Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk | Liderii G7 au transmis un mesaj comun

Război în Ucraina | Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk | Liderii G7 au transmis un mesaj comun

Război în Ucraina, ziua 74. Rușii au bombardat o școală din Lugansk unde se adăposteau aproape 100 de oameni și au ucis 60 dintre aceștia. NATO a avertizat, din nou, că războiul Rusiei în Ucraina ar putea fi unul de lungă durată iar Secretarul General al Alianței a pledat cauza înarmării Kievului cu arme occidentale moderne și puternice

Război în Ucraina | Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk | Liderii G7 au transmis un mesaj comun
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2022   •   18:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Declarația comună a liderilor G7: "Acţiunile președintelui Putin aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus"
  • Rusia se laudă că a distrus arme furnizate de SUA într-o gară din Ucraina
  • Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk
  • Volodimir Zelenski, mesaj înainte de 9 mai: "Întunericul a revenit!"
  • Jill Biden a trecut granița în Ucraina și s-a întâlnit cu Olena Zelenska
  • Mesajul lui Putin către "locuitorii Ucrainei", de Ziua Victoriei
  • Marea Britanie alocă un sprijin militar suplimentar de 1,6 miliarde de dolari pentru Ucraina
  • Rusia va continua să producă suferință și distrugeri în Ucraina, spune șeful NATO
  • Rușii au distrus școala din Bilogorivka, unde se adăposteau aproape 100 de persoane

8 mai 2022, 22:00 “Astăzi, 8 mai, noi, liderii Grupului celor Şapte, alături de Ucraina şi de comunitatea globală, comemorăm încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi eliberarea de fascism şi de stăpânirea terorii naţional-socialiste, care a cauzat distrugeri nemăsurate, orori de nedescris şi suferinţă umană. Plângem milioane de victime şi le omagiem, în special pe toţi cei care au plătit preţul suprem pentru a doborî regimul Naţional Socialist, inclusiv aliaţii occidentali şi Uniunea Sovietică”, se arată în comunicat.

“77 de ani mai târziu, preşedintele Putin şi regimul său au ales acum să invadeze Ucraina într-un război neprovocat de agresiune împotriva unei ţări suverane. Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus.

Prin invazia şi acţiunile în Ucraina începând din 2014, Rusia a încălcat ordinea internaţională bazată pe reguli, în special Carta ONU, concepută după al Doilea Război Mondial pentru a cruţa generaţiile care au urmat de flagelul războiului”, au mai transmis liderii G7.

8 mai 2022, 21:00 Rusia afirmă că a distrus arme furnizate de SUA într-o gară din orașul Soledar, Ucraina. În plus, apărarea aeriană rusă ar fi doborât un avion de război ucrainean Su-25

8 mai 2022, 20:00 Obuze rusești au lovit rafinăria de petrol Lîsîceansk, avariind spațiile de producție, reclamă guvernatorul regiunii Luhansk.

Serhiy Haidai a scris pe Telegram că atacul face parte dintr-o serie recentă și a avariat mai multe instalații, inclusiv zonele în care se primește țițeiul și se amestecă cu alte elemente ale procesului de rafinare, conform Reuters. Haidai a spus că tirurile persistente de artilerie au împiedicat echipele de stingere a incendiilor să lucreze.

8 mai 2022, 19:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, astăzi, un mesaj puternic, în care a comparat implicit războiul purtat de Germania nazistă în cea de-a doua conflagrație mondială cu campania militară lansată de Rusia în 24 februarie.

Mesajul video, editat astfel încât imaginile să fie în alb și negru, a venit în ziua în care Europa marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe continent, ca urmare a capitulării Germaniei naziste, acum 77 de ani.

"Pe 8 mai, îi onorăm alături de întreaga lume civilizată pe cei care au apărat această lume de nazismul din cel de-al Doilea Război Mondial. În acest an, spunem într-un mod diferit 'niciodată din nou'. Auzim în mod diferit 'niciodată din nou'. Sună dureros, plin de cruzime (...) 

Acum spunem: 'Niciodată din nou'? Spuneți-i asta Ucrainei. Pe 24 februarie, cuvântul 'niciodată' a dispărut. Imaginați-vă oamenii care au mers la culcare în aceste apartamente. Și-au urat 'noapte bună', au stins lumina, i-au îmbrățișat pe cei dragi.În câteva ore, au fost treziți de zgomotul exploziilor. Alții nu s-au mai trezit niciodată."

