Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Vladimir Putin: "Unii membri ai UE nu pot fără petrol rusesc!" | Atac cu rachete în apropiere de Kiev

Război în Ucraina | Vladimir Putin: "Unii membri ai UE nu pot fără petrol rusesc!" | Atac cu rachete în apropiere de Kiev

Război în Ucraina, ziua 83. Comandamentul militar ucrainean a anunțat în noaptea de luni spre marți că misiunea de luptă din Azovstal, apărată de „eroii vremurilor noastre" în portul strategic Mariupol, s-a încheiat fiind salvați peste 260 de luptători

Război în Ucraina | Vladimir Putin: "Unii membri ai UE nu pot fără petrol rusesc!" | Atac cu rachete în apropiere de Kiev
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2022   •   08:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina s-a retras din negocierile cu Rusia
  • Rușii trimiși de Putin să moară în Ucraina provin din cele mai sărace regiuni
  • Putin susține că unii membri UE nu pot renunța la petrolul rusesc
  • Armata lui Putin a distrus la Harkov banca genetică pe care Hitler a cruțat-o
  • Rusia expulzează diplomați finlandezi
  • Mihail Hodarenok, un colonel în retragere, analist militar, a spus la postul TV Russia 1 că  "Ucraina poate înarma un milion de oameni "
  • Rușii au poziționat rachete nucleare Iskander la granița cu Finlanda

UPDATE 17 MAI, ora 23.10 Președintele francez Emmanuel Macron i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski arme suplimentare în zilele următoare, într-un apel telefonic între cei doi lideri, potrivit unui comunicat de presă al Palatului Elysée.

Macron a confirmat că livrările de arme de către Franța vor „continua și vor crește în intensitate în zilele și săptămânile următoare, la fel ca și livrarea de ajutor umanitar”, se transmite în comunicat.

UPDATE 17 MAI, ora 22.16 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va întâlni miercuri cu ambasadorii Finlandei și Suediei, potrivit unui comunicat al NATO.

Întâlnirea are loc după ce ambele țări și-au declarat intențiile de a solicita aderarea la NATO la începutul acestei săptămâni.

Finlanda și Suedia își vor preda cererile pentru aderarea la NATO miercuri, a declarat prim-ministrul suedez Magdalena Andersson în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele finlandez Sauli Niinistö, la Stockholm.

UPDATE 17 MAI, ora 22.00 Departamentul de Stat al SUA a anunțat marți lansarea unui nou program „pentru a capta, analiza și face disponibile pe scară largă dovezi ale crimelor de război și ale altor atrocități comise de Rusia în Ucraina”.

Programul, numit Observatorul Conflictelor, „cuprinde documentarea, verificarea și diseminarea dovezilor cu sursă deschisă cu privire la acțiunile forțelor Rusiei în timpul războiului”, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat, citat de CNN.

UPDATE 17 MAI, ora 21.32 Negocierile dintre Rusia și Ucraina nu au loc sub nicio formă, Kievul s-a retras de fapt din procesul de negocieri, a declarat marți ministrul rus de Externe, Andrei Rudenko.

"Nu, negocierile nu sunt în desfășurare. Ucraina practic s-a retras din procesul de negociere", a spus el reporterilor la Nijni Novgorod.

Rudenko a subliniat că negocierile nu mai sunt purtate „sub nicio formă”.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei ”operațiuni militare speciale” în Ucraina. Țările occidentale au răspuns impunând sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei.

UPDATE 17 MAI, ora 21.05  Suedia şi Finlanda vor trimite miercuri la sediul NATO din Bruxelles cererile pentru admiterea în Alianţa Nord-Atlantică, anunţă premierul suedez, Magdalena Andersson, conform cotidianului Le Figaro.

"Sunt fericită că am ales împreună acelaşi drum şi că putem face acest lucru împreună", a afirmat Magdalena Andersson în cursul unei conferinţe de presă organizate alături de preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Cei doi lideri urmează să aibă curând o întâlnire, la Washington, cu preşedintele SUA, Joseph Biden.

Finlanda şi Suedia au decis să depună cereri de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, în contextul temerilor referitoare la activităţile militare ale Rusiei.

UPDATE 17 MAI, ora 20:40 OMS anunță că Mariupolul se confruntă cu un posibil focar de holeră, din cauza lipsei apei și a calității acesteia.

Managerul de incidente al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Ucraina, dr. Dorit Nițana, a precizat că toate teritoriile ocupate, și mai ales Mariupol, sunt în pericol.

