Antena 3 CNN Externe Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO

Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO

Președintele rus Vladimir Putin avertizează Finlanda și Suedia cu privire la aderarea la NATO, spunând că o extindere a aderării ar putea aduce un răspuns sporit din partea propriei alianțe militare conduse de Rusia.

Putin încearcă să intensifice capacitățile militare ale aliaților Rusiei pentru a lupta împotriva NATO
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    16 Mai 2022   •   19:40

Luni, Putin a vorbit alături de lideri ai aliaților Rusiei din Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de la Moscova.

El a cerut țărilor să-și eficientizeze operațiunile și să se asigure că diverse agenții de aplicare a legii și servicii de securitate lucrează în coordonare, adăugând că administrația sa va echipa forțele cu cele mai noi arme.

”Sunt convins că aceste măsuri vor ajuta la îmbunătățirea nivelului de coordonare, a pregătirii pentru luptă a forțelor noastre și, în general, a potențialului de menținere a păcii al forțelor”, a spus Putin, potrivit Newsweek.

Remarcile sale vin după ce Finlanda a confirmat săptămâna trecută că va solicita aderarea la NATO după decenii de nealiniere militară. Partidul Social Democrat din Suedia, aflat la guvernare, a susținut, de asemenea, încercarea de a se alătura alianței militare occidentale.

Aderarea la NATO a Finlandei ar da o lovitură dură Rusiei, deoarece țara vecină împarte cea mai lungă graniță cu Rusia dintre toate cele 27 de națiuni ale Uniunii Europene, oferind alianței o nouă expertiză regională pentru Putin.

Președintele rus, Vladimir Putin, îi îndeamnă pe aliații Rusiei să rămână uniți și să-și întărească alianța militară pentru a contracara cele ale NATO. 

Luni, președintele belarus, Alexander Lukașenko, i s-a alăturat lui Putin pentru a îndemna aliații Rusiei să rămână uniți, spunând în remarci televizate că „fără un front unit, Occidentul colectiv va crea presiune asupra spațiului post-sovietic”.

„Puteți vedea cât de uniți sunt și cât de disciplinați sunt în Uniunea Europeană, chiar și cei care nu sunt de acord cu deciziile care sunt luate”, a spus Lukașenko.

„Acest lucru ridică o întrebare – de ce nu putem acționa în același mod? Trebuie să căutăm îndrumări de la acest lucru în acest sens”, a adăugat el.” Dacă suntem singuri, ei ne vor zdrobi și ne vor sfărâma în bucăți. "

Putin a spus că, deși apartenența la NATO nu ar reprezenta o amenințare directă pentru Finlanda sau Suedia, „extinderea infrastructurii NATO va fi o amenințare”.

„Par să creeze probleme de nicăieri”, a spus Putin. „Vom răspunde la asta într-un mod adecvat”.

Comentariile președintelui rus fac ecou cu cele făcute de ministerul de externe al țării săptămâna trecută.

„Rusia va fi obligată să ia măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale care apar în acest sens”, a spus ministerul.

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO depinde de aprobarea tuturor celor 30 de membri ai alianței și a parlamentelor acestora, iar Turcia și-a exprimat deja îngrijorări, argumentând că cele două țări sunt „căminul multor organizații teroriste” – discurs pe care președintele Finlandei a declarat că îl găsește „confuz”,  menționând că președintele turc Tayyip Erdoğan i-a spus anterior că a considerat oferta ca fiind „favorabilă”.

×
Subiecte în articol: Rusia NATO Finlanda Suedia aderare
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close