Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării

Război în Ucraina | Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării

Război în Ucraina, ziua a 63-a. Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" în contextul intensificării operaţiunilor militare ruse în estul ţării, afirmă ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov.

Război în Ucraina | Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2022   •   22:27

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin ameninţă ţările care oferă ajutor Ucrainei: "Vom lovi fulgerător!"
  • Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate pentru a încetini livrările de arme occidentale pentru Ucraina
  • Premierul bulgar aşteptat la Kiev, în plină dispută privind livrările de arme
  • Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au vizitat marţi Ucraina
  • Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a cerut intensificarea asistenţei militare pentru Ucraina şi a cerut Rusiei să oprească imediat conflictul
  • Preşedintele Turciei, discuţii cu Vladimir Putin privind continuarea negocierilor cu Ucraina
  • Două rachete au lovit orașul Zaporojie
  • Noi explozii la Tiraspol. Ministerul de Interne anunță două antene bombardate

Update 27 aprilie, ora 22:25 -  Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" în contextul intensificării operaţiunilor militare ruse în estul ţării, afirmă ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, citat de cotidianul Le Figaro.

"Ne aşteptăm la săptămâni extrem de dificile, armata rusă a acumulat deja forţe pentru o ofensivă majoră în estul ţării. Ucrainenii trebuie să dea dovadă de rezilienţă şi unitate", a afirmat Oleksii Reznikov.

Update 27 aprilie, ora 21:15 - Invazia Rusiei în Ucraina a contribuit la un șoc istoric pe piețele de mărfuri care va menține prețurile globale ridicate până la sfârșitul anului 2024, potrivit Băncii Mondiale, citată de CNN.

Creșterea bruscă a prețurilor la energie din ultimii doi ani este cea mai mare de la criza petrolului din 1973, în timp ce saltul prețurilor la alimente este cel mai mare din 2008 încoace, a arătat Banca Mondială în raportul său privind perspectivele piețelor de mărfuri.

Update 27 aprilie, ora 20:15 - Comisia Europeană a propus miercuri suspendarea, pentru o perioadă de un an, a taxelor la import pentru toate exporturile din Ucraina către Uniunea Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Update 27 aprilie, ora 20:10 - Florin Cîțu s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski: "O onoare să mă aflu în Ucraina" 

Update 27 aprilie, ora 20:00 - În jur de 2,3 milioane de refugiaţi din Ucraina au solicitat până acum protecţie temporară în Uniunea Europeană, conform cifrelor preliminare comunicate miercuri de Agenţia pentru Azil a Uniunii Europene (EUAA), cu sediul în Malta, transmite dpa.

În procente, aceasta înseamnă aproximativ 44% din totalul celor care au părăsit ţara până acum.

Update 27 aprilie, ora 19:30 -Ucrainenii din Cernăuţi s-au înghesuit pentru ajutoarele venite din România

Este alertă teroristă de cel mai înalt nivel în Transnistria. Care ar fi planul ascuns al Rusiei în regiune

Update 27 aprilie, ora 18:20 - Un medic legist ucrainean a găsit săgeţi în cadavrele unor victime de la Bucha, relatează The Guardian.

"Am găsit mai multe obiecte foarte fine, care seamănă cu nişte cuie, în cadavre ale unor bărbaţi şi femei, la fel ca alţi colegi ai mei, în regiune", declară el cotidianului britanic.

Update 27 aprilie, ora 18:10 - Primarul Irpen, Oleksandr Markushin: "Astăzi Irpin este bombardat de rasiști".

Update 27 aprilie, ora 17:50 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat, miercuri după-amiază, naţiunile care oferă asistenţă militară Ucrainei că riscă să fie vizate de riposte foarte rapide.

"Dacă cineva din afară încearcă să intervină în Ucraina, reacţia noastră va fi cu viteza luminii", a declarat Vladimir Putin, conform BBC News, în cursul unei reuniuni cu parlamentari ruşi.