La Mariupol, ocupanții ruși au restabilit parțial alimentarea cu apă, însă, din cauza avariilor semnificative și frecvente ale conductelor, apa potabilă este amestecată cu scurgerile din canalizare.

UPDATE 17 MAI, ora 20:00 Cel puțin opt oameni au fost uciși în urma unui atac rus asupra unei localități situate la câteva zeci de kilometri de Kiev.

Atacul a avut loc marți, potrivit autorităților ucrainene.

Armata rusă a atacat cu rachete localitatea Desna, situată la 60 de kilometri nord de Kiev, în regiunea Cernigău, a informat Oleksandr Ivcenko, purtătorul de cuvânt al filialei regionale a Ministerului ucrainean pentru Situații de Urgentă.

Bilanțul preliminar al raidului aerian este de opt morți în 12 răniți.

"Războiul nu s-a încheiat, nu a părăsit regiunea noastră", a declarat Viaceslav Ceaus, guvernatorul regiunii Cernigău.

Loviturile rusești cu rachete și artilerie s-au intensificat recent în mai multe zone de frontieră, pe măsură ce capătă avânt o contraofensivă a forțelor ucrainene în nord-est, notează CNN.

UDATE 17 MAI, ORA 19:00 Cu o rată de trei soldați răniți la unul ucis recunoscută de Moscova la începutul conflictului, bilanțul neoficial ar ajunge la 12.500 de combatanți ruși morți în mai puțin de trei luni.

Este un număr destul de apropiat de cei 15.000 de soldați sovietici uciși în decurs de un deceniu de război în Afganistan (1979-1989).

Site-ul rus Mediazona transmite că a reușit să identifice din surse deschise peste 2.000 dintre combatanții ruși morți pe front, în Ucraina, și a constatat că mulți dintre aceștia provin din Daghestan și din Sibieria, având vârste între 21 și 23 de ani.

UPDATE 17 MAI, ORA 17:30 Singura bancă genetică de plante din Ucraina, unică în lume, a fost distrusă de armata rusă la Harkov. 

Conform relatărilor presei internaționale, care citează surse locale, facilitatea a fost distrusă după ce un obuz a lovit clădirea Institutului de Ameliorare a Plantelor.

Aici erau depozitate mostrele a peste 160.000 de soiuri de plante din întreaga lume.

Serghei Avramenko, cercetător în cadrul Institutului, spune că semințele unor specii de plante nu vor putea fi niciodată recuperate.

"Este vorba despre o colecție de semințe din toată lumea, inclusiv soiuri vechi de sute de ani. Acestea nu vor putea fi recuperate. A fost un iad aici. Aluminiul s-a topit, totul a ars", a povestit Avramenko.

El a menționat că în clădire nu existau forțe militare și aceasta a fost vizată în mod deliberat de tirul rușilor. 

"Sunt trist să spun că în zilele lui Hitler, când toată Ucraina era sub ocupație, germanii nu au distrus această colecție, ci, dimpotrivă, au încercat să salveze câte ceva, pentru că știau că urmașii lor vor avea nevoie de ea. Există doar câteva astfel de bănci în lume. De o astfel de bancă depinde siguranța alimentară a oricărei țări. Toți crescătorii, fără excepție, inclusiv din Rusia, au comandat mostre de la noi pentru a-și crea propriile soiuri adaptate zonei", a spus mai spus reprezentantul instituției.

UPDATE 17 MAI, ORA 16:30 Liderul de la Kremlin a vorbit, marți, cu șefii sectorului petrolier și cu oficiali guvernamentali despre impactul sancțiunilor occidentale iar avertismentul președintelui rus a fost transmis la televiziune, notează BBC.

Conform relatărilor din presa internațională, liderul rus a susținut că sancțiunile introduse în urma invaziei Ucrainei au fost instituite de Occident din motive politice.

El a estimat că ar fi imposibil pentru unele țări europene, care depind în mare măsură de energia din Rusia, să renunțe complet petrolul furnizat de Moscova.

"Evident, unele state UE, în al căror bilanț energetic ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea renunța mult timp la petrolul nostru", a insistat Putin.

Membrii UE negociază un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, dar discuțiile au eșuat, deocamdată, din cauza opoziției Ungariei, țară puternic dependentă țițeiul rusesc.

UPDATE 17 MAI, ORA 15:30 Moscova a decis să expulzeze doi diplomați finlandezi, după ce autoritățile de la Helsinki au expulzat, la rândul lor, doi diplomați ruși. 

Antti Helanterya, ambasadorul finlandez la Moscova, a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe și înștiințat de decizia de expulzare, se spune într-o declarație a instituției menționate, citată de CNN.

