Antena 3 CNN Externe Putin, la parada la care și-a etalat arsenalul nuclear: "NATO ne-a făcut să începem această operațiune" | Parada aeriană, anulată la Moscova

Putin, la parada la care și-a etalat arsenalul nuclear: "NATO ne-a făcut să începem această operațiune" | Parada aeriană, anulată la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin a prezidat, la Moscova, o amplă desfășurare de trupe și tehnică militară menită să marcheze "Ziua Victoriei".

Putin, la parada la care și-a etalat arsenalul nuclear: "NATO ne-a făcut să începem această operațiune" | Parada aeriană, anulată la Moscova
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mai 2022   •   08:47

Evenimentul este dedicat victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în urmă cu 77 de ani, însă anul acesta ceremoniei i se adaugă semnificațiile asociate cu invazia declanșată pe 24 februarie.

UPDATE ora 10:50 Parada aeriană a fost anulată la Moscova

Repetițiile intense făcute de aviația militară rusă - care a exersat inclusiv zborul în formație în forma literei "Z" - au fost în zadar:

Agențiile de presă ruse transmit că partea "aeriană" a ceremoniilor din Piața Roșie a fost anulată.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a invocat vremea nefavorabilă pentru această decizie.

UPDATE ora 10:40 Putin: "Voi, care luptați în Donbas, cinstiți memoria Marelui Război de Apărare a Patriei"

"Pur și simplu, am fost nevoiți să pregătim această operațiune din Donbas (...) pentru că NATO a început să intre pe teritoriile noastre și ne-a amenințat siguranța, ajungând la frontierele noastre. Confruntările cu neonaziștii au fost de neoprit. Asistăm la furnizarea, de către țările NATO, de echipamente (...) iar pericolul crește.

Rusia a luat decizia corectă. SUA, în specia, după căderea URSS (...) au discutat tot timpul despre unicitatea și exclusivitatea lor, umilind întreaga lume, arătând că nimic nu s-a schimbat. Însă noi suntem o altă țară, Rusia are un cu totul alt caracter.

Rusia nu a renunțat niciodată la credință, la valorile tradiționale, la cinstirea față de înaintași și respectul față de toate culturile, demonstrând că apără valori valabile mii de ani și fiind împotriva falsificării istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin: "Dușmanii au încercat să ne distrugă din interior, dar n-au reușit"

Creșterea rusofobiei, umilirea memoriei victimelor războiului, toate acestea ne-au făcut să acționăm așa cum am acționat (...) Știm că veterani din SUA au vrut să participe la paradă, dar li s-a interzis (...)

Mă adresez forțelor noastre din Donbas: voi luptați pentru țară, pentru viitorul ei, pentru care nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, pentru ca în niciun caz să nu avem parte de o creștere a nazismului. Voi sunteți cei care cinstiți memoria Marelui Război de Apărare a Patriei", a spus președintele rus în prima parte a discursului său, înainte de a cere un moment de reculegere pentru cei căzuți în lupte.

"Ținem minte cum dușmanii Rusiei s-au comportat ca niște bande de teroriști, încercând să ne distrugă din interior, dar nu au reușit. Avem de apărat niște valori speciale și în special independența Rusiei (...) Slavă trupelor noastre armate! Pentru Rusia, pentru victorie, ura!", a îndemnat Vladimir Putin în finalul discursului său.

Ulterior, el a depus flori la monumentele eroilor ruși.

UPDATE ora 10:20 Putin: "Am fost nevoiți să începem această operațiune, pentru că NATO a ajuns la granițele noastre"

"Dragi prieteni ai Rusiei, dragi veterani, tovarăși militari vă felicităm cu ocazia Zilei Victoriei în Războiul pentru apărarea patriei",  și-a început discursul liderul de la Kremlin.

"În Rusia nu există nici măcar o familie în care să nu fie un soldat căzut în acest război (...) iar datoria noastră este de a păstra vie memoria celor care au învins nazismul", a continuat el.

"Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete", a subliniat Putin.

După incursiunea în istorie, Putin a revenit în prezent și a acuzat NATO că a silit Moscova să înceapă campania din Ucraina, prin faptul că s-a extins până în apropierea granițelor ruse.

UPDATE ora 10:00 Parada a început

Parada de la Moscova a început în sunetul orologiului care a marcat cu zece bătăi ora locală.

Vladimir Putin a ajuns la ceremonie.

În imaginile transmise de Antena 3 apare și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, dispărut o vreme din spațiul public.

Militari în uniforme de ceremonie au defilat la începutul evenimentului, purtând steagul Rusiei și steagul sovietic cu secera și ciocanul.

UPDATE ora 09:50 Avioane în formație "Z" pe cerul Moscovei

La parada de la Moscova vor evolua 77 de avioane care vor survola Piața Roșie din capitala, a declarat Ministerul rus al Apărării citrat de TASS.

Între aceste aparate vor fi opt avioane de vânătoare MiG-29 care vor zbura în formație "Z", simbol al campaniei militare din Ucraina, a continuat sursa citată.

Litera "Z" a fost marcată pe majoritatea vehiculelor militare rusești trimise pe frontul din Ucraina.

Secțiunea aeriană a paradei de la Moscova va include, de asemenea, aeronava model IL-80, cunoscută și sub numele de "avionul apocalipsei", pentru capacitatea sa de a fi folosită ca și centru aeropurtat de comandă în cazul unui război nuclear.

Pe străzile din Moscova vor fi etalate 131 de sisteme de militare - inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale și tancuri T-72, T-90 și T-14.

Știrea inițială

Agenția rusă TASS a difuzat în urmă cu puțin timp imagini care surprind ultimele momente înainte de începerea paradei militare.

Sunt vizibile mai multe tancuri, oprite pe străzile din oraș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La paradă vor defila - așa cum s-a întâmplat în alți ani - și lansatoarele de rachete cu capabilitate nucleară.

Evenimentul de luni va avea loc în 28 de orașe din Rusia și va implica 65.000 de oameni, 2.400 de mijloace militare și peste 400 de aeronave.

Parada militară a început deja în alte orașe rusești, între care Ekaterinburg, situat în centrul țării.

În imaginile distribuite pe rețelele de socializare se observă cum militarii participanți poartă banderole cu litera "Z", simbol al invaziei ruse în Ucraina.

La Vladivostok, în estul Siberiei, unde fusul orar este cu șapte ore înaintea Moscovei, parada s-a desfășurat deja, după cum se vede din imaginile difuzate de RIA Novosti.

Imaginile transmise de AFP arată inclusiv vehicule de epocă.

×
Subiecte în articol: Moscova Vladimir Putin parada
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close