Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO

Război în Ucraina | Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO

Război în Ucraina, ziua 82. Forţele ruse au detonat bombe cu fosfor deasupra combinatului Azovstal, în tentativa de a-i ucide pe apărătorii ucraineni. NATO a anunțat că ofensiva Rusiei eșuează în mai multe zone ale Ucrainei, inclusiv în Donbas. Iar soldații ucraineni i-au trimis președintelui Zelenski un mesaj de la granița cu Rusia

Război în Ucraina | Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Ilya Pitalev
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2022   •   21:35

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Soldații ucraineni care au ajuns la granița cu Rusia i-au transmis un mesaj președintelui Volodimir Zelenski
  • Belarus desfășoară trupe speciale la granița cu Ucraina
  • Vladimir Putin suferă de cancer și ar fi fost operat de urgență, după ce a participat la parade de Ziua Victoriei
  • Volodimir Zelenski respinge ideea de a ceda teritorii pentru a evita ca Rusia să fie "umilită"
  • NATO derulează exerciții cu 15.000 de militari în zona baltică
  • Bombe cu fosfor detonate la Azovstal de ruşi
  • NATO anunță că ofensiva Rusiei stagnează, inclusiv în regiunea Donbas
  • Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei anunță că "mai multe arme și ajutoare" sunt pe drum spre Ucraina

UPDATE 19:40 Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO

Președintele rus Vladimir Putin avertizează Finlanda și Suedia cu privire la aderarea la NATO, spunând că o extindere a aderării ar putea aduce un răspuns sporit din partea propriei alianțe militare conduse de Rusia.

Putin a vorbit alături de lideri ai aliaților Rusiei din Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de la Moscova.

El a cerut țărilor să-și eficientizeze operațiunile și să se asigure că diverse agenții de aplicare a legii și servicii de securitate lucrează în coordonare, adăugând că administrația sa va echipa forțele cu cele mai noi arme.

UPDATE 19:00 Ocuparea regiunilor Kiev şi Harkov arată că forţele armate ucrainene sunt capabile să elibereze Crimeea şi Donbas, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Christina Quinn.

UPDATE 18:20 Un comandant rus s-a împușcat în picior pentru a scăpa de război

Un soldat rus din Ucraina i-a spus mamei sale la telefon că superiorul său s-a împușcat în picior doar pentru a merge acasă.

O înregistrare a apelului telefonic interceptat a fost publicată sâmbătă pe Facebook de către Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării.

Soldatul, care spune că are 20 de ani, poate fi auzit plângându-se mamei sale că războiul nu se va termina curând și că nu vrea să fie acolo.

UPDATE 18:00 Ministerul rus al Apărării a declarat că s-a convenit asupra unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol către oraşul Novoazovsk, controlat de Rusia.

UPDATE 16:00 Președintele rus Vladimir Putin a spus, luni, că "dacă extinderea NATO va fi însoțită de amplasarea de infrastructuri militare pe teritoriul Finlandei și al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacționeze".

''Desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări va antrena, evident, un răspuns'' din partea Rusiei, a explicat Vladimir Putin, într-o declarație aparent mai rezervată, totuși, decât cele făcute anterior de alți oficiali ruși.

UPDATE 12:50 Soldații ucraineni care au ajuns la granița cu Rusia și-au filmat succesul și i-au transmis un mesaj președintelui ucrainean Volodimir Zelensk.

Un soldat participant la operațiuni a declarat că rușii au fost atât de grăbiți să se retragă încât nici măcar nu și-au mai minat fostele poziții

UPDATE 11:50 Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar fi o greșeală cu consecințe ample, a avertizat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

"Nu trebuie (Finlanda și Suedia, n.r.) să-și facă iluzii că vom tolera asta", a spus Riabkov, citat de agenția TASS.

Integrarea Finlandei - la care Turcia a anunțat că s-ar putea opune - ar putea dura luni de zile și, odată finalizată, ar face ca granița dintre Rusia și NATO să "crească" cu peste 1.300 de kilometri, distanță care reprezintă lungimea frontierei comune ruso-finlandeze.

UPDATE 11:20 Belarus a anunțat că desfășoară trupe antrenate pentru operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina.

