Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 296. Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia

Război în Ucraina, ziua 296. Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia

Război în Ucraina, ziua 296.  Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au aprobat, vineri, noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară împotriva Ucrainei, printre măsuri figurând limitarea exporturilor tehnologice şi restricţii contra unor bănci.

Război în Ucraina, ziua 296. Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2022   •   20:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Uniunea Europeană condamnă vehement bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei
  • Jens Stoltenberg: "Rusia se pregătește de un război de durată"
  • Medvedev amenință statele NATO că riscă să fie luate la țintă de Rusia
  • Rusia a trimis 76 de rachete de diverse tipuri asupra Ucrainei
  • Ucraina a semnalat avioane ruse deasupra Belarusului în timpul atacurilor de vineri
  • Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei
  • Volodimir Zelenski, refuzat în Qatar, după ce a cerut să transmită un mesaj de pace înainte de finala Campionatului Mondial de Fotbal
  • Ucrainenii anunță că au doborât peste 90% din rachetele lansate de Moscova asurpa Kievului
  • Rusia avertizează din nou SUA asupra "consecinţelor" furnizării de sisteme Patriot Ucrainei
  •  Armata americană va extinde programul de pregătire a militarilor ucraineni în Germania, a anunțat Pentagonul
  • Șeful forțelor armate ucrainene: Rusia va încerca încă o dată să cucerească Kievul
  • Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători iar Rusia îşi intensifică ofensiva în Doneţk
  • SUA impun noi sancțiuni la adresa oficialilor ruși și pro-ruși
  • SUA vor să dea Ucrainei dispozitive care transformă bombele de aviație în "muniție inteligentă"
  • Rușii au bombardat orașul Herson până l-au lăsat fără curent
  • Doi morți, după o explozie la cea mai mare rafinărie din Siberia
  • Rușii au pus pe lansator o rachetă "Yars" cu încărcături termonucleare multiple

Update 21:30 Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a condamnat vehement, vineri, bombardamentele masive efectuate de Rusia asupra Ucrainei, avertizând că cei responsabili de "crime de război" vor fi traşi la răspundere.

"Aceste atacuri crude şi inumane au rolul de a creşte suferinţele şi de a priva populaţia ucraineană, precum şi spitalele, serviciile de urgenţă şi alte servicii esenţiale de electricitate, căldură şi apă. Constituie crime de război şi sunt barbare. Toţi cei responsabili vor fi traşi la răspundere", a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde.

"Uniunea Europeană şi partenerii intensifică eforturile pentru a furniza ajutor de urgenţă populaţiei ucrainene aflate în nevoie în scopul restabilirii şi menţinerii aprovizionării cu electrictate şi căldură", a subliniat oficialul european.

Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci au fost rănite în bombardamentele efectuate vineri de Rusia asupra Ucrainei. Rusia denumeşte "operaţiune militară specială" războiul din Ucraina. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni masive din cauza invaziei militare în Ucraina şi a oferit Kievului asistenţă militară, umanitară şi financiară.

Update 19:57 Șeful NATO a avertizat, într-un interviu acordat Agenției France-Presse, că Rusia se pregătește de un război de durată.

"Rusia se pregătește de un război lung. Nimic nu arată că Putin a renunțat la obiectivul de a controla Ucraina. Nu trebuie să subestimăm Rusia. Vedem că au mobilizat forțe suplimentare, că sunt pregătiți să sufere pierderi, că încearcă să aibă acces la mai mult armament și muniție. Trebuie să înțelegem că Putin este pregătit să lanseze noi ofensive", a spus Jens Stoltenberg.

El a subliniat că NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei până când Vladimir Putin va înțelege că "nu poate câștiga pe câmpul de luptă". 

"Cel mai probabil este că acest război se va termina la masa negocierilor, ca majoritatea războaielor. Iar cea mai rapidă modalitate de a ajunge la o astfel de soluție este să îi susținem militar pe ucraineni, pentru ca Putin să înțeleagă că trebuie să accepte negocieri de bună-credință", a concluzionat Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice.

