Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea ”imediată” a focului

Război în Ucraina | Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea ”imediată” a focului

Război în Ucraina, ziua 79. Ucraina va primi un nou ajutor militar din partea Uniunii Europene, cu o valoare de 500 de milioane de euro. Se dau lupte grele la uzina Azolstal, dar forțele ucrainene rezistă atacurilor și continuă contraofensiva la Harkov. În schimb, au pierdut un oraș din estul țării. Kremlinul anunță că nu se opune unei întâlniri între Putin și Zelenski

Război în Ucraina | Secretarul american al Apărării i-a cerut lui Șoigu încetarea ”imediată” a focului
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mai 2022   •   21:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Olaf Scholz și Vladimir Putin, discuție despre situația din Ucraina și evacuarea uzinii Azovstal
  • Presupusa amantă și fosta soție a lui Vladimir Putin, sancționate de guvernul britanic
  • Noi bombardamente la Azovtal. Discuțiile continuă pentru evacuarea răniților
  • Kremlinul anunță că nu se opune unei întâlniri între Putin și Zelenski, ”dar trebuie pregătită bine”
  • Rușii continuă ofensiva la Nicolaev
  • Ucraina va primi un nou ajutor militar din partea Uniunii Europene, cu o valoare de 500 de milioane de euro
  • Un soldat rus, judecat vineri pentru crime de război
  • Rusia folosește ”aviația strategică” și consolidează unitățile militare din sud, spune armata ucraineană
  • Forțele ucrainene continuă cu contraofensiva la Harkov
  • Forțele ucrainene pierd un oraș de est
  • Zelenski confirmă bombardamentele rusești asupra școlilor din Ucraina: ”Sunt bolnavi”
  • Lupte grele la uzina Azolstal. Forțele ucrainene rezistă atacurilor
  • Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda
  • Ucraina a lovit o altă navă rusă din Marea Neagră
  • Putin amenință NATO cu un război nuclear din cauza furnizării Ucrainei cu arme
  • A murit încă un oligarh rus în condiții suspecte. A fost otrăvit cu venin de broască
  • Ucraina, acuzată de ruși că a bombardat regiunea Belgorod.
  • Siemens va părăsi Rusia ca urmare a războiului din Ucraina
  • Ucraina are tot dreptul să fie în Uniunea Europeană, spune preşedintele Volodimir Zelenski

Update 13 mai 2022, ora 20:40 Ucraina vrea să înarmeze un milion de persoane pentru o "nouă și lungă fază de război"

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că speră să înarmeze un milion de luptători, în timp ce țara se pregătește pentru o "nouă și lungă fază de război".

Oleksi Reznikov a precizat într-o postare pe Facebook că Ucraina va trebui "să planifice meticulos resursele" și să "evite greșelile" pentru a câștiga războiul.

Update 13 mai 2022, ora 19:50 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, când a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu, pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat Pentagonul.

Austin a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un comunicat.

Agenția de presă rusă TASS a citat ministerul rus al Apărării spunând că apelul a avut loc „la inițiativa părții americane”.

Update 13 mai 2022, ora 16:40 Ucraina a acuzat Rusia că a deportat peste 210.000 de copii

Autorităţile din Ucraina au declarat vineri că Rusia a deportat peste 210.000 de copii de la începutul invaziei şi au acuzat Moscova că vrea să îi facă cetăţeni ruşi.

Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a declarat că peste 200.000 de copii sunt printre cei 1,2 milioane de ucraineni despre care Kievul spune că au fost deportaţi.

”Când copiii noştri sunt scoşi afară, ei distrug identitatea naţională, ne privează ţara de viitor", a declarat Denisova la televiziunea naţională. 

