Antena 3 CNN International News Anunț de ultimă oră în legătură cu soarta celor înconjurați de ruși la Azovstal

Anunț de ultimă oră în legătură cu soarta celor înconjurați de ruși la Azovstal

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a transmis în urmă cu puțin timp răspunsul Kievului, după ce, mai devreme în cursul zilei, rușii au anunțat că se oferă să înceteze focul în mod unilateral la Azovstal, în vederea evacuării civililor prinși în încercuirea forțelor Moscovei.

Anunț de ultimă oră în legătură cu soarta celor înconjurați de ruși la Azovstal
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2022   •   16:33

Potrivit celor declarate de Vereșciuk, nu s-a ajuns la niciun acord cu Rusia privind un coridor pentru evacuarea civililor din combinatul siderurgic Azovstal.

"Astăzi, partea rusă a anunțat din nou existența unui coridor pentru evacuarea civililor de la Azovstal. Acest lucru ar putea fi crezut dacă rușii nu ar fi încălcat anterior, de multe ori (înțelegerile privind) coridoarele umanitare. Știu ce spun pentru că, în numele președintelui, conduc personal astfel de negocieri și organizez coridoare umanitare.

Este important să înțelegem că un coridor umanitar este deschis prin acordul ambelor părți. Coridorul anunțat unilateral nu asigură securitate și, de fapt, nu este un coridor umanitar. Așa că, declar în mod oficial și public: din păcate, astăzi nu există acorduri privind coridoare umanitare dinspre Azovstal", a precizat vicepremierul ucrainean.

Kievul își spune speranțe în discuțiile Secretarului General ONU cu Vladimir Putin

Vereșciuk a mai spus că partea ucraineană i-a cerut secretarului general al ONU Antonio Guterres să inițieze și să garanteze un coridor de evacuare pentru civilii din Azovstal.

Guterres urmează să se întâlnească separat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

"În special, cerem ca reprezentanții Națiunilor Unite și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii să fie prezenți în coloana umanitară. Ne punem speranțe în eficacitatea discuțiilor secretarului general al ONU cu reprezentanții ruși.

Această evoluție vine după ce ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că se oferă să înceteze ostilitățile în jurul uzinei siderurgice Azovstal, unde un număr restrâns de combatanți ucraineni refuză să se predea și unde s-au refugiat mai mulți civili.

Potrivit ministerului rus, măsura ar fi permis civililor prinși în încercuire să plece "în orice direcție doresc".

Foto: uzinele Azovstal, vedere parțială, 24 aprilie 2022

×
Subiecte în articol: Azovstal Irina Vereșciuk
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close