Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 633 | Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"

Război în Ucraina, ziua 633 | Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"

Război în Ucraina, ziua 633. Rusia îşi menţine deschisă "fereastra" spre Europa în pofida "vremurilor dificile", a declarat preşedintele Vladimir Putin.

Război în Ucraina, ziua 633 | Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"
Sursa foto: captura Youtube
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Planurile de creştere a cheltuielilor UE pentru a ajuta Ucraina să se apere au intrat în impas
  • Doi angajați de la serviciul de salvare din Ucraina, uciși într-un atac rusesc cu rachete
  • Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină
  • Compania Kalașnikov și-a crescut producția cu 30% pentru a acoperi nevoile trupelor de invazie din Ucraina
  • Întreruperi de energie electrică în Ucraina din cauza unui atac cu drone rusești
  • Forțele ruse pregătesc al treilea val al ofensivei asupra Avdiivka din regiunea Donețk
  • Olaf Scholz i-a cerut lui Putin să facă primul pas spre o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina
  • Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra mai multor regiuni din Ucraina
  • Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"
  • Rusia a încetat să mai facă schimb de prizonieri de război cu Ucraina
  • NATO mulţumeşte României pentru pregătirea paramedicilor ucraineni
  • Navă comercială care transporta cereale, avariată în largul coastelor Ucrainei
  • Ministerul ucrainean al Reintegrării: peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război
  • Ucraina raportează „lupte violente” pe malul Niprului ocupat de Rusia
  • Guvernul olandez a anunțat un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina până în 2024 
  • Pierderile rusești ajung la 316.760, spune Ucraina

Update 22.30 Planurile de creştere a cheltuielilor UE pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruseşti au intrat în impas din cauza reticenţei la nivelul blocului de a angaja mai multe fonduri.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, rămâne optimist şi consideră că depinde de statele membre să îşi mobilizeze industriile pentru ca UE să îşi respecte angajamentul de a livra un milion de proiectile Ucrainei până în primăvara anului viitor, relatează platforma media European Newsroom într-un articol de fond piblicat vineri și citat de Agerpres.

Update 20.30 Poliția ucraineană a declarat că Rusia a tras o serie de rachete asupra satului Komyshuvakha, aproape de linia de front din Zaporizhzhia, iar doi angajați de la serviciul sanitar au fost omorâți, scrie, sâmbătă, The Guardian.

Pe lângă cele două persoane ucise, patru au fost rănite, iar un incendiu a afectat o clădire rezidențială.

„Ca urmare a primelor două lovituri, patru locuitori din zonă au fost răniți și un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidențială”, au precizat polițiștii.

„Când poliția și salvatorii au ajuns la fața locului, rușii au efectuat o altă lovitură. Doi lucrători ai serviciilor de urgență au fost uciși și alți trei au fost răniți”.

Rusia a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei, vineri și sâmbătă, lovind instalații de infrastructură care au provocat întreruperi de energie electrică în peste 400 de orașe și sate din sudul, sud-estul și nordul țării, au declarat oficialii ucraineni.

Update 18.30 Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină, a anunţat vineri Ministerul Energiei, după ce luna trecută a renunţat la majoritatea restricţiilor pentru exporturile de motorină, spunând că a existat un excedent de aprovizionare, în timp ce preţurile cu ridicata au scăzut, transmite Reuters.

Ministerul rus a spus că ar putea reimpune interdicţii de export, dacă va fi necesar, adăugând că stocurile de benzină au crescut la aproximativ 2 milioane de tone.

„În ultimele două luni, cu menţinerea unor volume mari de rafinare a petrolului... s-a asigurat saturarea pieţei interne şi s-a creat un excedent în furnizarea de benzină. S-a luat decizia de a înceta interzicerea temporară a exportului de benzină”, a anunțat Ministerul Energiei de la Moscova.

Rusia, cel mai mare exportator maritim de motorină din lume, a introdus o interdicţie a exporturilor de combustibili pe 21 septembrie, pentru a aborda preţurile interne ridicate şi penuria.

Guvernul a relaxat restricţiile pe 6 octombrie, permiţând exportul de motorină prin conducte, dar a menţinut măsurile privind exporturile de benzină.

Livrările de motorină şi alţi combustibili în străinătate prin camioane şi căi ferate au rămas, de asemenea, interzise la acea vreme.

Update 17.30 Consorţiul Kalaşnikov, unul dintre principalii producători de arme din lume, şi-a crescut producţia de armament cu 30% pentru a satisface nevoile armatei ruse în Ucraina, transmite EFE.

