Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi

Război în Ucraina | Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi

Război în Ucraina, ziua 87. Aproape 170 de școli și grădinițe, precum și 30% din clădirile înalte din Harkov au fost distruse, a scris Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucraina într-o postare pe Telegram.

Război în Ucraina | Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mai 2022   •   20:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atac cu rachete în regiunea ucraineană Rivne, susține primarul Vitalii Koval
  • Rusia a oprit sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda
  • Ministrul rus al Transporturilor spune că sancțiunile au „distrus practic toate” coridoarele logistice pentru comerț
  • 170 de şcoli şi grădiniţe din Harkov, distrude de ruși
  • Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov
  • Prim-ministrul Portugaliei Antonio Costa a vizitat sâmbătă Kievul
  • Ucraina acuză trupele ruse că au scos cadavrele din ruinele Teatrului Mariupol și le-au îngropat în gropi comune

Update 21 mai 22:00. Șeful Administrației Militare Regionale Rivne, Vitalii Koval, a transmis într-o postare Telegram că sâmbătă a avut loc un atac cu rachete asupra unei instalații de infrastructură militară din orașul său.

„Nimeni nu a fost ucis, șase persoane au fost rănite”, a spus Koval într-o declarație video pe Telegram.

Răniții sunt în stare stabilă, transmis acesta. Locuitorii din Rivne au fost sfătuiți să nu iasădin case în următoarele 24 de ore.

Update 21 mai 21:15. Rusia a oprit sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda, potrivit unui comunicat al companiei energetice de stat finlandeze Gasum. Rusia susține că Finlanda nu a plătit gazul, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat în martie că națiunile „neprietenoase” vor plăti gazul rusesc în ruble. Mișcarea Rusiei vine după ce Finlanda și-a depus oficial cererea de aderare la NATO săptămâna aceasta.

Update 21 mai 20:25. Ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat sâmbătă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au „distrus practic toate” coridoarele logistice utilizate de țară pentru comerț, a informat agenția de presă de stat TASS.

Vorbind în timpul unei vizite în regiunea rusă Astrakhan, Saveliev a spus: „Sancțiunile care au fost impuse astăzi Federației Ruse au distrus practic toate coridoarele logistice din țara noastră. Și suntem forțați să căutăm împreună noi coridoare logistice”.

El a spus că Moscova se va orienta către rute comerciale alternative, cum ar fi coridorul de transport internațional nord-sud (INSTC), o rută de tranzit care leagă India de țările din Asia Centrală, Rusia și Europa prin Iran, potrivit TASS.

Update 21 mai 19:37. Aproape 170 de școli și grădinițe, precum și 30% din clădirile înalte din Harkov, au fost distruse, a scris Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucraina într-o postare pe Telegram.

„Avem opt mii de clădiri rezidenţiale, 30% dintre ele sunt într-o oarecare măsură distruse”, a transmis primarul Ihor Terekhov.

Update 21 mai 19:10. Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi, inclusiv a unui locotenent colonel, îngropate de localnici în regiunea Harkov, a declarat sâmbătă un oficial al poliţiei.

Cadavrele au fost îngropate și marcate prin cruci lucrate manual, a declarat oficialul poliției regionale Serhii Bolvinov într-un comunicat pe Facebook. Locuitorii i-au îngropat din respect religios, a spus el.

Poliția a dezgropat mormintele din localitatea Zolochiv „pentru a-i identifica pe cei îngropați și pentru a-i transfera în conformitate cu procedurile internaționale”, a spus el.

Update 21 mai 18:00. Rubla rusească nu este folosită în regiunea ucraineană Herson ocupată de armata rusă, a declarat sâmbătă șeful consiliului regional.

„Toate plățile se fac în grivna ucraineană. Poveștile ocupanților despre circulația rublei nu sunt adevărate”, a declarat șeful consiliului regional Herson, Oleksandr Samoilenko, la televiziunea ucraineană.

Un oficial local susținut de Rusia a declarat luna trecută că regiunea va începe să folosească rubla rusească ca monedă începând cu 1 mai.

Oficialul, Kirill Stremousov, a declarat, pe 28 aprilie, agenției de presă ruse RIA-Novosti că va exista o perioadă de tranziție de până la patru luni în care vor fi în circulație atât rubla rusă, cât și grivna ucraineană.

Update 21 mai 17:15. Prim-ministrul Portugaliei Antonio Costa a vizitat sâmbătă Kievul, unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Costa este ultimul dintr-o serie de lideri și oficiali occidentali care a vizitat Kievul de când forțele ucrainene au respins ofensiva rusească în oraș.

