Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | SUA dezvăluie planurile lui Putin după "Ziua Victoriei" | Germania anunță când vor fi ridicate sancțiunile la adresa Rusiei

Război în Ucraina | SUA dezvăluie planurile lui Putin după "Ziua Victoriei" | Germania anunță când vor fi ridicate sancțiunile la adresa Rusiei

Război în Ucraina, ziua 68. Ucrainenii acuză trupele ruse că au reluat bombardamentele la Azovstal. Germania anunță când vor fi ridicate sancțiunile la adresa Rusiei. Bilanțul celor care au fost nevoiți să își părăsească țara a ajuns la cel puțin 5,5 milioane.

Război în Ucraina | SUA dezvăluie planurile lui Putin după "Ziua Victoriei" | Germania anunță când vor fi ridicate sancțiunile la adresa Rusiei
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mai 2022   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA dezvăluie planurile lui Putin în Ucraina după 9 mai
  • Germania anunță când vor fi ridicate sancțiunile la adresa Rusiei
  • Morți și răniți la Odesa, după ce rușii au lansat o rachetă asupra orașului
  • Putin ar fi aprobat personal lichidarea unei liste întregi de foști și actuali angajați ai Gazprom.
  • Ucraina și-a închis în mod oficial cele patru porturi maritime din Marea Neagră și Azov, capturate de ruşi
  • Forţe armate ale Belarusului, la frontiera uncraineană de la Volyn
  • Două nave rusești din Marea Neagră, distruse cu drone Bayraktar
  • Serviciile secrete ale lui Zelenski au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina
  • Lavrov: 9 Mai nu constituie un termen-limită pentru operaţiunile militare în Ucraina
  • Congresul SUA îi va oferi preşedintelui Joe Biden autorizaţia să folosescă forţele armate ale ţării pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei dacă Putin îşi va intensifica atacul 
  • Ucrainenii atacă din nou cu rachete Insula Şerpilor
  • Aproximativ 100 de civili evacuați din combinatul Azovstal din Mariupol

2 mai 2022, 23:30. SUA dispun de informații foarte credibile, provenind de la serviciile de specialitate, conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile ocupate de separatiști în Donețk și Lugansk până la jumătatea lunii mai.

Există planuri de a crea o așa-numită "republică populară" în Herson, oraș ocupat de ruși și care va fi, de asemenea, anexat, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

2 mai 2022, 22:30. Cancelarul german Olaf Scholz a dezvăluit condiția pentru ca Uniunea Europeană să ridice sancțiunile impuse Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. 

Astfel, sancțiunile la adresa Rusiei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova și Kiev, a precizat Scholz.

El a adăugat că îi revine Ucrainei să decidă ce fel de pace dorește.

Într-un interviu pentru postul public de televiziune ZDF, Scholz a spus că liderul rus Vladimir Putin a greșit atunci când a anticipat că ar putea să câștige teritorii în Ucraina

''El nu a crezut că Ucraina va rezista așa cum a făcut-o. Nu s-a gândit că noi vom sprijini Ucraina să reziste atât de mult timp. Nu vom retrage sancțiunile dacă el (Vladimir Putin) nu ajunge la un acord cu Ucraina'', a subliniat șeful executivului german.

2 mai 2022, 21:30. O rachetă a fost lansată luni către o țintă din infrastructura orașului Odesa, a anunțat Maksim Marcenko, șeful administrației militare a regiunii.

"Din păcate, există morți și răniți", a spus el.

Separat, Comandamentul Sud al armatei ucrainene a precizat: "Încă o lovitură cu rachete în regiunea Odesa. A fost vizată infrastructura orașului. O clădire cu destinație religioasă a fost avariată. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare".

Un jurnalist din Odesa a declarat pentru CNN că o biserică ortodoxă a fost lovită în apropiere de aeroportului civil.

2 mai 2022, 20:00. Evacuarea refugiaților civili de la Azovstal și evacuarea civililor din Mariupol sunt operațiuni distincte, după cum a arătat corespondentul CNN, Gustavo Valdes.

"Avem acum o înțelegere mai clară a operațiunii. Există două părți. Una presupune să fie scoși oamenii din Mariupol. Sunt încă aproximativ 100.000 oameni blocați în acest oraș.

O parte a populației a fost mutată spre Zaporojie.

O a doua mișcare a fost aceea de a scoate oameni din combinatul siderurgic Azovstal, unde lucrurile sunt mai complicate.

Chiar dacă în weekend autoritățile ucrainene au anunțat că au reușit să scoată oameni de acolo, forțele rusești au reluat atacurile în timpul nopții, iar ucrainenii spun că forțele invadatoare compromit procesul de evacuare.