Update 19:18 Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului pentru Securitate Națională de la Moscova, a avertizat țările NATO că ar putea deveni ținte legitime ale Rusiei, pe fondul susținerii militare masive acordate Kievului.

Medvedev, care în trecut a fost președinte și premier, a acuzat țările Alianței Nord-Atlantice de lansarea unui "război hibrid" împotriva Rusiei.

"Acum, principala întrebare este dacă războiul hibrid declarat de facto de NATO împotriva țării noastre poate fi considerat o intrare a Alianței în război cu Rusia. Este posibil să considerăm furnizarea unui volum mare de armament către Ucraina drept un atac asupra Rusiei?", a spus, vineri, oficialul rus într-un mesaj postat pe Telegram.

"Liderii statelor NATO afirmă unanim că nici țările lor, nici Alianța Nord-Atlantică nu luptă împotriva Rusiei. Dar toată lumea înțelege că lucrurile stau total diferit", a continuat el.

Medvedev mai afirmă că "există diverse interpretări ale dreptului de război" şi a indicat că statele NATO ar putea fi considerate ţinte legitime, deoarece furnizează tehnică militară Ucrainei.

Mesajul oficialului rus de rang înalt vine după ce Kremlinul a avertizat, joi, că "vor exista consecințe" dacă Statele Unite confirmă "acțiunea provocatoare" de trimitere a unor sisteme antiaeriene avansate de tip "Patriot" în Ucraina.

Update 18:30 Rusia a atacat, vineri, Ucraina cu cel puțin 76 de rachete, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.

Moscova a vizat multiple ținte pe teritoriul vecinului său, fiind lovite Kievul, Harkovul, Odesa și Zaporojie.

"Conform administrației militare a capitalei, Kievul a supraviețuit, vineri, unuia dintre cele mai ample tiruri cu rachete de la începutul invaziei.

Dintre cele aproximativ 40 de rachete trase de Rusia asupra capitalei - un număr surprinzător de mare chiar și pentru localnicii care au rămas aici de-a lungul celor aproape zece luni de război - au fost doborâte 37.

Totuși, au fost semnalate trei explozii aici, la Kiev, atât pe malul de est, cât și pe cel de vest al râului.

Două dintre rachetele care au trecut de apărarea antiaeriană au lovit în est, iar ultima, în vest.

În capitală, zeci de mii de oameni așteptau să iasă din adăposturi, din stațiile de metrou, atunci când s-au auzit exploziile. Au avut loc chiar de dimineață, când ne pregăteam să facem bagajele și să plecăm pe teren. Deflagrații puternice s-au auzit chiar în apropierea noastră.

Alți membri ai echipei CNN, cazați și mai aproape de locul exploziei, au spus că au auzit, de asemenea, zgomotul sistemelor de apărare aeriană.

În ceea ce privește numărul victimelor, știm că cel puțin două persoane au fost ucise, iar alte cinci persoane, rănite, inclusiv copii.

De altfel, UNICEF a avertizat în urmă cu câteva zile că aceste atacuri rusești în desfășurare, aceste bombardamente constante asupra infrastructurii civile, pun în pericol sănătatea fizică și mintală a aproape fiecărui copil din Ucraina", a relatat din Kiev corespondentul CNN, Will Ripley.

Update 17:07 Avioane ale forțelor ruse au fost semnalate pe cerul Belarusului în timpul atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, care au avut loc vineri.

Anunțul a fost făcut de forțele armate ucrainene, care au indicat aeronave de tip Iliușin-76 A50U și MiG-31K.

MiG-31K este capabil să transporte rachete hipersonice de tip "Kinzal". Nu este clar dacă rușii dacă au folosit, vineri, astfel de rachete.

Potrivit Kievului, atacurile lansate în cursul zilei de forțele ruse au plecat din Marea Caspică, din regiunea Saratov, unde se află bombardierele strategice Tu-95MS, dar și din Marea Neagră, de pe fregata "Amiral Marakov".

Baza aeriană "Engels" din regiunea Saratov a fost afectată, săptămâna trecută, de o explozie. Atacul a fost pus de Moscova pe seama ucrainenilor, însă Kievul nu a comentat oficial.

