Antena 3 CNN Be EU Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski, față în față, la Kiev | "Rusia se va afunda în degradare", prognozează șefa Comisiei Europene

Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski, față în față, la Kiev | "Rusia se va afunda în degradare", prognozează șefa Comisiei Europene

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, s-au întâlnit în capitala ucraineană cu președintele Volodimir Zelenski, într-o demonstrație de solidaritate a blocului comunitar față de Kiev.

Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski, față în față, la Kiev |  "Rusia se va afunda în degradare", prognozează șefa Comisiei Europene
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    08 Apr 2022   •   22:15

La discuțiile purtate vineri, Von der Leyen i-a înmânat lui Zelenski un chestionar a cărui completare reprezintă, pentru Ucraina, un pas mai aproape de statutul de țară candidată.

"Ucraina aparține familiei europene. Am auzit tare și răspicat cererile voastre. Și astăzi suntem aici pentru a vă oferi un prim răspuns pozitiv (...) Dragă Volodimir, în acest plic se află un document important pentru aderarea la UE. Chestionarul care se află aici este baza discuției noastre din săptămânile următoare. De aici începe drumul vostru către Europa și Uniunea Europeană", a precizat ea.

Șefa Comisiei a arătat că Uniunea Europeană va sprijini Ucraina pentru a se asigura că procesul completării durează "săptămâni, nu ani".

"Ursula, chestionarul va fi gata într-o săptămâna", a promis Volodimir Zelenski.

Comisia Europeană este abilitată să pregătească raportul privind candidatura Ucrainei la statutul de membru al blocului comunitar, format în prezent din 27 de state.

Agenția ucraineană Unian o citează pe Von der Leyen cu afirmația că avizul Comisiei cu privire la candidatura Ucrainei va fi dat în vara acestui an.

Ursula von der Leyen: "Rusia se va afunda în degradare"

Șefa Comisiei Europene a estimat că procesul aderării Ucrainei la UE a fost, într-un fel, accelerat din cauza războiului.

"Rusia se va afunda într-o degradare economică, financiară și tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă către viitorul european, asta e ceea ce văd", a comentat Von der Leyen.

Josep Borrell a menționat, la rândul său, că au fost alocate Ucrainei 7 milioane de euro drept sprijin pentru colectarea și prezentarea, în fața Curții Penale Internaționale, a probelor privind crimele de război comise de Rusia. 

Șeful diplomației Uniunii Europene a mai menționat că delegații blocului comunitar se vor întoarce în curând în capitala ucraineană și a estimat că ambasadele - multe dintre ele evacuate la Liov sau în afara Ucrainei, din cauza războiului - vor urma acest exemplu.

Ursula von der Leyen: "UE va lucra cu Ucraina pentru a reconstrui țara după război"

Cu ocazia summit-ului liderilor europeni de la Versailles (Franța), din 10-11 martie, Comisia Europeană a fost mandatată de Consiliul European să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum și de către Georgia și Republica Moldova.

Printre criteriile care trebuie confirmate în raport, înainte de acordarea statutului de țară candidată. se numără respectarea valorilor fundamentale ale UE, existența unor instituții care să garanteze democrația și o economie de piață.

De la semnarea scrisorii prin care președintele Volodimir Zelenski a depus la Bruxelles cererea de aderare țării sale la UE, în data de 28 februarie, și până la punerea în mișcare a mecanismelor au trecut doar șapte zile.

Este un adevărat record, prin raportare la experiența țărilor din Balcanii de Vest, care au fost nevoite să aștepte - în cel mai bun caz - luni de zile pentru ca mecanismul să fie pus în mișcare, după depunerea cererii de aderare.

Întrebată dacă este posibil ca Ucraina să fie încă în război după ce Comisia își va încheia raportul de evaluare, Von der Leyen a declarat că este "profund convinsă că Ucraina va câștiga acest război, că vor câștiga democrația și libertatea."

"UE va lucra cu Ucraina pentru a reconstrui țara după război", a adăugat ea.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close