Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 292. Grupul G7 condamnă atrocităţile din Ucraina şi avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac nuclear

Război în Ucraina, ziua 292. Grupul G7 condamnă atrocităţile din Ucraina şi avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac nuclear

Război în Ucraina, ziua 292. Liderii Grupului naţiunilor puternic industrializate au afirmat, luni, că îl vor trage la răspundere pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru "crimele de război" comise în Ucraina şi au avertizat că utilizarea armelor de distrugere în masă va fi urmată de "consecinţe".

Război în Ucraina, ziua 292. Grupul G7 condamnă atrocităţile din Ucraina şi avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac nuclear
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2022   •   20:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Oficial SUA: Rusia folosește cartușe vechi de 40 de ani
  • Liderii G 7 au afirmat, luni, că îl vor trage la răspundere pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru "crimele de război" comise în Ucraina şi au avertizat că utilizarea armelor de distrugere în masă va fi urmată de "consecinţe"
  • Kievul anunță bombardamente masive ale rușilor în orașul Herson, din care trupele Moscovei s-au retras acum o lună
  • Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord politic pentru suplimentarea asistenței de securitate acordate Ucrainei și altor state partenere
  • "Negustorul morții" s-a înscris în partidul fondat de Vladimir Jirinovski
  • Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că e pregătit să discute cu Vladimir Putin
  • Cehia și-ar putea susține industria de armament cu lucrători din Ucraina
  • Un "pachet însângerat" a ajuns la Ambasada Ucrainei din Grecia
  • Ministrul ucrainean despre contraofensiva Kievului: "Planul este foarte simplu!"
  • Incendiu de proporții într-un centru comercial de lângă Moscova

Update 22:40 Un oficial al ocupaţiei ruse din regiunea ucraineană Herson a fost rănit luni în explozia maşinii sale, dar se află "într-o stare stabilă", au declarat agenţii de presă ruse, relatează AFP.

Vitalid Buliuk, prim-viceguvernatorul acestei regiuni din sudul Ucrainei pe care Moscova a anexat-o la sfârşitul lunii septembrie fără a o controla pe deplin " a fost rănit" în urma "exploziei maşinii sale", a declarat ministrul regional al Sănătăţii, Vadim Ilmiev.

"Starea lui este stabilă, (rănirea este) de o gravitate moderată", a declarat el reporterilor, citat de agenţia de presă TASS.

Potrivit ministrului , "şoferul maşinii a murit pe loc". "O mină direcţională a explodat, maşina a fost carbonizată", a precizat el, citat de agenţia de presa rusă Interfax.

Buliuk, responsabil cu problemele economice din regiune, este internat "la Simferopol", în Crimeea anexată, a spus şeful autorităţii regionale Zaporijia, instalat de Moscova, Vladimir Rogov.

Update 21:48 Rusia folosește cartușe vechi de 40 de ani, cu rată ridicată de eșec, pentru că începe să epuizeze muniția după 10 luni de război în Ucraina, scrie Reuters, citând un oficial american.

Rusia apelează la muniție veche de zeci de ani, cu rate ridicate de eșec, pentru că își epuizează stocurile după invazia de aproape 10 luni din Ucraina, a declarat luni un înalt oficial militar american.

„Au scos din stocul său de muniție îmbătrânită, ceea ce indică faptul că sunt dispuși să folosească acea muniție mai veche, dintre care unele au fost produse inițial în urmă cu mai mult de 40 de ani”, a declarat oficialul militar, vorbind sub protecția anonimatului.

„Cu alte cuvinte, încarci muniția și îți încrucișezi degetele și speri că va trage sau când va ateriza că va exploda”, a mai spus oficialul.

Update 20:50 Liderii Grupului naţiunilor puternic industrializate au afirmat, luni, că îl vor trage la răspundere pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru "crimele de război" comise în Ucraina şi au avertizat că utilizarea armelor de distrugere în masă va fi urmată de "consecinţe".

"Crimele de război şi celelalte atrocităţi nu pot să rămână nepedepsite. Îl vom trage la răspundere pe preşedintele Putin şi pe alţi responsabili de aceste atacuri în conformitate cu dreptul internaţional", anunţă liderii statelor din G7, în Declaraţia adoptată după summitul prin videoconferinţă de luni.

"Reafirmăm că discursul iresponsabil al Rusiei în domeniul nuclear esre inacceptabil şi că utilizarea armelor chimice, bioogice sau nucleare va declanşa o reacţie plină de consecinţe", avertizează liderii din Grupul G7, potrivit Declaraţiei comune postate pe site-ul Preşedinţiei Franţei şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

De asemenea, Grupul G7 condamnă ferm menţinerea ocupaţiei ruse asupra Centralei nucleare Zaporojie şi militarizarea complexului, cerând Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să creeze o zonă de securitate.