8 mai 2022, 17:30 Un oficial de rang înalt din regiunea Lugansk a declarat că șansele de a găsi pe oameni în viață în ruinele școlii bombardate de aviația rusă la Bilogorivka sunt "foarte mici".

Circa 90 de persoane se adăposteau în clădirea școlii, când aceasta a fost lovită de o bombă lansată de un avion rusesc, sâmbătă după-amiază.

Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, a precizat că imobilul a fost complet distrus.

"Explozia s-a produs în interiorul clădirii. Salvatorii (îndepărtează) resturile cât de repede posibil. Șansele de a găsi pe cineva în viață sunt foarte mici. În clădirea școlii erau 90 de persoane. 27 au supraviețuit, cel mai probabil 60 de persoane au murit", a spus el, duminică, potrivit CNN.

8 mai 2022, 16:45 Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a trecut, duminică, granița în Ucraina, într-o vizită neanunțată în această țară pe care Rusia a invadat-o în urmă cu mai bine de 10 săptămâni.

Jill Biden s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Associated Press.

Jill Biden îi oferă flori și o îmbrățișează pe Olena Zelenska în fața unei școli din Ujgorod, oraș din vestul Ucrainei, situat aproape de granița cu Slovacia și Ungaria.

Cu o zi înainte, Jill Biden a vizitat România, unde s-a întâlnit cu Carmen Iohannis și a vizitat o școală din București, unde învață copii ucraineni refugiați din Ucraina.

Conform programului oficial, care nu menționa o deplasare în Ucraina, Jill Biden a mers apoi în Slovacia.

8 mai 2022, 16:30 "Astăzi, militarii noștri, la fel ca și înaintașii lor, se bat pentru eliberarea țării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră. Astăzi, datoria comună este a împiedica renașterea nazismului, care a provocat atâta suferință popoarelor din diferite țări.

Noile generații să fie demne de amintirea taților și bunicilor lor", se spune în mesajul președintelui rus Vladimir Putin, transmis în ziua în care în Europa se marchează înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

"Din nefericire, astăzi nazismul ridică, din nou, capul. Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moștenitorii ideologici ai celor care au fost învinși.

Urez tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor pașnic și drept", transmite liderul de la Kremlin în finalul mesajului său.

8 mai 2022, 15:45 Președintele Volodimir Zelenski, mesaj de ziua capitulării Germaniei: "Răul s-a întors în Europa!"

8 mai 2022, 15:00 Imagini de la repetiția generală a paradei militare de la Moscova, înaintea ceremoniilor de "Ziua Victoriei", marcată luni, 9 mai.

Prin centrul capitalei ruse au defilat, duminică, trupe, blindate și lansatoare de rachete balistice.

8 mai 2022, 14:45 Numeroase imagini cu ruinele școlii bombardate de aviația rusă la Bilogorivka au început să circule pe rețelele sociale.

Circa 90 de persoane se adăposteau în clădirea școlii, când aceasta a fost lovită de o bombă lansată de un avion rusesc, sâmbătă după-amiază.

Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, a precizat că imobilul a fost complet distrus.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Explozia s-a produs în interiorul clădirii. Salvatorii (îndepărtează) resturile cât de repede posibil. Șansele de a găsi pe cineva în viață sunt foarte mici. În clădirea școlii erau 90 de persoane. 27 au supraviețuit, cel mai probabil 60 de persoane au murit", a spus el, duminică, potrivit CNN.

Cadavrele a două persoane au fost găsite în moloz, a menționat anterior Gaidai într-o postare Telegram.

8 mai 2022, ora 13:50 Secretarul General al NATO a evocat, din nou, perspectiva unui război prelungit al Rusiei în Ucraina. În același timp, strategia rusă privind utilizarea armelor nucleare nu s-a schimbat, potrivit lui Jens Stoltenberg.

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor subliniază rigoarea perspectivei NATO, bazată pe informații din cercurile cele mai apropiate de liderul de la Kremlin.

"Alianța Nord-Atlantică are informații precise din interiorul Puterii de la Kremlin despre planurile de atac care urmează în Ucraina. Să ne așteptăm la tot ce este mai rău, din această perspectivă. Niciodată în Europa, de la al Doilea Război Mondial, nu au avut loc asemenea orori, iar invazia rusească nu este doar asupra Ucrainei, ci asupra întregii Europe.

