Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Armata ucraineană a ucis un alt general rus | Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut conversaţii ample în cursul zilei de vineri

Război în Ucraina | Armata ucraineană a ucis un alt general rus | Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut conversaţii ample în cursul zilei de vineri

Război în Ucraina, ziua 58. Este Vinerea Mare, iar un armistiţiu nu se întrevede între Rusia şi Ucraina, două ţări ortodoxe în plin război şi în prag de Paşte. Volodimir Zelenski a cerut excluderea Rusiei din FMI şi Banca Mondială. Ministrul ucrainean de Externe a ajuns în această dimineață la Bucureşti.

Război în Ucraina | Armata ucraineană a ucis un alt general rus | Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut conversaţii ample în cursul zilei de vineri
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Apr 2022   •   19:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, vine vineri la București
  • Zelenski a cerut excluderea Rusiei din FMI şi Banca Mondială
  • 79 de locuitori ai orașului asediat Mariupol au fost evacuați în siguranță, joi
  • Comandantul Flotei Mării Negre, arestat pentru moartea crucișătorului „Moscova”
  • Morţi suspecte la Moscova: Sinucideri, asasinate şi arestări
  • Biden: Statele Unite vor interzice accesul navelor rusești în porturile americane
  • Papa Francisc susţine apelul ONU de armistiţiu în Ucraina pe 24 aprilie, de Paşte ortodox

22 aprilie 2022, 19.00 Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut conversaţii ample în cursul zilei de vineri, a anunţat unul dintre reprezentanţii Moscovei, Vladimir Medinski, fără însă a oferi detalii. 

Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei poartă negocieri aproape zilnic, prin videoconferinţă, în eforturile de ajungere la un armistiţiu general şi de pregătire a condiţiilor pentru un eventual tratat de pace.

22 aprilie 2022, 18.00 Un alt colonel rus a fost ucis de armata ucraineană. Armata ucraineană l-a eliminat la Mariupol pe comandantul brigăzii 810 maritime a armatei ruse, Aleksey Sharov.

O brigadă de pușcași marini trebuia să asalteze Odesa, dar rușii au fost transferați la Mariupol și Mykolaiv, unde au fost distruși de armata ucraineană.

În noiembrie anul trecut, Sharov a rostit următoarele cuvinte: „Unde suntem, există victoria!”, care, de fapt, a devenit motto-ul în timpul acțiunilor din Ucraina

22 aprilie 2022, 14:55 Primarul Mariupolului a cerut o „evacuare completă” a orașului-port care este scena celui mai grav dezastru umanitar al Ucrainei, scrie SkyNews

 „Avem nevoie de un singur lucru – evacuarea totală a populației”, a declarat primarul Vadim Boichenko la televiziunea națională. 

 Luptătorii ucraineni au luptat cu trupele rusești în orașul-port timp de aproape două luni, dar acum sunt depășiți numeric în dreptul ultimei lor ”cetăți”, oțelăria Azovstal. 

În urmă cu o zi, Boichenko a confirmat informațiile conform cărora au fost găsite gropi comune într-un sat de lângă Mariupol. 

 El a spus că au fost descoperite „tranșee” în satul Manhush, în regiunea Donețk - și a susținut că forțele ruse au ridicat cadavrele în camioane și le-au aruncat acolo. 

22 aprilie 2022, 13:50 Spitalul regional de traumatologie din Lyman, Ucraina,  a fost atacat de ruși.  Anunțul a fost făcut de șeful Poliției Regionale din Donețk. 

Spitalul a fost atacat cu un sistem de rachete cu lansare multiplă Uragan.  Atacul a provocat pagube atât spitalului cât și clădirilor din împrejurimi.

Echipele de intervenție și pirotehniștii sosiți la fața locului au reușit să stingă focul.

