Antena 3 CNN Externe Moscova, despre posibilitatea utilizării armelor nucleare: ”Avem o doctrină militară, totul este scris acolo”

Moscova, despre posibilitatea utilizării armelor nucleare: ”Avem o doctrină militară, totul este scris acolo”

Întrebat dacă Rusia va exclude un atac nuclear tactic preventiv asupra Ucrainei, ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat marți că o decizie privind posibila utilizare a armelor nucleare a fost stabilită în mod clar în doctrina militară a Rusiei.

Moscova, despre posibilitatea utilizării armelor nucleare: ”Avem o doctrină militară, totul este scris acolo”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    10 Mai 2022   •   12:31

”Avem o doctrină militară, totul este scris acolo”, a spus Alexander Grushko, citat de agenția de presă de stat RIA, scrie Reuters.

Principiile oficiale de desfășurare militară ale Rusiei permit utilizarea armelor nucleare dacă acestea - sau alte tipuri de arme de distrugere în masă - sunt folosite împotriva țării sau dacă statul rus se confruntă cu o amenințare existențială din partea armelor convenționale. Decizia de a folosi vastul arsenal nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, revine președintelui rus, Vladimir Putin.

Invazia Rusiei a ucis mii de oameni, a strămutat aproape 10 milioane și a stârnit temeri de o confruntare mai largă între Rusia și Statele Unite - de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

Directorul Agenției Centrale de Informații din SUA, William Burns, a declarat sâmbătă că Putin crede că nu își permite să piardă în Ucraina și a avertizat că Occidentul nu poate ignora riscul utilizării armelor nucleare tactice de către Moscova. 

”Nu vedem, ca comunitate de informații, dovezi practice în acest moment ale planificării pentru desfășurarea sau chiar utilizarea armelor nucleare tactice”, a spus Burns. El a avertizat, însă, că ”miza este foarte mare pentru Rusia lui Putin”.

Un decret semnat de Putin pe 2 iunie 2020 spunea că Rusia consideră armele sale nucleare ca ”exclusiv un mijloc de descurajare”. Se repetă frazeologia doctrinei militare, dar sunt adăugate detalii cu privire la patru circumstanțe în care s-ar ordona un atac nuclear. Acestea includ informații despre un atac cu rachete balistice asupra Rusiei și atacul unui inamic ”asupra unor state sau a instalațiilor militare ale Federației Ruse, a căror incapacitate ar duce la întreruperea răspunsului forțelor nucleare”.

Putin, care și-a exprimat în mod repetat resentimentele față de modul în care Occidentul a tratat Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991 și a spus că Ucraina a fost folosită de Statele Unite pentru a amenința Rusia. El și-a justificat ordinul din 24 februarie pentru o operațiune militară specială spunând că Ucraina i-a persecutat pe vorbitorii de limbă rusă și că Statele Unite sunt dornice să extindă alianța militară NATO într-un mod care să pună Rusia în pericol.

Președintele american Joe Biden consideră invazia Ucrainei de către Putin ca pe o bătălie într-o luptă globală mult mai largă între democrație și autocrație. De asemenea, el l-a numit pe liderul rus criminal de război și a spus că fostul spion KGB nu poate rămâne la putere. Ucraina respinge afirmațiile ruse conform cărora i-a persecutat pe vorbitorii de limbă rusă și spune că luptă pentru supraviețuirea ei. 

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close