Din Grupul G7 fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Canada şi Japonia.

Update 19:20 Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite, luni, în bombardamente ruse "masive" asupra orașului Herson, unde forţele militare ucrainene au preluat controlul în urmă cu o lună, după retragerea trupelor de ocupație.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul regional Iaroslav Ianuşevici.

Potrivit acestuia, trupele ruse au bombardat un cartier din zona est-centrală a Hersonului.

"În prezent, avem două persoane ucise şi cinci rănite", a scris pe Telegram oficialul ucrainean.

El a mai semnalat că ambulanţele se îndreaptă spre un alt cartier, de asemenea lovit de bombardamente şi unde numărul victimelor nu este deocamdată cunoscut.

Forţele ruse au ocupat oraşul Herson - care număra la acel moment circa 300.000 de locuitori - precum și aproape toată regiunea cu acelaşi nume la scurt timp după declanşarea invaziei în Ucraina, la sfârşitul lui februarie.

În noiembrie, la capătul unei ofensive-surpriză în sud, armata ucraineană a avansat până la perferiile orașului, ceea ce a dus la retragerea forţelor ruse, care au trecut pe malul stâng al râului Nipru.

Înainte de retragerea lor, forţele ruse au distrus infrastructura serviciilor publice de bază din oraş şi de atunci au bombardat de mai multe ori localitatea, potrivit autorităţilor ucrainene.

Update 17:20 Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene au ajuns, luni, la un acord politic pentru suplimentarea cu două miliarde de euro a asistenţei în materie de securitate acordată Ucrainei şi altor parteneri.

Anunțul a fost făcut de Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Decizia de astăzi va garanta că avem finanţarea pentru a continua să furnizăm susţinere militară concretă forţelor armate. În mai puţin de doi ani, Instrumentul European de Pace şi-a demonstrat valoarea. A schimbat complet modul în care susţinem partenerii în materie de apărare. Uniunea Europeană va menţine angajamentul de a furniza asistenţă militară Ucrainei şi altor state partenere", a spus Borrell.

Acordul politic de acum va trebui aprobat formal la începutul anului 2023.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului UE, majorarea totală a bugetului Instrumentului European de Pace poate atinge, până în 2027, 5,5 miliarde de euro.

Update 16:20 Liderii statelor din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) participă luni după-amiază la o reuniune prin videoconferinţă pe tema conflictului din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de preşedinţia germană a organizaţiei.

La reuniunea virtuală va participa și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reuniunea vine după ce duminică Zelenski a discutat preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, Joe Biden şi Emmanuel Macron.

Casa Albă a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, anunțând că  "prioritizează" eforturile de întărire a apărării antiaeriene ucrainene prin intermediul asistenței pentru securitate.

În ultimele luni, Rusia a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina, afectând semnificativ alimentarea cu electricitate şi apă.

Update 15:50 Fostul traficant de arme Viktor Bout, eliberat de SUA săptămâna trecută la schimb cu baschetbalista Brittney Griner, s-a alăturat formațiunii  ultranaționaliste, pro-Kremlin, Partidul Liberal Democrat din Rusia.

"Sunt profund mișcat de această onoare. Și, desigur, mă neliniștește să fiu în lumina reflectoarelor", a declarat Bout (foto) atunci când liderul partidului, Leonid Sluțki, i-a înmânat carnetul de membru.

"Leonard Eduardovici (Sluțki) a făcut mult pentru eliberarea mea. Partidul său m-a sprijinit. Este o onoare și este de datoria mea să fac tot ce pot, nu doar pentru a ajuta, ci pentru a fi activ implicat în munca de partid (...) 'Să nu minți și să nu-ți fie frică' a fost motto-ul meu în aceste vremuri dificile. M-a ajutat. Cred că în prezent, în aceste vremuri grele pentru țară, Partidul Liberal Democrat vă va sprijini întotdeauna, va sprijini Rusia și adevărul", a continuat fostul deținut.

Supranumit "negustorul morții" de presa internațională, Bout a fost închis din iunie 2012 în penitenciarul federal american Marion din statul Illinois, după ce a fost condamnat definitiv în SUA la o pedeapsă de 25 de ani de detenție pentru conspirație în vederea uciderii de cetățeni americani, contrabandă cu armament antiaerian și sprijin material acordat unei organizații teroriste.

De la formarea sa în 1991, Partidul Liberal Democrat din Rusia a susținut o ideologie ultranaționalistă dură, militând pentru preluarea fostelor state sovietice.

În ultimele trei decenii, fondatorul și liderul formațiunii, Vladimir Jirinovski - care a decedat în aprilie anul curent - a propagat obiectivul renașterii și expansiunii teritoriale a Rusiei ca mare putere.

Aceste narative sunt asumate în prezent de propaganda de stat, de la începerea invaziei în Ucraina.

