Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite

Război în Ucraina | Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite

Război în Ucraina, ziua 64. Două explozii s-au produs, joi seară, în capitala Ucrainei, Kiev, iar autorităţile afirmă că armata rusă a comis atacuri cu rachete în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Război în Ucraina | Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite
Sursa foto: Getty Images/Time
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2022   •   20:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor UniteDouă explozii puternice au fost auzite într-un oraș rus de lângă granița cu Ucraina
  • Bulgaria le cere cetățenilor săi să părăsească de urgență Republica Moldova
  • Polonia cere că țările UE care plătesc gazul rusesc în ruble să fie penalizate
  • Rusia condamnă exploziile din regiunea separatistă a Moldovei, numindu-le ”acte de terorism”
  • Uniunea Europeană va considera că plata gazului în ruble este o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei
  • Putin amenință cu un "răspuns fulgerător" pentru cei care intervin în Ucraina
  • UE va suspenda toate taxele la importurile din Ucraina timp de un an

Update 28 aprilie 2022, ora 22:15. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că țara ar trebui să fie pregătită să întrerupă aprovizionarea cu gaze rusești, așa cum a fost cazul Poloniei și Bulgariei.

"Trebuie să fim pregătiți pentru asta. Și eram deja pregătiți înainte de începerea războiului și știm ce să facem", a spus Scholz.

Potrivit cancelarului german, nimeni nu poate ști ce este în mintea dictatorului rus Putin. În plus, el a numit „foarte eficiente” sancțiunile împotriva Federației Ruse, care au fost introduse de UE, SUA și țările G7.

Update 28 aprilie 2022, ora 20:34.  Două explozii s-au produs, joi seară, în capitala Ucrainei, Kiev, iar autorităţile afirmă că armata rusă a comis atacuri cu rachete în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Exploziile s-au produs la finalul întâlnirii secretarului general ONU, Antonio Guterres, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că Rusia a lansat două rachete în districtul Şevcenkivski din Kiev. "Inamicul a atacat Kievul, au fost două atacuri în Şevcenkivski. Toate serviciile sunt funcţionale. Informaţiile despre victime sunt în curs de clarificare", a declarat Vitali Kliciko, citat de agenţia Ukrinform.

La Kiev, la ora 18:22, a fost anunțată o alertă de raid aerian, oamenii au fost îndemnați să se ascundă în adăposturi.

Update 28 aprilie 2022, ora 19:55. Două explozii puternice au fost auzite joi în orașul rus Belgorod, lângă granița cu Ucraina. Moscova a avertizat că astfel de atacuri ridică riscul escaladării semnificative a conflictului.

Rusia a raportat în ultimele zile ceea ce spune că sunt o serie de atacuri ale forțelor ucrainene la Belgorod și alte regiuni sudice care se învecinează cu Ucraina. Moscova a avertizat că astfel de atacuri ridică riscul unei escalade semnificative.

Ucraina nu și-a acceptat direct responsabilitatea, dar a descris incidentele drept ”răsplată” și ”karmă” pentru Rusia, după nouă săptămâni de război între cele două țări

Update 28 aprilie 2022, ora 19:23. Guvernul de la Chișinău a reacționat după ce autoritățile de la Sofia le-au cerut cetățenilor săi să părăsească urgent Republica Moldova.

"În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări:

Anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări ca urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană. Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte".

Update 28 aprilie 2022, ora 18:50. Aşanumitul zid de oţel al Mariupolului rămâne încă în picioare. Uzina Azovstal este ultima redută ucraneană din Mariupol. Acolo se află împreună soldaţi şi civili care se ascund de bombardamentele ruseşti. Situaţia lor se înrăutăţeşte însă pe zi ce trece, iar ultima speranţă mai este doar organizarea unui coridor umanitar pentru evacuarea răniţilor.

Clădire cu clădire, perete cu perete, bombardamentele ruseşti şterg mariupolul de pe hartă. Atacată zi şi noapte cu rachete şi obuze, uzina Azovstal rămâne încă singurul teritoriul din oraş aflat încă sub controlul ucrainenilor. Printre cei care încă se adăpostesc în galeriile de sub uzină se află şi foarte mulţi angajaţi Azovstal.

Potrivit ultimelor informaţii din parte forţelor armate ucrainene, ruşii au folosit inclusiv bombe cu fosfor pentru a bombarda uzina din Mariupol.

Update 28 aprilie 2022, ora 18:40. Președintele american Joe Biden a vorbit la Casa Albă despre un proiect de lege care vizează acordarea unui ajutor financiar suplimentar de 33 de miliarde de dolari pentru susținerea Ucrainei, în timp ce războiul brutal al Rusiei intră într-o nouă fază.

