Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni

Război în Ucraina | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni

Război în Ucraina, ziua 71. Atacuri violente au loc în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Comandantul Regimentului Azov spune că în interiorul complexului "se dau lupte grele şi sângeroase" cu forțele ruse.

Război în Ucraina | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Mai 2022   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin i-a cerut scuze premierului israelian pentru comentariile lui Lavrov, afirmă Ierusalimul.
  • Trupele ruse fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni. Recolta din acest an este pusă în pericol
  • Se dă ultima bătălie la Azovstal, în timp ce Mariupol este pregătit de ruși pentru parada de 9 mai
  • Volodimir Zelenski și președintele Germaniei s-au împăcat, după disputa pentru vizita la Kiev
  • Există riscul ca avioanele civile să fie lovite accidental în contextul războiului din Ucraina, avertizează autoritatea de reglementare a Uniunii Europene
  • Kremlinul, declarație de ultimă oră despre criza de la Azovstal
  • Rusia anunță că a lansat rachete Kaliber dintr-un submarin din Marea Neagră

Update 5 mai, ora 22:00. Biroul premierului israelian Naftali Bennett a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a cerut scuze pentru comentariile pe care ministrul rus de externe Serghei Lavrov le-a făcut la începutul acestei săptămâni despre Hitler și evrei – comentarii care au dus la dispută furioasă între cele două țări.

Update 5 mai, ora 21:00. Forțele ruse fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni în zonele pe care le-au ocupat și țintesc cu artilerie locurile de depozitare a alimentelor, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Update 5 mai, ora 19:30. Se dă bătălia decisivă la Mariupol. Asta în timp ce primul adjunct al oficiului preşedintelui Federaţiei Ruse împarte flori în oraş. Se fac pregătiri pentru sărbătorirea Zilei Victoriei. O zi în care Putin va vrea să spună poporului rus şi lumii că a "eliberat" Mariupolul. La 44 de kilometri distanţă de oraş, armata rusă a transformat un sat ucrainean într-un lagăr. Acolo au fost duşi 2.000 de bărbaţi răpiţi în urmă cu o lună. Iar unul dintre ei a arătat lumii întregi ce înseamnă "denazificarea".

Update 5 mai, ora 18:30. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a vorbit astăzi la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a rezolvat o dispută cu privire la o posibilă vizită la Kiev, care a fost respinsă de liderul ucrainean în aprilie, a anunțat biroul lui Steinmeier.

Update 5 mai, ora 17:20. Autoritatea de reglementare a Agenției pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (EASA) a avertizat cu privire la riscuri crescute pentru companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina, cum ar fi lovirea accidentală a avioanelor civile, precum și un risc crescut de atacuri cibernetice.

Update 5 mai, ora 16:15. Președinția rusă a reacționat după ultimele relatări care indicau prezența trupelor Moscovei în perimetrul uzinei siderurgice Azovstal, unde se află un număr neprecizat de membri ai batalionului ucrainean Azov, precum și civili.

Dmitri Peskov a negat informațiile conform cărora soldații ruși ar fi pătruns în complexul siderurgic. Potrivit BBC, Peskov a reiterat faptul că președintele Vladimir Putin a anulat oficial, luna trecută, planurile de atac asupra uzinei și a ordonat, în schimb, armatei să "sigileze" obiectivul astfel încât "nici musca să nu treacă".

Update 5 mai, ora 15:25. Forțele armate ucrainene au distrus două avioane, patru UAV și trei rachete de croazieră ale agresorilor ruși pe 4 mai, a transmis serviciul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, potrivit Ukrinform.

Update 5 mai, ora 14:57. În ultima zi, invadatorii ruși au lansat 24 de atacuri asupra așezărilor din regiunea Lugansk. Au fost raportate victime civile, a transmis pe Facebook serviciul de presă al Poliției Naționale a Ucrainei.

Atacurile rusești au întrerupt complet alimentarea cu energie electrică în 26 de așezări, iar în 12 așezări parțial. Doar 6 localități au alimentare cu gaz, trei dintre ele parțial.

Update 5 mai, ora 14:37. Ucraina va avea o platformă digitală destinată donațiilor pentru susținerea eforturilor de apărare a țării de armata rusiei.

„Lansăm inițiativa globală United24. Prima sa componentă este o platformă online pentru strângerea de fonduri în sprijinul Ucrainei. Alte proiecte și programe vor fi adăugate în curând”, a transmis Volodimir Zelenski.

„Aici, cu un singur clic, puteți dona fonduri pentru a ne proteja apărătorii, pentru a ne salva civilii și pentru a reconstrui Ucraina. Toate fondurile vor fi transferate Băncii Naționale a Ucrainei și alocate ministerelor competente. Rapoartele vor fi actualizate la fiecare 24 de ore. Fiecare donație contează pentru victorie. Donează pentru a proteja, donează pentru a salva, donează pentru a reconstrui”, a îndemnat Zelenski.

Update 5 mai, ora 14:20. Aproximativ 120 de arhitecți din toată Ucraina au sosit la Irpin, oraș în regiunea Kiev, pentru a elabora o strategie de dezvoltare a orașului.

„Aproximativ 120 de arhitecți din toată Ucraina au sosit la Irpin pentru a elabora o strategie pentru restaurarea și dezvoltarea orașului”, a postat pe Telegram Oleksii Kuleba, șeful personalului umanitar al Administrației Regionale de Stat Kiev.

