Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

Război în Ucraina | Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

Război în Ucraina, ziua 88. Orașul Severodonețk din estul Ucrainei a fost atacat din mai multe direcții în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, dar forțele ruse au fost respinse, a transmis duminică biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Parlamentul Ucrainei a votat astăzi prelungirea legii marțiale cu încă 90 de zile, până pe 23 august.

Război în Ucraina | Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război
Sursa foto: Getty Images & Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2022   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii introduc noi controale în Mariupol, spune consilierul primarului
  • Parlamentul Ucrainei votează prelungirea legii marțiale cu încă 90 de zile
  • Rusia amenință cu un atac asupra unei nave de marfă, aflată în apropiere de Insula Șerpilor, spune Marina Ucraineană
  • Lituania renunță complet la importurile de energie din Rusia
  • Avertismentul lui Volodimir Zelenski: "Urmează o criză alimentară globală"
  • O ofensivă a rușilor în Severodonețk în timpul nopții a fost oprită de forțele armate ucrainene, a tarnsmis administrația prezidențială
  • Atac cu rachete în regiunea ucraineană Rivne, susține primarul Vitalii Koval
  • Rusia a oprit sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda

Update 22 mai, ora 22:03  Rusia a lansat mai multe rachete în regiunea Jîtomîr

Rusia a lansat mai multe rachete în regiunea Jîtomîr, anunță Centrul de comandă aeriană din Ucraina, potrivit CNN.

Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a anunțat pe Facebook că, duminică, rușii au tras rachete asupra unor obiective de infrastructură din regiunea Jîtomîr.

Regiunea a fost atacată din „direcția sud-est" de „rachete de croazieră cu baza navală", potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră rusești au fost distruse de unitățile de apărare aeriană".

Regiunea Jîtomîr se află la vest de Kiev.

Update 22 mai, ora 20 :10 Un lider african vrea să aducă pacea în Ucraina. Va vizita orașele Moscova și Kiev

Președintele senegalez va vizita în curând Moscova și Kievul pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, anunță Sky News.

Președintele senegalez Macky Sall va vizita orașele Moscova și Kiev în următoarele săptămâni, în calitate de președinte al Uniunii Africane.

Sall a declarat că Uniunea dorește să vadă o detensionare a conflictului și să obțină pacea prin dialogul dintre cele două părți.

Update 22 mai, ora 19:32 Ucraina anunță că aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că aproape 30.000 de militari ruși au murit în război.

Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 29.050 de militari ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina.

De asemenea, Rusia are pierderi foarte mari la vehicule și echipamente militare. 1.285 de tancuri, 204 avioane, 170 de elicoptere, 3.141 de mașini, 599 de sisteme de artilerie și 13 nave au fost distruse, mai susține Ministerul Apărării din Ucraina.

Informațiile nu au putut fi verificate prin surse independente.

Update 22 mai, ora 19:10 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că va „lucra activ” pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina și pentru a furniza îngrășăminte Ucrainei, potrivit unui raport al agenției de presă Reuters.

Rusia a fost acuzată că blochează porturile din Marea Neagră, care sunt vitale pentru exporturile ucrainene de produse de bază, cum ar fi grâul și uleiul de floarea soarelui.

Aceste produse de bază sunt extrem de necesare, în special în părțile lumii care se confruntau deja cu criza alimentară înainte de începerea războiului.

Update 22 mai, ora 18:20 Cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană va dura cel puțin „15 sau 20 de ani” pentru a se concretiza, a declarat duminică ministrul francez al Afacerilor Europene Clement Beaune, promovând în același timp propunerea alternativă a președintelui Emmanuel Macron de a crea o nouă „comunitate politică europeană” în care să fie inclusă și Ucraina.

„Dacă spunem că Ucraina va intra în Uniunea Europeană în 6 luni, un an, doi ani, mințim. Nu este adevărat”, a spus Beaune la postul de radio comunitar evreiesc Radio J. „Probabil în 15 sau 20 de ani. Este foarte mult”, a adăugat el.

Update 22 mai, ora 17:05 Forțele ruse care controlează Mariupol au început să solicite permise pentru mașinile care intră și ies din orașul ucrainean ocupat, a declarat duminică un consilier al primarului ucrainean al orașului.

Conform restricțiilor introduse sâmbătă, mașinile și pasagerii care intră în oraș au nevoie de permise de unică folosință emise de un comandant rus în Manhush sau Vinohradne, orașe aflate la vest și la est de orașul ocupat.

Update 22 mai, ora 16:30 Parlamentul Ucrainei a votat duminică prelungirea legii marțiale cu încă 90 de zile, până pe 23 august.

Au fost 320 de voturi în favoarea măsurii, a transmis Rada Supremă.

Legea va merge la Volodimir Zelenski pentru promulgare.

Update 22 mai, ora 16:10 Forțele ruse au amenințat că vor deschide focul sâmbătă asupra unei nave de marfă care tranzitează apele ucrainene în apropiere de Insula Șerpilor, a anunțat Marina Ucraineană, potrivit The New York Times. Insula, ocupată de Rusia la începutul invaziei, este importantă pentru dominația navală a Mării Negre de către Moscova.

Update 22 mai, ora 15:43 Lituania renunță la importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale începând de duminică.

Ministerul Energiei al țării a declarat vineri că bursa paneuropeană de energie Nord Pool a decis să înceteze comercializarea de energie electrică rusă cu unicul său importator din țările baltice, compania de utilități ruse Inter RAO, ceea ce înseamnă că țara nu va mai importa niciun fel. energie rusă.