"Avem la dispoziţie toate instrumentele de ripostă pe care alţii nu le au. Şi nu doar ne lăudăm cu ele, le vom utiliza dacă va fi necesar", a atras atenţia preşedintele Rusiei.

Liderul de la Kremlin a subliniat că au fost decise deja modalităţile de ripostă, dar nu a oferit detalii.

Update 27 aprilie, ora 17:30 - Primele imagini cu Florin Cîțu în Ucraina, unde va avea întâlniri cu Volodimir Zelenski și cu Denys Shmyhal 

Update 27 aprilie, ora 16:10 - Forțele rusești continuă să atace combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde sunt ascunși luptători și câțiva civili, spune un consilier al primarului orașului.

Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că forțele sale vor opri atacul asupra complexului industrial, ultima parte a orașului portuar care nu se află sub control rusesc, și că, în schimb, îi vor bloca ieșirile.

27 aprilie, 14:40 Cei din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria au declarat miercuri că au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina spre un sat în care se află un depozit de muniție.

Ministerul de Interne al regiunii care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei a afirmat că mai multe drone au fost detectate zburând deasupra satului Cobasna în timpul nopții și că acestea au fost lansate din Ucraina.

Acesta a precizat că, miercuri dimineață, au fost trase focuri de armă spre satul de frontieră dinspre teritoriul ucrainean. Nu a oferit alte detalii, dar a precizat că nimeni nu a fost rănit, anunță Reuters citat de Mediafax

27 aprilie, 13:05 Rachetele rusești au lovit un depozit de arme care conținea arme din Statele Unite și țări europene, susține Moscova. 

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale Kalibr au distrus hangare din regiunea Zapojie, care conțineau „un lot mare de arme și muniții străine furnizate trupelor ucrainene de către Statele Unite și țările europene”, scrie SkyNews

27 aprilie, 11:20 Un incendiu puternic s-a produs în urmă cu foarte scurt timp în regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul Ucrainei, după un atac cu artilerie al forțelor Ruse. 

Șeful administrației regionale a transmis imaginile pe Telegram precizând că rușii au lovit compania de infrastructură energetică din zonă iar un angajat al fabricii a fost rănit. 

Oficialul amintește că mai multe localități din zonă au fost atacate.

27 aprilie, 11:00 Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA, a declarat că Rusia organizează „atacuri sub steag fals” în Transnistria. 

ISW susține că batalioanele din Transnistria „nu sunt probabil suficiente” pentru a lansa singure un atac asupra orașului ucrainean din apropiere, Odesa, „și nici rușii nu vor putea să le întărească suficient pentru a le permite să facă acest lucru”. 

Cu toate acestea, trupele ar putea „sprijini atacuri mai limitate în nord-vestul Odesei, posibil provocând panică și creând efecte psihologice în beneficiul operațiunilor rusești din sudul Ucrainei”. 

Totodată, ISW a avertizat că Rusia ar putea încerca să destabilizeze Moldova prin recunoașterea auto-numitei Republici Moldova Pridnestrovie (PMR) în Transnistria. 

„Orice astfel de activități ar ridica foarte mult tensiuni și temeri în Republica Moldova și în România, punând presiune suplimentară asupra NATO,  oferindu-i probabil lui Putin un „câștig” ieftin și distragerea atenției de la sarcina Rusiei în estul Ucrainei”, se arată în comunicat potrivit SkyNews

„Dar atacurile cu steag fals și reacțiile proxy rusești la ele sunt alarmante, iar NATO și Occidentul trebuie să ia în considerare cele mai periculoase căi de acțiune și să se pregătească să le întâmpine”. 

27 aprilie, 09:05 Rusia a destabilizat regiunea separatistă Transnistreană din Republica Moldova, acuză președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

El crede că exploziile produse ieri la Tiraspol au fost declanșate de ruși și că Moscova va încerca să folosească forțele din Transnistria împotriva Ucrainei. 

”Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Rusiei. Forțele ei speciale lucrează acolo, nu este vorba doar de știri false. Iar motivul lor este clar, este acela de a destabiliza situația din regiune, de a amenința Moldova arătând că dacă Moldova sprijină Ucraina, atunci ei vor face acești sau acei pași. 

În ceea ce privește trupele ruse care au fost staționate în permanență pe teritoriile ocupate temporar ale Moldovei, în special în Transnistria, de mulți ani, știm că sunt în stare de luptă în așteptarea unui ordin. Dar le înțelegem, le cunoaștem. Forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru ele și nu se tem de ele”, spune Zelenski.  

27 aprilie, 08:20 Un depozit de muniții din vestul Rusiei, de lângă granița cu Ucraina, a fost cuprins de flăcări în această dimineață. Anunțul a fost făcut chiar de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov, pe rețelele sociale. El susține că s-au auzit mai multe explozii.

Incendiul a fost stins în scurt timp. Nu există informații despre oameni răniți sau clădiri de locuințe afectate, a mai precizat Gladkov.

27 aprilie 2022, 00:10 Premierul bulgar Kiril Petkov şi aliaţii săi din coaliţia guvernamentală, cu excepţia socialiştilor pro-ruşi, vor pleca miercuri în Ucraina, a anunţat guvernul marţi, pe fondul unei dispute politice privind ajutorul militar furnizat Kievului, notează AFP.
Reprezentanţi a trei din cele patru partide de guvernământ vor pleca mai întâi în Polonia, înainte de a călători la Kiev în noaptea de miercuri spre joi.
"Ne vom întâlni cu (preşedintele ucrainean, Volodimir) Zelenski", a declarat jurnaliştilor unul dintre membrii delegaţiei, Stanislav Balabanov, fără a oferi alte detalii.
Bulgaria, membră a UE şi NATO, dar în mod tradiţional apropiată de Moscova, este una dintre puţinele ţări europene care a refuzat oficial să livreze arme Ucrainei.
Cu toate acestea, exporturile sale în acest domeniu către alte naţiuni din UE s-au triplat aproape în ultimele două luni, sugerând o posibilă livrare prin intermediul altor state.

27 aprilie 2022, 00:00 Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate pentru a încetini livrările de arme occidentale pentru Ucraina, a indicat marţi un consilier al ministrului de interne ucrainean, după distrugerea unei căi strategice care lega Ucraina de România, potrivit France Presse.

Podul rutier şi feroviar care traversează estuarul Nistrului a fost avariat marţi de o lovitură de rachetă a forţelor ruse, a declarat Oleksandr Kamîşin, directorul căilor ferate ucrainene.

„Inamicul a provocat daune importante infrastructurii podului, a cărui restaurare va necesita eforturi şi un timp considerabile”, a precizat Ministerul Transporturilor pe Telegram. Potrivit acestuia, circulaţia este întreruptă.

Această cale ferată leagă România vecină de oraşul portuar Odesa, în sudul Ucrainei. Lovitura nu a făcut victime, potrivit autorităţilor, mai notează sursa citată.

„Rusia distruge infrastructurile de transport ucraiene - poduri şi căi ferate - pentru a încetini aprovizionarea cu arme din partea aliaţilor noştri”, a scris pe Twitter Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

Război în Ucraina, 26 aprilie 2022 | Vladimir Putin i-a transmis lui Antonio Guterres că speră la o soluţie diplomatică în Ucraina

Război în Ucraina, 25 aprilie 2022 | Un sfert din trupele trimise de Moscova în Ucraina au fost scoase din luptă, potrivit Londrei

Război în Ucraina, 24 aprilie 2022 | Civili uciși în bombardamentele asupra orașului Lugansk

Război în Ucraina, 23 aprilie 2022 | Armata lui Vladimir Putin bombardează chiar în timpul slujbelor din Sâmbăta Mare 

Război în Ucraina, 22 aprilie 2022 | Armata ucraineană a ucis un alt general rus | Delegațiile Rusiei și Ucrainei au avut conversații ample în cursul zilei de vineri

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close