Update 13 mai, ora 15:50 Olaf Scholz și Vladimir Putin, discuție despre situația din Ucraina și evacuarea uzinii Azovstal

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri cu cancelarul german Olaf Scholz despre situația din Ucraina și despre evacuarea civililor din uzina de oțel Azovstal din Mariupol, a anunțat Kremlinul

Update 13 mai, ora 15:15 Presupusa amantă și fosta soție a lui Vladimir Putin, sancționate de guvernul britanic

Alina Kabaeva, femeia despre care se crede că este amanta lui Vladimir Putin, și fosta soție a liderului rus, Lyudmila Ocheretnaya, au fost incluse în cea mai recentă listă a sancțiunilor guvernului britanic împotriva Rusiei.

Update 13 mai, ora 14:30 Noi bombardamente la Azovtal. Discuțiile continuă pentru evacuarea răniților

Oficialii ucraineni spun că soldații asediați de la combinatul siderurgic Azovstal au fost din nou bombardați de ruși. Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, a spus că avioanele au aruncat bombe grele asupra uzinei, ”pentru că se aud explozii foarte puternice și s-au văzut şi stâlpi de fum”.

”Din câte am înțeles, după ce bombardamentul s-a încheiat, rușii ar putea încerca să declanșeze atacuri la sol. Teritoriul uzinei este imens, ei (n.r. - rușii) încearcă să străpungă instalația, să câștige un punct de sprijin și să găsească intrări și ieșiri în zonele subterane – unde este spitalul de campanie, unde sunt apărătorii noștri”, a spus el.

Update 13 mai, ora 13:45 Kremlinul anunță că nu se opune unei întâlniri între Putin și Zelenski, ”dar trebuie pregătită bine”

Rusia nu respinge ideea unei întâlniri a președintelui rus, Vladimir Putin, cu cel ucrainean, Volodimir Zelenski, dar ținerea acesteia fără pregătiri va fi imposibilă, a declarat vineri pentru presa rusă purtătorul de cuvânt al prezidențial rus, Dmitri Peskov

Update 13 mai, ora 12:45 Rușii continuă ofensiva la Nicolaev

Ruşii continuă ofensiva şi în oraşul Nicolaev, din sudul Ucrainei. Mai multe explozii au avut loc seara trecută în zonă. Localnicii au reuşit să filmeze exploziile din diferite părţi ale oraşului. Într-una dintre filmări pare să fie o rachetă distrusă în aer de sistemele de apărare antiaeriană.

Update 13 mai, ora 11:20 Ucraina va primi un nou ajutor militar din partea Uniunii Europene, cu o valoare de 500 de milioane de euro

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat vineri că blocul va oferi Ucrainei un alt sprijin militar în valoare de 500 de milioane de euro și că este încrezător că se va ajunge la un acord în zilele următoare pentru a conveni asupra unui embargo asupra petrolului rusesc.

Update 13 mai, ora 11:00 Un soldat rus, judecat vineri pentru crime de război

Sergentul Vadim Shishimarin este acuzat că l-a împușcat în cap pe un bărbat în vârstă de 62 de ani prin geamul unei mașini în satul Chupakhivka din nord-estul țării. Este primul militar rus care ajunge în fața judecătorilor, în Ucraina, pentru astfel de acuzații. Bătbatul riscă până la închisoare pe viață, potrivit pedepselor prevăzute în secțiunea din codul penal al țării care se referă la legile și obiceiurile de război.

Update 13 mai, ora 10:40 Rusia folosește ”aviația strategică” și consolidează unitățile militare din sud, spune armata ucraineană

"Pentru a stabili controlul deplin asupra orașului și pentru a înăbuși rezistența apărătorilor ucraineni, rușii folosesc aviația strategică. Având în vedere evacuarea localnicilor, ar trebui să se aștepte o creștere a atacurilor în viitorul apropiat", a spus Statul Major al Ucrainei.