Sunt amenințate libertatea, democrația și este pusă la grea încercate întreaga Europă. Dacă aliații au determinarea de a susține Ucraina, Rusia va dori să transforme această țară în Afganistanul Europei: un conflict de lungă durată, un război care vizează terorizarea populației ucrainene, transmiterea amenințării dincolo de granițele Ucrainei, distrugerea economică și socială a acestei țări.

Acest război se apropie de noi. Amenințarea rusă este aproape de frontierele României. Bătălia din Insula Șerpilor este avertismentul că Rusia se apropie cu războiul său invadator de frontiera noastră", a spus Radu Tudor la Antena 3.

8 mai 2022, ora 13:00 Marea Britanie va oferi Ucrainei încă 1,3 miliarde de lire sterline, echivalentul a 1,6 miliarde de dolari, sub formă de sprijin militar.

Anunțul oficial al Trezoreriei din Regatul Unit vine înaintea unui summit virtual al G7, grupul celor mai dezvoltate națiuni de pe glob.

Summit-ul are loc duminică, este găzduit de cancelarul german Olaf Scholz și îl va avea invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Angajamentul ajutorului pentru Ucraina marchează "cea mai mare rată a cheltuielilor militare din Regatul Unit pentru un conflict, de la apogeul campaniilor din Irak și Afganistan", se spune într-un comunicat al instituției citate.

8 mai 2022, ora 12:15 Rusia va continua să producă suferință și distrugeri în Ucraina, spune șeful NATO

"Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o și mai mare brutalitate, mai multă suferință și chiar pentru o distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidențiale", a apreciat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat duminică.

Pe de altă parte, NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei, în pofida amenințărilor proferate de președintele rus Vladimir Putin de a folosi arme de acest tip, a spus Stoltenberg.

El a reiterată că, "din nefericire", acest război "ar putea dura luni sau chiar ani" și a pledat pentru furnizarea de arme occidentale moderne către Ucraina, indicând că "doar curajul și eroismul luptătorilor ucraineni nu vor fi de ajuns".

8 mai 2022, 10:35 Cel puțin doi oameni au fost ucişi în urma bombardării de către forțele ruse a unei şcoli din satul ucrainean Bilogorivka.

Există însă temeri că 60 de persoane prinse sub dărâmături şi-ar fi pierdut viaţa, la rândul lor, a declarat duminică guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, citat de Reuters.

Oficialul ucrainean a precizat că forţele ruse au lansat sâmbătă după-amiază un atac aerian asupra şcolii în care se adăposteau aproximativ 90 de persoane.

Tirurile au declanșat un incendiu care a cuprins clădirea. Treizeci de oameni au fost salvaţi.

8 mai 2022, 09.25 Forţele ucrainene au ucis 80 de ocupanţi şi au distrus zece unităţi de echipament militar rusesc în sudul Ucrainei la 7 mai, susţine Comandamentului Operaţional Sud, transmite Ukrinform.
"Forţele noastre de apărare au lovit peste 120 de ţinte ostile. Pierderile totale ale ocupanţilor în ultima zi sunt 80 de invadatori ruşi şi 10 unităţi de echipamente: un depozit de bărci, un sistem de rachete antiaeriene Tor, o dronă de recunoaştere Forpost doborâtă în dimineaţa deasupra regiunii Odesa, un vehicul de aterizare şi trei obuziere. La Stanislav, în regiunea Herson, inamicul a fost lipsit şi de un depozit de muniţii", se arată în raport.  

În ultimele 24 de ore, inamicul nu a fost activ pe linia de contact în regiunile Herson şi Mikolaiv, dar bombardamentele de artilerie şi mortar şi atacurile cu rachete nu s-au oprit.  

În ultima zi, patru rachete de croazieră au fost lansate în regiunea Mikolaiv, iar oraşul Mikolaiv şi suburbiile sale au fost de trei ori sub focul Tornado MLRS.  
"Prin bombardarea infrastructurii, inamicul distruge clădiri rezidenţiale, micile afaceri, moştenirea culturală şi, cel mai important, vieţi umane. Din păcate, există victime", au spus Forţele Armate ale Ucrainei.

8 mai 2022, 08.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou mesaj adresat naţiunii, că armata rusă a distrus muzee în regiunea Harkov şi la Odesa. "Răul tinde să se întoarcă atunci când oamenii nu respectă drepturile altora, nu respectă legea şi distrug cultura", a afirmat Zelenski.

