Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 297. Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina. Explozii raportate în Odesa

Război în Ucraina, ziua 297. Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina. Explozii raportate în Odesa

Război în Ucraina, ziua 297. Sirenele de raid aerian sună iar în toate regiunile din Ucraina, un indiciu că un nou val de bombardamente rusești ar putea fi iminent.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Dec 2022   •   21:54

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Noi atacuri aeriene la Herson. Autoritățile anunță că sunt mai multe victime
  • Atac aerian la Krivoi Rog: cel puțin cinci persoane au murit
  • Etapa finală a selecției Eurovision din Ucraina se va desfășura într-un adăpost antiaerian
  • Putin a băgat în ședință comandanții ruși din Ucraina
  • Sirenele de raid aerian au sunat iar în toate regiunile din Ucraina
  • Alimentarea cu apă și metroul și-au revenit la Kiev. Încălzirea restabilită în jumătate din oraș
  • Ucraina are nevoie de mai multe generatoare pentru a trece iarna
  • Noile sancţiuni UE vizează oficiali guvernamentali, judecători şi militari din Rusia
  • Uniunea Europeană condamnă vehement bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei
  • Jens Stoltenberg: "Rusia se pregătește de un război de durată"
  • Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia
  • Rusia a trimis 76 de rachete de diverse tipuri asupra Ucrainei
  • Ucraina a semnalat avioane ruse deasupra Belarusului în timpul atacurilor de vineri

Update 21:54 Cel puțin o persoană a murit și altele au fost rănite sâmbătă, în timpul unor atacuri aeriene ale rușilor asupra suburbiilor orașului Herson.

O persoană a murit și două au fost rănite în timpul bombardamentele de sâmbătă, a anunțt un oficial prezidențial ucrainean, potrivit CNN.

„O femeie a murit din cauza rănilor și alte două persoane sunt în spital. Lovitura inamică a avariat clădirea școlii, a spitalului și a bisericii", a declarat Kyrylo Timoșenko într-o postare pe contul său de Telegram.

O altă lovitură a avut loc în Stepanivka, care se află la periferia orașului Herson, a precizat Timoșenko. Satul a fost atacat cu mortiere, iar un sediu folosit pentru acordarea de ajutor umanitar a fost lovit.

Iaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din regiunea Herson, a declarat că și un azil a fost lovit în timpul atacului.

„Armata rusă a lovit centrul geriatric din Kherson din satul Stepanivka. Ocupanții au vizat în mod josnic o instituție care oferă asistență persoanelor în vârstă", a explicat Yanushevych.

Potrivit lui Yanushevych, „porțile au fost distruse, ferestrele și ușile au fost sparte, iar acoperișul și veranda au fost deteriorate. Din fericire, nu au existat victime sau răniți", a precizat oficialul ucrainean.

Update 21:03 Vocea lui Luke Skywalker va fi auzită în toată Ucraina deoarece va fi folosită pentru anunțurile privind alertele de raid aerian.

Oamenii din întreaga Ucraină vor auzi de acum înainte vocea lui Luke Skywalker anunțând alertele de raid aerian, potrivit Sky News.

Legenda din Războiul Stelelor, Mark Hamill, a înregistrat mesaje pentru versiunea în limba engleză a aplicației Air Alert.

El va anunța 5 tipuri de pericol: atac cu rachete, bombardament, lupte de stradă, radiații și amenințare chimică.

Update 19:25 O rachetă rusească a lovit sâmbătă un azil de bătrâni, a anunțat guvernatorul regiunii Herson din sudul Ucrainei, potrivit Sky News.

Guvernatorul Yaroslav Yanushevych a declarat că un „centru geriatric" a fost lovit sâmbătă de o rachetă. Este vorba despre un centru aflat în satul Stepanivka.

„Ocupanții au vizat în mod josnic o instituție care oferă asistență persoanelor în vârstă. În clădirea centrului, porțile au fost distruse, ferestrele și ușile au fost sparte, iar acoperișul și pridvorul au fost deteriorate. Din fericire, nu au existat victime sau răniți", a declarat Yaroslav Yanushevych.

Tot sâmbătă, un bărbat de 36 de ani din Herson a fost ucis în timp ce se afla în mașina sa.

