Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Ruşii se pregătesc de un nou atac. Convoi militar de 13 kilometri la est de Harkov

Război în Ucraina | Ruşii se pregătesc de un nou atac. Convoi militar de 13 kilometri la est de Harkov

Război în Ucraina, ziua 46. Un convoi militar de 13 km, la est de Harkov, indică pregătiri pentru o nouă ofensivă rusă. Odesa a anunțat stare de asediu de sâmbătă seara până luni dimineaţa. În paralel, Rusia și-a reorganizat comandamentul operațiunilor de luptă din Ucraina, instalând un nou general.

Război în Ucraina | Ruşii se pregătesc de un nou atac. Convoi militar de 13 kilometri la est de Harkov
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2022   •   21:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministrul ucrainean de externe a declarat că e greu să se gândească la negocieri după atacurile de la Kramatorsk şi Bucea

  • Procurorul general al Ucrainei afirmă că 1.222 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev

  • Papa Francisc a făcut apel la un armistiţiu de Paşte 

  • Rusia încearcă să recruteze bărbaţi din Transnistria

  • Kievul a agreat să deschidă nouă culoare umanitare pentru evacuarea din regiunea Lugansk

  • Noi imagini din satelit indică o coloană de 13 km de tehnică militară în estul Harkovului 

10 aprilie 2022, ora 22.15. Bilanțul morților în urma atacului din gara Kramatorsk a crescut la 57 de persoane, anunță administrația militară regională din Donețk.

Șeful administrației militare regionale din Donețk a declarat duminică faptul că bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 57 de persoane, notează CNN.

„Începând de astăzi, 10 aprilie, totalul este de 57 de morți și 109 răniți", a declarat Pavlo Kirilenko.

Potrivit acestuia, cei care au suferit răni ușoare au fost eliberați pentru a merge acasă, cei grav răniți sunt transportați în „regiuni sigure și li se oferă ajutorul necesar."

Atacul cu rachete a avut loc vineri, iar primul bilanţ dădea cel puţin 39 de persoane ucise, inclusiv 4 copii.

10 aprilie 2022, ora 21.30. Cancelarul austriac Karl Nehammer se va deplasa luni în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin.

Cancelarul Karl Nehammer merge luni în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului austriac, potrivit agenției de presă Reuters.

„Se duce acolo, după ce a informat Berlinul, Bruxellesul și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski" pentru a încuraja dialogul, a declarat un purtător de cuvânt al lui Nehammer.

Vizita vine după ce Karl Nehammer s-a aflat, sâmbătă, la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

10 aprilie 2022, ora 19.40. Procurorul general al Ucrainei afirmă că 1.222 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev de când forțele rusești s-au retras din zonă.

Irina Veneditktova a declarat pentru Sky News că autoritățile ucrainene investighează 5.600 de cazuri de presupuse crime de război comise de trupele rusești de la începutul invaziei și că a identificat peste 500 de suspecți de crime de război, inclusiv oficiali militari și guvernamentali de top din Rusia, notează BBC.

„Ceea ce vedem în toate regiunile Ucrainei sunt crime de război, crime împotriva umanității și facem totul pentru a remedia situația", spune ea.

Ea adaugă că Ucraina are dovezi că Rusia a efectuat un atac cu rachete asupra unei gări din orașul Kramatorsk, în estul țării, care a ucis peste 50 de persoane care așteptau un tren care să le ducă spre vest, într-un loc relativ sigur.

Rusia a negat că este responsabilă pentru atacul de vineri și susține că nu a fost vorba de racheta lor. De asemenea, a negat că a vizat civili.

10 aprilie 2022, ora 18.15. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declară că va fi „extrem de dificil" să se gândească la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete în orașul Kramatorsk din estul țării și atrocitățile comise în orașul Bucea.

„Este extrem de dificil să te gândești măcar să stai la masă cu oameni care comit sau găsesc scuze pentru toate aceste atrocități și crime de război, care au provocat o pagubă atât de îngrozitoare Ucrainei", a declarat Kuleba într-un interviu în cadrul emisiunii „Meet the Press" de la NBC, anunță CNN.

10 aprilie 2022, ora 17.20. Forțele rusești au lansat duminică rachete în regiunile ucrainene Luhansk și Dnipro, distrugând complet un aeroport, au declarat oficialii ucraineni.

Valentin Reznichenko, guvernatorul regiunii centrale Dnipropetrovsk, a declarat că echipele de intervenție verifică o construcție lovită în orașul Zvonetsky, adăugând că detalii privind victimele vor fi date mai târziu, relatează Reuters.

„Peste noapte, rachete de înaltă precizie au distrus baza și cartierul general al batalionului naționalist Dnepr din Zvonetsky, care a primit recent și întăriri de la mercenari străini", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Serghei Gaidai, guvernatorul din Luhansk, o regiune estică care se învecinează cu Rusia, a scris anterior pe Telegram că o școală și o clădire de locuințe au fost lovite în orașul Sievierodonetsk. „Din fericire, nu există victime", a spus Gaidai.

Reuters nu a putut confirma imediat rapoartele.

10 aprilie 2022, ora 16.10. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill I, a făcut apel la enoriaşii ruşi, duminică, să se unească în jurul autorităţilor, în timp ce Moscova îşi continuă intervenţia militară în Ucraina, relatează Reuters.