"Aseară, armata rusă a tras o rachetă pentru a distruge Muzeul Hryhorii Skovoroda din regiunea Harkov. O rachetă. Să distrug muzeul. Muzeul filosofului şi poetului care a trăit în secolul al XVIII-lea. Cine i-a învăţat pe oameni ce este o atitudine creştină adevărată faţă de viaţă şi cum poate o persoană să se cunoască pe sine. Ei bine, se pare că acesta este un pericol teribil pentru Rusia modernă - muzee, atitudinea creştină faţă de viaţă şi autocunoaşterea oamenilor.

În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva dincolo de cuvinte. Dar în următoarea face ceva care te face să simţi asta într-un mod nou.

8 mai 2022, 08.15 O bombă a lovit sâmbătă o şcoală dintr-un sat situat în apropierea oraşului Lîsîceansk din estul Ucrainei, potrivit informaţiilor oferite de oficialii locali.

Este vorba de ultimul buncăr rămas al comunităţii, unde aproximativ 90 de persoane s-au refugiat din cauza luptelor care s-au dat sâmbătă.

8 mai 2022, 08.00 Marea Britanie a declarat că va oferi încă 1.3 miliarde de lire sterline în sprijin militar Ucrainei, anunţul fiind făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Marii Britanii privind cheltuielile pentru Ucraina, iar guvernul a declarat că aceasta este cea mai mare rată de cheltuieli pentru un conflict de la războaiele din Irak și Afganistan.

8 mai 2022, 07.30  La Mariupol se fac eforturi pentru a evacua "toți eroii care apără" orașul, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în discursul său din această noapte.

"Acest lucru este extrem de dificil. Dar este important. Sunt sigur că toată lumea înțelege cauza principală a acestei complicații, precum și unde se află cauza. Dar nu ne pierdem speranța. Nu ne oprim. În fiecare zi căutăm o opțiune diplomatică care poate funcționa. Mâine, echipa noastră pregătește continuarea activității coridoarelor umanitare pentru toți locuitorii din Mariupol și din așezările din jur”, a spus președintele.

Vorbind despre atacul rusesc asupra Muzeului Hryhorii Skovoroda din regiunea Harkov, Zelenski a spus: "O rachetă. Pentru a distruge muzeul. Muzeul filosofului și poetului care a trăit în secolul al XVIII-lea, care i-a învățat pe oameni ce este o atitudine creștină față de viață și cum o persoană se poate cunoaște pe sine. Ei bine, se pare că acesta este un pericol teribil pentru Rusia modernă - muzeele, atitudinea creștină față de viață și cunoașterea de sine a oamenilor."

Zelenski a adăugat că armata rusă a distrus sau deteriorat aproape 200 de situri de patrimoniu cultural.

El a menționat, de asemenea, atacul cu rachete asupra orașului Odesa, spunând că a vizat "un oraș în care aproape fiecare stradă are ceva memorabil, ceva istoric". "Dar pentru armata rusă, nu contează. Ei doar ar ucide și ar distruge. Odesa? Regiunea Harkov? Donbas? Lor nu le pasă".

În timpul conferinței de presă a Organizației Mondiale a Sănătății, care a avut loc sâmbătă la Kiev, oficialii au anunțat că adună dovezi pentru posibile crime de război comise de Rusia, relatează Reuters. 

Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență al OMS, a declarat că agenția a documentat deja 200 de atacuri asupra spitalelor și clinicilor din Ucraina, care ar putea încălca dreptul internațional.

"Atacurile intenționate asupra unităților de asistență medicală reprezintă o încălcare a dreptului umanitar internațional și, ca atare - pe baza investigației și a atribuirii atacului - reprezintă crime de război în orice situație...

Continuăm să documentăm și să fim martori la aceste atacuri... și avem încredere că sistemul ONU și Curtea Penală Internațională și alții vor face investigațiile necesare pentru a evalua intenția criminală din spatele acestor atacuri”, a spus Mike Ryan.

Război în Ucraina, 7 mai 2022 | Rusia și Ucraina raportează lupte în apropierea Insulei Șerpilor | Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la Azovstal

Război în Ucraina, 6 mai 2022 | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai

Război în Ucraina, 5 mai 2022 | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni

Război în Ucraina, 4 mai 2022 | Rusia amenință că va considera transporturile NATO care livrează arme drept "ținte"

Război în Ucraina, 3 mai 2022 | Oficiali ucraineni: Rusia a efectuat bombardamente în orașul ucrainean Liov

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close