Update 18:19 Bilanțul victimelor atacului aerian din orașul ucrainean Krivoi Rog a ajuns la cinci persoane decedate și 12 rănite.

Cinci persoane au murit în urma unor lovituri aeriene asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei.

Autoritățile locale au confirmat decesele. Printre acestea se numără o familie cu un băiat de un an și o femeie de 64 de ani.

Alte 12 persoane au fost rănite în urma loviturii, inclusiv patru copii.

În ultimele 24 de ore, Ucraina a fost vizată de un atac aerian fără precedent. Vineri, aproximativ 70 de rachete au fost lansate asupra capitalei ucrainene și aproape 100 asupra întregii țări. Ucrainenii susțin că au doborât cel puțin 60 dintre rachetele lansate de ruși.

Update 17:10 Ucraina va organiza la Kiev etapa finală a selecției Eurovision. Evenimentul se va desfășura într-un adăpost antiaerian din Kiev.

Runda finală a selecției naționale Eurovision se va desfășura sâmbătă seară într-un adăpost antiaerian din capitală.

Anul trecut, concursul a fost câștigat de orchestra ucraineană Kalush Orchestra, dar anul viitor evenimentul va fi găzduit de Liverpool din cauza războiului din Ucraina.

Finala va fi transmisă în direct de la stația de metrou Maidan Nezalezhnosti din Kiev, care este folosită ca adăpost antiaerian, potrivit Sky News.

Vor participa 10 artiști, iar organizatorii au anunțat că va fi un „juriu plin de vedete".

Update 15:20 Vladimir Putin a prezidat o întâlnire cu circa o duzină de persoane, la o masă circulară. După cum se poate vedea în imaginile transmise de Kremlin, președintele rus i-a avut lângă el pe ministrul Apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major militar Valeri Gerasimov.

După aceea, Putin s-a prezentat în capul unei alte mese de conferință de sediul grupului de lucru comun, unde a solicitat mai multor comandanți militari propuneri în legătură cu felul în care ar trebui să se desfășoare în continuare campania militară din Ucraina.

„Vom asculta pe comandanţii din fiecare direcţie operaţională şi aş dori să aud propunerile dumneavoastră cu privire la acţiunile noastre imediate şi pe termen mediu”, a spus liderul de la Kremlin.

În fotografiile de pe site-ul Kremlinului, de vede că a fost prezent la aceste întâlniri și Serghei Surovikin, Generalul Forțelor Aeriene.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, Vladimir Putin a petrecut întreaga zi de vineri la sediul grupului de lucru. Detalii în legătură cu vizita președintelui rus sau cu locația sediului nu au fost divulgate.

Update 14:00 Ziaristul Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent scrie că în Kiev este instalat principalul brad de Crăciun sâmbătă, la numai o zi după atacul masiv cu rachete desfășurat de Rusia, inclusiv asupra capitalei ucrainene.

Update 13:30 Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost ucis în interiorul mașinii sale după ce forțele rusești au bombardat sâmbătă orașul Herson, a spus guvernatorul regional. 

Iaroslav Yanushevych a scris pe canalul său Telegram că trupele ruse au lovit un cartier vestic al orașului cu artilerie și lansatoare de rachete multiple, rănind și o femeie de 70 de ani. 

Forțele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă la 11 noiembrie, dar forțele Kremlinului au continuat să îl bombardeze de pe cealaltă parte a fluviului Nipru.

Update 11:30 Sirenele de raid aerian sună iar în toate regiunile din Ucraina, un indiciu că un nou val de bombardamente rusești ar putea fi iminent. Vineri, printre victime s-a numărat și un băiețel de 1 an. 

Vineri, capitala ucraineană Kiev a avut parte de o zi semnificativă de atacuri, cu peste 70 de rachete lansate asupra orașului și cu întreruperea aprovizionării critice.

De asemenea, au avut loc atacuri asupra orașelor din centrul și estul Ucrainei, unde au fost ucise mai multe persoane.

De asemenea, sâmbătă au fost raportate deja explozii în Odesa, iar Sky News anunță că sirenele de raid aerian sună iar în toate regiunile.

În atacurile de vineri, o rachetă a lovit o clădire rezidențială din orașul Kryvyi Rih, din centrul Ucrainei, și un băiat de 1 an a fost ucis. Vestea a fost confirmată de către guvernatorul regional, sâmbătă.