„Am spus că nu vom trimit trupe americane, dar vom oferi un sprijin robust și că vom impune sancțiuni dure, că vom trimite trupe în estul Europei. Asta am și făcut

Am furnizat Ucrainei informații pentru a se apăra de atacurile Rusiei, dar și armament defensiv.

Aproape că am terminat ajutorul autorizat deja de Congres. De aceea, azi trimit Congresului o cerere suplimentară de finanțare pentru Ucraina, pentru nevoile critice de apărare în fața agresiunii.

Este esențial ca această finanțare să fie aprobată și aprobată cât mai repede posibil.

Asistența va furniza armament de infanterie, apărare anti-tanc, anti-aeriană, dar și medicamente, apă, mâncare. De asemenea, e vorba despre resurse financiare pentru ca Ucraina să poată plăti salariile și pensiile”.

Update 28 aprilie 2022, ora 17:50. NATO este pregătită să sprijine Ucraina pentru anii următori, în războiul împotriva Rusiei, care ar putea să se prelungească ”luni sau chiar ani”, a declarat joi secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

"Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Există în mod categoric posibilitatea ca acest război să dureze luni sau chiar ani", a declarat Jens Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a tinerilor.

Numeroase state din cadrul NATO oferă asistenţă militară Ucrainei în conflictul cu Rusia, izbucnit pe 24 februarie.

Update 28 aprilie 2022, ora 17:30. Maiorul Serhiy Volyna, comandantul Brigăzii 36 a armatei ucrainene, a declarat că o bombă aeriană a aterizat în apropierea spitalului unde sute de persoane primeau tratament.

„Situația este dificilă. Aproximativ 600 de persoane au răni de diferite grade de gravitate. Avem civili răniți. În ceea ce privește sprijinul medical, acesta este absent. Noaptea trecută, o bombă aeriană a lovit direct adăpostul spitalului militar", a declarat maiorul.

Update 28 aprilie 2022, ora 16:56. Rusia a avertizat joi Occidentul că va exista un răspuns militar dur la orice alt atac asupra teritoriului rus, acuzând Statele Unite și aliații săi cheie că subminează securitatea europeană, instigând în mod deschis Ucraina să atace Rusia.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a stârnit temeri privind cea mai serioasă confruntare dintre Rusia și Statele Unite de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Update 28 aprilie 2022, ora 16:15. Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat un demnitar din Polonia. Declarația vine după decizia Moscovei de a întrerupe livrările către Polonia și Bulgaria din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble.

Polonia, unul dintre cei mai aprigi susținători ai sancțiunilor punitive împotriva Moscovei, susține că blocul comunitar ar trebui să interzică complet achizițiile de gaz rusesc.

Update 28 aprilie 2022, ora 16:00. Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a vizitat Bucha, locul unde au fost găsite numeroase cadavre de civili după retragerea trupelor ruse.

Aflat, joi, în Ucraina, pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski, Guterres a fost în urmă cu două zile la Moscova, de unde a revenit fără niciun mesaj optimist în privința șanselor de pace.

"Războiul nu se va încheia în urma unor întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federația Rusă va decide să-i pună capăt și atunci când va exista – după o încetare a focului – o posibilitate de acord politic serios", a declarat el la CNN.

Update 28 aprilie 2022, ora 15:45. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a condamnat joi exploziile inexplicabile din Transnistria drept ”acte de terorism”. Vorbind la un briefing, la Moscova, Zakharova și-a exprimat îngrijorarea Rusiei cu privire la ”escaladarea tensiunilor” în teritoriul separatist din Moldova.

Ucraina a descris anterior exploziile drept o provocare planificată a serviciilor de securitate ruse.

O serie de incidente au avut loc în anumite părți din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, susținută de ruși, care a găzduit trupe ruse de zeci de ani, stârnind temeri că războiul de la Moscova s-ar putea extinde în curând dincolo de Ucraina și s-ar putea crea un nou teatru de conflict în Europa de Est.

Două turnuri radio din teritoriu au fost avariate în urma exploziilor de marți, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne din Transnistria într-un comunicat. Luni s-au auzit explozii în Tiraspol, în apropierea clădirii Ministerului Securităţii Statului.

Update 28 aprilie 2022, ora 15:08. Uniunea Europeană va considera companiile energetice care respectă cerința Moscovei de a deschide un al doilea cont, cu Gazprombank în ruble, drept o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei, au avertizat oficialii UE.

UE ”nu poate accepta” ca plățile în euro pentru gazul rusesc să fie considerate finalizate de Moscova numai după ce sunt convertite în ruble, a spus un oficial UE: ”dacă companiile plătesc în euro, nu încalcă sancțiunile”.

