Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" | Kievul anunţă că discuţiile continuă

Război în Ucraina | Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" | Kievul anunţă că discuţiile continuă

Război în Ucraina, ziua 48. Primarul din Bucea a spus că autoritățile au găsit 403 cadavre. În această lună, scenele cu civili legați și împușcați mortal pe străzile din oraş au stârnit indignare la nivel mondial. Rusia a susținut că trupurile au fost plasate pe stradă la ceva timp după ce forțele sale s-au retras din oraș și a negat în mod repetat că ar fi vizat civili.

Război în Ucraina | Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" | Kievul anunţă că discuţiile continuă
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2022   •   20:39

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

  • Căderea orașului Mariupol este aproape (France 24).
  • Un britanic care luptă la Mariupol și-a sunat familia din Anglia și a anunțat că se predă
  • Putin numește războiul din Ucraina ”nobil” și ”inevitabil”.
  • Oficialii români sunt îngrijorați de mutarea războiului în sudul Ucrainei, având în vedere că armata rusă se apropie la mai puțin de 50 de kilometri de zona noastră de coastă. 
  • Batalionul Azov transmite că rușii au folosit o substanță otrăvitoare necunoscută asupra civililor și soldaților din Mariupol
  • Președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului austriac, Karl Nehammer, că ar fi fost mai bine ”dacă războiul s-ar fi încheiat mai devreme” – dar nu este clar ce a vrut să spună Putin prin aceste cuvinte.
  • Barack Obama, prima declarație despre războiul din Ucraina: ”Putin a fost întotdeauna periculos”
  • Volodimir Zelenski: ”Rusia trebuie împiedicată să folosească arme chimice”
  • Primar ucrainean: 403 cadavre descoperite în Bucea după retragerea rușilor
  • Lukașenko susține că masacrul din Bucha este ”o operațiune psihologică specială a britanicilor”
  • Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" Kievul anunţă că discuţiile continuă

Update 12 aprilie, ora 20:17: Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas"/Kievul anunţă că discuţiile continuă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marţi, că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" din cauza solicitărilor excesive ale Kievului, dar un membru al delegaţiei ucrainene anunţă că discuţiile diplomatice continuă.

"Solicitările în materie de securitate sunt un lucru, iar problemele referitoare la reglementarea relaţiilor în Crimeea, Sevastopol şi Donbas sunt scoase din scopul acestor aranjamente. Adică am revenit la o situaţie de impas pentru noi şi pentru toată lumea", a afirmat Vladimir Putin, potrivit CNN, într-o conferinţă de presă organizată marţi seară împreună cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Update 12 aprilie, ora 17:28. Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Vladimir Putin în Rusia, că masacrul de la Bucha este ”o operațiune psihologică specială a britanicilor”.

Update 12 aprilie, ora 17:09.  Primar ucrainean: 403 cadavre descoperite în Bucea după retragerea rușilor

 Primarul din Bucea a declarat că autoritățile au găsit până în prezent 403 cadavre ale unor persoane despre care se crede că au fost ucise de forțele rusești în timpul ocupării zonei.

„Astăzi am discutat în detaliu despre operațiunea psihologică specială condusă de britanici în Bucha. Dacă aveți nevoie de adrese, parole, numere de înmatriculare ale mașinilor cu care au venit în Bucha, și cum au făcut-o, FSB-ul vă poate furniza. Dacă nu, noi vă putem ajuta cu asta.", a spus Alexander Lukașenko.

Update 12 aprilie, ora 15:45. Barack Obama, prima declarație despre războiul din Ucraina: ”Putin a fost întotdeauna periculos”

Fostul președinte american a vorbit pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina despre acest război, dar și despre liderul rus Vladimir Putin.

”Putin în Ucraina a fost la fel de nesăbuit pe cât nu am fi văzut niciodată în urmă cu 8 sau 10 ani.

Dar, pericolul a fost mereu acolo.

Update 12 aprilie, ora 15:36 Volodimir Zelenski: ”Rusia trebuie împiedicată să folosească arme chimice”

Liderii lumii trebuie să ia măsuri urgent pentru a-l împiedica pe Vladimir Putin să folosească arme chimice în Ucraina. Este noul mesaj al lui Volodimir Zelenski, care a precizat că delcaraţiile potrivit cărora Rusia poate lansa astfel de atacuri devastatoare împotriva ucrainenilor trebuie luate în serios.

Update 12 aprilie, ora 14:30 Familia și prietenii unui britanic care luptă în Ucraina au declarat pentru BBC că acesta le-a telefonat și le-a spus că unitatea sa se predă trupelor ruse. Aiden Aislin, din Newark, s-a mutat în Ucraina în 2018 și s-a înrolat în marina militară a țării.