Update 5 mai, ora 13:12. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că eforturile de a ajuta civilii să evadeze din uzina Azovstal sunt facilitate joi. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o încetare prelungită a focului pentru a ajuta cei 200 de oameni din interior, inclusiv femei și copii, să evadeze. Armata rusă a spus că vor exista coridoare umanitare în timpul zilei până sâmbătă.

Update 5 mai, ora 12:35. Alte 344 de persoane au fost salvate din orașul Mariupol în a doua operațiune de evacuare, a confirmat Volodimir Zelenski în cel mai recent discurs adresat poporului ucrainean. Cu toate acestea, președintele ucrainean a spus că vor trebui făcute săpături manual pentru a recupera civilii din buncărele de sub oțelăria Azovstal, deoarece echipamentele grele nu pot fi folosite.

Update 5 mai, ora 12:04. Ministerul de Externe al Moscovei a transmis că șapte diplomați danezi au fost declarați „persona non grata”, ca răspuns la expulzarea de la Copenhaga a 15 diplomați ruși luna trecută.

Rusia s-a opus ca Danemarca să ofere asistență militară Ucrainei și a spus că politica Danemarcei afectează grav relațiile bilaterale.

Update 5 mai, ora 11:30. Marea Britanie a anunțat că va pune la dispoziție fonduri suplimentare pentru a ajuta persoanele vulnerabile din Ucraina și pe cei care au fugit de război.

Un total de 45 de milioane de lire sterline vor fi acordate organizațiilor de caritate și agențiilor Națiunilor Unite care lucrează pentru a-i sprijini pe cei afectați de conflict.

Guvernul Marii Britanii a transmis că aproape 16 milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară în Ucraina.

Update 5 mai, ora 11:10. Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a publicat câteva pagini din jurnalul unui băiețel de opt ani. Yehor a scris ceea e i s-a întâmplat în timp ce se ascundea de atacurile invadatorilor ruși.

„Din 24 februarie, cei doi câini ai mei au murit, și bunica mea Halia și iubitul meu Mariupol”, a scris Yehor.

Kuleba a precizat că și bunicul copilului a murit, în timp ce el, sora și mama lui au fost răniți.

Update 5 mai, ora 10:39. Ucraina susține că a înregistrat victorii la granița regiunilor sudice Herson și Mikolaev și a respins multiple atacuri rusești în Est.

În actualizarea zilnică de dimineață, forțele armate ucrainene au declarat că rușii „au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Mikolaev și Herson”.

Forțele ucrainene au respins, de asemenea, 11 atacuri în regiunile Donețk și Lugansk, se arată în comunicat.

Update 5 mai, ora 10:19. Rusia anunță că a lansat rachete Kaliber dintr-un submarin din Marea Neagră. Ministerul Apărării din Rusia a publicat imagini cu lansarea unor rachete de croazieră și a anunțat că a lovit ținte din Ucraina, potrivit Reuters.

Update 5 mai, ora 09:45. Rusia ar putea încerca să atragă atenția asupra amenințării mișcărilor de trupe din Belarus, în curs de desfășurare ca parte a exercițiilor militare sezoniere, în încercarea de a menține unele forțe ucrainene concentrate asupra zonelor de Nord, distragându-le de la bătălia pentru regiunea Donbas, a transmis Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare a războiului din Ucraina.

Update 5 mai, ora 09:23. Forțele armate ucrainene spun că rușii nu au avut "niciun succes" în eforturile de a trece liniile frontului în regiunile Lugansk și Donețk în ultimele 24 de ore.

Update 5 mai, ora 09:01. Armata rusă a simulat un tir de rachete cu capacitate nucleară în Kaliningrad.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în acest teritoriu situat între Polonia, Lituania și Marea Baltică au fost simulate lansări electronice de sisteme balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, în cursul unor manevre militare.

Forțele ruse au efectuat lovituri unice și multiple asupra unor ținte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare și posturi de comandă ale unui inamic fictiv, se spune în comunicatul ministerului rus.

Update 5 mai, ora 08:38. Statele Unite au furnizat informații despre unitățile ruse care au permis ucrainenilor să-i ucidă pe mulți dintre generalii ruși, potrivit unor înalți oficiali americani, citați de The New York Times. Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali din prima linie, un număr care i-a surprins pe analiștii militari.

Update 5 mai, ora 08:30. Comandantul regimentului Azov din interiorul uzinei Azovstal, locotenent-colonel Denys Prokopenko, spune că forțele ruse au intrat în clădire. "De două zile, inamicul a pătruns pe teritoriul fabricii. Sunt lupte grele sângeroase", a transmis acesta, potrivit CNN.

Update 5 mai, ora 08:15. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis miercuri seară că 344 de persoane au fost evacuate din Mariupol și din zonele înconjurătoare la Zaporijjea.

Război în Ucraina, 4 mai 2022 Război în Ucraina | Rusia ameninţă că va considera transporturile NATO care livrează arme drept "ţinte"

Război în Ucraina, 3 mai 2022 | Oficiali ucraineni: Rusia a efectuat bombardamente în oraşul ucrainean Liov

Război în Ucraina, 2 mai 2022 | Rușii au bombardat o biserică în Odesa

Război în Ucraina, 1 mai 2022 | Generali ai Rusiei, atacaţi şi ucişi în Ucraina

Război în Ucraina, 30 aprilie 2022 | Lavrov anunţă condiţiile de pace, atac cu rachete pe aeroportul din Odesa

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close