Update 28 aprilie 2022, ora 14:30. Risc de epidemii la Mariupol, avertizează autoritățile

Autoritățile locale din orașul ucrainean Mariupol au avertizat că localitatea este vulnerabilă la epidemii, având în vedere condițiile sanitare îngrozitoare dintr-o mare parte a orașului și faptul că poate mii de cadavre rămân neadunate. Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni locuiesc încă în oraș, în ciuda săptămânilor de lupte grele și a absenței unei aprovizionări centralizate cu apă.

Joi, consiliul municipal a declarat că există riscul de holeră, dizenterie și Escherichia coli -- o infecție bacteriană care poate provoca dureri severe de stomac, diaree cu sânge și insuficiență renală. Autoritățile au transmis că sunt condiții de viață intolerabile, care s-ar înrăutăți odată cu încălzirea temperaturilor.

”Deja temperatura aerului a atins 20 de grade. Epidemii puternice și mortale ar putea izbucni în curând în oraș -- din cauza lipsei de alimentare centralizată cu apă și a canalizării, descompunerii a mii de cadavre sub dărâmături și lipsei catastrofale de apă potabilă și mâncare”.

"Ocupatorii nu pot oferi populației existente hrană, apă și medicamente. Sau pur și simplu nu sunt interesați de acest lucru. Ei blochează toate încercările de evacuare. Și fără asta, oamenii vor muri. Este nevoie de evacuare imediata si completa", a spus primarul Vadym Boychenko.

Update 28 aprilie 2022, ora 14:00. Kremlinul afirmă că Occidentul îi cere în mod deschis Ucrainei să atace Rusia. Noi amenințări de la Moscova.

Țările occidentale cer acum în mod deschis ca Ucraina să atace Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Kremlinului, Maria Zakharova.

”O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul și capitalele occidentale să ia în serios declarația Ministerului rus al Apărării conform căreia provocări suplimentare care vor determina Ucraina să atace ținte de pe teritoriul nostru vor primi un răspuns dur din partea Rusiei”, a amenințat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei.

Update 28 aprilie 2022, ora 13:00. Zeci de case dintr-un sat din Donețk au fost bombardate, spune un oficial ucrainean

Zeci de case au fost lovite de bombardamente într-un sat din regiunea Donețk, potrivit oficialilor ucraineni citați de Sky News. În timp ce bombardamentele rusești se intensifică pe o porțiune largă din estul Ucrainei, oficialii din Donețk anunță că zeci de case dintr-un cătun au fost lovite.

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, susține pe canalul său Telegram că 27 de case din satul Lastochkine au fost avariate de bombardamente. El nu a oferit nicio informație privind victimele.

Satul se află în apropierea orășelului Ocheretyn, la câțiva kilometri de actualele linii de front. Ocheretyn a fost, de asemenea, supus unui bombardament pe scară largă de către forțele rusești care încearcă să străpungă liniile ucrainene. 

Update 28 aprilie 2022, ora 11:08. Rușii au adus delfinii de luptă în Marea Negră și atacă pe toată linia. Putin vrea control total în Donețk și Lugansk.

Este cea de-a 64-a zi de război în Ucraina. Armata rusă a adus delfini antrenaţi pentru război, în Marea Neagră, iar soldaţii Moscovei continuă atacurile pe toată linia frontului. Vladimir Putin vrea cu orice preţ să preia controlul total asupra regiunilor Donețk și Lugansk.

Au apărut informaţii potrivit cărora Rusia foloseşte delfini militari antrenați la baza sa navală din Marea Neagră, pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic, anunţă Institutul Naval al Statelor Unite, după ce a analizat noi imagini din satelit ale bazei navale ruseşti de la Sevastopol.

Update 28 aprilie 2022, ora 11:05. Mii de spioni ai lui Putin în Occident, în urma unei mega-operațiuni pusă la cale de Moscova

Rusia a comandat aproape 200.000 de noi pașapoarte diplomatice în tentativa de a-i ajuta pe oficialii și spionii ruși, precum și pe soțiile acestora, să ocolească sancțiunile occidentale.

Potrivit publicației britanice Daily Mail, Ministerul de Externe de la Moscova a cerut "brusc" tipărirea rapidă a aproape 175.000 de astfel de documente, al căror cost este estimat de sursa citată la 3,3 milioane de lire sterline.

Publicația britanică remarcă faptul că ministerul condus de Serghei Lavrov nu are mai mult de 15.000 de angajați.

Dintre aceștia, doar unul din trei se califică pentru statutul diplomatic.

Update 28 aprilie 2022, ora 9:57. Ministrul britanic de externe dezvăluie planurile Occidentului în războiul din Ucraina.