Potrivit unei informări actualizate a Ministerului britanic al Apărării, guvernul de la Minsk a desfășurat deja unități de apărare anti-aeriană, de artilerie și rachete în vestul țării.

"Prezența forțelor belaruse în apropiere de frontieră este probabil să 'rezolve' problema cu trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu poată fi desfășurate în sprijinul operațiunilor din Donbas", se arată în informarea elaborată de sursa citată.

UPDATE 10:30 Publicația italiană La Stampa relatează, pe baza unor surse apropiate de Kremlin, că Vladimir Putin suferă de cancer și a fost supus de urgență unei intervenții chirurgicale după ce a asistat la parada de Ziua Victoriei, de pe 9 mai.

Conform publicației citate, Kremlinul ar fi pregătit două sosii pentru a-l înlocui pe Putin în eventuale apariții publice.

UPDATE 10:00 Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că forțele sale din Harkov au ajuns la frontiera de stat a Federației Ruse.

"Batalionul 227 din cadrul Brigăzii a 217-a a respins ocupanții înapoi în Federația Rusă", se spune într-un comunicat al instituției citate.

În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serghei Gaidai.

UPDATE ORA 09:15 NATO începe luni unele dintre cele mai extinse manevre militare ale Alianței în regiunea baltică

Exercițiile, cu numele de cod "Hedgehog" (arici) vor avea loc în Estonia în următoarele două săptămâni.

Ele implică 15.000 de militari din zece țări, inclusiv Marea Britanie, SUA și Finlanda și Suedia.

În contextul invaziei ruse, exercițiile sunt menite să testeze capacitatea statelor baltice de a răspunde unei agresiuni similare.

UPDATE ora 08:00 Președintele francez Emmanuel Macron a insistat că Rusia "nu trebuie umilită", în actualul conflict din Ucraina, așa cum s-a întâmplat cu Germania la finele Primului Război Mondial.

În acest context, președintele ucrainean a fost întrebat la postul TV italian RAI 1 dacă vede posibilă "o ieșire pentru Rusia".

"Germania a fost umilită și din această umilire s-a născut nazismul. Macron spune acum că e periculos ca Rusia să fie umilită", a precizat jurnalistul italian.

"Nu noi trebuie să găsim o cale de ieșire pentru Rusia. Știu că Macron a încercat să obțină un rezultat, să ducă acasă un rezultat, dar nu l-a obținut din partea Rusiei.

A ne propune nouă să cedăm din suveranitatea noastră pentru a-l ajuta pe Putin să iasă cu fața curată nu mi se pare că e un lucru corect din partea anumitor lideri.

Nu dorim să salvăm imaginea nimănui plătind cu propriile noastre teritorii. E nedrept!", a concluzionat președintele ucrainean.

În ultimele 24 de ore, forţele armate ale Rusiei, care luptă în Ucraina, au continuat să lanseze atacuri, inclusiv în vestul oraşului Liov, acolo unde rachetele lansate din Marea Neagră au lovit mai multe ţinte militare.

Totodată, ruşii au detonat mai multe bombe cu fosfor deasupra combinatului Azovstal pentru a se răzbuna pe ucrainenii care luptă de zile în şir, cu eroism, în uzina din Mariupol, oraş cucerit şi distrus în totalitate de ruşi.

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a declarat că Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova

Mai multe, Stoltenberg a precizat că ofensiva Rusiei în Ucraina eșuează, iar operațiunile sale în regiunea Donbas au stagnat.

"Se retrag de la Harkov și ofensiva lor majoră din Donbas a stagnat", a mai precizat secretarul general al NATO. El a explicat și că Alianța monitorizează Rusia "îndeaproape" și este gata să acționeze dacă Putin lansează vreun atac asupra membrilor NATO.

Război în Ucraina 15 mai 2022 | Rusia pierde zone importante, însă lansează noi atacuri cu rachete din Marea Neagră

Război în Ucraina 14 mai 2022 | Vladimir Putin, avertisment pentru preşedintele Finlandei

Război în Ucraina 13 mai 2022 | Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea ”imediată” a focului

Război în Ucraina 12 mai 2022 | Putin amenință NATO cu un război nuclear | Ucraina a lovit o altă navă rusă din Marea Neagră

Război în Ucraina 11 mai 2022 | România va oferi Ucrainei echipamente de protecţie în caz de atac nuclear

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close