La începutul acestei săptămâni, Belarus a anunțat exerciții militare "anticipate" în toată țara, iar președintele Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko săptămâna viitoare.

Ucraina și-a fortificat pozițiile militare la frontiera cu Belarus, în eventualitatea unui atac de pe teritoriul acestui din urmă stat.

Update 16:25 Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au aprobat, vineri, noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară împotriva Ucrainei, printre măsuri figurând limitarea exporturilor tehnologice şi restricţii contra unor bănci.

"Ca reacţie la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul gravităţii escaladării atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile, Consiliul a adoptat astăzi al nouălea pachet de noi măsuri menite să intensifice presiunile asupra Rusiei şi asupra Guvernului rus", anunţă Consiliul Uniunii Europene, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Uniunea Europeană a decis controlul exporturilor şi restricţionarea achiziţiilor de bunuri şi tehnologie cu uz dublu, introducând pe lista sancţiunilor 168 de entităţi din industria militară din Rusia. Uniunea Europeană a sancţionat şi trei bănci din Rusia prin restricţionarea sau blocarea tranzacţiilor. De asemenea, au fost iniţiate procedurile de retragere a licenţelor de emisie în cazul a patru posturi de televiziune - NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV şi Pervyi Kanal.

Bruxellesul a dispus şi interzicerea investiţiilor în sectorul minier din Rusia. În plus, Uniunea Europeană a sancţionat punctual numeroşi cetăţeni şi entităţi din Rusia.

Update 14:30 Administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost surprinsă de răspunsul negativ primit la propunerea ca liderul de la Kiev să transmită un mesaj de pace la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar.

FIFA a respins solicitarea ca Zelenski să se adreseze prin legătură video spectatorilor de pe stadionul care va găzdui, duminică, finala Campionatului Mondial între Argentina și Franța, notează CNN.

Nu este clar dacă mesajul președintelui ucrainean urma să fie în direct sau înregistrat, însă refuzul a provocat dezamăgire la Kiev.

"Credeam că FIFA dorește să utilizeze platforma sa pentru binele suprem", a spus o sursă citată de CNN, care a adăugat că discuțiile între Ucraina și forul fotbalistic internațional sunt încă în desfășurare.

CNN a contactat FIFA pentru o reacție dar nu a primit un răspuns până la ora publicării acestei informații.

Update 13:30 Administrația capitalei ucrainene a transmis că a doborât 37 din cele 40 de rachete lansate vineri dimineață asupra Kievului de forțele ruse.

"Orașul Kiev a rezistat unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete de la începutul invaziei", se menționează pe contul de Twitter al administrației, conform CNN.

Potrivit aceleiași surse, bilanțul preliminar al atacului arată că o singură persoană a fost rănită în raionul Dniprovski, însă informațiile complete referitoare la victime erau în curs de clarificare.

Valul de rachete lansat vineri asupra capitalei ucrainene a lovit în cartierele Holosivski, Dniprovski și Desnianski.

În cursul zilei au fost raportate atacuri cu rachete și la Odesa, Harkov și Zaporojie.

Primarul din Harkov, Igor Terehov, a descris drept "colosale" daunele aduse infrastructurii orașului în urma tirurilor de vineri, menționând că al doilea oraș din Ucraina a rămas fără electricitate, încălzire și apă.

Update 11:50. Pentagonul extinde antrenamentele pentru armata ucraineană.  

"Când Rusia a invadat Ucraina, ne-am retras instructorii din Ucraina, astfel că aceasta este o continuare, acum, a instruirii pe care am oferit-o anterior. 

Antrenamentul pentru manevre cu arme combinate este următorul pas logic în cadrul eforturilor noastre continue de instruire, care au început în 2014 , pentru a dezvolta capacitatea forțelor armate ucrainene.  

Antrenamentul va include "exerciții cu foc real, urmate de antrenamente la nivel de echipă, pluton şi companie, care vor culmina apoi cu antrenamente de manevră la nivel de batalion", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. 