Forțele ruse trebuie să fie scoase afară din toată Ucraina iar victoria Kievului este în prezent un "imperativ strategic" pentru Occident, susține ministrul britanic de externe, Liz Truss.

Într-un discurs susținut miercuri seară la Londra, din care BBC a publicat citate în avans, Truss (foto) a spus că aliații occidentali trebuie să își dubleze sprijinul pentru Ucraina.

Potrivit acesteia, guvernul britanic va continua să facă "mai mult și mai repede" pentru a împinge Rusia afară de pe tot cuprinsul teritoriului ucrainean.

Perspectiva expusă de ministrul britanic implică faptul că forțele ruse trebuie să părăsească nu doar teritoriile ucrainene ocupate de la invazia din 24 februarie, ci și acele zone pe care le-au invadat în urmă cu opt ani - între care Crimeea, anexată între timp la Federația Rusă, și părți ale regiunii de est Donbas.

Update 28 aprilie 2022, ora 9:28. Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut o prognoză neliniștitoare în privința războiului din Ucraina, după ce a purtat la Moscova discuții cu președintele Vladimir Putin și cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Joi, Guterres se află în Ucraina, pentru dialoguri cu președintele Volodimir Zelenski și ministrul de externe Dmitro Kuleba.

"Războiul din Ucraina va continua până când Rusia va decide să-i pună capăt", a spus Guterres, miercuri, la emisiunea lui Anderson Cooper de la CNN.

"Războiul nu se va încheia în urma unor întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federația Rusă va decide să-i pună capăt și atunci când va exista – după o încetare a focului – o posibilitate de acord politic serios.

Update 28 aprilie 2022, ora 9:01. Occidentalii au aflat de ce Rusia a pierdut sute de tancuri în Ucraina. Ce înseamnă "Jack-in-the-box".

Tancurile rusești distruse, cu turelele smulse, au devenit un semn al eșecurilor înregistrate de Rusia în invazia din Ucraina.

Se estimează că sute de tancuri ale Moscovei au fost scoase din luptă în acest război. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, estima recent că rușii au pierdut aproape 600 de astfel de mijloace militare.

Eficiența modului de luptă al apărătorilor ucraineni explică doar parțial acest dezastru înregistrat de ruși.

Experții militari spun că tancurile rusești au un defect de proiectare pe care Moscova îl cunoaște de zeci de ani, de pe vremea primului război al SUA în Irak.

Update 28 aprilie 2022, ora 8:50. Regiunea Herson din Ucraina, care în prezent este ocupată de ruși, va trece la rublă de la 1 mai, potrivit presei ruse, citată de CNN.

Kirill Stremousov, vicepreședintele administrației regiunii, a anunțat că perioada de tranziție va dura până la patru luni, timp în care vor fi în circulație atât rubla rusească, cât și grivna ucraineană.

Tranziția se va face apoi complet la rublă.

Cei de la CNN au precizat că nu au reușit să verifice independent declarația vicepreședintelui Kirill Stremousov.

Update 28 aprilie 2022, ora 8:14. Presa de la Tiraspol a publicat imagini cu atacul asupra sediului serviciului de securitate din Transnistria.

Regiunea se află sub alertă teroristă de cel mai înalt nivel, iar Chișinăul a confirmat focurile de armă, trase în apropierea depozitelor de la Cobasna.

Ion Solonenco, reprezentantul Chișinăului în Comisia Unificată de Control, spune că au fost trei împușcături, la graniţă.

Reacţii au venit şi de la Kiev. Consilierul lui Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovici crede că Ucraina și România ar trebui să intervină în Transnistria.

Moldovenii și românii sunt un singur popor, a subliniat oficialul ucrainean.

O parte din regiunea de graniță din Moldova este controlată de o administrație pro-rusă în Transnistria.

Explozii inexplicabile acolo, la începutul acestei săptămâni, au determinat oficialii ucraineni să afirme că serviciile de securitate ale Rusiei plănuiesc provocări în Transnistria, ca pretext pentru a deschide un nou front în război.

Război în Ucraina, 27 aprilie 2022 | Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării 

Război în Ucraina, 26 aprilie 2022 | Vladimir Putin i-a transmis lui Antonio Guterres că speră la o soluţie diplomatică în Ucraina

Război în Ucraina, 25 aprilie 2022 | Un sfert din trupele trimise de Moscova în Ucraina au fost scoase din luptă, potrivit Londrei

Război în Ucraina, 24 aprilie 2022 | Civili uciși în bombardamentele asupra orașului Lugansk

Război în Ucraina, 23 aprilie 2022 | Armata lui Vladimir Putin bombardează chiar în timpul slujbelor din Sâmbăta Mare 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close