Update 13 mai, ora 10:00 Forțele ucrainene continuă cu contraofensiva la Harkov

Un contraatac ucrainean, în nord, continuă să perturbe liniile de aprovizionare rusești. Forțele ruse ”nu au desfășurat operațiuni ofensive în direcția Harkov. Principalele eforturi s-au concentrat pe prevenirea înaintării trupelor noastre în zona așezării Vesele”, a declarat vineri Statul Major ucrainean.

Ucrainenii reușit să preia controlul în mai multe sate din această zonă, la est de Harkov.

Update 13 mai, ora 09:30  Forțele ucrainene pierd un oraș de est

După săptămâni de rezistență, trupele ucrainene s-au retras din orașul Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit mai multor rapoarte din zonă.

Videoclipul din oraș arată lupte intense la periferie, joi. Un pod care leagă Rubijne de vecinul Severodonețk a fost distrus, sugerând că ucrainenii preiau noi linii defensive. Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Statului Major ucrainean că trupele sale au părăsit periferia Rubizhne.

Statul Major a raportat vineri doar că ”inamicul continuă să-și concentreze eforturile pe stabilirea controlului deplin asupra așezării de la Rubijne”, descriere repetată de administrația militară regională.

Oficialii ucraineni au raportat joi mai devreme că un oraș din apropiere a căzut în fața forțelor ruse înaintate. Și în cea mai recentă analiză, Institutul pentru Studiul Războiului a spus că ”forțele ruse probabil controlează aproape toată Rubijne începând cu 12 mai și probabil că au capturat orașul Voevodivka, la nord de Severdonețk”.

Update 13 mai, ora 09:00 Forțele ucrainene au împiedicat încercările rușilor de a traversa râul Siverskyi Doneț în Donbas, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor, cu imagini care indică faptul că Rusia ”a pierdut elemente blindate de manevră semnificative din cel puțin un grup tactic de batalion”.

Traversările de râuri într-un mediu contestat este o manevră extrem de riscantă și vorbește despre presiunea la care se află comandanții ruși pentru a face progrese în operațiunile lor din estul Ucrainei. Forțele ruse nu au reușit să facă progrese semnificative, în ciuda concentrării forțelor în această zonă, după retragerea și redistribuirea unităților din regiunile Kiev și Cernihiv.

Update 13 mai, ora 08:20 Zelenski confirmă bombardamentele rusești asupra școlilor din Ucraina: ”Sunt bolnavi”

Zelenski confirmă bombardamentele rusești asupra școlilor din Ucraina: ”Sunt bolnavi”

Update 13 mai, ora 08:05: Lupte grele la uzina Azolstal. Forțele ucrainene rezistă atacurilor

13 mai 2022, ora 00:00 Războiul obligă Ucraina să redirecționeze 8,3 mld. dolari către cheltuieli militare

Ucraina a fost forțată să cheltuiască 8,3 miliarde de dolari pentru războiul cu Rusia, în loc să cheltuiască pentru dezvoltare, a declarat joi ministrul de finanțe, oferind o imagine a costului economic uriaș al conflictului, potrivit Mediafax.

Informația, care nu a mai fost dezvăluită până acum de guvernul ucrainean, scoate la iveală vârtejul economic în care navighează Ucraina în timp ce soldații săi încearcă să țină la distanță ofensiva Rusiei din estul țării.

Guvernul a colectat doar 60% din veniturile fiscale planificate pentru luna aprilie, un deficit care a fost suplimentat până la echivalentul a 79,5% prin subvenții de la partenerii străini, a declarat Marchenko pentru Reuters.

Război în Ucraina 12 mai 2022 | Putin amenință NATO cu un război nuclear | Ucraina a lovit o altă navă rusă din Marea Neagră

Război în Ucraina 11 mai 2022 | România va oferi Ucrainei echipamente de protecţie în caz de atac nuclear

Război în Ucraina 10 mai 2022 | Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria

Război în Ucraina 9 mai 2022 | Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal | Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”

Război în Ucraina 8 mai 2022 | Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk | Liderii G7 au transmis un mesaj comun

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close