Pe rețelele de socializare circulă informații că Aislin a luptat în Siria, împotriva ISIS, alături de forțele kurde.

În ultimele săptămâni, unitatea lui Aiden a apărat orașul asediat Mariupol, distrus aproape în totalitate de bombardamentele forțelor ruse.

Ang Wood, mama lui Aiden, a spus pentru BBC că fiul ei i-a mărturisit că el și camarazii săi nu au de ales decât să se predea.

"M-a sunat și mi-a spus că nu mai au arme cu care să lupte. Îmi iubesc fiul. El este eroul meu. S-au luptat al naibii de bine (...) Boris (Johnson, premierul britanic, n.r.) trebuie să-l doboare pe Putin", a spus femeia.

Update 12 aprilie 2022, ora 14:00. Căderea orașului Mariupol este aproape. Acest port strategic la Marea Azov a fost asediat și bombardat încă de la începutul invaziei ruse, în urmă cu șapte săptămâni. 

France 24 relatează că ultimii soldați ucraineni fortificați în subsolurile zonei industriale din Mariupol sunt prinși în capcană.

Rob Parsons, corespondentul postului TV, notează că trupele ruse care au încercuit orașul își accentuează presiunea.

CNN menționează, la rândul său, confesiunea unui soldat ucrainean, care confirmă deznodământul inevitabil, afirmând că el și camarazii săi vor lupta până la capăt.

"Nu ne-am abandonat pozițiile. Am păstrat fiecare centimetru din acest oraș cât de bine am putut. Dar realitatea este că orașul este sub asediu, prins în încercuire. Nu a existat nicio aprovizionare cu muniție sau hrană. Am rezistat până la capăt. Suntem recunoscători fiecărui ucrainean care a crezut și continuă să creadă în membrii infanteriei marine. Nu ne-am părăsit pozițiile și ne-am păstrat credința", a transmis el, într-un mesaj video.

Update 12 aprilie 2022, ora 13:44. Rusia mută echipament militar, inclusiv sisteme de rachete, către granița cu Finlanda, după ce a avertizat-o pe aceasta să nu se alăture NATO

Arme grele rusești, inclusiv sisteme de rachete, au fost văzute îndreptându-se spre granița cu Finlanda, la câteva ore după ce Rusia și-a avertizat vecinul din nord să nu adere la NATO.

Un videoclip neconfirmat, încărcat aseară pe internet, pare să arate două sisteme rusești de apărare de coastă care se deplasează de-a lungul unui drum de pe partea rusă a graniței care duce la Helsinki.

Sistemele de rachete sunt considerate a fi sistemul mobil de apărare de coastă K-300P Bastion-P, conceput pentru a elimina navele de suprafață inclusiv grupurile de luptă de portavioane.

Update 12 aprilie 2022, ora 12:30. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că războiul din Ucraina era inevitabil.

În timpul unei vizite la cosmodromul Vostochny, a cărui construcție este în desfășurare în Orientul Îndepărtat, în regiunea Amur,  Putin a declarat că un conflict cu "forțele anti-ruse Ucraina era doar o chestiune de timp"

Liderul rus, care a fost însoțit pe parcursul vizitei de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, a mai spus că "obiectivele nobile" ale "operațiunii speciale" care vizează "protejarea Donbasului" vor fi atinse.

Update 12 aprilie 2022, ora 12:00. CNN a localizat geolocalizat un videoclip distribuit luni pe rețelele sociale care arată o coloană mare de vehicule militare rusești în apropiere de Matveev Kurgan, o așezare din regiunea Rostov din Rusia.

Vehiculele se îndreaptă spre nord-vest, în direcția regiunii Donbas.

Un înalt oficial ucrainean a mai spus luni că o ofensivă rusă în regiunea Donbas a Ucrainei ”a început deja”, avertizând că Rusia a continuat să adune forțe în regiune.

Update 12 aprilie 2022, ora 11:41. Ministerul de Externe japonez a aprobat un pachet de sancțiuni impuse fiicelor președintelui rus Vladimir Putin, Maria Vorontsova și Ekaterina Tikhonova, precum și soției ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Maria Lavrova, și fiicei acestuia, Ekaterina Vinokurova. În total, pe lista de sancțiuni sunt 398 de persoane fizice și 28 de persoane juridice din Federația Rusă.