Update 14:57 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a declarat pregătit să continue dialogul cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, dacă acest demers va ajuta la încheierea războiului din Ucraina.Nehammer a făcut această declarație la postul ORF2, relatează agenția de presă ucraineană Ukrinform.

"Suntem o țară neutră, avem un statut special în Uniunea Europeană și, din acest motiv, a fost important pentru mine să încerc să joc un rol de mediator în discuții.

Cu toate acestea, avem o poziție clară în ceea ce privește coridoarele umanitare, încetarea focului și o anchetă obiectivă a crimelor de război", a spus cancelarul.

Ukrinform amintește că, la începutul invaziei rusești în Ucraina, Karl Nehammer a fost primul lider european care s-a întâlnit personal cu Vladimir Putin.

Discuțiile cu cancelarul austriac nu au schimbat poziția liderului de la Kremlin în privința războiului, notează Ukrinform.

Update 14:24 Lucrători ucraineni cu înaltă calificare ar putea suplini miile de posturi neacoperite din industria producției de armament din Cehia.

Măsura este menită să ajute la satisfacerea cererii determinate de războiul din Ucraina, a declarat luni un oficial ceh din domeniul Apărării.

Între statele NATO, Cehia este unul dintre principalii furnizori de arme către Kiev, de la începerea invaziei ruse din Ucraina.

Livrările au golit însă stocurile, iar oficialii cehi atrag atenția că ar putea dura ani pentru completarea lor, în contextul în care unii producători cehi de armament au semnalat deja că sunt nevoiți să își crească forța de muncă.

"Vor exista mii de locuri de muncă", a declarat ministrul adjunct al Apărării din Cehia, Tomas Kopecny, la postul public de radio, sugerând că lucrătorii ar putea veni din Ucraina.

Potrivit lui Kopecny, premierul ceh Petr Fiala a fost de acord să primească experți ucraineni în armament atunci când s-a întâlnit la Kiev, în octombrie, cu președintele Volodimir Zelenski.

Proprietarul unui important producător de arme, Czechoslovak Group, a declarat săptămâna trecută că Ucraina lansează împotriva rușilor 40.000 de obuze pe săptămână din câteva sute de mortiere, furnizate de Occident.

Update 13:30 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a dat detalii în legătură cu intențiile forțelor Kievului, în contextul în care situația frontului nu a cunoscut evoluții spectaculoase în ultimele săptămâni.

La o conferință de presă desfășurată la Odesa cu omologul suedez Pal Jonson, Reznikov (foto) a spus că forțele ucrainene își vor relua acțiunile contraofensive când va pământul va îngheța și va permite trecerea echipamentelor militare.

Insistând că trupele Kievului nu intenționează să se oprească, ministrul a spus că ploaia și condițiile meteo grele fac dificile atacurile de ambele părți. 

"Prin urmare, vom profita de momentul când solul se va întări. Sunt convins că vom continua contraatacurile, campania de eliberare a teritoriilor noastre", a declarat el.

Ministrul Apărării de la Kiev spune că Ucraina vrea revenirea la situația teritorială din 1991
Planul Kievului este foarte simplu, a explicat Reznikov.

"Este vorba despre eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene temporar ocupate, în limitele din 1991, când frontierele țării erau recunoscute internațional", a precizat ministrul.

El a mai adăugat că rușii atacă civilii "pentru a convinge guvernul ucrainean să înceapă negocieri în condițiile Moscovei", dar a estimat că strategia Kremlinului nu va reuși.

Update 12:30 Ambasada Ucrainei în Grecia a primit un "pachet însângerat", după ce numeroase astfel de colete au ajuns, săptămâna trecută, la alte reprezentanțe diplomatice ale Kievului, inclusiv la București.

Noul colet suspect a fost semnalat, luni, de purtătorul de cuvânt al ministerului de externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

"Adresa expeditorului este aceeași ca și pe restul plicurilor care au fost primite anterior la ambasadele și consulatele ucrainene: showroom-ul auto Tesla din orașul german Sindelfingen", a menționat Nikolenko într-o postare pe Facebook.

Oficialul ucrainean a adăugat că poliția greacă a declanșat o anchetă după incidentul de luni.

"Așteptăm cu nerăbdare accelerarea investigației de către autoritățile germane" a mai spus Oleg Nikolenko.

Oficial ucrainean: "33 de incidente în mai puțin de două săptămâni"
Potrivit acestuia, incidentul de luni aduce numărul total de amenințări trimise ambasadelor și consulatelor ucrainene la 33 de cazuri în 17 țări.

 "O tentativă de atac terorist, două alerte cu bombă, un caz de vandalism, o amenințare scrisă și 28 de 'pachete însângerate'”, a adăugat el.

Miercurea trecută, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că pachetele suspecte expediate misiunilor diplomatice ucrainene din Europa în ultimele două săptămâni au afișat, toate, aceeași adresă de expediție: reprezentanță germană Tesla.

