Antena 3 CNN Actualitate Război în Ucraina | Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

Război în Ucraina | Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

Război în Ucraina, ziua 65. Forțele ruse fac progrese „lente și inegale” în luptele acerbe din estul Ucrainei și încă se străduie să depășească problemele de aprovizionare, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului. Evaluarea a fost reluată de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de cercetare, care au spus că Moscova avansează „metodic” în apropierea orașului Izium.

Război în Ucraina | Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Apr 2022   •   19:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un cetățean ucrainean care încerca să intre în România cu arme și muniție a fost oprit la vama Leușeni
  • Tirurile cu rachete ruse asupra Kievului în timpul vizitei Secretarului General ONU au ucis cel puțin o persoană
  • Ucrainenii au incendiat un depozit de țiței controlat de ruși
  • Mircea Geoană avertizează Occidentul să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina
  • SUA își îndeamnă cetățenii să părăsească imediat Transnistria
  • Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor UniteDouă explozii puternice au fost auzite într-un oraș rus de lângă granița cu Ucraina
  • Bulgaria le cere cetățenilor săi să părăsească de urgență Republica Moldova
  • Polonia cere că țările UE care plătesc gazul rusesc în ruble să fie penalizate
  • Rusia condamnă exploziile din regiunea separatistă a Moldovei, numindu-le ”acte de terorism”
  • Uniunea Europeană va considera că plata gazului în ruble este o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei
  • Un ucrainean, prins cu arme și muniție în timp ce încerca să intre în România
  • Rachetele Rusiei au ucis la Kiev o jurnalistă de la Europa Liberă. S-a întâmplat în timpul vizitei Secretarului General ONU. Rusia confirmă atacul
  • Vladimir Putin acceptă invitația la summitul G20 din Indonezia | La eveniment a fost invitat și Volodimir Zelenski
  • Vagoane în flăcări pe calea ferată, după ce Rusia a bombardat la Liman un nod feroviar folosit de trupele ucrainene
  • Zelenski, la un pas de a fi capturat de ruși în primele ore de la declanșarea invaziei
  • 78 de supraviețuitori ai Holocaustului au fost evacuați din Ucraina
  • Ambasadorul britanic, Melinda Simmons, a revenit la Kiev
  • Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

 Update 29 aprilie, ora 22:21 O nouă groapă comună descoperită lângă Kiev | 900 de persoane au fost îngropate acolo

”Ei curăță urmele... Au fost atât de mulți uciși încât, în ciuda faptului că i-au ars, acum am găsit din nou mormântul a 900 de oameni în regiunea Kiev. Câți oameni au murit în total – nimeni nu știe.

Vor fi consecințe, va fi o anchetă, va fi mai târziu recensământul populației.Trebuie să găsim toți oamenii, nu știm câți dintre ei... Agențiile noastre de anchetă și forțele de ordine îi vor condamna pe toți, dar recunoașterea internațională este importantă pentru noi”, a spus șeful statului, potrivit Unian.

El a subliniat că există oameni în Ucraina care „îi vor căuta pe toți”.

Update 29 aprilie, ora 21:46 Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

Armata americană a început să antreneze militari ucraineni în baze de pe teritoriul Germaniei, anunţă Departamentul american al Apărării, conform postului de televiziune CNN.

"Aceste eforturi intervin după instruirea iniţială pentru utilizarea sistemelor de artilerie, pe care militarii ucraineni au primit-o în altă parte; vom avea acţiuni de pregătire pentru folosirea sistemelor radar şi a vehiculelor blindate care sunt incluse în pachetul de asistenţă pentru securitate aprobat recent", a declarat vineri seară John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Update 29 aprilie, ora 21:22 Ambasadorul britanic, Melinda Simmons, a revenit la Kiev

Ambasadorul Marii Britanii, Melinda Simmons, a revenit vineri după-amiază la Kiev, în condiţiile în care îşi desfăşura activitatea în vestul Ucrainei din cauza invaziei militare ruse. "A fost un drum lung, dar a meritat. Este atât de bine să fiu din nou la Kiev", a declarat ambasadorul Melinda Simmons vineri după-amiază, potrivit BBC News.