2 mai 2022, 19:00. Republica Moldova a revenit în vizorul lui Vladimir Putin.

Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, iar asta se va întâmpla cât mai curând, prin atacarea Republicii Moldova, spun surse militare ucrainene, citate de jurnaliştii de la The Times.

Kremlinul ar fi luat deja decizia de a-i ataca pe vecinii noştri de peste Prut.

Ca și în cazul Ucrainei, singura necunoscută rămâne data atacului. 

Cucerirea sudului şi privarea Ucrainei de accesul la Marea Neagră reprezinta în acest moment principalul scop al lui Vladimir Putin, susțin experții militari.

2 mai 2022, 16:00. Vladimir Putin ar fi aprobat lichidarea mai multor foști și actuali angajați ai Gazprom.

La sfârșitul anului 2021, președintele rus a fost informat în legătură cu scurgerea de informații privind finanțarea operațiunilor secrete și schema de finanțare a agenților celui de-al cincilea serviciu al FSB (Serviciului Federal de Securitate), prin angajați ai structurilor Gazprom.

Informația a fost difuzată de canalul Telegram "General SVR".

Potrivit sursei citate, ancheta a fost supravegheată personal de directorul FSB, Alexander Bortnikov, iar un raport cu o listă de suspecți a fost pus pe masa președintelui în noaptea de Revelion.

Canalul notează că Putin a aprobat întreaga listă pentru lichidare, "fără să se uite".

Cel puțin cinci oameni de afaceri ruși s-au sinucis de la sfârșitul lunii ianuarie, trei dintre ei ucigându-și membrii familiilor înainte de a-și lua viața.

Patru dintre cei morți erau asociați cu gigantul energetic de stat rus Gazprom sau cu una dintre filialele sale.

2 mai 2022, 15:30. Armata rusă a distrus o veche şi celebră şcoală din Lugansk, care supravieţuise celor două Războaie Mondiale. Aşezământul construit în secolul al XIX-lea se afla în Top 100 şcoli din Ucraina. 

Unitatea școlară era localizată în localitatea Lisichansk, care se află pe linia frontului de luptă dintre ucraineni și ruși din Donbas.

2 mai 2022, 14:10. O rachetă rusească a lovit luni un pod peste estuarul Nistrului de importanță strategică, în regiunea Odesa din sud-vestul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale.

Podul, care a fost deja bombardat de două ori de forțele rusești, asigură singura legătură rutieră și feroviară de pe teritoriul ucrainean către o mare parte sudică a regiunii Odesa.

2 mai 2022, 13:30. Ucraina și-a închis în mod oficial cele patru porturi maritime din Marea Neagră și Azov pe care trupele ruse le-au capturat, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii, citat de Reuters.

Porturile Mariupol, Berdiansk și Skadovsk de la Marea Azov și portul Herson de la Marea Neagră au fost închise „până la restabilirea controlului”, a precizat ministerul.

„Adoptarea acestei măsuri este cauzată de imposibilitatea deservirii navelor și pasagerilor, desfășurării de mărfuri, transporturi și alte activități economice conexe, asigurând un nivel corespunzător de siguranță a navigației”, a mai transmis ministerul ucrainean.

2 mai 2022, 12:50. Cel puțin 5,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie, potrivit celor mai recente date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

În plus față de cei 5.563.959 de refugiați înregistrați, cel puțin 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina, după ce s-au văzut obligate să își părăsească locuințele, potrivit ultimului raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), citat de CNN.

Se așteaptă ca 8,3 milioane de refugiați să părăsească Ucraina, a transmis UNHCR.

2 mai 2022, 12:05. Două nave "Raptor" ale Rusiei au fost lovite de drone ale Ucrainei, în Marea Neagră, lângă Insula Şerpilor, în această dimineaţă.

Atacul a fost filmat de dronele Ucrainei, iar imaginile au fost publicate pe Twitter.

"Forţele Navale ale Rusiei au suferit pierderi importante în această dimineaţă. Două nave ruseşti de patrulare Raptor au fost lovite de dronele Bayraktar TB-2 ale Ucrainei în Marea Neagră, lângă Insula Şerplor. Se pare că s-au alăturat navei Moskva pe fundul mării", se arată în postare.

2 mai 2022, 11:20. Ministerul rus al Apărării susține că a doborât un avion de luptă MIG-29 al forțelor ucrainene, în apropierea localității Slaviansk, scrie agenția de presă rusă Interfax.

2 mai 2022, 10:45. Unități din forțele armate ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volyn și Polissya, a anunțat Armata Ucrainei luni dimineață, potrivit The Guardian.