"Washingtonul a devenit practic parte în conflict, dată fiind asistența militară abundentă oferită Ucrainei, iar transferul unor echipamente sofisticate, care necesită luni de instructaj, ar echivala cu o implicare şi mai amplă a armatei americane în ostilități şi ar putea antrena consecințe", a declarat, la rândul său, Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe Rus. 

Update 11:30. UE şi NATO urmează să lanseze oficial un apel comun Rusiei pentru a pune capăt războiului și a retrage trupele din Ucraina în viitorul apropiat, scriu jurnaliștii de la Politico. Potrivit diplomaților, declarația a fost amânată din cauza tensiunilor din relațiile dintre Turcia și Cipru. Versiunea finală a declarației este în mare parte finalizată, iar doi diplomați au spus că va fi prezentată fie săptămâna viitoare, fie la începutul anului 2023. 

Update 10:45. Autoritățile ucrainene au raportat explozii în Kiev, precum și în sudul Krivoy Rog și în nord-estul Harkovului. 

Sirenele de raid aerian au sunat în toată Ucraina în această dimineață, civilii fiind rugați să se îndrepte către adăposturi, semnalând un alt atac major cu rachete rusești.

Orașul Harkov a rămas fără electricitate, potrivit primarului Ihor Terekhov. 

Între timp, guvernatorul regional, Oleh Syniehubov, a raportat trei lovituri asupra infrastructurii critice a orașului, scrie SkyNews.

O rachetă a lovit și o clădire rezidențială din Krivoy Rog, potrivit lui Kyrylo Timoșenko, un oficial de rang înalt din biroul președintelui Volodimir Zelenski. 

”S-ar putea să fie oameni sub dărâmături”, a spus el, adăugând că serviciile de urgență sunt la fața locului. 

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a raportat și explozii în districtele Desnianskyi și Holosiivskyi. 

El i-a îndemnat pe locuitori să se îndrepte către adăposturi, spunând: „Atacul asupra capitalei continuă”. 

Update 09:10. Forțele ruse au bombardat orașul ucrainean Herson de peste 16 ori joi, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

”Numai de la începutul acestei zile, Rusia a bombardat Hersonul de peste 16 ori, doar într-o singură zi!” a spus președintele ucrainean în discursul său zilnic pe rețelele de socializare, adăugând că au avut loc și „atacuri brutale ale Rusiei” în regiunile Donbas și Harkov, scrie ndtv.com.

Update 07:30. Liderii statelor din Uniunea Europeană și ai instituțiilor comunitare au reafirmat, la reuniunea de la Bruxelles, susținerea pentru Ucraina şi au aprobat asistența financiară în valoare de 18 miliarde de euro care va fi oferită pe parcursul anului 2023. 

"Consiliul European reafirmă condamnarea în mod determinat a războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Consiliul reafirmă susținerea totală pentru independența Ucrainei, pentru suveranitatea și integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internațional, precum și pentru dreptul inerent la apărare faţă de agresiunea Rusiei. Uniunea Europeană menține angajamentul de a furniza susținere politică și militară Ucrainei, în principal prin intermediul Instrumentului European pentru Pace şi Misiunii UE de Asistență Militară pentru Ucraina, precum şi prin intensificarea asistenței la nivel bilateral, în special prin furnizarea de capabilități antiaeriene şi pentru deminare", arată documentul privind "Concluziile" summitului de la Bruxelles, vizualizat de mediafax

Consiliul European condamnă vehement "campania Rusiei de atacuri sistematice asupra civililor ucraineni, asupra obiectivelor civile şi asupra infrastructurii energetice", subliniind că aceste "crime" nu vor rămâne nepedepsite. 

Consiliul European cere Rusiei să înceteze "imediat" activitățile care "periclitează siguranța instalațiilor nucleare civile" din Ucraina. 

