Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 298. Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi

Război în Ucraina, ziua 298. Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi

Război în Ucraina, ziua 298. Serghei Şoigu, a inspectat trupele ţării implicate în "operaţiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării.

Război în Ucraina, ziua 298. Ucrainenii şi-au reluat atacurile în regiunea rusă Belgorod. Un mort şi cinci răniţi
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Dec 2022   •   19:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kissinger, e timpul să aibă loc negocieri în Ucraina pentru a reduce riscul unui război mondial
  • Putin va merge la Minsk pentru a vorbi despre un nou atac asupra Ucrainei
  • O persoană a murit și alte cinci au fost rănite în tiruri ucrainene asupra regiunii Belgorod, din Rusia
  • Pomul de Crăciun din orașul ucrainean Nikolaiev a fost realizat de voluntari din plase de camuflaj
  • Bombardamentele au continuat peste noapte în regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk
  • Termoficarea a fost complet restabilită la Kiev după ultimul bombardament rusesc
  • Serghei Șoigu a inspectat trupele rusești din Ucraina
  • Ucraina a restabilit alimentarea cu energie electrică pentru aproape 6 milioane de oameni în ultimele 24 de ore
  • Primăria Kievului a instalat "pomul de Crăciun al invincibilităţii"
  • Atac aerian la Krivoi Rog: cel puțin cinci persoane au murit

Update 19:15 Analistul Henry Kissinger crede că e timpul să aibă loc negocieri în Ucraina pentru a reduce riscul unui război mondial. Analistul avertizează Occidentul că dezmembrarea Rusiei ar putea declanşa haosul nuclear.

Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a Războiului Rece faţă de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de stat în timpul preşedinţilor republicani Richard Nixon şi Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit preşedinte în 2000, informează agenţia Reuters.

"Se apropie momentul de a construi pe baza schimbărilor strategice care au fost deja realizate şi de a le integra într-o nouă structură în vederea realizării păcii prin negociere", a scris Kissinger în revista The Spectator.

"Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO. Alternativa neutralităţii nu mai are sens", a scris Kissinger într-un articol intitulat "Cum să evităm un alt război mondial".

Kissinger a declarat că în luna mai a propus o încetare a focului în cadrul căreia Rusia s-ar fi retras la graniţele de dinantea invaziei din 24 februarie, dar Crimeea ar fi fost obiectul unor "negocieri".

Kissinger, acum în vârstă de 99 de ani, a sugerat că, în cazul în care se va dovedi imposibilă revenirea la status quo-ul stabilit în 2014, referendumurile supravegheate la nivel internaţional în teritoriile revendicate de Rusia ar putea fi o opţiune.

Putin prezintă ceea ce el numeşte "operaţiunea militară specială" a Rusiei ca fiind un moment de cotitură în care Rusia ţine în sfârşit piept unui bloc occidental, condus de Statele Unite, care încearcă să profite de căderea Uniunii Sovietice în 1991 prin distrugerea Rusiei.

Kissinger a avertizat că dorinţele de a face Rusia "neputincioasă", sau chiar de a căuta dizolvarea Rusiei, ar putea declanşa haosul. Nici Ucraina, nici vreun stat occidental nu a pledat pentru niciuna dintre aceste căi.

"Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacităţii sale de politică strategică ar putea transforma teritoriul său care cuprinde 11 fuse orare într-un vid contestat", a declarat Kissinger.

"Societăţile sale concurente ar putea decide să îşi rezolve disputele prin violenţă. Alte ţări ar putea căuta să îşi extindă pretenţiile prin forţă. Toate aceste pericole ar fi agravate de prezenţa a mii de arme nucleare care fac din Rusia una dintre cele mai mari două puteri nucleare din lume".

Update 17:52 Comandamentul Forțelor Unite ale Forțelor Armate Ucrainene nu exclude o nouă ofensivă dinspre nord.

În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Belarus, programată pentru, marți, 20 decembrie, acesta va face presiuni asupra dictatorului belarus Alekandru Lukașenko pentru a se alătura trupelor ruse împotriva Ucrainei, potrivit comandantului Forțelor Combinate ale Forțelor Armate ale Ucrainei, general-locotenent Serhi Naiev.

El a amintit că Putin a anunțat recent că a avut o întâlnire oficială cu conducerea Forțelor Armate Ruse, în cadrul căreia au fost luate în considerare propunerile comandamentului militar pentru perspectivele pe termen scurt și mediu.