"Ambasadorului i-a fost înmânată o declarație de protest hotărât în legătură cu expulzarea fără temei, din Finlanda, a doi angajați ai Ambasadei Rusiei la Helsinki, ca parte a campaniei de sancțiuni anti-Rusia inițiată de Uniunea Europeană, precum și (în legătură) cu traiectoria de confruntare cu Rusia pe care se plasează Finlanda, inclusiv ca urmare a furnizării de arme regimului de la Kiev și a acoperirii crimelor comise de naționaliștii ucraineni împotriva populației civile din Donbas și din restul Ucrainei", se precizează în documentul citat.

UPDATE 17 MAI, ORA 13:30 Mihail Hodarenok, un analist militar, colonel în retragere, a vorbit în cadrul emisiunii "60 de minute" de la postul Russia 1 în termeni total diferiți de linia narativă a propagandei de stat.

Practic, colonelul a arătat că Rusia pierde războiul și că, la nevoie, Ucraina poate înarma un milion de oameni.

Hodarenok a spus că, pentru Moscova, "situația se va înrăutăți în mod clar" în contextul în care Ucraina primește ajutor militar din partea statelor din Occident.

UPDATE 17 MAI, ORA 12:00: Cât de bolnav este, de fapt, Vladimir Putin? După ce presa italiană a anunțat că liderul rus suferă de cancer și a fost operat de urgență, Putin a apărut la summit-ul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) și a comentat intențiile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei. Chiar și așa, controversele nu au dispărut, fiind luat în calcul faptul că responsabilii de la Kremlin ar fi putut pregăti din timp imagini cu liderul rus.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, la Antena 3, cum ar putea arăta eventuala recuperare post-operatorie a lui Putin, dacă speculațiile că acesta suferă de leucemie ar fi adevărate.

"Dacă vorbim despre leucemie, prima intenție terapeutică este chimioterapia. Urmează radioterapia, se ajunge la imunoterapie țintită.

În situații-limită, se poate face acel transplant de măduvă. Nu este o procedura complicată. Se poate face rapid, fără anestezie generală, doar cu anestezie locală, dacă este necesar.

Atunci când vorbim de leucemie, asta înseamnă o proliferare anormală a celulelor din sânge și aceste celule sunt și nefuncționale. Astfel, riscul de hemoragie, infecție, consecințele anemiei se manifestă pe pacient și, evident, în cursul tratamentului este nevoie de a compensa aceste probleme.

În permanență, un astfel de pacient poate să fie conștient și să monitorizeze anumite lucruri.

Pe de altă parte, când vorbim despre transplant, 1 din 4 pacienți cu transplant medular moare, pentru că nu sunt asigurate toate condițiile sau organismul nu reacționează așa cum ar trebui să o facă", a explicat Ciuhodaru la Antena 3.

UPDATE 17 MAI, ORA 11:44 Trupele ucrainene au înregistrat o victorie importantă, în regiunea Herson, controlată de trupele rusești. Ucrainenii au distrus depozitul de combustibil rusesc de lângă Chornobaivk.

Comandamentul Operațiunii „Sud” al Ucrainei a explicat că în timpul acestei misiunii, ucrainenii au învins sistemele rusești antiaeriene, tancuri, echipamente militare și au ucis 29 de soldați.

UPDATE 17 MAI, ORA 11:06  Uzina Uralvagonzavod a trimis un tren încărcat cu tancuri de nouă generație T-90M „Proryv", potrivit Ria Novosti. Mai mult decât atât, ruşii au ţinut să sfinţească întreaga încărcătură militară.

La ceremonia solemnă a participat și protopopul Ioan Bragin, care a sfințit tancurile, după care trenul a plecat însoțit de acordurile marșului patriotic „Rămas bun, Slaviankla”. În tancurile T-90M au fost puse desene și scrisori de la copiii muncitorilor de la fabrica de tancuri și icoane ortodoxe, mai notează agenţia rusă de presă.

UPDATE 17 MAI, ORA 10:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că rezervele Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică trebuie luate în considerare, relatează DPA.

„Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea”, a scris Stoltenberg pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu. „Suntem uniţi în acest moment istoric”, a adăugat el. Mesajul vine după ce anterior, în weekend, s-a s-a declarat „încrezător” că Turcia nu va amâna luarea unei decizii privind admiterea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

UPDATE 17 MAI, ORA 10:15 Rusia introduce permise de rezidență în regiunea Herson pentru a restricționa circulația cetățenilor, spune adjunctul șefului administrației Herson, Yuriy Sobolevsky, citat de The Kyiv Independent.

Forțele ruse ar bloca, de asemenea, căile de ieșire din regiune, a mai spus el.