Zelensky a spus că speră că Portugalia va sprijini eforturile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

Update 21 mai 16:30. ”Nu vom lucra niciodată sub ocupație rusească”, spune proprietarul Azovstal. Potrivit acestuia, ucrainenii vor refuza să se întoarcă la locurile de muncă de acolo.

Mii de soldați ucraineni au părăsit uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. Rusia spune că s-au predat, iar Ucraina că au fost evacuați.

Președintele ucrainean a declarat că speră că un schimb de prizonieri le va permite să se întoarcă acasă, dar unii politicieni ruși au cerut ca aceștia să fie urmăriți penal pentru crime de război.

Multe dintre trupele rusești din Mariupol au fost deja desfășurate în altă parte.

Update 21 mai, ora 12.30 Ministerul Apărării din Ucraina anunţă că Rusia a pierdut peste 1.200 de tancuri

Ministerul Apărării ucrainean anunţă că ruşii au pierdut aproximativ 28.000 de oameni de la începutul războiului. Statistica realizată de ucraineni mai arată că Rusia a pierdut 204 avioane, 169 de elicoptere, 1.278 de tancuri şi 13 vase de la 24 februarie.

Update 21 mai, 10:00 Rusia are un aliat în Europa

Silvio Berlusconi a vorbit ieri, la Napoli, unde se află cu partidul său, Forza Italia, despre războiul din Ucraina, confirmându-şi opoziţia faţă de trimiterea de arme pe front.

„Cred că o Europă unită trebuie să facă o propunere de pace, încercând să-i determine pe ucraineni să accepte cererile lui Putin”, a spus Berlusconi.

Update 21 mai, ora 09.30 90% dintre piloții care și-au riscat viețile să ducă apă și mâncare în Azovstal au murit

„Au apărat pe Mariupol. A murit un număr foarte mare de oameni, piloții noștri, din păcate. Oameni absolut eroici care știau că este greu, că este aproape imposibil să zboare la Azovstal și să le aducă medicamente, produse alimentare, apă, să ia trupurile și răniții.

"O mulțime piloți de elicopter, știind că 90% dintre ei nu se întorc, au zburat acolo. Am pierdut mulți piloți."

Update 21 mai, ora 07:00 Zelenski propune un acord oficial privind compensarea din partea Rusiei

În timpul apărării orașului Mariupol, mulți piloți ucraineni au murit, 90% dintre ei nu s-au întors.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus vineri un acord oficial cu aliaţii ţării pentru a asigura despăgubiri ruseşti pentru daunele cauzate de forţele sale în timpul războiului.

Zelenski, care susţine că Rusia încearcă să distrugă cât mai mult posibil din infrastructura Ucrainei, a spus că un astfel de acord ar arăta planificarea unor acte agresive care ar trebui să plătească pentru acţiunile lor.

„Solicităm ţărilor partenere să semneze un acord multilateral şi să creeze un mecanism care să asigure că toţi cei care au suferit acţiunile ruseşti pot primi despăgubiri pentru toate pierderile pe care le-au suferit”, a spus el într-un discurs video.

Update 21 mai, ora 00:00 Ucraina acuză trupele ruse că au scos cadavrele din ruinele Teatrului Mariupol și le-au îngropat în gropi comune

Consilierul primarului din Mariupol, Petr Andryushchenko, a spus că trupele ruse au finalizat îndepărtarea molozului și au scos cadavrele morților din Teatrul Dramatic al orașului.

”Astăzi (20 mai - n.red.), invadatorii au finalizat scoaterea molozului și scoaterea cadavrelor morților din Teatrul Dramatic. Echipamentul a fost îndepărtat, zona a fost deschisă.

Acum nu vom ști niciodată câți civili din Mariupol au fost de fapt uciși de bomba rusească la Teatrul Dramatic.

Morții sunt îngropați sub numere, fără nume, într-o groapă comună din Mangush.”

 

Război în Ucraina, 20 mai 2022 Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 19 mai 2022 Senatul SUA aprobă planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari

Război în Ucraina, 18 mai 2022 Forțele armate ucrainene spun că au recucerit mai mult teritoriu în Harkov

Război în Ucraina, 17 mai 2022 "Vladimir Putin: ”Unii membri ai UE nu pot fără petrol rusesc!" | Atac cu rachete în apropiere de Kiev

 

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close