Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal | Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”.

Război în Ucraina | Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal | Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”.

Război în Ucraina, ziua 75. Se duc lupte grele în mai multe orașe ucrainene, dar soldații Kievului rezistă și ripostează. Au apărut și noi acuzații de viol, iar Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost la un pas să-și piardă viața în timpul vizitei sale la Odesa

Război în Ucraina | Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal | Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”.
Sursa foto: Captură Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mai 2022   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Pentagonul anunță că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor” 
  • Putin ”a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”, spune ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield
  • Noi acuzații de viol pentru trupele ruse. Cinci femei din din regiunea Kiev au depus plângeri la Poliţie
  • Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost la un pas să-și piardă viața în timpul vizitei sale la Odesa din cauza unui atac cu rachete lansat de forțele ruse.
  • Forțele ruse încearcă să-și dezvolte ofensiva în regiunea Lugansk, ucrainenii ripostează.
  • Rusia ia cu asalt uzina de oțel Azovstal, spune Ucraina.
  • Zi importantă în Rusia, care marchează 77 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste. Totul, în timp ce forțele rusești luptă împotriva ucrainenilor, într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte în Europa, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Sărbătoarea fastuoasă este printre puținele evenimente post-sovietice care îi unește pe toți rușii, iar Kremlinul a folosit tocmai acest sentiment patriotic pentru a organiza, în ultimele decenii, parade uriașe menite să arate lumii forța militară a Rusiei, anunţă AP.
  • Parade militare au fost organizate şi în Herson şi Mariupol, oraşe ocupate de ruşi.
  • În Ucraina, Putin s-a gândit să felicite şi cele două regiuni cărora le-a declarat independenţa: Donețk și Lugansk.
  • Vladimir Putin i-a transmis şi Maiei Sandu un mesaj de felicitare, ei şi poporului Republicii Moldova.
  • Rusia se laudă că a distrus arme furnizate de SUA într-o gară din Ucraina Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk Jill Biden a trecut granița în Ucraina și s-a întâlnit cu Olena Zelenska.
  • Marea Britanie alocă un sprijin militar suplimentar de 1,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Update 9 mai, ora 23:00 Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal

Soldații ucraineni continuă să reziste în combinatul siderurgic Azovstal. Potrivit Serviciului de Grăniceri de Stat, o parte dintre trupele acestuia rămân la fabrică și ”împreună cu camarazii lor continuă să apere țara”.

”Forțele de apărare ale lui Mariupol continuă să apere orașul-erou. Grăniceri ai Detașamentului de frontieră Donețk, Detașamentului de gardă marină, frații Poliției Naționale și Naționale. Paznicul continuă să-și îndeplinească sarcinile”, a declarat șeful detașamentului de frontieră Donețk, Valerii Padytel, care se află în interiorul uzinei.

"Da, suntem într-un mediu supraomenesc foarte dificil. Dar, în același timp, continuăm să ne apărăm pământul", a spus Padytel. ”Știm că nu am fost uitați”, a adăugat el.

Se crede că mai sunt câteva sute de soldați la Azovstal, precum și un număr necunoscut de civili bărbați.

Update 9 mai, ora 22:25 Pentagonul anunță că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor” 

Departamentul american al Apărării a ”văzut indicii” că rușii mută ucraineni în Rusia ”împotrivă voinței lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de luni la Pentagon.

Întrebat despre declarațiile guvernului ucrainean conform cărora 1,2 milioane de ucraineni au fost acum deportați în Rusia și sunt ținuți în campusuri, Kirby a răspuns: ”cu siguranță am văzut indicii că ucrainenii sunt mutați din Ucraina în Rusia”.

Update 9 mai, ora 21:15 Putin ”a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”, spune ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Declarația a fost făcută în urma discursului ținut de liderul rus cu ocazia Zilei Victoriei.

În schimb, oficialul a precizat că nu sunt semne nici că intenționează să pună capăt războiului din Ucraina. 

Nu a existat niciun motiv pentru ca (Putin) să declare victoria sau să declare un război pe care îl duce deja de mai bine de două luni. Efortul de război din Ucraina nu a avut succes. Nu a reușit să meargă în Ucraina și să-i îngenuncheze în câteva zile și să-i facă să se predea”, a spus Thomas-Greenfield.