Update 29 aprilie, ora 18:14.  78 de supraviețuitori ai Holocaustului au fost evacuați din Ucraina

În total, 78 de supraviețuitori ai Holocaustului se refugiază în Germania, după ce Conferința pentru revendicări evreiești și Comitetul comun american de distribuție au organizat misiuni de salvare din țara devastată de război, potrivit New York Times Printre cei care au fost salvați se numără Galina Ploschenko, în vârstă de 90 de ani, care a călătorit timp de trei zile din orașul său natal, Dnipro, până la un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă din Hanovra, Germania.

Update 29 aprilie, ora 16:59. Peste 600 de persoane au fost rănite în ultimul bombardament asupra uzinei siderurgice din Mariupol, anunță primarul orașului.

Peste 600 de persoane au fost rănite în ultimul bombardament rusesc asupra uzinei siderurgice Azovstal, a declarat primarul Vadym Boychenko la televiziunea ucraineană. Edilul susține că numărul răniților a crescut după ce forțele Kremlinului au aruncat bombe asupra unității medicale improvizate din interiorul oțelăriei.

Kievul a anunţat astăzi declanţarea unei operaţiuni pentru evacuarea civililor şi răniţilor blocaţi de săptămâni întregi în subsolul uzinei Azovstal din Mariupol. Secretarul general ONU a discutat direct cu Vladimir Putin despre soarta celor blocaţi în uzina respectivă. Însă până acum, niciunul din coridoarele umanitare create nu a funcţionat. o petiţie a fost lansată online prin care se cere intervenţia ONU pentru a-i salva pe cei blocaţi. În cazul unui eşec, ONU ar trebui desfiinţat pentru că este ineficientă, mai spun semnatarii petiţiei. 

Update 29 aprilie, ora 16:27. Zelenski, la un pas de a fi capturat de ruși în primele ore de la declanșarea invaziei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a vorbit într-un interviu pentru Time despre primele ore ale invaziei, și despre pericolul în care s-au aflat el și familia lui.

Update 29 aprilie, ora 15:39 Vagoane în flăcări pe calea ferată, după ce Rusia a bombardat la Liman un nod feroviar folosit de trupele ucrainene

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Trupele ruse au bombardat un important nod feroviar, care conta ca linie de aprovizionare pentru trupele ucrainene din estul țării.

Update 29 aprilie, ora 14:29 Vladimir Putin acceptă invitația la summitul G20 din Indonezia | La eveniment a fost invitat și Volodimir Zelenski

Update 29 aprilie, ora 13:35. Rachetele Rusiei au ucis la Kiev o jurnalistă de la Europa Liberă. S-a întâmplat în timpul vizitei Secretarului General ONU. Rusia confirmă atacul

Update 29 aprilie, ora 12:55.  Un ucrainean, prins cu arme și muniție în timp ce încerca să intre în România

Într-un prim incident, un cetățean ucrainean a fost depistat înarmat la vama Leușeni - Albița.

"Asupra bărbatului au fost găsite un cuțit cu lama de 17 centimetri, un pistol și peste 100 de cartușe. Suspectul a spus că se deplasează în Germania cu mașina personală și nu are altceva de declarat.

Update 29 aprilie, ora 12:30. Două incidente care implică arme și cetățeni ucraineni au avut loc în Republica Moldova.

Într-un prim incident, un cetățean ucrainean a fost depistat înarmat la vama Leușeni - Albița.

Asupra bărbatului au fost găsite un cuțit cu lama de 17 centimetri, un pistol și peste 100 de cartușe. Suspectul a spus că se deplasează în Germania cu mașina personală și nu are altceva de declarat.

Într-un al doilea incident, pe aeroportul din Chișinău au fost găsite echipamente militare în bagajele unui bărbat cu dublă cetățenie, ucraineană și americană. Este vorba de veste anti-glonț, căști de protecție, binoclu și trusă militare. Persoana în cauză nu declarase aceste echipamente.

Incidentele semnalate vineri dimineață vin în contextul în care de la Kiev au fost făcute, recent, declarații de natură să tensioneze și mai mult situația din Republica Moldova.

Update 29 aprilie 2022, ora 11:15. Cel puțin o persoană a murit, în urma tirului efectuat de ruși cu rachete asupra Kievului, în timpul vizitei Secretarului General al ONU, Antonio Guterres.

Vitali Kliciko, primarul capitalei ucrainene, a anunțat pe Telegram că salvatorii au găsit un cadavru în timp ce căutau printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din districtul Șevchenkivski.