Imediat după aceea, a fost anunțată călătoria lui Putin la Minsk.

„În opinia noastră, în cadrul acestei întâlniri, problemele unei agresiuni ulterioare împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate ale Republicii Belarus în operațiunea împotriva Ucrainei vor fi rezolvate, în special, în opinia noastră, pe uscat”, spuse Naiev.

Președintele Vladimir Putin a cerut comandanților forțelor sale armate propuneri cu privire la modul în care consideră că ar trebui să decurgă operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, potrivit agențiilor ruse de presă, preluate de Reuters.

Putin a ascultat opiniile acestora vineri, în timpul unei vizite la cartierul general al forței operative comune a Rusiei privind operațiunile militare din Ucraina, au transmis TASS și Interfax.

"Îi vom asculta pe comandanții din fiecare direcție operațională și aș dori să aud propunerile dumneavoastră privind acțiunile noastre imediate și pe termen mediu", a declarat Putin, citat de TASS.

Putin și-a petrecut întreaga zi de vineri la cartierul general, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov pentru Interfax.

În imagini video difuzate de Kremlin, Putin a prezidat o reuniune cu aproximativ o duzină de persoane la o masă circulară, flancat de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și de șeful Statului Major General al armatei, Valeri Gerasimov.

Update 16:25 O persoană a fost ucisă, duminică, şi alte cinci rănite în tiruri ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, frontalieră cu Ucraina, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Viceslav Gladkov.

Potrivit lui, tirurile au vizat Belgorod, capitala regională, provocând patru răniţi, precum şi un district situat în apropiere, unde „există din nefericire un mort şi un rănit”, scrie AFP, citată de Agerpres.

Geamurile mai multor imobile au fost sparte şi 14 case au fost avariate, a precizat Gladkov.

Localităţile şi infrastructurile din regiune au de suferit frecvent din cauza tirurilor, adesea mortale, atribuite de Moscova armatei ucrainene. Capitala regională Belgorod a fost lovită direct în mai multe rânduri, notează AFP.

Update 15:35  Rușii încearcă să crească moralul armatei și al populației cu orice preț, Moscova va trimite cântăreți pe front. Rusia spune că artiștii vor fi trimiși în primele linii ale frontului, pentru a le ridica soldaților moralul.

Ministerul Apărării a anunțat săptămâna aceasta formarea „brigăzii artistice de primă linie”, care va include soliști și instrumentiști, scrie BBC. Totodată, potrivit publicației ruse RBC News, din brigadă vor face parte și „artişti profesionişti care au intrat voluntar în serviciul militar”. Despre crearea acestei brigăzi, a vorbit Ministerul apărării din Marea Britanie în actualizarea informațiilor transmisă duminică.

Noua unitate va avea sarcina de a menține „o stare morală, politică și psihologică înaltă [între] participanții la operațiunea militară specială”, a declarat ministerul apărării. Potrivit acestei surse, noua brigadă artistică vine după o campanie recentă în care oamenii erau îndemnați să doneze instrumente muzicale trupelor, pentru a le ridica moralul, scrie BBC.

Este îndoielnic însă că noua brigadă ar putea distrage atenția trupelor, care au fost în primul rând preocupate de „numărul mare al victimelor, de conducerea slabă, problemele salariale, lipsa echipamentului și a muniției, dar și de lipsa de claritate cu privire la obiectivele războiului”.

Potrivit publicației ruse RBC News, brigada va fi formată din trupe mobilizate în cadrul unității de recrutare a președintelui Vladimir Putin, precum și „artişti profesionişti care au intrat voluntar în serviciul militar”.

Update 13:35 Voluntarii din orașul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, au confecționat un brad de Crăciun din plase de camuflaj. Plasele au fost așezate peste un monument dintr-o piață a orașului protejat încă de la începutul războiului cu saci de nisip.

Localnicii vin în piață și se fotografiază cu bradul inedit.

„Vrem să sărbătorim nu doar Crăciunul și Anul Nou, ci și victoria", a spus un localnic potrivit BBC.

După sărbători, plasele de camuflaj vor fi donate soldaților care luptă pe linia frontului.

Update 11:28 Bombardamentele au continuat peste noapte în regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, a anunțat duminică guvernatorul regional, potrivit Sky News.

Valentyn Reznichenko a declarat că imobile din jurul localităților Nikopol, Marganets și Chervonogrigoriv au fost lovite de cinci ori duminică dimineața.