În acest scop, Kalaşnikov a lansat proiectul Konveiner în iulie 2022, care a presupus modernizarea tehnologică a fabricilor, a informat vineri consorţiul într-un comunicat.

Konveiner a presupus îmbunătăţirea treptată a proceselor de producţie, instalarea de noi echipamente şi modernizarea liniei de asamblare, potrivit comunicatului citat.

Toate acestea au permis companiei să dea curs comenzilor plasate de forţele armate ruse în termenele planificate şi cu calitatea cerută, a afirmat Andrei Barîşnikov, directorul general al Kalaşnikov.

La începutul lunii noiembrie, Kalaşnikov a finalizat contractul semnat cu armata rusă în 2021, în ajunul începerii războiului în Ucraina, pentru furnizarea puştii de asalt AK-12 model 2023.

Acest contract de furnizare a puştilor de asalt este cel mai amplu semnat de companie, care a creat şi o divizie specială pentru fabricarea de drone în contextul campaniei militare ruse în Ucraina.

Consorţiul, care se află sub incidenţa sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări din cauza războiului din Ucraina, este cel mai mare producător de arme de foc uşoare din această ţară.

Rusia, care va spori cheltuielile pentru apărare cu aproape 70% în 2024, a crescut considerabil ritmul producţiei de arme şi echipamente militare în ultimele luni, potrivit surselor de informaţii occidentale.

Update 16.00 Rusia a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei în cursul nopții, lovind facilități de infrastructură și provocând întreruperi de energie electrică în peste 400 de orașe și sate din sudul, sud-estul și nordul țării, au declarat astăzi oficiali ucraineni.

Ministerul Energiei a precizat că 416 localități din regiunea Odesa, în sud, și din regiunea Zaporizhzhia, în sud-est, au fost deconectate de la electricitate după ce rețelele au fost avariate în timpul atacurilor.

Iarna trecută, Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete și drone, lăsând milioane de oameni fără electricitate, încălzire și apă în timpul celor mai friguroase luni.

Update 14:00 Forțele ruse pregătesc al treilea val al ofensivei asupra Avdiivka din regiunea Donețk, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al grupului Tavria al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, la televiziunea națională, potrivit Kyiv Independent.

Forțele rusești au intensificat atacurile terestre împotriva Avdiivka și a așezărilor din jur la începutul lunii octombrie, în încercarea de a încercui orașul. Campania a fost susținută de bombardamente grele și lovituri aeriene, care continuă să provoace victime în rândul civililor.

„Ne așteptăm la al treilea val de ofensivă - o încercare de a încercui Adviivka", a declarat Shtupun. 

Atacurile asupra Avdiivka, poarta de intrare în Donețkul ocupat, au fost foarte „costisitoare” pentru Moscova. Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au pierdut aproximativ 10.000 de soldați, peste 100 de tancuri, peste 250 de alte vehicule blindate și șapte avioane Su-25 în luna de lupte din apropierea orașului de pe linia frontului.

Update 13:00 Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut sâmbătă președintelui rus Vladimir Putin să facă primul pas spre o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina.

„Trebuie să-și retragă trupele", a declarat Scholz în timpul unei vizite la Nuthetal, în landul Brandenburg. Cu toate acestea, în prezent nu există semne că acest lucru se va întâmpla, a spus el ca răspuns la o întrebare referitoare la posibilitatea unor negocieri de pace. 

Putin nu trebuie să reușească să-și atingă obiectivul de a folosi forța pentru a anexa părți dintr-o țară vecină, a spus Scholz, adăugând că Germania va ajuta Ucraina în fața invaziei ruse cât timp va fi necesar, potrivit Reuters.

Update 12:00 Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, lovind elemente de infrastructură în sudul şi nordul ţării, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 29 din cele 38 de drone Shahed, de producţie iraniană, lansate de pe teritoriul rus, potrivit sursei citate.

Forţele aeriene au declarat, într-un comunicat, că atacul care a vizat numeroase regiuni ucrainene a început vineri la ora locală 20:00 (18:00 GMT) şi s-a încheiat sâmbătă, la 4 dimineaţa.

Comandamentul militar sud a anunţat că o infrastructură energetică din Odesa, în sud, a fost lovită. O clădire administrativă a fost totodată avariată, iar un civil a fost rănit în atac, potrivit unei postări pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În regiunea Cernigău, din nordul Ucrainei, aflată la graniţa cu Rusia şi Belarus, două clădiri de infrastructură au fost avariate în atacul din timpul nopţii, potrivit armatei ucrainene.