Cel puțin două rachete au lovit Kievul, joi, la scurt timp după conferința de presă comună susținută de Guterres și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Una dintre rachete a căzut aproape de hotelul unde era cazată delegația Secretarului General.

În urma incidentului, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să umilească ONU.

Update 29 aprilie 2022, ora 10:15. Un depozit de combustibil aflat în partea de est a Ucrainei, controlată de ruși, a luat foc. Oficialii locali susțin că obiectivul a fost atacat de ucraineni, anunță CNN.

Conform surselor locale, obiectivul, situat în districtul Kirovsky, a fost atacat de armata ucraineană și incendiat în timpul nopții

Alexei Kulemzin, șeful administrației separatiste din Donețk, a confirmat că obuze ucrainene au lovit un rezervor de petrol și a adăugat că au fost avariate  patru stații electrice.

Autoritățile ucrainene nu au comentat incidentul, dar în ultima perioadă au avut loc mai multe atacuri asupra elementelor de infrastructură din regiunile controlate de ruși.

Update 29 aprilie 2022, ora 09:00. Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, avertizează Occidentul să fie pregătit pentru un război de lungă durată în Ucraina

Geoană a declarat la BBC:  "Este clar că următoarele zile și săptămâni s-ar putea dovedi decisive, dar războiul va dura, probabil, mai mult.

Ar putea fi vorba de săptămâni, ar putea fi luni, ar putea fi chiar ani. Depinde de o mulțime de factori. Dar, în cele din urmă, probabil că acest război va fi câștigat, sperăm, de Ucraina pe câmpul de luptă".

Declarația lui Geoană vine în contextul în care Rusia lovit, joi seară, capitala ucraineană Kiev cu rachete în timpul vizitei Secretarului General al ONU, Antonio Guterres.

Update 29 aprilie 2022, ora 00:01. Președintele Biden a cerut joi Congresului o sumă suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru a furniza Ucrainei mai multe muniții, artilerie și alte provizii.

Perspectiva unui conflict prelungit și imprevizibil a fost subliniată la câteva ore după discursul lui Biden de la Casa Albă când o explozie a zguduit centrul Kievului, după o perioadă de liniște în oraș, incendiind o clădire. Primarul orașului, Vitali Klitschko, a declarat pe Telegram că „inamicul” a lovit districtul Shevchenkivski de două ori.

Președintele SUA a mai declarat că administrația sa caută noi modalități de a-i pedepsi pe apropiații foarte bogați ai președintelui Rusiei. Joe Biden a susținut că va trimite mai multe propuneri legislative Congresului care vizează facilitarea confiscării de iahturi, avioane și a alte bunuri, iar încasările vor fi folosite pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei.

Joi, secretarul apărării al Marii Britanii a declarat că ar fi justificat din partea Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a ataca ținte militare din interiorul Rusiei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a răspuns că „îndemnurile suplimentare adresate Ucrainei de a lovi instalațiile rusești ar genera cu siguranță la un răspuns dur din partea Rusiei”.

În același timp, armata ucraineană a declarat că ia măsuri pentru a-și consolida apărarea în Vest, pe măsură ce devine din ce în ce mai posibil ca Moscova să trimită trupe rusești din estul Moldovei în Ucraina.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat războiul „o absurditate în secolul 21” în timp ce a vizitat locații în care forțele ruse au ucis zeci de civili în atacurile asupra Kievului.

Cancelarul Germaniei a spus că țara sa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca Rusia să-și întrerupă aprovizionarea cu gaze și că guvernul a început un proces de revizuire care ar putea, dacă este necesar, să impună raționalizarea gazelor.

Război în Ucraina, 28 aprilie 2022 | Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite

Război în Ucraina, 27 aprilie 2022 | Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării 

Război în Ucraina, 26 aprilie 2022 | Vladimir Putin i-a transmis lui Antonio Guterres că speră la o soluţie diplomatică în Ucraina

Război în Ucraina, 25 aprilie 2022 | Un sfert din trupele trimise de Moscova în Ucraina au fost scoase din luptă, potrivit Londrei

Război în Ucraina, 24 aprilie 2022 | Civili uciși în bombardamentele asupra orașului Lugansk

 

×
Subiecte în articol: razboi Rusia Ucraina Joe Biden
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close