"Este dificil să scrii despre așa ceva", a declarat Valentyn Reznichenko despre atacul de vineri dimineață, care, potrivit acestuia, a ucis în total patru persoane. Se deduce că trupul băiatului a fost recuperat din dărâmăturile casei.

Reznichenko a adăugat: "Atacul de vineri din oraș a făcut patru victime. Rușii au ucis o femeie în vârstă de 64 de ani și o tânără familie cu un băiețel. 13 persoane au fost rănite. Printre acestea se numără 4 copii".

Update 9:20 Primarul capitalei Ucrainei a declarat sâmbătă dimineața că metroul orașului a fost repus în funcțiune și că toți locuitorii au fost reconectați la alimentarea cu apă, la o zi după ultimul val de atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii critice.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat vineri peste 70 de rachete, într-unul dintre cele mai mari atacuri de la începutul războiului, ducând la pene de curent în toată țara, transmite The Guardian.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că încălzirea a fost restabilită în jumătate din oraș, iar electricitatea a fost restabilită în două treimi.

"Dar programele de întreruperi de urgență sunt puse în aplicare", a scris el pe Telegram. "Pentru că deficitul de electricitate este semnificativ".

Update 8:00 Întreprinderile ucrainene au importat aproximativ o jumătate de milion de generatoare de energie electrică, dar țara are nevoie de alte mii de generatoare mai mari și mai puternice pentru a trece peste iarnă, a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal.

Ucraina a suferit numeroase întreruperi de energie și pene de curent din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice începând din octombrie.

Operatorul de rețea ucrainean Ukrenergo a declarat vineri, după ultimele atacuri aeriene rusești, că timpul de reparații va fi mai lung decât după atacurile anterioare și că va fi nevoie de mai mult timp pentru a restabili energia electrică, conform Sky News.

În timpul unei ședințe de guvern, Shmyhal a declarat că va fi nevoie de mai multe generatoare pentru Ucraina în lunile de iarnă.

El a spus: "Întreprinzătorii ucraineni mici și mijlocii au importat deja 500.000 de generatoare de mică putere. Dar pentru a trece iarna vom avea nevoie de aproximativ 17.000 de generatoare mari și industriale. Sperăm să acoperim o parte din aceste nevoi cu ajutorul partenerilor noștri”.

Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei

Bruxellesul a dispus sancţionarea a 12 membri ai Guvernului şi a 42 de membri ai Dumei de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului de la Moscova. De asemenea, au fost sancţionaţi nouă judecători ai Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse şi 77 de militari.

Sancţiunile vizează şi cinci formaţiuni politice - Rusia Unită, Partidul Comunist, Oameni Noi, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Justă. Au fost sancţionate şi 23 de companii din domeniul apărării.

Uniunea Europeană a aprobat, vineri, noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară împotriva Ucrainei, printre măsuri figurând limitarea exporturilor tehnologice şi restricţii contra unor bănci. 

"Ca reacţie la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul gravităţii escaladării atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile, Consiliul a adoptat astăzi al nouălea pachet de noi măsuri menite să intensifice presiunile asupra Rusiei şi asupra Guvernului rus", a anunţat Consiliul Uniunii Europene.

Uniunea Europeană a decis controlul exporturilor şi restricţionarea achiziţiilor de bunuri şi tehnologie cu uz dublu, introducând pe lista sancţiunilor 168 de entităţi din industria militară din Rusia. Uniunea Europeană a sancţionat şi trei bănci din Rusia prin restricţionarea sau blocarea tranzacţiilor. De asemenea, au fost iniţiate procedurile de retragere a licenţelor de emisie în cazul a patru posturi de televiziune.

Uniunea Europeană, Statele Unite şi Grupul G7 au impus sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, denumită de Moscova "operaţiune militară specială".

Război în Ucraina, 16 decembrie | Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia

Război în Ucraina, 15 decembrie | Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători | Rusia ar putea încerca din nou să cucerească Kievul

Război în Ucraina, 14 decembrie | Cancelarul Germaniei propune reluarea relațiilor comerciale cu Rusia după război 

Război în Ucraina, 13 decembrie | Kievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului

Război în Ucraina, 12 decembrie | Grupul G7 condamnă atrocităţile din Ucraina şi avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac nuclear

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close