Kuleba a estimat că diplomații ucraineni nu se vor lăsa intimidați.

CNN a contactat biroul de presă Tesla din Germania pentru comentarii, dar încă nu a primit răspuns.

Update 10.42 Un incendiu de proporții a izbucnit la un centru comercial de lângă Moscova.

900 de metri pătrați din acoperiș s-au prăbușit, iar focul s-a extins pe zece mii de metri pătrați. Incendiul a izbucnit luni dimineață.

Un agent de pază care ar fi încercat să stingă focul a fost rănit. Acesta a fost diagnosticat cu arsuri ale căilor respiratorii superioare. Angajații mall-ului au fost evacuați.

Update 10.00 Contraofensiva ucraineană va fi reluată după înghețarea terenului

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat duminică că forțele ucrainene vor relua „acțiunile active de contraofensivă" atunci când solul va îngheța și „va deveni mai sigur pentru o trecerea echipamentelor grele". Anunțul a fost făcut la Odesa, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și ministrul Apărării din Suedia, Pal Jonson.

„Condițiile meteorologice, trecerea de la o toamnă uscată la o iarnă nu încă geroasă... am întâlnit ploaie și condiții foarte dificile pentru atacuri de ambele părți. Pentru că solul este umed, iar vehiculele pe roți pot trece cu greu. Cred că această scădere a activității se datorează condițiilor meteorologice. Prin urmare, vom profita de momentul în care terenul va deveni mai ferm. Sunt convins că vom continua contraatacurile noastre, campania de eliberare a teritoriilor noastre", a declarat Reznikov, potrivit CNN.

Ministrul ucrainean a calificat planul Ucrainei drept „foarte simplu".„Este vorba de eliberarea tuturor teritoriilor ocupate temporar de Ucraina, așa cum erau în 1991, când granițele Ucrainei au fost recunoscute la nivel internațional", a precizat demnitarul ucrainean.

Ministrul Reznikov a mai spus că atacurile asupra civililor și asupra infrastructurii energetice nu va duce la negocieri de pace în condițiile dorite de Rusia.

Update 07.16 Un guvernator ucrainean anunță o lovitură asupra cartierului general al Wagner

Forțele ucrainene au lovit un sediu din Luhansk al grupului de mercenari Wagner din Rusia, a anunțat guvernatorul provinciei din estul Ucrainei, potrivit BBC.

Guvernatorul Serhiy Haidai a declarat că un hotel din localitatea Kadiivka, regiunea Luhansk, în care grupul se întâlnea, a fost lovit cu pierderi importante. Haidai a declarat că în atacul de la Kadiivka, Rusia a suferit „pierderi semnificative" și că se așteaptă ca „cel puțin 50%" din supraviețuitori să moară din cauza lipsei de tratament medical. Informația nu a putut fi verificată din surse independente.

Wagner sunt mercenari sponsorizați de statul rus care acționează în Ucraina, potrivit experților occidentali. Compania militară privată, înființată de Evgheni Prigozhin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a fost acuzată în repetate rânduri de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului. Unitățile Wagner au fost desfășurate anterior în Crimeea, Siria, Libia, Mali și Republica Centrafricană.

Lovitura asupra hotelului, în est, a avut loc în timpul unui weekend plin de evenimente. Luptele au făcut ravagii și în sudul Ucrainei, Rusia vizând Odesa, iar Ucraina a bombardat o țintă din orașul ocupat Melitopol.

Sâmbătă, armata ucraineană a anunțat că a doborât 10 drone, iar alte cinci au lovit instalații energetice din orașul portuar Odesa, lăsând aproximativ 1,5 milioane de oameni fără energie electrică. De asemenea, armata ucraineană a atacat orașul ocupat Melitopol, provocând daune importante.

Patru persoane au fost rănite în Zaporojie, iar la Sumî rachetele ruseşti au distrus zeci de case, în acest weekend.

Portul ucrainean Odesa nu a funcționat, ieri, după ultimul atac rusesc asupra sistemului energetic din regiune, transmite The Guardian.

Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky, care a spus însă că nu se așteaptă la suspendarea exporturilor de către comercianți.

Toată infrastructura necritică din Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone pentru a lovi două instalații energetice.

Aproape 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent electric, au declarat oficialii.

Război în Ucraina, 11 decembrieOraşul Bahmut a fost "ras de pe faţa Pământului"

Război în Ucraina, 10 decembrie Vladimir Putin, noi ameninţări nucleare

Război în Ucraina, 9 decembrie | Volodimir Zelenski: ”Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă”

Război în Ucraina, 8 decembrie | Putin anunță că va continua bombardamentele asupra Ucrainei, ca represalii pentru podul Crimeei

Război în Ucraina, 7 decembrie | Putin afirmă că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close