Dronele au vizat şi Kievul, în al doilea atac de acest fel din această lună, au anunţat oficiali ucraineni, care au adăugat că toate dronele lansate asupra capitalei ucrainene au fost doborâte.

Update 10:50 Oficialii ucraineni au raportat că forțele rusești au suferit pierderi de mărimea unei brigăzi de când forțele ucrainene au început, pe 17 octombrie, operațiunile terestre pe malul estic al Niprului, forțând, se pare, forțele rusești să aducă putere de luptă din alte părți ale Ucrainei în regiunea Herson.

Statul Major General ucrainean a afirmat că forțele ucrainene au ucis 1.216 militari ruși și au rănit alți 2.217 de la începerea „măsurilor" pe malul estic.

Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele sale au distrus 24 de tancuri rusești, 48 de vehicule blindate de luptă, 89 de sisteme de artilerie, 29 de depozite de muniții și 14 aeronave de când au început „măsurile" pe malul estic. (Institutul pentru Studiul Războiului)

Update 09:30 Rusia îşi menţine deschisă "fereastra" spre Europa în pofida "vremurilor dificile", a declarat vineri preşedintele Vladimir Putin, informează dpa.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la un forum cultural din Sankt Petersburg că Rusia nu va exclude Europa, potrivit agenţiei de ştiri de stat TASS.

"Când există un curent de aer, cineva se gândeşte: poate ar fi rezonabil să închidem puţin fereastra ca să nu răcim", a spus şeful statului rus.

"Dar avem vreme bună", a adăugat Vladimir Putin. "Nu închidem nimic, nu avem niciun conflict cu societatea europeană". Mai degrabă, a spus el, Rusia trece prin "vremuri dificile" cu elita europeană.

Uniunea Europeană şi mai multe state occidentale au impus sancţiuni mai dure statului şi parlamentarilor ruşi, pe măsură ce războiul Moscovei împotriva Ucrainei continuă. În pofida sancţiunilor, Kremlinul continuă să prezinte date economice pozitive, deşi acest lucru este greu de verificat.

Creşterea economică a Rusiei va depăşi 3% până la sfârşitul anului, a declarat vineri preşedintele Putin.

Update 08:00 Rusia a încetat să mai facă schimb de prizonieri de război cu Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război într-un interviu acordat la 17 noiembrie, scrie The Kyiv Independent. 

"Din vară, Rusia a înghețat schimburile”, a declarat Petro Yatsenko, șeful serviciilor de presă ale Centrului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război. 

În ciuda unei serii semnificative de schimburi de prizonieri în luna mai a acestui an, schimburile au stagnat din vară, ultimul schimb având loc pe 7 august și implicând 22 de prizonieri ucraineni care s-au întors acasă. Iațenko a sugerat că motivul Rusiei ar putea fi destabilizarea societății ucrainene și convingerea familiilor prizonierilor de război că obstacolele din partea Ucrainei împiedică schimburile.

De-a lungul războiului, armata rusă a fost acuzată în mod repetat de maltratarea prizonierilor de război ucraineni și de încălcarea dreptului umanitar internațional. 

Kievul îşi intensifică eforturile de a-şi produce propriile arme, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că livrările din Occident ar putea fi în scădere. De asemenea, speră că asocierile în participaţie cu producătorii internaţionali de armament pot ajuta la revigorarea industriei sale naţionale.

“Progresăm în mod activ cu Statele Unite în ceea ce priveşte producţia comună de arme. În timpul vizitei mele la Washington, preşedintele Biden şi cu mine am convenit asupra unor măsuri specifice pe care le putem lua împreună. Acest lucru îi va întări, fără îndoială, atât pe americani, cât şi pe ucraineni, precum şi pe partenerii noştri. Producţia comună îmbunătăţeşte întotdeauna capacităţile. În ultimele zile, în timpul negocierilor la care au participat Andrii Iermak şi echipa noastră guvernamentală, am discutat detaliile specifice. În luna decembrie, va avea loc o conferinţă specială la care vor participa industrii ucrainene şi americane, oficiali guvernamentali şi alţi factori de stat - toţi cei implicaţi în organizarea apărării noastre. Pregătim un eveniment semnificativ, o extensie a Forumului industriilor de apărare care a avut loc în septembrie. Acum, este vorba de un forum la Washington şi de lucrări corespunzătoare privind armamentul atât în Ucraina, cât şi în Statele Unite. Mulţumesc Statelor Unite - preşedintelui Biden, echipei sale, şi Congresului - ambelor partide care ne sprijină. De asemenea, vreau să recunosc în mod special companiile americane de apărare şi partenerii din Europa - toţi cei care umplu cu adevărat conceptul de apărare a libertăţii cu substanţă. În aceste vremuri, trebuie să fim cu toţii cât mai eficienţi posibil, astfel încât viaţa copiilor şi nepoţilor noştri să nu fie furată de război”, a spus Zelenski în discursul său de vineri.