"Uniunea Europeană va intensifica urgent furnizarea de asistență şi protecție umanitară și civilă Ucrainei, inclusiv prin contribuții la restabilirea infrastructurii esențiale, pentru a ajuta Ucraina să depășească perioada iernii. (...) Uniunea Europeană menține angajamentul de a furniza, împreună cu partenerii, ajutor financiar Ucrainei şi de a susține reziliența naţiunii şi reconstrucția pe termen lung. În acest context, Uniunea Europeană a convenit să furnizeze asistență de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. Consiliul European salută acordul Grupului G7 privind constituirea unei Platforme de coordonare a donatorilor", subliniază liderii europeni. 

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi seară, că vor fi "consecinţe" dacă Statele Unite confirmă acţiunea "provocatoare" de trimitere a unor sisteme antiaeriene avansate de tip Patriot în Ucraina.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a afirmat că Statele Unite au devenit, "practic, parte în conflict", pe fondul informaţiilor că ar intenţiona să trimită sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina.

Asistenţa militară masivă, inclusiv transferul de armament sofisticat, "ar însemna chiar o implicare mai largă în ostilităţi, cu personal militar, iar acest lucru ar putea genera posibile consecinţe", a declarat Maria Zaharova, potrivit agenţiei The Associated Press. Oficialul rus nu a specificat ce consecinţe ar putea apărea.

Aproximativ 90 de militari sunt necesari pentru utilizarea unui sistem antiaerian şi antibalistic Patriot, iar Statele Unite au evitat până acum să furnizeze un astfel de sistem complex. Administraţia Joseph Biden exclude posibilitatea transferului de militari americani în Ucraina.

Fostul preşedinte şi prim-ministru rus Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate de la Moscova, a avertizat că, imediat ce sistemele Patriot vor intra pe teritoriul Ucrainei, "împreună cu personalul NATO, vor deveni o ţintă legitimă" pentru armata rusă. Kremlinul a confirmat că sistemele Patriot vor deveni o ţintă legitimă a armatei ruse.

Administraţia Joseph Biden este pe cale să definitiveze planurile de trimitere a unui sistem antibalistic de tip Patriot în Ucraina, iar decizia în acest sens ar putea fi anunţată săptămâna aceasta, au afirmat mai mulţi oficiali de la Washington, sub protecţia anonimatului. Planul Pentagonului trebuie să fie aprobat de secretarul Apărării, Lloyd Austin, şi la final de preşedintele Joseph Biden. Administraţia de la Kiev solicită de multe luni sisteme antiaeriene avansate pentru contracararea atacurilor masive ale armatei ruse cu rachete balistice şi de croazieră. Informaţia privind posibilitatea livrării de sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot Ucrainei nu a fost confirmată deocamdată la nivel public de Administraţia SUA.

 Armata americană va extinde programul de pregătire a militarilor ucraineni în Germania, a anunțat Pentagonul, conform Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat joi că aproximativ 500 de ucraineni vor fi instruiți lunar, și că acțiunea nu va necesita o creștere a numărului de trupe americane în Europa.

Statele Unite au instruit deja aproximativ 3.100 de soldați ucraineni pentru utilizarea și întreținerea anumitor arme și alte echipamente, inclusiv obuziere, vehicule blindate și sistemul de rachete HIMARS.

Dar lideri militari de rang înalt discută de luni de zile despre extinderea acestei instruiri, invocând necesitatea de a îmbunătăți capacitatea unităților ucrainene de a se deplasa și de a coordona atacurile pe câmpul de luptă.

Potrivit oficialilor, scopul antrenamentelor este de a folosi lunile de iarnă pentru a perfecționa abilitățile forțelor ucrainene, astfel încât acestea să fie mai bine pregătite să contracareze orice sporire a atacurilor rusești sau eforturile de extindere a câștigurilor teritoriale ale Rusiei.

Război în Ucraina, 15 decembrieUcraina exclude un armistiţiu de sărbători | Rusia ar putea încerca din nou să cucerească Kievul

Război în Ucraina, 14 decembrie | Cancelarul Germaniei propune reluarea relațiilor comerciale cu Rusia după război 

Război în Ucraina, 13 decembrieKievul se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la începutul anului

Război în Ucraina, 12 decembrieGrupul G7 condamnă atrocităţile din Ucraina şi avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac nuclear

Război în Ucraina, 11 decembrieOraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa Pământului"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close