”Spitalul regional de traumatologie din Lyman a intrat astăzi sub focul inamicului - a fost atacat”, a declarat șeful Poliției Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

22 aprilie 2022, 12:45 Militarii ruși au declarat că obținerea controlului asupra regiunii sudice a Ucrainei le va oferi o altă cale de acces către regiune separatistă Transnistria din Republica Moldova, potrivit unor rapoarte ale agenției ruse de știri Tass, scrie Mediafax

Rapoartele vin la doar câteva săptămâni după ce statul major general al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că este de părere că trupele rusești se concentrează în republica autoproclamată Transnistria și se pregătesc să lanseze "provocări" de-a lungul graniței.

Ucraina se teme că trupele ruse din Transnistria - despre care se crede că sunt în jur de 1.300 de militari - ar putea deschide un alt front în război.

Însă atât Republica Moldova, cât și autoritățile separatiste din regiunea separatistă au negat această afirmație.

Ministerul moldovean de Externe a declarat că nu există "nicio informație care să confirme" mobilizarea trupelor, dar că "monitorizează îndeaproape" situația.

22 aprilie 2022, 12:30 Viceprim-ministrul Ucrainei a declarat pentru Sky News că 50.000 de oameni sunt blocați în Mariupol. 

 Iryna Vereshchuk a spus că doar o mică parte dintre cei care se așteptau să fie evacuați ieri din orașul asediat au reușit să iasă.  

"Misiunea nu este îndeplinită. Am deschis coridorul verde pentru mii de oameni. Și ne așteptam la cel puțin 5.000 de oameni. Dar avem doar 79 de oameni. Asta face Rusia". 

22 aprilie 2022, 12:00 Forțele ruse au lovit peste noapte 58 de ținte militare în Ucraina, susține Ministerul rus al Apărării.  Țintele au inclus locuri unde erau concentrate trupe, depozite de combustibil și echipamente militare, adaugă Kremlinul. 

Ministerul a mai spus că a lovit trei ținte folosind rachete de înaltă precizie în Ucraina, inclusiv un sistem de apărare antiaeriană S-300 și o mare concentrație de trupe ucrainene, scrie SkyNews

22 aprilie 2022, 10:45 Președintele Ucrainei acuză Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independență, în regiunile din sudul Ucrainei, pentru a le anexa. 

Într-o înregistrare video, Volodimir Zelenski spune că referendumurile, pregătite în Herson şi Zaporojie, sunt o comedie pusă în scenă de Moscova. El le-a cerut ucrainenilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, în cazul în care le sunt cerute de forțele ruse. 

”Îi îndemn pe locuitorii din regiunile sudice ale Ucrainei, Herson și Zaporijie, să fie foarte atenți la ce informații oferă invadatorilor. Dacă vă roagă să completați chestionare sau să oferiți date din pașaport, trebuie să știți. Nu sunt ca să vă ajute! 

Scopul este să falsifice un așa-zis referendum pe pământul vostru, dacă va veni un astfel ordin de la Moscova”, a declarat Zelenski.  

22 aprilie 2022, 09:55 Trupele ruse au răpit un oficial local care conducea un convoi umanitar în regiunea Herson de sud, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei.

Iryna Vereșciuk susține că trupele Kremlinului s-au oferit să-l elibereze pe oficial în schimbul prizonierilor de război ruși, lucru considerat de ea inacceptabil.

Ea a mai spus că eforturile de a stabili trei coridoare umanitare în regiunea Herson au eșuat ieri, deoarece forțele ruse nu au oprit focul.

22 aprilie 2022, 09:45 Ucraina nu va deschide astăzi coridoare umanitare pentru civili din cauza „pericolului pe rute”. 

 Într-o postare pe rețelele de socializare, viceprim-ministrul țării, Iryna Vereshchuk, a scris: „Din cauza pericolului de pe rutele de astăzi, 22 aprilie, nu vor exista coridoare umanitare. 

 „Tuturor celor care așteaptă să fie evacuați: aveți răbdare, vă rog să așteptați!” 