„De cinci ori în timpul nopții, rușii au bombardat regiunea Nikopol cu artilerie grea. Au lovit trei comunități - regiunea Nikopol, regiunea Marganets și regiunea Chervonogrigoriv”, a explicat guvernatorul ucrainean.

În timpul atacurilor, un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost rănit la Nikopol. Bombele au lovit numeroase obiective civile.

„Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost rănit în Nikopol. medicii au oferit ajutor - a fost lăsat să fie tratat la domiciliu. În oraș au fost stricate mai multe case particulare, clădiri agricole și o sală de sport. În comunitățile Marganetska și Chervonogrihorivska, oamenii sunt nevătămați. În restul cartierelor, au existat mai multe alarme pe parcursul nopții, dar nu au avut loc atacuri. Și pentru moment este liniște", a precizat Reznichenko.

Update 10:30 Termoficarea a fost complet restabilită la Kiev după ultimul bombardament rusesc care a vizat infrastructura de apă și energie, a declarat duminică primarul capitalei, Vitali Klitschko.

"Orașul și-a restabilit toate serviciile după ultimul bombardament. În special, sistemul de alimentare cu energie termică al capitalei a fost complet restabilit. Toate sursele de alimentare cu căldură funcționează normal", a scris Klitschko pe Telegram.

Temperaturile din Kiev și din multe locuri din Ucraina erau sub zero grade duminică dimineața, iar prognozele anunță că vor coborî până la minus 6 grade Celsius în capitală până seara. 

Update 09:15 Serghei Șoigu a inspectat trupele țării implicate în "operațiunea militară specială" rusă din Ucraina, a afirmat duminică Ministerul Apărării, citat de Reuters.

"Șeful armatei ruse a zburat în zonele de desfășurare a trupelor și a verificat pozițiile avansate ale unităților rusești în zona operațiunii militare speciale", a transmis ministerul pe Telegram.

Ministerul a susținut că Șoigu a vorbit cu trupele "pe linia frontului" și la un "post de comandă". Cu toate acestea, nu este clar când a avut loc vizita sau dacă Șoigu chiar a fost în Ucraina. 

O scurtă înregistrare video postată de ministerul rus al apărării îl arată pe Shoigu într-un elicopter militar și câteva imagini aeriene cu porțiuni goale de teren.

Update 08:00 Ucraina a reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică a aproape 6 milioane de persoane în ultimele 24 de ore, după loviturile masive ale Rusiei împotriva sistemului de generare a energiei electrice, a declarat Zelenski într-un mesaj video de sâmbătă seară.

"Lucrările de reparații continuă fără întrerupere după atacul terorist de ieri", a adăugat el.

În capitala Ucrainei, Kiev, a fost instalat sâmbătă un uriaş brad de Crăciun, adaptat la restrângerile unei ierni petrecute în plin război, deposedat de mulţimea instalaţiilor luminoase obişnuite. Primarul oraşului, Vitali Kliciko, l-a numit pe media sociale "pomul de Crăciun al invincibilităţii".

Kievul a suferit din cauza întreruperilor de curent electric provocate de atacurile cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, iar bradul din Piaţa Sofia va fi luminat cu becuri care economisesc energie, alimentate de un generator.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ucraina a reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică pentru aproape 6 milioane de persoane în ultimele 24 de ore, după noi bombardamente ruse care au vizat infrastructura energetică din ţară, a anunţat sâmbătă seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

''Munca de reparaţii continuă fără pauză după atacul terorist de ieri'', a spus Zelenski într-un mesaj video.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a afirmat vineri că Ucraina are nevoie de mii de generatoare electrice puternice pentru a trece peste perioada de iarnă.

Începând din octombrie, Ucraina s-a confruntat cu tot mai multe pene de curent din cauza atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii sale energetice, fiind afectate milioane de civili ucraineni.

Operatorul ucrainean Ukrenergo a estimat după cele mai recente lovituri aeriene ruse că timpul de reparare va fi mai lung decât după atacurile precedente şi că va dura mai mult până la reluarea alimentării cu energie electrică.

Război în Ucraina, 17 decembrie | Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina. Explozii raportate în Odesa

Război în Ucraina, 16 decembrie | Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia

Război în Ucraina, 15 decembrie | Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători | Rusia ar putea încerca din nou să cucerească Kievul

Război în Ucraina, 14 decembrie | Cancelarul Germaniei propune reluarea relațiilor comerciale cu Rusia după război 

Război în Ucraina, 13 decembrie | Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close