Update 9 mai, ora 20:30 Noi acuzații de viol pentru trupele ruse. Cinci femei din din regiunea Kiev au depus plângeri la Poliţie, a anunțat a spus şeful Poliţiei Regionale Kiev.

Acesta a mai precizat că faptele de viol sunt înscrise în categoria crimelor de război şi sunt cercetate alături de serviciile secrete ale Ucrainei, de procurori, dar şi de organismele internaţionale.

”Avem şi crime de ordin sexual. Am primit sesizări de la cinci femei. Aceste proceduri se află în derulare, conform legii. Toate anchetele au fost transmise serviciilor secrete ale Ucrainei. A fost stabilită persoana care a comis această infracţiune, a fost pusă sub acuzare, a fost dată în urmărire şi, din informaţiile care apar pe reţelele sociale, aflăm că această persoană a fost lichidată. Este cetăţean al Federaţiei Ruse, militar rus, pe nume Romanov”, a spus Andrei Nebitov.

Update 9 mai, ora 19:30 SUA primesc ”rapoarte anecdotice” despre trupele ruse din Ucraina care nu se supun ordinelor

SUA primesc ”rapoarte anecdotice” ale trupelor ruse și ale ”ofițerilor de grad mediu de la diferite niveluri, chiar și până la nivel de batalion” care refuză să se supună ordinelor de a avansa în noua ofensivă Donbas în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american al apărării.

Oficialul a spus că acești ofițeri ”fie au refuzat să se supună ordinelor, fie nu le respectă cu precizia care se așteptă de la un ofițer”.

Update 9 mai, ora 18:00 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost la un pas să-și piardă viața în timpul vizitei sale la Odesa din cauza unui atac cu rachete lansat de forțele ruse.

În timpul întâlnirii cu premierul ucrainean Denys Shmyhal, „participanții au trebuit să întrerupă întâlnirea pentru a se adăposti în timp ce rachetele loveau din nou regiunea”, a transmis un oficial european.

Update 9 mai, ora 17:40 Forțele ruse încearcă să-și dezvolte ofensiva în regiunea Lugansk, ucrainenii ripostează

Ministerul ucrainean al Apărării spune că forțele ruse încearcă să-și dezvolte ofensiva în regiunea Lugansk cu ”încercări continue de a traversa râul Siverski-Donețk în apropiere de Belahorivka”. Colonelul Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că rușii au construit trei puncte de trecere, cu pontoane peste râu, și sprijină trupele terestre cu artilerie și avioane.

El a spus că rușii intenționau să oprească Lysychansk, un oraș aflat în linia frontului, la aproximativ 15 kilometri de unul dintre podurile de pontoane. Dacă vor avea succes, ar putea să taie liniile de aprovizionare ucrainene către apărătorii de la Lysychansk și Severodonetsk.

Însă imaginile din satelit văzute de CNN indică faptul că cel puțin un pod de pontoane a fost deja distrus, cu tancuri distruse și alte echipamente pe jumătate scufundate în râu.

Update 9 mai, ora 16:50 Rusia ia cu asalt uzina de oțel Azovstal, spune Ucraina

Forțele ruse desfășoară ”operațiuni de asalt” asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, susținute de tancuri și foc de artilerie, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a spus că nu exclude posibilitatea unor viitoare atacuri aeriene asupra fabricii, unde ultimele trupe ucrainene rămase sunt adăpostite, la Mariupol.

"În Mariupol, inamicul continuă să ne blocheze unitățile din fabrica Azovstal. Cu ajutorul artileriei și a focului de tancuri, trupele ruse își continuă asaltul", a spus Motuzyanyk într-un briefing de presă.

Update 9 mai, ora 15:20 Peste 1.250 de civili ucraineni au fost ucişi de armata rusă în regiunea Kiev, a declarat, luni, pentru Agerpres, şeful Poliţiei Regionale, Andrei Nebitov.

Update 9 mai, ora 15:09 Rușii se laudă că au distrus un radar furnizat de SUA

Update 9 mai, ora 14:26 Mister la Moscova, după ce spectacolele aviatice de Ziua Victoriei au fost anulate pe tot cuprinsul Rusiei

Update 9 mai, ora 13:24 Ambasadorul Rusiei la Varșovia, stropit cu vopsea roșie, de Ziua Victoriei

Incidentul a avut loc în timp ce depunea flori la mormântul Ostașului Necunoscut din capitala Poloniei. În imaginile publicate de presa locală se vede momentul în care oficialul este stropit cu vopsea roşie, iar gărzile de corp încearcă să îl protejeze.