Patriarhul Kirill a făcut anterior declaraţii în care lua apărarea acţiunilor Moscovei în Ucraina şi susţinea că războiul este un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale, pe care o consideră decadentă. 

10 aprilie 2022, ora 15.20. Trimisul special Antena 3, transmisiune de la o nouă groapă comună descoperită în apropiere de Kiev

10 aprilie 2022, ora 14.55. Papa Francisc a făcut apel, duminică, la un armistiţiu încheiat de Paşte între Rusia şi Ucraina, care să ducă şi la negocieri de pace, în cadrul slujbei susţinute în Duminica Floriilor Paştelui Catolic pentru zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican.  

”Lăsaţi armele jos!” a subliniat suveranul pontif la sfârşitul unei slujbe susţinute în Duminica Floriilor Paştelui Catolic pentru zeci de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican.  

”Să înceapă un armistiţiu de Paşte. Dar nu pentru a se reîarma şi a relua lupta, ci un armistiţiu pentru a ajunge la pace prin negocieri reale”, a mai spus Papa Francisc.

10 aprilie 2022, ora 14.30. Rusia încearcă să îşi consolideze numărul de trupe prin recrutarea personalului eliberat din serviciul militar din 2012 până în prezent. De asemenea, Rusia încearcă să recruteze bărbaţi din regiunea Transnistria din Republica Moldova, nerecunoscută oficial, potrivit Ministerului britanic al Apărării, transmite BBC.

 ”Ca răspuns la numărul de victime în creştere, Forţele Armate Ruse încearcă să sporească efectivele cu personal eliberat din serviciul miliar din 2012 până în prezent”, a scris Ministerul Apărării al Marii Britanii pe Twitter.  ”Eforturile de sporire a forţelor de luptă includ, de asemenea, încercarea de a recruta bărbaţi din regiunea Transnistria din Republica Moldova, nerecunoscută oficial”, a mai scris ministerul pe Twitter.

10 aprilie 2022, ora 13.00. Elicopterele de atac ruseşti au distrus un convoi de vehicule blindate şi arme antiaeriene ale Ucrainei, a informat, duminică, agenţia de ştiri rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării

10 aprilie 2022, ora 12.40. Cine este Alexandr Dvornikov, generalul pus de Putin la comanda operațiunilor din Ucraina

Rusia a decis să aleagă un general care să țină împreună toate fronturile și să supravegheze ceea ce pentru Moscova este o „operație militară specială”.

Alesul, spune BBC, este generalul Aleksandr Dvornikov, fost responsabil cu expediția în Siria.

10 aprilie 2022, ora 10.40. Kievul a agreat să deschidă nouă culoare umanitare pentru a ajuta oamenii să scape de luptele grele din regiunea Lugansk (estul ţării, inclusiv să iasă cu ajutorul vehiculelor private din Mariupol, pe perioada respectării încetării focului de către trupele ruse, a declarat vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, conform The Guardian.

”Toate rutele pentru culoarele umanitare din regiunea Lugansk vor funcţiona atât timp cât trupele ruse de ocupaţie vor respecta încetarea focului”, a afirmat Vereşciuk, duminică, pe canalul ei de Telegram.



10 aprilie 2022, ora 09.00. Imaginile din satelit colectate şi analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar de 13 kilometri lungime care se deplasa spre sud, prin oraşul Velkyi Burluk din estul Ucrainei, la 8 aprilie, transmite CNN. Imaginile arată "vehicule blindate, camioane cu artilerie tractată şi echipamente de sprijin" care alcătuiesc convoiul, a precizat Maxar. 

10 aprilie 2022, ora 08.00. Autorităţile armate din Ucraina au anunţat, duminică dimineaţă, că Rusia a lansat şapte rachete în zona Nikolaiev, fără a se înregistra victime, transmite The Kiev Independent. Comandamentul Operaţional Sud a raportat că, în timp ce forţele ruseşti încearcă să îşi întărească poziţiile trupelor din jurul regiunilor Nikolaiev şi Herson, acestea folosesc lovituri cu rachete pentru a demoraliza populaţia. 

Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina, în urma discuțiilor de sâmbătă dintre premierul Boris Johnson și președintele Volodimir Zelenski la Kiev.

„Datorită conducerii hotărâte a președintelui Zelenski și a eroismului și curajului poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale lui Putin sunt zădărnicite”, a declarat Boris Johnson după întâlnirea cu Zelenski, potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de BBC News.

Potrivit Guvernului britanic, premierul a călătorit sâmbătă în Ucraina pentru a se întâlni personal cu Zelenski „în semn de solidaritate cu poporul ucrainean”.

Cei doi au discutat despre sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina, iar premierul Boris Johnson a prezentat un nou pachet de ajutor financiar și militar.

Război în Ucraina 9 aprilie 2022 | Premierul britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev | Al treilea schimb de prizonieri între ruşi şi ucraineni 

Război în Ucraina 8 aprilie 2022 | Peste 130 de civili au fost împuşcaţi în Makariv, anunţă primarul localităţii

Război în Ucraina 7 aprilie 2022 | Organizația Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina

Război în Ucraina 6 aprilie 2022 | Vladimir Putin, prima reacție publică după crimele de la Bucha

Război în Ucraina 5 aprilie 2022 | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close