Liderul de la Kiev a precizat că i s-a prezentat într-o nouă şedinţă a Statului Major un raport pentru anul viitor şi cu privire la dotarea forţelor de apărare.

“Astăzi, am avut o şedinţă a Statului Major, cu un raport detaliat al ministrului apărării privind anul viitor, dotarea forţelor de apărare. Fiecare direcţie şi aspect - muniţie, arme, echipamente şi dotări. Ce este în prezent deficitar şi ce trebuie în mod obiectiv să fie suplimentat, ţinând cont de planurile acţiunilor noastre active. Ministrul Industriilor Strategice a raportat despre producţia proprie de arme şi muniţii - obiectivul de creştere a producţiei este în curs de realizare. Acest lucru este crucial şi sunt recunoscător tuturor angajaţilor din industria noastră de apărare, precum şi partenerilor noştri care ne ajută. Am discutat, de asemenea, despre implementarea programului ucrainean de rachete, iniţiat în 2021. Toată lumea poate vedea că rezultatele sale devin în fiecare an mai mult pe termen lung şi mai favorabile pentru Ucraina şi mai neplăcute pentru inamic, aşa cum ar trebui să fie. Vor fi şi mai multe rezultate”.

Zelenski a mai spus că Finlanda a decis u nou pachet de sprijin pentru Ucraina: “Astăzi există, de asemenea, veşti bune în ceea ce priveşte pachetele de apărare pentru soldaţii noştri - Finlanda a luat o decizie cu privire la un nou pachet. Vă mulţumim pentru acest lucru. Am primit deja 20 de pachete de sprijin din partea Finlandei. Toate acestea ne întăresc nu numai pe noi, ci şi întregul flanc estic al Europei. Pentru că atunci când Ucraina este puternică şi independentă, toată Europa se poate simţi protejată de agresiunea rusă”.

Volodimir Zelenski a menţionat şi că se vor găsi resurse pentru reconstrucţia universităţilor distruse de atacurile ruşilor.

“Am început ziua de astăzi cu o întâlnire specială cu ministrul finanţelor şi cu oficialii guvernamentali responsabili pentru sectorul educaţiei. Sunt multe probleme sensibile, iar milioane de studenţi ucraineni aşteaptă răspunsuri. Acestea includ resurse pentru burse şi detalii specifice despre inovaţiile din învăţământul superior. Am discutat, de asemenea, tot ceea ce este necesar pentru a consolida învăţământul profesional în Ucraina. Totul a fost foarte concret, aşa cum ar trebui să fie de Ziua Studenţilor. Bineînţeles, ar fi corect ca mare parte din ceea ce am discutat să fie prezentat de ministrul educaţiei. Lucruri bune. Garantăm bursele pentru studenţi şi explorăm posibilităţi de a le mări. Vom găsi resurse pentru reconstrucţia universităţilor avariate sau distruse de atacurile ruseşti. Astăzi, am vizitat una dintre universităţile ucrainene - Universitatea de Stat din Mariupol. Aceasta a fost relocată la Kiev şi funcţionează. Important este că păstrează credinţa în Ucraina, în poporul nostru şi în credinţa că Ucraina va fi liberă - toată Ucraina. Am vorbit cu studenţii. Vă mulţumesc pentru sinceritatea şi energia voastră. Le doresc tuturor studenţilor noştri ucraineni să se poată realiza în Ucraina, pentru Ucraina, absolut demn, modern şi benefic pentru ei înşişi şi pentru ţară”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, 17 noiembrie 2023 | Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate

Război în Ucraina, 16 noiembrie 2023 | Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți

Război în Ucraina, 15 noiembrie 2023 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"

Război în Ucraina, 14 noiembrie 2023 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși

Război în Ucraina, 13 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close