Pe lângă rudele oficialilor de rang înalt, lista de sancțiuni include armata, inclusiv comandantul șef al marinei Nikolai Evmenov, comandantul șef al forțelor terestre Oleg Salyukov, comandantul forțelor aeriene Serghei Dronov, comandantul șef al Forțelor Aerospațiale, Serghei Surovikin. Sancțiunile se aplică și deputaților Dumei de Stat a Federației Ruse.

Update 12 aprilie 2022, ora 11:23. O întreagă familie de ucraineni a fost masacrată lângâ Makariv, la vest de Kiev: "Asta este operaţiunea specială".

Update 12 aprilie 2022, ora 9:50. General separatist anunță folosirea armelor chimice: ”Cred că trupele chimice vor găsi o cale să scoată cârtițele din bârlogul lor”

Regimentul Azov acuză Rusia că a folosit o substanță toxică asupra militarilor și civililor din Mariupol. Victimele au suferit de insuficiență respiratorie și sindrom vestibular.

Recent, unul dintre liderii separatiștilor din Doneţk anunță că vor folosi arme chimice pentru a cuceri una dintre uzinele din Mariupol.

”Acum trebuie să ne ocupăm de blocarea acestei uzine, să găsim toate intrările și toate ieșirile, în principiu este posibil să facem asta. Și după aceea să punem planul în aplicare. Cred că trupele chimice vor găsi o cale să scoată cârtițele din bârlogul lor”, spune generalul.

Update 12 aprilie 2022, ora 9:19. În Mariupol se duce o luptă corp la corp. Soldatii lui Kadîrov au anunţat că a ocupat aproape în totalitate oraşul. Armata lui Vladimir Putin este acuzată că a lansat asupra militarilor și a civililor ucraineni din oraș, dintr-o dronă, o substanţă chimică periculoasă.

Primarul anunţă că peste 10.000 de civili au murit în Mariupol, însă numărul real ar putea depăşi 20.000.

Edilul a mai acuzat armata rusă că n-a permis accesul convoaielor umanitare, ca să ascundă crimele asupra civililor.

Update 12 aprilie 2022, ora 9:12. Președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului austriac, Karl Nehammer, că ar fi fost mai bine ”dacă războiul s-ar fi încheiat mai devreme” – dar nu este clar ce a vrut să spună Putin prin aceste cuvinte.

Nehammer a spus că este neclar ce a vrut să spună, deoarece ar putea fie să semnaleze că Putin este pregătit pentru discuții de pace, fie că ar putea plănui un atac rapid și brutal asupra Donbassului.

Update 12 aprilie 2022, ora 7:45. O bombă de 500 de kilograme aruncată din avion a lăsat un crater uriaș în stadionul din Cernihiv. Două astfel de proiectile extrem de puternice au fost aruncate pe stadion. Unul chiar în mijlocul terenului, celălalt a distrus tribuna principală. 

Batalionul Azov a transmis că în această seară forțele de ocupație ruse au folosit o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din orașul Mariupol, care a fost aruncată de pe un vehicul aerian inamic fără pilot.

Victimele suferă de insuficiență respiratorie, sindrom vestibulo-atactic.

Informația a fost transmisă de Anton Gerașcenko, consilier oficial și fost ministru adjunct la Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, pe canalul său oficial de Telegram.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a avertizat astăzi că rușii ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol.

Agenția rusă de stat a transmis astăzi că separatiștii din Donețk au propus folosirea armelor chimice împotriva soldaților ucraineni încercuiți în Mariupol.

„Au fortificații subterane, nu are sens să trimitem trupele la asalt, pentru că așa pierzi mai mulți soldați decât inamicul. Deci trebuie să apelăm la arme chimice. Prin urmare, în acest moment este necesar să se ocupe de blocarea acestei uzine, să se găsească toate ieșirile și intrările - în principiu, acest lucru se poate face.”, a transmis purtătorul de cuvânt al miliţiilor autoproclamatei republici populare Doneţk, Eduard Basurin.

Război în Ucraina 11 aprilie 2022 | Joe Biden a discutat cu premierul Indiei despre organizarea unui summit Putin - Zelenski

Război în Ucraina 10 aprilie 2022 | Rușii se pregătesc de un nou atac. Convoi militar de 13 kilometri la est de Harkov

Război în Ucraina 9 aprilie 2022 | Premierul britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev | Al treilea schimb de prizonieri între ruşi şi ucraineni 

Război în Ucraina 8 aprilie 2022 | Peste 130 de civili au fost împuscați în Makariv, anunţă primarul localităţii

Război în Ucraina 7 aprilie 2022 | Organizația Mondială a Sănătăţii afirmă că se pregătește pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close