22 aprilie 2022, 09:40 Cecenii lui Kadyrov, care luptă de partea rușilor în Mariupol, anunță cu mândrie distrugerea orașului.  

Unul dintre liderii grupării a anunțat pe rețelele sociale că a îndeplinit ordinul lui Vladimir Putin de distrugere și curățare a orașului Mariupol.  

”Este îndeplinit un ordin de distrugere și epurare a Mariupolului.  Este îndeplinit ordinul președintelui Putin, este îndeplinit ordinul lui Kadyrov.  Ordinul a fost distrugerea și curățarea!”. 

22 aprilie 2022, 09:15 Decizia președintelui Vladimir Putin de a bloca combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol „indică dorința de a limita rezistența ucraineană” și de a „elibera forțele ruse”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit SkyNews

În cea mai recentă actualizare, ministerul a spus că un atac la sol al Rusiei asupra uzinei „ar produce probabil victime semnificative Rusiei, scăzând și mai mult eficiența lor generală de luptă”. 

În ciuda concentrării reînnoite a Rusiei, „încă suferă după pierderile de la începutul conflictului”, a adăugat ministerul.  

22 aprilie 2022, 07:30 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat informațiile potrivit cărora Rusia a respins o propunere de încetare umanitară a focului de Paște, scrie Mediafax

Încetarea focului, propusă să înceapă la 21 aprilie și să dureze patru zile, a fost menționată pentru prima dată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la 20 aprilie.

„Perioada de patru zile de Paște ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți și al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinței din Ucraina", a declarat Guterres.

El a sugerat ca această perioadă să fie folosită pentru a crea coridoare umanitare pentru cei care se află încă pe linia întâi a războiului cu Rusia.

Anterior, joi, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a afirmat că această propunere a fost respinsă de Rusia.

22 aprilie 2022, 00.02 Premierul Nicolae Ciucă îl primește pe Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe din Ucraina, vineri, la ora 8.00, la Palatul Victoria.
Ulterior, Kuleba va avea o întrevedere separată si cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

22 aprilie 2022, 00.01 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina are nevoie de asistență financiară de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de război.

Într-o alocuțiune virtuală la un forum al Băncii Mondiale, Zelenski a mai spus că va fi nevoie de „sute de miliarde de dolari” pentru a reconstrui țara după război.

El a spus că fiecare țară trebuie să fie pregătită să rupă toate relațiile cu Rusia și că Moscova ar trebui să fie exclusă „imediat” din toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI și Banca Mondială.

Zelenski a continuat spunând că Rusia „folosește metode agresive pe piețele mondiale în timp ce duce acest război” și că aceste instituții nu sunt locul lor.

Zelenski și-a încheiat discursul spunând că speră ca următoarea reuniune să aibă loc într-unul dintre orașele din Ucraina care au fost reconstruite cu sprijinul FMI și al Băncii Mondiale.

*

Morţi suspecte la Moscova: Sinucideri, asasinate şi arestări. 

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa joi după ce un incendiu a izbucnit într-un institut de cercetare în domeniul apărării din oraşul rus Tver, aflat la 160 km nord-vest de Moscova. La câteva ore distanță a izbucnit un al doilea incendiu la cel mai mare producător de acetat de butil și solvenți industriali din Rusia și Europa de Est. 

Mai mulţi oligarhi ruşi au avut parte de morţi suspecte, iar înalţi ofiţeri ruşi au ajuns după gratii din ordinul lui Putin.

Război în Ucraina, 21 aprilie 2022 | Noi imagini din satelit arată cimitirele imense din Mariupol

Război în Ucraina, 20 aprilie 2022 | SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 19 aprilie 2022 A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni

Război în Ucraina, 18 aprilie 2022 | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022 | Lupte sângeroase în Mariupol, Volodimir Zelenski anunţă un dezastru umanitar

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close