„Amenințarea lansării de atacuri cu rachete ale forțelor ruse de pe teritoriul republicii Belarus asupra infrastructurii militare și civile ucrainene rămâne”, susţine Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

2 mai 2022, 10:05. Autorităţile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina, informează luni DPA. Unul dintre aceşti spioni se infiltrase chiar în Statul Major al armatei ucrainene, a dezvăluit duminică seara Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul Feighin Live.
El nu a oferit detalii despre numărul acestei reţele de spioni ruşi, dar a menţionat că numai unul dintre aceşti "agenţi" activa în Statul Major al armatei ucrainene. Acesta a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a precizat Arestovici, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform.

2 mai 2022, 09:55. Congresul îi va oferi preşedintelui Joe Biden autorizaţia să folosescă forţele armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care Vladimir Putin îşi intensifică războiul, propune un parlamentar american

2 mai 2022, 09:33. Apropiata aniversare a eliberării Rusiei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, marcată la 9 Mai, nu constituie un termen-limită pentru operaţiunile militare ale Moscovei în Ucraina, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat duminică televiziunii deţinute de compania italiană Mediaset.

„Armata noastră nu îşi va desfăşura acţiunile în teren în mod artificial, în funcţie de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a spus Lavrov atunci când a fost întrebat dacă ziua de 9 Mai va fi un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina.

2 mai 2022, 09:30. Ucraina anunţă că a atacat din nou Insula Şerpilor, cu rachete. 42 de militari ruşi ar fi fost ucişi.

2 mai 2022, 09:15. Regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost lovită de două explozii în primele ore ale dimineții de luni, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.  

„În urmă cu 30 de minute, m-au trezit două explozii puternice. Potrivit comandamentului operațional, nu există pagube sau distrugeri. Nu există victime", a spus Gladkov în jurul orei locale 02.40.  

Exploziile de luni au loc după ce duminică a izbucnit un incendiu de proporții la o instalație militară a Ministerului rus al Apărării din Belgorod. Cauza incidentului este neclară.

2 mai 2022, 08:20. O racheta ruseasca a distrus un depozit cu cereale din regiuniea Dnipropetrovsk, potrivit administratorului regiunii.

2 mai 2022, 08:05. Aproximativ 100 de civili evacuați din combinatul Azovstal din Mariupol urmau să ajungă luni într-un oraș controlat de Ucraina, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a făcut o vizită surpriză la Kiev.

Civilii au fost evacuați de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol într-un convoi cu vehicule purtând simboluri ale Națiunilor Unite. Un fotograf al Reuters i-a văzut sosind la un centru de cazare temporară, iar Națiunile Unite au confirmat că o operațiune de trecere în siguranță pentru a evacua oamenii a fost în curs de desfășurare.

Preşedintele Zelenski a anunţat că, în această dimineaţă, la ora 08.00, continuă evacuarea civililor care au supravieţuit bombardamentelor care au ras de pe faţa pământului oraşul Mariupol. 

Mai mult, preşedintele ucrainean a explicat şi că Rusia îşi schimbă strategia de luptă şi că ocupanţii ruşi își retrag forțele în sudul Ucrainei pentru a încerca să atace orașele din regiunea Dnipropetrovsk.

"Astăzi, trupele rusești au continuat să lovească pe teritoriul statului nostru. Ceea ce aleg ca ținte dovedește încă o dată că războiul împotriva Ucrainei pentru armata rusă este un război de exterminare. Au atacat un depozit cu îngrășăminte, au continuat să lovească zonele rezidențiale din Harkov, Donbas. Ei își atrag forțele spre Sud pentru a încerca să atace orașele și comunitățile noastre din Dnipropetrovsc, ceea ce poate fi succesul strategic al Rusiei în acest război", a declarat Volodimir Zelenski.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că biroul deschide noi cazuri de presupuse crime de război comise de forțele rusești. Astfel, s-a ajuns la un total de 9.158 de dosare penale "care implică pur și simplu crime de război".

"Am identificat deja criminali de război. Sunt 15 persoane în regiunea Kiev, de exemplu, 10 dintre ele în Bucha. Îi tragem la răspundere pentru tortură, viol și jafuri", a declarat Irina Venediktova.

Război în Ucraina, 1 mai 2022 | Generali ai Rusiei, atacaţi şi ucişi în Ucraina

Război în Ucraina, 30 aprilie 2022 | Lavrov anunţă condiţiile de pace, atac cu rachete pe aeroportul din Odesa

Război în Ucraina, 29 aprilie 2022 | Statele Unite au început să antreneze militari ucraineni în Germania

Război în Ucraina, 28 aprilie 2022 | Atac cu rachete la Kiev, în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite

Război în Ucraina, 27 aprilie 2022 | Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close