Update 9 mai, ora 13:00 Autorităţile ucrainene anunţă că zona oraşului Odesa a fost atacată cu patru rachete ruseşti.

Update 9 mai, ora 12:45 Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a declarat luni că tratativele de pace cu Ucraina nu s-au oprit şi că ele se desfăşoară de la distanţă, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de Reuters.

Update 9 mai, ora 12:00 Patru rachete de „înaltă precizie" au lovit zona Odesa, anunță, luni, armata ucraineană, potrivit Sky News.

Update 9 mai, ora 11:45 Mesajul lui Zelenski, în timpul paradei de la Moscova, prezidate de Putin 

Update 9 mai, ora 11:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că "intervenţia" Rusiei în Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul "se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea", informează Reuters.

Vladimir Putin şi-a început discursul din Piaţa Roşie cu un îndemn pentru trupele aflate pe front. Liderul de la Kremlinsusţine că a fost nevoit să intre în Ucraina pentru că NATO a ameninţat singuranţa frontierelor Federaţiei Ruse. Guvernul de la Kiev vrea să obţină arme atomice, a mai spus Putin. De aceea soldaţii ruşi luptă pentru siguranţa patriei.

Update 9 mai, ora 11:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, când se marchează ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu, transmite Reuters.

Update 9 mai ora 10:45 Parada aeriană din Piaţa Roşie de la Moscova va fi anulată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Update 9 mai, ora 10:00 Vladimir Putin a ajuns în Piaţa Roşie din Moscova

 "Am fost nevoiți să începem această operațiune, pentru că NATO a ajuns la granițele noastre. Dragi prieteni ai Rusiei, dragi veterani, tovarăși militari vă felicităm cu ocazia Zilei Victoriei în Războiul pentru apărarea patriei", și-a început discursul liderul de la Kremlin.

Update 9 mai, ora 09:36 Sunt tensiuni la Chişinau, acolo unde mai mulţi manifestanţi pro ruşi au anunţat proteste în capitala Republici Moldova, după ce Maia Sandu a decis anularea paradei anuale de 9 mai.

Update 9 mai, ora 08:47 Președintele rus Vladimir Putin prezidează, la Moscova, o amplă desfășurare de trupe și tehnică militară menită să marcheze "Ziua Victoriei". 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Agenția rusă TASS a difuzat imagini care surprind ultimele momente înainte de începerea paradei militare.

Sunt vizibile mai multe tancuri, oprite pe străzile din oraș.  Mii de soldaţi, tancuri şi rachete balistice intercontinentale vor defila în faţa Kremlinului. Este o mobilizare fără precendent, mai ales că parada vine în plin război în Ucraina.

Update 9 mai, ora 07:50 Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară şase nave şi două submarine în apropierea Ucrainei, în Marea Neagră, notează The Kiev Independent. Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai, în ajunul paradei organizate de ruşi de Ziua Victoriei, că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.

Update 9 mai, ora 07:20 Mesajul lui Zelenski de Ziua Victoriei. Ce i-a transmis lui Putin

"Rusia a uitat tot ce era foarte important pentru învingătorii din Al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina şi întreaga lume liberă le vor reaminti. Astfel încât atunci nimeni nu va mai uita. Astfel încât acele cuvinte importante- ''niciodată din nou''- care sunt repetate în întreaga lume liberă în zilele în care comemorăm victimele Celui De-al Doilea Război Mondial, să-şi recâştige din nou greutatea", a acuzat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, 8 mai 2022 | Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk | Liderii G7 au transmis un mesaj comun

Război în Ucraina, 7 mai 2022 | Rusia și Ucraina raportează lupte în apropierea Insulei Șerpilor | Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la Azovstal

Război în Ucraina, 6 mai 2022 | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai

Război în Ucraina, 5 mai 2022 | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni

Război în Ucraina, 4 mai 2022 | Rusia amenință că va considera transporturile NATO care livrează arme drept "ținte"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close