UPDATE 17 MAI, ORA 09:30 Conform evaluării frontului de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), forțele ruse au desfășurat ofensive terestre limitate luni și în mare parte fără succes de-a lungul liniei frontului din Ucraina. 

Regruparea rusă din jurul orașului Harkov încearcă, în special, să reziste la granița cu Rusia și să împiedice trupele ucrainene să avanseze mai la nord. Această activitate este diferită de retragerile anterioare ale Rusiei din jurul Kievului, Cernihivului și Sumî, la începutul războiului, când rușii s-au retras complet pe teritoriul rusesc.

Este posibil ca trupele rusești să încerce să păstreze pozițiile din Ucraina și să continue atacurile de artilerie asupra pozițiilor ucrainene pentru a împiedica forțele ucrainene să ajungă să aibă în raza de acțiune a artileriei periferia Belgorodului, un oraș important din Rusia și un centru cheie al efortului militar rusesc, se arată în raportul ISW.

Alternativ, rușii ar putea spera să desfășoare o contraofensivă pentru a se împinge înapoi spre sud, spre Harkov, deși este foarte puțin probabil ca un astfel de efort să aibă succes.

UPDATE 17 MAI, ORA 09:10 Fostul comandant rus Igor Ghirkin, care a comandat separatiştii pro-ruşi din Donbas după anexarea ilegală a Crimeei, spune că noua ofensivă declanşată de Ministerul Apărării de la Moscova în estul Ucrainei a eşuat.

Ghirkin a făcut o postare publicată pe canalul său de Telegram şi a prezentat situaţia de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas, concluzionând că ofensiva pe scară largă declanşată de Moscova pe 18 aprilie în estul Ucrainei, după retragerea trupelor ruseşti din regiunile Kiev şi Chernihiv, nu şi-a atins obiectivele şi că a fost oprită de ucraineni.

„Cu regret trebuie să spun că operaţiunea amplu mediatizată de la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Doneţk a eşuat”, scrie el.

UPDATE 17 MAI, ORA 08:42 Rușii au poziționat rachete nucleare Iskander la granița cu Finlanda.

Moscova a amenințat regimul de la Helsinki că va amplasa rachete atomice în zonă în cazul în care țara nordică va decide să adere la NATO. Convoiul cu rachete nucleare a fost filmat în timp ce se deplasa înspre orașul Vyborg,  aflat la 40 de km de granița cu Finlanda. 

”Imediat ce președintele Finlandei a declarat că țara va adera la NATO o întreagă divizie de rachete Iskander s-a deplasat către Vyborg,  aproape de granița ruso-finlandeză. 

UPDATE 17 MAI, ORA 08:15  Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor. Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal, 53 grav rănite, potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, spun oficialii. ”Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, se mai precizează în comunicat.

Soldaţii evacuaţi sunt duşi în teritoriul rusofon, iar apoi vor fi schimbaţi cu un grup de prizonieri ruşi, potrivit Ministerului ucrainean al Apărătii. 

Se estimează că la Azovstal mai sunt încă 700 de militari ucraineni. 

Din februarie, devastarea Mariupolului a devenit un simbol atât al capacității Ucrainei de a rezista invaziei rusești, cât și al dorinței Rusiei de a distruge orașele ucrainene care rezistă.

UPDATE 17 MAI, ORA 08:00 O bază militară ucraineană aflată la 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată de un atac cu rachete ruseşti, marţi dimineaţă. Atacul a fost confirmat de şeful administraţiei militare regionale din Liov, Maksim Kozitski.

UPDATE 17 MAI, ORA 00:00 Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate luni de armata rusă asupra oraşului Severodoneţk, situat în estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene.

În Severodoneţk au avut loc atacuri aeriene foarte puternice", a declarat Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, citat de cotidianul Le Figaro. "Cel puţin zece persoane au fost ucise.

În momentul de faţă, este extrem de dificil să verificăm situaţia pe teren din cauza noilor bombardamente", a precizat Serghei Gaidai. Anterior, guvernatorul regiunii Lugansk a raportat incendii la clădiri rezidenţiale provocate de bombardamentele ruse asupra oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk.

Război în Ucraina 16 mai   Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO

Război în Ucraina, 15 mai Rusia pierde zone importante, însă lansează noi atacuri cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina, 14 mai Vladimir Putin, avertisment pentru preşedintele Finlandei

Război în Ucraina, 13 mai Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea ”imediată” a focului

Război în Ucraina, 12 mai  Putin amenință NATO cu un război nuclear | Ucraina a lovit o altă navă rusă din Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close