Update 22 mai, ora 15:04 Orașul Severodonețk din estul Ucrainei a fost atacat din mai multe direcții în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, dar forțele ruse au fost respinse, a transmis duminică biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Severodonețk a fost atacat din patru părți deodată, dar inamicul a fost respins și s-a retras în pozițiile anterioare”, se precizează în comunicarea oficială.

Șapte case din Severodonețk și cel puțin 27 de case din orașele și satele din jur au fost avariate, se arată în comunicat.

Atacul de la Severodonețk a făcut parte dintr-un asalt mai larg de-a lungul liniei de contact dintre forțele ruse și ucrainene, a spus statul-major militar ucrainean.

Update 22 mai, ora 14:20 Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-și debloca porturile, spune președintele.

După o întâlnire cu premierul portughez António Costa, Zelenski acesta a declarat presei:

„Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea.

Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente - cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele. O mulțime de lucruri. Va fi o criză în lume.

A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare", a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Update 22 mai, ora 14:00 Doar Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în faţa parlamentarilor din Ucraina, potrivit The Guardian. Andrzej Duda a declarat: „Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze în faţa cererilor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul de a decide asupra viitorului său... nimic despre voi fără voi”.

Duda a devenit primul lider străin care a ţinut un discurs în persoană în Parlamentul ucrainean de la invazia Rusiei.

Update 22 mai, ora 13:00 În regiunea Izium, în estul Ucrainei, lângă Donbass, ruşii „se pregătesc să reia ofensiva şi bombardează aşezările Vernopil, Dibrivne şi Dovgenke”, a anunţat şeful administraţiei regionale de stat din Harkiv, Oleg Sinegubov, pe Telegram, asigurând că, în orice caz, „forţele armate ucrainene îşi menţin poziţiile şi nu permit inamicului să avanseze”.

El adaugă: „În ultimele 24 de ore, invadatorii ruşi au continuat să bombardeze oraşul Harkov şi aşezările din regiune. În urma bombardamentului de la Saltivka, 5 civili au fost răniţi. Ocupanţii au tras şi în raionul Loziv, satul Shevchenkove şi raioanele Chuguiv - 3 răniţi. Alţi 3 răniţi în oraşul Dergachi”.

Update 22 mai, ora 10:00 Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a sosit în Ucraina. „Duminică - se arată într-o notă publicată pe site-ul oficial al şefului de stat polonez şi raportată de UNIAN - la Rada Supremă de la Kiev, preşedintele Republicii Polone se va adresa cu un mesaj din partea primului şef de stat străin către o face de la începutul războiului”.

Update 22 mai, ora 07:30 Municipiul Mikolaiv din sudul Ucrainei a îndepărtat un monument al poetului şi scriitorului rus Alexandru Puşkin. Primarul Alexander Senkevici a anunţat-o pe Telegram, potrivit Mediafax.

„Prieteni, să stăm calmi. Monumentul lui Puşkin a fost scos din serviciile publice.

Nu avem nevoie de demolări sau de vandalism în acest moment”, a spus primarul, citat de Ukrinform, subliniind că viitorul monumentului se va decide la finalul conflictului.

Aproape 170 de școli și grădinițe, precum și 30% din clădirile înalte din Harkov, au fost distruse, a transmis sâmbătă Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucraina într-o postare pe Telegram.

Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi, inclusiv a unui locotenent colonel, îngropate de localnici în regiunea Harkov, a declarat sâmbătă un oficial al poliţiei.

Cadavrele au fost îngropate și marcate prin cruci lucrate manual, a declarat oficialul poliției regionale Serhii Bolvinov într-un comunicat pe Facebook.

Totodată, autoritățile ucrainene au declarat că Rusia deminează portul de la Mariupol în încercarea de a-l pune din nou în funcțiune. În același timp, Rusia a declarat că a distrus un lot mare de arme și echipament militar la nord-vest de Kiev, capitala Ucrainei, și a lovit o bază ucraineană de antrenament pentru operațiuni speciale în afara orașului Odesa, însă aceste afirmații nu au putut fi verificate, potrivit New York Times.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că Rusia a zădărnicit o încercare inițială de a pune capăt războiului prin dialog, dar că „sfârșitul va fi cu siguranță în diplomație”.

Totodată, Rusia a oprit sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda, potrivit unui comunicat al companiei energetice de stat finlandeze Gasum. Rusia susține că Finlanda nu a plătit gazul, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat în martie că națiunile „neprietenoase” vor plăti gazul rusesc în ruble.

El a spus că Moscova se va orienta către rute comerciale alternative, cum ar fi coridorul de transport internațional nord-sud (INSTC), o rută de tranzit care leagă India de țările din Asia Centrală, Rusia și Europa prin Iran, potrivit TASS.

Mișcarea Rusiei vine după ce Finlanda și-a depus oficial cererea de aderare la NATO săptămâna aceasta.

În același timp, ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat sâmbătă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au „distrus practic toate” coridoarele logistice utilizate de țară pentru comerț, a informat agenția de presă de stat TASS.

Război în Ucraina, 21 mai 2022 Război în Ucraina | Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi

Război în Ucraina, 20 mai 2022 Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 19 mai 2022 Senatul SUA aprobă planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari

Război în Ucraina, 18 mai 2022 Forțele armate ucrainene spun că au recucerit mai mult teritoriu în Harkov

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina SUA
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close