în Siria. Deci, ne-am putea aștepta ca, pe ansamblu, comanda și controlul să se îmbunătățească", a spus oficialul, citat de BBC.

Informațiile serviciilor occidentale de specialitate arată că, la invazia din 24 februarie, trupele Moscovei au fost organizate și comandate separat de districtul militar rus din care proveneau.

"A fost o coordonare foarte slabă între aceste diferite comenzi", a apreciat sursa citată de BBC, în contextul în care forțele ruse nu s-au antrenat niciodată să lucreze în acest mod. 

În prezent, Moscova se concentrează pe zonele din estul și sudul Ucrainei, după ce și-a retras soldații din nord, nereușind să cucerească Kievul.

Oficial citat de BBC: "Rusia ar putea forța un succes militar înainte de 9 mai"

Oficialul a indicat că imperativele politice ar putea avea întâietate în fața priorităților militare, în ideea de a obține "un anumit succes" înainte datei de 9 mai, când Moscova marchează victoria în al Doilea Război Mondial.

În această logică, este posibilă trimiterea multor forțe către Donbas, în locul unei regrupări corespunzătoare.

"Există o tensiune între logica militară, de pregătire corespunzătoare a forțelor pentru o operațiune revigorată în Donbas, cu tactici mai adecvate și învățând din lecțiile operațiunilor dezastruoase de până acum, și imperativul politic de a continua operațiunea și a progresa rapid" , a subliniat oficialul citat de BBC.

Se estimează că Rusia are ceva mai puțin de 100 de grupuri tactice de nivel batalion disponibile pentru operațiuni.

Aceasta reprezintă o forță substanțială, însă tacticile adoptate până în prezent de armata rusă au permis ucrainenilor să reziste și chiar să contra-atace, cu mai puțini soldați, dar cu acțiuni planificate mai inteligent și bazându-se elementul surpriză.

Foto principală: tehnică militară distrusă la Bucha, unde au fost descoperite cadavrele a numeroși civili, după retragerea forțelor ruse

×
Subiecte în articol: Alexander Dvornikov Siria Ucraina
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close