Antena 3 CNN Externe Morțile bizare ale oligarhilor ruși: Putin ar fi aprobat lichidarea unei liste întregi de foști și actuali angajați ai Gazprom

Morțile bizare ale oligarhilor ruși: Putin ar fi aprobat lichidarea unei liste întregi de foști și actuali angajați ai Gazprom

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ar fi aprobat, fără să se uite, lichidarea unei liste întregi de foști și actuali angajați ai structurilor Gazprom, inclusiv Gazprombank și compania de producție a gazelor Novatek.

Morțile bizare ale oligarhilor ruși: Putin ar fi aprobat lichidarea unei liste întregi de foști și actuali angajați ai Gazprom
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    02 Mai 2022   •   15:03

La sfârșitul anului 2021, șeful Federației Ruse a fost informat despre scurgerea de informații despre finanțarea operațiunilor secrete și, parțial, despre schema de finanțare a agenților celui de-al cincilea serviciu al Serviciului Federal de Securitate al țării prin angajați ai structurilor Gazprom, potrivit canalului de Telegra m „General SVR”, care este considerat a fi legat de politologul Valery Soloviev.

Potrivit acestuia, ancheta a fost supravegheată personal de directorul FSB al Federației Ruse, Alexander Bortnikov, iar un raport cu o listă de suspecți a fost pus pe masa președintelui în noaptea de Revelion 2022.

Canalul notează că documentul a fost prezentat de Bortnikov și Patrushev, iar ”Putin a aprobat întreaga listă pentru lichidare, fără să se uite”. 

„La începutul lunii martie a apărut o nouă listă, care includea câteva dintre persoanele din cea precedentă, dar completată de cei pe care Bortnikov și Patrushev îi consideră vinovați de deturnare de fonduri alocate de SVR (Serviciul de Informații Externe – n.red.), Statul Major al Armatei și al cincilea serviciu FSB, dar asta deja după eșecul începerii „operațiunii speciale” în Ucraina, când lista pur și simplu „trebuia” să fie completată”,  subliniază mesajul.

Canalul mai susține că agenții Serviciului Rus de Informații Externe, Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, al cincilea serviciu al FSB și operațiunile secrete au fost finanțate prin structurile Gazprom și Novatek și Gazprombank a jucat un rol central.

”... încercările active ale conducerii ruse de a retrage Gazprombank de la sancțiuni sunt legate tocmai de asta...”, se arată în mesaj, potrivit Unian.

Cel puțin cinci oameni de afaceri ruși s-au sinucis de la sfârșitul lunii ianuarie, trei dintre ei ucigându-și membrii familiilor înainte de a-și lua viața.

Patru dintre cei morți erau asociați cu gigantul energetic de stat rus Gazprom sau cu una dintre filialele sale.
 

×
Subiecte în articol: Rusia Vladimir Putin oligarhi Gazprom moarte
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close